Grohlinka Grohlinka komentáře u knih

Matčin hrob Matčin hrob Lisa Regan

Mne se tahle serie libi kazdym dilem vic a vic. Nektere veci byly lehce predvidatelne, ale jine me celkem prekvapily. Urcite se jedna a dobre vystaveny pribeh s dobrou detektivni zapletkou. Ocenuji i vyvoj postav, zejmena Josie, tady ale dostaly vice prostoru i postavy vedlejsi a na jejich pribehy a osudy jsem take velice zvedava.

13.12.2022 3 z 5

Dívka beze jména Dívka beze jména Lisa Regan

Tenhle dil me nebavil tolik jako ten predesly, Nektere veci mi prisly zbytecne prekombinovane a popravde jsem se nijak ani nesnazila rozlustit, kdo je, ci neni vrah.

Nektere veci mi prisly uplne pritazene za vlasy a pevne doufam, ze by se ve skutecnosti nemohly stat. Chovani Josie mi taky kolikrat vadilo, ac chapu, ze byla osobne zainteresovana v pripadu, takze to pro ni bylo tezke, ale zasah po pul lahvi alkoholu, no nevim.

P.S. Luke se uz nezda byt az tak dobrym partakem, hm!

07.12.2022 3 z 5

Mizející dívky Mizející dívky Lisa Regan

Jsem spokojena. Odhalila jsem zapletku, pachatele uz v polovine knihy, ale o to vetsi radost mi to prineslo. Takze prestoze se nekonalo zadne prekvapeni, jsem spokojena, mozna o to vic, ze jsem vse odhalila. Jedna vec mi tam uplne nesedi, ale to nevadi. Bavila jsem se.

Jsem spokojena i s hlavni hrdinkou, nebyla mi nesympaticka a tesim se, az se o jejim zivote dozvim vic. Luke je skvely partak. Prectu si dalsi dily.

05.12.2022 4 z 5

Divoká říše Divoká říše Stacey Marie Brown

Tohle bylo fakt hodne spatne.

Vystaveni sveta a magickeho systemu v tehle knize nefunguje, ale co hur, v podstate vubec neexistuje. Dozvidame se neco o fae, ze jich je spousta druhu, ze se demonu vsichni boji, ale proc a jak?? Nic neni vysvetleno, ale vubec! Lide bojuji proti fae a vsichni nenavidi “krizence”, coz predpokladam bude nase hrdinka se specialni schopnosti tykajici se mrtvych ci umirajicich, to jedine jsem vydedulovala. Doufam, ze to bude vysvětleno v dalsich dilech. Ac proste nektere veci nedavaji smysl a doslova si protireci - auta nefunguji, ale motorky ano, co, to je vtip!? Warwick nema auru, ale jeho aura se neustale oviji okolo Brexley!? A takhle bych mohla pokracovat a pokracovat.

Hlavni hrdinka je samozrejme dokonala, dokonala! Idealni vejicka pro hlavy statu, zejmena diky sve krase a ehm inteligenci. To hlavne, protoze inteligentni lidi, co hur, vycviceni vojaci, ochutnavaji nezname drogy, o kterych par vet dopredu tvrdi, ze jsou pro lidi nebezpecne. Ano, kazdy po ni touzi, samozrejme. Ona take po kazdem touzi, vzrusuje ji vse a vzdy, dokonce i nasili, ktere je na ni pachano a i to, kdyz sama nejake pacha. Vsichni jsou neustale nadrzeni a vecne soulozi, idealne s vice lidmi. Ale je dobre, ze je Brexley vycvicena, nejlepsi ze tridy, ale zbabrá vse na co sahne, prvni zapas ve tride, obe vlakove loupeze, a to jeste takovym zpusobem, ze nad tim rozum zustava stat, je to rozena bojovnice, proto dostane nakladačku od postarsi lidske zeny. Jeji povaha a interakce s ostatnimi je neuveritelna, je zla a neustale kazdemu opakuje, ze nepotrebuje nici pomoc, ale bez ni by byla davno mrtva. Boze!

Mohla bych takhle pokracovat vazne dlouho, takze chvalim za prostredi Budapeste, ale jinak tragedie.

03.12.2022 2 z 5

S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje S kouzelnickou hůlkou: Magické dospívání filmového čaroděje Tom Felton

Autobiografie bezne nectu, tahle se mi ale vazne libila. Tom Felton umi psat, je vtipny, skromny a inteligentni.

