Grohlinka Grohlinka komentáře u knih

Nedotýkej se mě Nedotýkej se mě Laura Kneidl

Tak tohle byla rozhodne jedna z nejhorsich knizek, ktere jsem precetla. Jen ucta ke kniham mi nedovoluje dat odpad. I kdyz, pokud je nekdo schopen napsat takovou slataninu, tak evidentne sam žádnou uctu ke kniham nema.

Co mi vadi na tehle “knize”? Snad uplne vsechno, hlavni hrdinka Sage je nechutnej malej sobec, doopravdy nechala svoji mladsi sestru tam, kde ji nechala!? Luca je promiskuitni dobytek, ktery vyuziva holky, ale beda, jak to někdo udela jemu. Autorka o danem tematu evidentne vi uplny houby, plete si psychologa s psychiatrem a celkove je uplne mimo, nebo je to snad prekladem? Eroticka scena na konci byla smesna. Cely pribeh je smesny a klicove situace zalozene na nahodach, ktere by se nikdy nejspis nestaly, porad nekdo nekam pada, aby doslo k vzajemnemu kontaktu, hrdinku kdekdo obtezuje a chce ji znasilnit a dva cizi lidi si ji nastehuji domu, ehm, tak urcite. Kazdy ji ma rad, ale proc? To teda netusim.

Naprosto nechapu vysoka hodnoceni, ktera tahle ehm knizka sbira. Snad poprve lituju sve obsese docitani knih a serii, protoze si musim precist i ten druhy dil. Treba to nebude tak strasny, no, horsi nez tohle to snad byt nemuze.

A abych nezapomnela, tak ten konec, tak to nebyl hrebicek do rakve, to byl poradny hrebik! Smankote.

07.11.2022 1 z 5

Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

Prevorstvi u pomerancovniku je rozsahla kniha, ktera muze mnoho ctenaru odradit, ale to by byla chyba. Svet, ktery Samantha Shannon stvorila je dobre propracovany, postavy nejsou ploche a jejich vyvoj je dobre zpracovany, zejmena musim vypichnout postavu kralovny Sabran a postavu Tane.

Ocenuji lgbt linku, ktera je nezvykla, prestoze davam prednost gay parum, tohle bylo neotrele a najit dobre fantasy se stejnopohlavnimi pary v cestine neni jednoduche, takze palec nahoru.

V tomto pribehu se setkavame se silnymi hrdinkami, je to pribeh kraloven, dracich jezdkyn, drakobijek, carodejnic a dracic, presto zde najdeme mnoho skvelych muzskych postav, ktere jim zdatne sekunduji.

Kniha se mi opravdu libila, styl psani mi sedl a nenudila jsem se na zacatku ani na konci a tezko se mi po vice nez 800 strankach s timto svetem louci. Presto musim dat “pouze” 4 hvezdy, a to z duvodu, ze prestoze mi byly postavy sympaticke, vcetne vsech hrdinek, zadna z postav mi neprirostla k srdci natolik, abych se doopravdy strachovala o jeji osud, snad az na Aralaqa, a to je na takovy pribeh pro me malo.

05.11.2022 3 z 5

Po tvém boku Po tvém boku Kasie West

To byl tak krasny, nezne romanticky pribeh. Uplne jsem se vratila zpet v case a prala si, abych take neco takoveho zazila. Dex i Autumn mi byli sympaticti. Nadherna knizka, kdy jsem si po dlouhe dobe prala, aby jeste neskoncila, aby byl dalsi dil, aby, k certu, mela alespon vice stranek. Pokud jsou vsechny knizky od Kasie West takove, musim si je vsechny precist a jednou je musim dat precist sve dceri, aby vedela, ze se musi zachovat spravne, az potka toho praveho.

30.10.2022 4 z 5

Musím tě zradit Musím tě zradit Ruta Sepetys

Cloveku se ani nechce verit…ze neco takoveho bylo mozne. Nemam slov. Snad jen verme a doufejme, ze se nic takoveho nemuze opakovat. Ruta Sepetys mi opet dokazala rozsirit obzory a otevrit oci, dekuji.

Kniha je opet neuveritelne ctiva, kratke kapitoly, na ktere jsme u ni zvykli mi vyhovuji a nuti me cist stale dal a dal. Kniha vyjimecna svym obsahem i formou. Dokonce i z obalky na me dycha atmosfera smutku, statecnosti a touhy po svobode. Poucme se, my vsichni.

