Hana86
![Šaman Šaman](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1437/saman-wDZ-1437.png?v=1513542155)
Velmi poutavá kniha, dobře se četla. Příběh obou hlavních hrdinů mě bavil. Život za války Severu proti Jihu byl realisticky vylíčen ze strany vojáků i civilistů. Nesnášenlivost bělochů považujících se za rodilé Američany (jen proto,že se už v Americe narodili)k bělochům, kteří jsou noví osadníci je zarážející, když všichni vlastně přišli z Evropy. A to už nemluvím o tom jak se zachovali k Indiánům, jediným opravdu původním obyvatelům. Ta realita je opravdu hrůzná.
Ranhojič se mi líbil více a mrzelo mě, že obě knihy dělí 800 let. Škoda, že není ještě nějaký příběh někde v mezidobí.
A jen taková drobnost-škoda, že Rob neřekl Šamanovi, odkud pochází onen skalpel z modré oceli, který si předávají lékaři jejich rodu. Že by to nevěděl? A kde skončila Ibn Sínova kniha dovezená z Persie prvním lékařem rodu? ☺
Příběh je western, detektivka i historický román. Doporučuji ke čtení.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Ranhojič Ranhojič](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/1439/ranhojic-arj-1439.png?v=1567521906)
Nejprve jsem viděla film, nebyl zlý, ale šokovalo mě, jak ve filmu mohl Rob bez znalosti jazyka studovat lékařství a ještě před tím do Isfahánu dojít sám přes poušť (dost absurdní). Téma mě ale zaujalo a kniha uchvátila. To, co mi ve filmu vadí je v knize samozřejmě úplně jinak. Rob cestuje po pevnině a jazyk farsí se učí velmi dlouho. Ani kousek knihy mě nenudil, dala jsem ji jedním dechem. Ve filmu mnoho z knihy není nebo je jinak, ale tak obsáhlá kniha by vydala na několik filmů. Určitě ji ještě v budoucnu vezmu do rukou. Líbí se mi, jak autor líčí problematiku náboženství a život židů, o kterém jsem nic nevěděla. Za mě je to krásný příběh. Všem doporučuji!
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)