Mela jsem to stesti, ze jsem vyrustala s filmy Harryho Pottera a diky teto knize jsem se mohla vratit nejen do detskych let, ale pripomenout si i vlastni peripetie dospivani. Tesim se, az si znovu pustim filmy a prectu knihy.

30.11.2022 4 z 5

Svědectví o životě v KLDR Svědectví o životě v KLDR Nina Špitálníková

Asi jsem cekala moc…vetsina informaci me nijak neprekvapila, vstupy autorky mi prisly tendencni a kolikrat vylozene hloupe. Chapu, ze forma, kterou je kniha napsana je ctenarsky velmi privetiva, ale existuji lepsi knihy na toto tema, objektivnejsi a obsahlejsi, nemyslim si, ze vypovedi par individuí maji nejak vyznamnou objektivni hodnotu, ze ktere by se melo vychazet. Pro zacatek asi dobry.

29.11.2022 3 z 5

Když spadne maska Když spadne maska Samantha Shannon

Knihy jako je tahle jsou presne tim důvodem, proc vetsinou nerozecitam nedokoncene serie, kdo ma ted cert vi, jak dlouho cekat, co bude dal!?

Ocenuji zpracovani knihy, obalka je krásná, vcelicka na zacatku kazde kapitoly tematicka a minimalisticka, mapa, slovnik pojmu, strom radu jasnovidnosti a tentokrat i rejstrik nejvyznamnejsich postav tvori ucelenou a chytre zpracovanou knihu.

Paige se obcas chova absolutne nelogicky, az hloupe, coz me nekolikrat vytrhlo ze cteni, musela jsem kroutit hlavou, misty se i smat. Arcturus je skvela postava a nic se nemeni na tom, ze z velke casti hodlam pokračovat v serii pouze kvuli nemu.

Ze zacatku knihy jsem tapala, kde Paige stihla vypilovat sve schopnosti, nicmene jsem zjistila, ze v originale vysla novela po tretim dile, takze hadam, ze vice to bylo rozpracovano zde. Konec mi prisel jako jeden velky chaos, postradajici smysl, respektive chovani Paige, jak mohla uverit, nebo neverit!? Jak mohla nevedet!?

V serii hodlam pokracovat, snad dalsi dil vyjde drive nez tento. U dalsich dilu se ale obavam jiste repetitivnosti a pocitu, ze autorka malicko vykrada sama sebe a jede stejny koncept jako u Prevorstvi u pomerancovniku, tedy zdanlive nesmiritelne strany, zastavajici diametralne odlisne postoje nakonec spoji sve sily, aby porazily zlo. Uvidime…zda si S. Shannon neukousla prilis velke sousto.

P.S. Jestli Paige zapomene, a ona zapomene, tak teda nevim!

28.11.2022 3 z 5

A zrodí se píseň A zrodí se píseň Samantha Shannon

Paige dal bojuje se Scionem, ale hlavne bojuje sama se sebou, pochybuje o sobe i svych blizkych a pomalu se propracovava k zjisteni, ze bude muset delat neprijemna rozhodnuti, uzavirat pro ni nevyhodna spojenectvi, ale hlavne se bude muset naucit verit svym blizkym a hlavne sama sobe.

V posledni dobe jsem si zvykla, ze jsou knihy psany z vice pohledu, doted jsem si neuvedomila, jak mi tento koncept vyhovuje, rada bych si precetla par kapitol z pohledu Nicka, Marie a hlavne Arctura, coz je pro me tahoun cele serie.

Musim vyzvihnout antagonisty, jak Nashira, tak Jaxon jsou vyborne napsani. Nejsou proste jen zli, jak tomu byva treba u zaporaku S. J. Maas, tady sleduji vlastni cile a vlastni presvedceni, ktere je vedou k tomu, ze jednaji tak, jak jednaji, diky tomu jsou mnohem uveritelnejsi a poskytuji prostor pro zamysleni se nad pribehem z ruznych uhlu pohledu.

Namlouvame si, ze jsme statecni, ale nakonec jsme vsichni jenom lidi.

25.11.2022 3 z 5

Ze života knihomolky Ze života knihomolky Debbie Tung (p)

Kratoucky komiks, ktery knihomolkam a knihomolum asi nerekne nic noveho. Mozna jen, jak je s nimi vlastne zivot tezky. Nenachazim zadny smysl v papirovem vydavani tohoto druhu knih, mozna jako vychovny nastroj pro budouci male ctenare, k tomu by ale postacila jina forma. Bytostne mi vadilo, jak si autorka protireci!