Slysis me?
Vykladam vtipy
a smichem zakryvam slzy pravdy,
ze nam vymenili soucasnost
za prazdne sliby
jeste prazdnejsi budoucnosti.

————

Nezapomenes na me?
Na kluka, co ma na zadech
pripnuta kridla nadeje,
ktera nikdy nemohl roztahnout.
Uz nikdy se nedozvi,
cim mohl byt.

Cim jsme vsichni mohli byt.

29.10.2022 5 z 5

Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

Prvni 2/3 knihy se mi opravdu libily, zajimave tema, umelecka vlozka, nadherne popisy vseho, kdy ma ctenar pocit jako by byl v knize a prochazel se lesem, vyborne popsane akcni sceny a vynikajici smysl pro humor, kdy jsem se nekolikrat zasmala. Posledni tretina knihy me ale neuveritelne zklamala, zmatecne popisy udalosti a co teprve rozuzleni cele zapletky, ktere bylo az smesne. Konec byl vylozene spatny. Vadily mi take nejen gramaticke, ale zejmena fakticke chyby.
Presto bych se neuchylovala k urazkam typu, ze je knihy obyčejnou vykradackou a uz vubec ne Kruteho prince, v originale knihy vysly jen malo mesicu po sobe. Zdejsi kritici si musi predne uvedomit, ze tato kniha je autorcinou prvotinou, a je na ni proto znat, ze neni tak propracovana jako Kouzla rodu Thornu ci Vaspertina, preci jen vznikla par let pred nimi. Tesim se na dalsi autorciny knihy.

28.10.2022 2 z 5

Neonoví bohové Neonoví bohové Katee Robert

Predne se chci priznat, ze jsem roky posedla pribehy starověkého Recka, ani nespocitam, kolikrat jsem cetla Stare recke baje a povesti, a ac mam nejradsi pribeh Erota a Psyche, pribeh Hada a Persefony mam take v oblibe, takze ocekavani jsem mela znacne. Nakonec mi ani nevadilo zasazeni do moderni doby, jak jsem ocekavala. Hades i Persefona byli fajn, vyvoj jejich vztahu se mi libil, plusove body urcite davam za zminku o Kerberovi a kapitoly z pohledu odou hlavnich postav. Co me zamrzelo bylo, ze nebylo vice casu venovano budovani sveta, kdyz uz se autorka rozhodla pro jine pojeti celeho pantheonu, bylo by to fajn a prijde mi to jako nevyuzity potencial. Vyrazne se mi, ale nelibil sex na verejnosti, poprve bych to jeste v ramci zapletky pochopila, ale ten epilog, vazne? Ten byl uplne zbytecny a promarneny. Ale jinak to asi bylo fajn, priviram obe oci za zvolene tema a tesim se na Erota a Psyche, snad nebudu zklamana.

26.10.2022 1 z 5

Na co slova nestačí Na co slova nestačí Brigid Kemmerer

Tahle kniha se mi libila vic nez Dopisy ztracenym, o dost, ale sama o sobe mi proste porad neprijde tak vyborna, tedy alespon v souladu s hodnocenimi.
Rev byl super, jeho pribeh silny, jeho rodice byli skveli a novy “braska” taky.
Declan byl opet fajn a Juliet se tady nastesti moc nevyskytovala. Emma na druhou stranu byla celkem sebestredna, Reva si vlastne ani nezaslouzila, a na to, ze ma byt dostatecne inteligentni, aby vytvorila hru, zije v podstate na internetu a pak ji obalamuti prvni blazen na ktereho narazi, no nevim, vubec je zarazejici, ze narazila na prvniho ve tretaku vzhledem k tomu, kolik casu travi na siti. Ale mozna mam proste jenom nejaky problem s autorcinymi hrdinkami, protoze, fakt mi ani Juliet ani Emma nesedly.
Ale pokud radi hrajete hry, mate radi psy a naladu na trosku jiny roman, proc ne. Za pokus to urcite stoji.
P.S. kdyby mi moji rodice dali psa do hotelu, zatimco jsem byla pryc, nikdy uz bych s nimi nepromluvila

23.10.2022 2 z 5

Smrt v ledu Smrt v ledu Amy McCulloch

Sve dojmy z knihy pisu v noci, hned po docteni. A jsem nadsena. Ze zpusobu psani autorky je jasna jeji zkusenost s horami a respekt z nich, atmosfera me vtahla a ja si tak pripomnela zazitky z nekterych svych narocnejsich putovani a vyletu za dobrodruzstvim, at uz to bylo seznamovani s novými lidmi, nasledovane jistou pospolitosti cele skupiny, bolest pri vystupu, uzasne zadostiuciceni pri dosazeni vrcholu hory a strach pri sestupu, ktery me osobne bolel vzdycky nejvic. Diky teto knize doufam, ze jeste zaziju nejaka takova dobrodruzstvi. Dekuji.
Linku s vrahem, ktery byl jasny hned na zacatku, bych si klidne odpustila, ale jinak atmosfera bylo neskutecne verohodna, verim, ze clovek, ktery nic podobneho nezazil to nikdy nepochopi ani nedoceni. Ale za sebe muzu doporucit vsem milovnikum hor a dobrodruzstvi.

