hannina hannina komentáře u knih

Tři Tři Valérie Perrin

Étienne, Nina, Adrien jsou od pětky do maturity nerozlučná trojka. Mají spolu velké plány do budoucna, půjdou všichni studovat do Paříže, budou tam spolu bydlet..... A pak je všechno jinak. Rozdělí se, zklamou se, odcizí se. Jejich velmi řídká duo setkání jsou vlastně míjením. Střih - shledání po víc jak dvaceti letech, kdy dávají dohromady, co se vlastně stalo a jak to všechno od začátku bylo. Nemohla jsem se odtrhnout. Krásně vystavěný příběh.

18.03.2023 5 z 5

Zahrada mrtvých duší Zahrada mrtvých duší Lukáš Boček

Tak tohle byl pro mě až psycho horor. Vzdělaný inteligentní predátor zvolil ke svému ohavnému skutku velmi rafinovaný způsob a využil k němu své nejbližší nejslabší osůbky.... A ony to pak zpětně rozmotávají, aby mohly jít a žít dál ..... Zaujalo, bavilo.

04.03.2023 4 z 5

Vykrvácet Vykrvácet Michael Robotham

Psycholog Joe O’Loughlin se zas namotá k vyšetřování vraždy. Obětí je bývalý policista, otec kamarádky jeho dcery, sám zvrhlík, který svým dcerám ublížil ... No ale těch obětí a zvrhlíků a ještě jiných zločinců je v tomto příběhu mnohem víc. Příběh je to napínavý a zapeklitý a Joe se svým kamarádem Ruízem jsou policii s rozmotáváním i několika souvisejících případů nápomocní a Joe je v tom všem i dost soukromě zaháčkovaný. Kromě vlastního sledování detektivního pátrání se čtenář zamýšlí i nad tou špínou světa, která je všude kolem......

23.02.2023 4 z 5

Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Veronika má fajn rodinu. Je ráda, že se jí to povedlo, že má se svým manželem a dětmi pěkný vztah, což ona se svými rodiči nikdy neměla. K rodičům jezdí občas na zdvořilostní návštěvy a ona, děti i manžel si vždy oddychnou, když jedou zpět domů. A pak jí zemře matka a je na ní, postarat se o otce, který začíná být občas mimo. Odmítá však jak pečovatele, tak domov pro seniory. A Veronika se stará na všechny strany a začíná se pomalu rozpadat, až se rozpadne úplně. Přečetla jsem na dva tahy, v půlce jsem to odložila, že nedočtu, ale po denní pauze mě to vtáhlo zpět. Prostě syrová každodennost, rozumíte tomu, znáte to, cítíte to.

07.01.2023 4 z 5

Mendelův trpaslík Mendelův trpaslík Simon Mawer

Tuto knihu jsem četla hned poté, co vyšla. Vzápětí po Skleněném pokoji. Nyní vyslechnuto v parádním podání Igora Bareše..... Jestli to ještě na Čro stihnete, neváhejte.

02.01.2023

Samotářky Samotářky Barbora Šťastná

Ach ta rodinná tajemství..., nevyřčená, nevysvětlená. Tři generace žen, jedna větší podivínka, než druhá. Až ta třetí se snaží rozlousknout, co se to u nich v rodině vlastně stalo. Dobře vystavěný příběh. Čtivé. Na deštivý víkend jako dělané.

28.08.2022 4 z 5

Tajemství Tajemství Radka Třeštíková

Dočetla jsem do strany 425 a odkládám. Prostě si to rozuzlení odpustím. Už je mi to fuk.

17.06.2022 1 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Běh života již známých postav a jejich následovníků dále v čase, aneb smýkání lidských osudů velkými dějinami, mnohdy tragické a absurdní........

10.04.2021 5 z 5

Šikmý kostel Šikmý kostel Karin Lednická

U Larischů na zahradě trhal bych květy, má lásko tobě... mi při čtení furt nabíhalo v hlavě.....ke konci jsem chvilkama maličko přeskakovala, ale byla to jízda...... rodinná historie spjatá s velkými dějinami, nejlepší výuka dějepisu..... a taky vzpomínka na spolužáky a jejich svérázné promluvy v tamním nářečí...., velice rozmanitých myšlenek mi čtení této knihy přineslo.

20.05.2020 4 z 5

Prameny Vltavy Prameny Vltavy Petra Klabouchová

Tak to je hodně syrové, beznadějné. Zlo táhnoucí se přes několik generací. Příběh koncipovaný jako detektivka, kdy motivem toho hlavního zločinu jsou dávné temné vazby mezi obyvateli malé vesnice na Šumavě. S na mě překombinovaným rozuzlením. Trochu jsem se s tím prala, ale nakonec to stálo za to.

24.12.2023 4 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Do knížky jsem se nějak nezačetla, ale jako četbu v rozhlase jsem to dala se zaujetím. Coby - kdyby....... A že by, pokud by to tehdy v listopadu jaksi nedopadlo, mohlo následovat to, co autorka v příběhu předkládá, o tom není pochyb....