24.11.2022 2 z 5

Gemina Gemina Amie Kaufman

Nebyva zvykem, aby v ramci trilogie byl druhy dil lepsi nez prvni, ale oni to dokazali! Hanna a Nik jsou skveli, Pavucik taktez. Zaporak je take velice dobre napsany. A ja jsem jednim sloven nadšena.

22.11.2022 5 z 5

Illuminae Illuminae Amie Kaufman

Cekala jsem hodne, hodne dlouho jsem tohle cteni odkladala, a jo, bylo to super. Prvnich par desitek stran jsem mela malicko problem si zvyknout na nezvykly format, ale potom jsem se neskutecne bavila. Smala jsem se i plakala. Vic takovych knih, doporucuji.

22.11.2022 4 z 5

Vidořád Vidořád Samantha Shannon

Mela jsem trosku problem se zacatkem knihy, nedavaly mi uplne smysl ciny Paige a nelibilo se mi prostredi Londyna. Vzhledem k tomu, jak s uprchliky bylo jednano, jsem si kladla otazku, zda jim nebylo skutecne lepe v Prvnim Seolu.

Pak se ale vse rozjelo a ve chvili, kdy se na scenu vratili Refajci, jsem se od knihy nemohla odtrhnout, i na Londyn jsem si postupne zvykla. Zradce byl podle me jasny od zacatku knihy.

Samantha Shannon v teto knize potvrdila, jak dobre umi psat, jak umi vystavet svet. Problem mam ovsem s postavami, nevim, cim to je, ale autorka pro me neumi napsat dobrou postavu, na ktere by mi opravdu zalezelo, v prvnim dile jsem to tolik nevnimala, ale cim dal ctu, tim je to patrnejsi. Jedina lepsi postava je Strazce, mozna je to tim, ze se tolik neprojevuje?

,,Nadeje je pohonem revoluce. Bez ni nejsme nic nez popel, ktery odvane prvni poryv vetru.”

20.11.2022 3 z 5

Kostičas Kostičas Samantha Shannon

Jsem nadsena. Kniha me vtahla do deje hned v prvni kapitole a nepustila. Ja mam tenhle zanr opravdu rada a kdyz vezmu v potaz, ze je to autorcina prvotina, tak smekam.

Kniha je propracovana, ocenuji slovnicek pojmu a strom sedmi radu jasnovidnosti na konci knihy, ktera pomaha se orientovat v mnoha typech jasnovidcu. Svet je dobre vystaveny, zadne neligicnosti, naopak se zatim jevi velice komplexne a propracovane. Hlavní hrdinka mi byla sympaticka, jeji sarkasticke poznamky a myslenky me opravdu bavily. Strazce je tajemny, mocny a ochranarsky, dokonaly hlavni hrdina. Vedlejsi postavy se mi taky zalibily, u nekterych se tesim, co se z nich vyklube a kam je kniha zavede

Musim vypichnout i akcni sceny, ktere se mi zdaly sviznejsi a napinavejsi nez v Prevorstvi u pomerancovniku. Celkove se mi zatim zda pribeh mnohem dospelejsi, kdy se autorka neboji ani zabiti vedlejsich postav. Zajimave a tesim se na dalsi vyvoj, kampak nas asi cela serie zavede?

18.11.2022 4 z 5

Démon z lesů Démon z lesů Leigh Bardugo

Popravde jsem neocekavala mnoho vzhledem k poctu stranek, ale spisovatelka a hlavne ilustratorka odvedly skvelou praci. Ilustrace jsou opravdu prekrasne a dokazi vzbudit emoce a navodit spravnou atmosferu.

Leigh Bardugo nam tady odkryva stripek z Alexandrovi/Temnyjovi minulosti a jen nam tim potvrzuje, jak slozita a komplexni je to postava. Pro fanousky sveta grisu povinnost.

15.11.2022 3 z 5

Netvoři a krásky Netvoři a krásky Soman Chainani

Velice povedena sbírka povidek, pohadek. Libily se mi snad vsechny, nejvice asi retelling na Sipkovou Ruzenku. Kniha je plna skrytych poselstvi a mouder, navíc je krasne ilustrovana.

14.11.2022 3 z 5

Říkej tomu, jak chceš Říkej tomu, jak chceš Brigid Kemmerer

Pro me nejlepsi kniha od Brigid Kemmerer. Ctivost se sice vsem jejim kniham neda uprit, ale ja se proste nemuzu zbavit pocitu, ze je autorka precenovana.