20.10.2022 3 z 5

Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Povidkove knihy je pro me vzdy obtizne hodnotit, protoze uroven povidek kolisa. Ani tady tomu nebylo jinak. Nektere povidky me dojaly, nektere nudily a v nekterych bylo jiste ponauceni. Tady se mi ale vetsina povidek libila a rozhodne ocenuji krasne zpracovani knihy.

19.10.2022 3 z 5

Dopisy ztraceným Dopisy ztraceným Brigid Kemmerer

Na tuhle knihu jsem se chystala hodne dlouho a cekala od ni hodně, mozna moc. U tohohle typu knih u me vzdycky zalezi na tom, jak moc si oblíbím hlavni postavy, Juliet mi byla nesympaticka, byla predpojata a ve svem vztahu k rodicum naivni a vse videla černobíle, jeji laskyplny vztak k matce jsem nepochopila, kde se vzal, kdyz vecne nebyla doma? Declan mi byl sympatictejsi, ale jeho matka byla slaboska, coz me privadi k myslence, ze nekteri lidi by proste radsi nemeli mit deti. Vedlejsi postavy byly fajn, Rev a Melounak se mi libili, Rowan jsem nesnasela a nechtela bych ji znat, natoz se s ni pratelit.
Kniha je psana ctive a jednoduse, kratke, jednoduche vety jsou verne literarnimu zarazeni.
Romanticka linka mi prisla neverohodna a prazdna. Znam dojemnejsi a romantictejsi young adult knizky. Ale mozna mi kniha proste jen nesedla do nalady, i to se stava.

19.10.2022 2 z 5

Dítě z Osvětimi Dítě z Osvětimi Lily Graham

I pres sve narocne tema je kniha velmi ctiva. Pribeh je napsan velice citlive a s respektem, smutne informace o zivote v koncentracnich taborech jsou protkané stripky z minulosti, ktere jsou prevazne vesele a romanticke, takze se ctenar nemusi obavat, ze by upadl do nejake depresivni nalady.

Knih na tema koncentracnich taboru vznika mnoho, nejspis je to zaruceny obchodní uspech, jestli ma tahle az tak vysokou informativni hodnotu by se asi dalo pochybovat.

Prislo mi zvlastni rozvrzeni knihy, tristni plytvani papirem.

18.10.2022 3 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Ruta Sepetys je sazka na jistotu, jeji pribehy Vas vtahnou do deje, dojmou, roznezni a jeste vzdelaji. Mlcici fontany to jen potvrzuji. Opet je pribeh rozclenen do mnoha kratkych kapitol, takze se kniha velmi dobre cte, postavy jsou sympaticke a vy se zzijete nejen s hlavnimi, ale i vedlejsimi postavami, kdy se o jejich osudy doopravdy zajimate. Doporucuji vsem ctenarum bez ohledu na vek. Krasne cteni, prala bych vsem ctenarum vic takovych knih.

18.10.2022 4 z 5

Smrt přichází na prohlídku Smrt přichází na prohlídku Anders de la Motte

Vyborna detektivka, nebyl to typicky mrazivy pribeh, na ktere jsme zvykli v severskych detektivkach, ale vyborne oddechove cteni plne sympatickych postav, krasne prirody a atmosfery, ze ktereho jsem mela pocit, ze jsem se ve skutecnosti ve Svedsku ocitla. Doporucuji fanousku detektivek Agathy Christie, kdy autori obdiv k teto spisovatelce nijak nezakryvaji, naopak opevuji.

18.10.2022 3 z 5

Jak zkrotit svůdníka Jak zkrotit svůdníka Evie Dunmore

Druhy dil byl pro me osobne malicko slabsi nez prvni, nechapejte me spatne, porad je to ctive a na svoji kategorii velice dobre napsane, ale asi se jedna o osobni sympatie k jednotlivym hrdinum, jinak si to nedokazu vysvetlit. Pro vsechny, kteri hledaji romanticky pribeh s pridanou hodnotou, rozhodně doporucuji. Vazne se tesim na dalsi dil, ktery by mel byt o Hattie a Blackstoneovi, hadam? Tesim se.