13.12.2023 3 z 5

Sleduji tě Sleduji tě Michael Robotham

Marnie nemá dobré časy. Její manžel zmizel a ona zůstala sama se dvěma dětmi a potýká se s dluhy, které ji po manželovi zbyly.... No a pak lidé, kteří jí nějak zkřivili vlásek na hlavě, začnou postupně přicházet o život... Její psycholog, náš starý dobrý známý Joe OLoughlin se dopátrá toho, že osobnost Marnie byla v minulosti dost porouchaná a v této souvislosti se stává podezřelou. Ale kolem ní a dětí se však také dějí zvláštní věci, které musí mít na svědomí někdo další. Toho někoho objeví Marnie u sebe doma. Je to taky porouchaný chlápek, který však pro ni chce jen to nejlepší.... No prostě mazec. Zajímavé, čte se to dobře.

15.06.2023 4 z 5

Jizva Jizva Danuta Chlupová

Strhující román to tedy není. Spíš příběh zhrzené mladé ženy v době životické tragédie, která pak celý svůj život zřejmě žila se stínem viny. Nečetlo se to špatně, ale navzdory neveselému tématu to byla spíš oddychovka.

02.04.2023 4 z 5

Chci tě mít ve skříni Chci tě mít ve skříni Simona Votyová

Příběh jednoho manželství nazírán oběma zúčastněnými. Je tam hodně z toho, co lze v maželství zažít, přežít, odpustit, cítit. Od lásky k nenávisti a zpět. Mě hodně zasáhlo vylíčení osobnosti autistické dcery. Fakt hodně. To co tato "porucha" znamená v každodenním, běžném životě. Závěr se mi sice úplně nezdál, ale v každém případě je autorka pro mě objevem! A několikrát jsem se nahlas zasmála.

08.10.2022 4 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Poválečné Španělsko. Generalissimus Franko a jeho praktiky zamířené zejména na lidi z té "nesprávné" vrstvy společnosti.... Od autorky jsem četla Sůl moře a V šedých tónech. Tuto knihu jakoby napsal někdo jiný. Je to spíš milostný román, dokonce s americkým happyendem, na pozadí drsných společenských reálií. Zajímavá je lehce načrtnutá linka spolupráce a obchodování Ameriky s Frankovým diktátorským režimem......

17.08.2022 4 z 5

Na viděnou příští léto Na viděnou příští léto Elin Hilderbrand

Příběh o lásce na celý život. Mall a Jake se velmi milují, svůj vztah však tají a reálně se setkávají na jeden víkend v roce, ano inspirováni oním filmem. Knížka monitoruje 28 let jejich "společného života", který přetrhne až, však víte.... Prostě milostný román, který však přináší i spoustu dalších témat. Bonus pro mě - dočítala jsem v nedělním letním odpoledni letos poprve konečně venku na sluníčku.

05.06.2022 4 z 5

Vypravěčka Vypravěčka Jodi Picoult

Starý nacista, kápo z Osvětimi, který prožil poválečný život v Americe pod falešnou identitou jako spořádaný, oblíbený a milovaný člověk, touží na sklonku života po odpuštění a smrti. Spřátelí se s mladou dívkou, které odhalí svou pravou totožnost. Zaskočená Sage kontaktuje úřad pro odhalování válečných zločinů a přiměje svou babičku Minku, která přežila holocaust, k vyprávění jejího příběhu. A právě líčení válečných let, které Minka prožila jako mladá napřed v ghettu v Lodži a poté v Osvětimi, až se nakonec po pochodu smrti v Birkenau dočkala osvobození, usvědčuje Josefa Webera z nesmírné krutosti, brutality a páchání válečných zločinů....... Příběh nastoluje mnoho otázek - o odpuštění, o smyslu odhalování, stíhání a souzeni již příliš starých válečných zločinců, o žítí s vinou, o tom jak žít po prožitých hrůzách .....

19.05.2022 4 z 5

Vyměnit vodu květinám Vyměnit vodu květinám Valérie Perrin

To bylo tak krásné..... nezaměňovat s romantické a sentimentální. O životě, o smrti, o bolesti, o radosti, o tom, že nic není tak, jak by se na první pohled mohlo zdát.

08.02.2022 5 z 5

Zuzanin dech Zuzanin dech Jakuba Katalpa (p)

Čtenářský deník: Krásné dětsví v lásce a hojnosti, dospívání již poznamenané osobním smutkem, předválečnou atmosférou a počátkem války a ranou dospělost plnou krutosti a utrpení, to prožila krásná silná osobitá Židovka Zuzana v příběhu skvostně vyprávěném Jakubou Katalpou.

23.11.2020 5 z 5

Přitažlivost pádu Přitažlivost pádu Noel O'Regan

Micheál je případ pro psychologa. Poté, co se po letech nastěhuje zpět do domu svého dětství, se k němu jako bumerang vrací poslání, před kterým kdysi utekl. Poslání, které jemu a následně též nevyžádaně jeho sestře předala matka. Zachránit ty nešťastné duše, přimět je vrátit se do života. Přijde o vše, co si vydobyl v době, kdy byl mimo. Micheál se rozpadá. Uzavírá se ve svém domě se svým psím společníkem a jen číhá, aby nepropásl dalšího návštěvníka a sveřepě vzdoruje vůli svých sester dům prodat. Krásně napsaná kniha. Je v ní psychologie vztahů v rodině poznamenaných temnou posedlostí matky i hmatatelná drsná krása irské přírody.

18.11.2024 5 z 5