Libila se mi zapletka, co se Roba a jeho rodicu tyce. Celkove postavy Roba, Owena, Connora a Samanthu povazuju za velice vydarene.

Jenze, opet mam problem s hlavni hrdinkou, vlastne by knize mnohem vic prospelo, kdyby v ni vubec nebyla. Romanticka linka je jen tezko uveritelna a Roba si dokazu predstavit se vsemi vyse zminovanymi postavami spise nez s Maegan. Konec byl pomerne uspechany.

13.11.2022 2 z 5

Ve stínu Hvozdu Ve stínu Hvozdu Naomi Novik

U teto knihy mam celkem smisene pocity, rozhodne to neni snadne cteni, kdy Vam stranky hladce ubihaji pod rukama. Ale vlastne cele to lopoceni stoji za to, autorka umi psat, popisy vseho a vsech jsou tak zive a skutecne, ze vdechuji knize zivot.

Postavy mi byly sympaticke, jen romanticke lince bych osobne venovala vetsi pozornost, protoze je pomerne unikatni a osobita, stejne jako hlavni hrdinove. Konec byl tak pokojny a poeticky, ze vystrelil knihu az k vysinam, a proto, pres vsechny vytky, ktere ke knize mam, jsem nakonec velice spokojena.

12.11.2022 3 z 5

Všechny barvy duhy Všechny barvy duhy * antologie

Ja musim rict, ze jsem trochu zklamana. Namety povidek jsou fajn a rozhodne by se v knihach mely objevovat casteji, ale… Ale mozna je to proste tim, ze se jedna o povidky, takze me zadna nedokazala dostatecne vtahnout do deje, a kdyz uz ano, hned koncila. Temata klouzou po povrchu a stejne tak sklouzly ze me, aniz by zanechaly cokoli hlubsiho. Skoda.

Chvalim za namety povidek, ktere povazuji za dulezite a melo by se o nich vic psat, vic mluvit a vic vedet. Libilo se mi zpracovani knihy, kdy kazde povidce predchazi predstaveni jednotlivych autoru, ta mi kolikrat prisla zajimavejsi, nez finalni povidky.

08.11.2022 2 z 5

Přežít Přežít Piers Paul Read

Tezko se mi tato kniha hodnoti. Ocenuji dobre zvladnute popisy stavu mysli prezivsich a pomerne podrobny popis hierarchie, ktera se v ramci skupiny utvorila.

Kniha je psana s citem a respektem k prezivsim, i tem, kteri v Andach zustali. Rozhodne stoji za precteni, clovek si rika, jak by sam v jednotlivych situacich jednal…. Myslim, ze tento pribeh budu mit v pameti jeste dlouho, donutil me k zamysleni a to je dar, ktery Vam neda kazda kniha.

08.11.2022 5 z 5

Neopouštěj mě Neopouštěj mě Laura Kneidl

Autorce se povedlo nemyslitelne, ac jsem si myslela, ze prvni dil nemuze nic prekonat, Laure se to podarilo, gratuluji. Jeste vetsi obdiv si zaslouzi za to, ze tenhle skvost dokazala sesmolit do dvou dilu, tleskam. Neuveritelny pocin.

Luca nestastny z neopetovane lasky, ktera ve skutecnosti neni neopetovana, ale cert to vem, si leci sve rozervane srdce v posteli a naruci jinych holek. Ale Sage ho stejne dal miluje, protoze … proc vlastne? Aha, ja vlastne nevim. Malickost. Nastesti vse zachranila hra dospelych “flaska”, ktera proste v kalitnim romanu nesmi chybet. A ja trdlo myslela, ze ji hrajou maximalne ubozaci na stredni, ale ne, omyl, patri i ke kratochvili entit, pardon elit, vysokoskolsky studujicich.

Cela kniha je vlastne absolutne o nicem, kdyby autorka vynechala par zbytecnosti v prvnim dile, mohla z toho vzniknout jedna knizka.

Sexualni sceny se mi zdaly o neco lepsi nez v prvnim dile, kde byly celkem bizarní.

Vse ale zachranil konec, a tak nemusim dat lepsi hodnoceni nez prvnimu dilu.
Sage zachranila cely svet a porazila padoucha, vsichni si padli do naruci a zazvonil zvonec a totalni hlouposti je, na stesti, konec! Fuj! Teda uf.

07.11.2022 1 z 5