16.10.2022 3 z 5

Jak svrhnout vévodu Jak svrhnout vévodu Evie Dunmore

Kniha se mi moc libila, prectena za jeden den, takze to o necem svedci. V ramci zanru rozhodne vyborna zalezitost. Kniha je vtipna, na rodzdil od Kronik prachu mi prisla dobre ukotvena v case a hlavni hrdinka mi byla sympaticka. Nechyběla ani trocha erorotiky, coz podle me to techto knih patri a ja to vitam. Bavila jsem se od zacatku do konce. Doporucuji a tesim se na dalsi dil.

14.10.2022 4 z 5

Věž úsvitu Věž úsvitu Sarah J. Maas

Musim se priznat, ze jsem si kladla stejnou otazku jako mnoho dalsich ctenaru: ,,Vazne musim Vez usvitu cist?” A jak jsem rada, ze jsem si ji precetla! V predchozich dilech me kapitoly z Chaolova pohledu doslova nudily, ale tohle bylo nad ocekavani dobre. Bavily me nove postavy, bavil me novy svet a kultura, ktery tady spisovatelka vystavela. Za me palec nahodu a jednoznacne doporucuji. A odpoved na predeslou otazku? Rozhodne ano!

10.10.2022 3 z 5

Dvůr stříbrných plamenů Dvůr stříbrných plamenů Sarah J. Maas

Kniha se jako vsechny knihy od S. J. Maas cte velmi lehce. Ja jsem mela Nestu rada uz v puvodni trilogii a s Cassianem jsem jim to hrozne moc prala. O to vic me trosku mrzi, ze drive dokazala autorka vyjadrit vice citu a lasky techto dvou na par strankach, nez nyni na nekolika stech. Ja jsem Neste ty city uplne neverila. O potrebe zatahnout Azriela do milostnych fantazii Nesty snad ani nechci uvazovat. A over power schopnosti nasich “valkyr” mi prisly misty az komicke. A Azrielova bonusova kapitola, z te je mi spatne jeste nekolik mesicu po docteni. (Ja vzdycky rikala, ze Rhys je parchant).
Takze ano, cte se to dobre, ale proc je opet hrdinka, ktera ma schopnosti, ktere predci vsechny ostatni, v tomhle pripade doslova. A nejen magicky, dokonce se nauci bojovat za par mesicu lepe nez valecnik, ktery nic jineho v podstate od detstvi nedela… nevim, zacina me to nudit. Maas si vymysli neresitelnou situaci, u ktere maji postavy, alespon nektere, zemrit, v tom hlavni hrdinka absolutne nepochopitelně vytahne nejake smesne eso z rukavu a vsechny porazi, vsechny zachrani…

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

Uf, tak tohle pro me bylo hodne narocne cteni. Kniha mela obrovsky hype, ale, ja vlastne nechapu proc. Hlavni hrdinka byla tak neco hloupeho a arogantniho, ze jsem to dlouho nezazila. Neni nic moc horsiho nez arogantni hlupak, ktery si mysli, jak neni inteligentni. Vazne mela hrdinka i narazky na ctenare romanu, vazne, v takovemhle typu knihy? No nevim, za me ne. Na knizce je vlastne nejlepsi obalka, ta je opravdu krasna.

10.10.2022 2 z 5

Bajky barda Beedleho Bajky barda Beedleho J. K. Rowling (p)

Vim, ze budu asi cerna ovce, ale mne tak strasne vadily a rusily poznamky mezi jednotlivymi bajkami, az mi vlastne celou knihu zprotivily. Jednotlive bajky nejsou zase tak spatne, ale rozhodne nevydaji na celou knihu.

Kluci ze hřbitova Kluci ze hřbitova Aiden Thomas

Asi bych normalne dala o hvezdicku min, protoze hlavniho padoucha a vlastne celou zapletku jsem odhalila v podstate na zacatku knihy, ale beru to tak, ze o tom tahle kniha vubec nebyla. Naopak ma obrovsky presah a knih s timhle nametem u nas moc nevychazi, spis jich vychazi zalostne malo. Takze pro vsechny, kdo mate radi latinskoamerickou kulturu a lasku ve vsech podobach a formach, dejte ji sanci, je rozhodne lepsi, nez jak ukazuje hodnoceni na databazi.

10.10.2022 4 z 5