happy-smile komentáře u knih
Ano, chápu námitku některých čtenářů, že vysvětlení, jak to s Edith vlastně bylo, někomu přišlo přitažené za vlasy. Ale tak co, je to horor. A autorka to podle mě potom dál dobře rozvedla a dovedla do zdárného konce. Atmosféra by se chvílemi dala krájet a někdy se mi kniha opravdu těžko odkládala. Tento horor se mi opravdu líbil a už se těším na další knihy od této autorky.
Tento díl vlastně navazuje na první díl Otevřený hrob. Kniha dosahuje podobné kvality jako první dva díly. Opět se setkáváme nejen s Fabijanem, ale i s Dunjou. Vztahy ve švédském týmu už nejsou tak růžové jako v prvním díle. I tak si ale tito vyšetřovatelé se vším skvěle poradí. Těším se na další knihu.
Zezačátku jsem měla trochu problém se začíst. Možná i proto, že tentokrát se jedná spíše o psychologický thriller, než o detektivku. Postavy ale byly zajímavě vykresleny a konec jsem neuhádla. Každopádně jsem ráda, že jsem si knihu přečetla, protože jsem se dozvěděla hodně o Falklandách, a takovou přidanou hodnotu na knize vždy oceňuji.
První polovina knihy se mi zdála docela zdlouhavá a nudná. Potom se ale situace obrátila a já jsem se nemohla od knihy odtrhnout, protože to najednou bylo všechno strašně napínavé. Takže nakonec můžu doporučit, i když předchozí díl byl možná malinko lepší.
Tak to byla jízda. Vůbec jsem nevěděla, kdo, co, proč a jak, ale děj byl tak svižný, že ani nebyl čas se ptát. Když se potom čtenář spolu s hlavním hrdinou začal dozvídat, jak to celé vlastně je, tak se nestačil divit. Valí se na nás totiž jedna verze příběhu za druhou. Po tomto mám pocit, že je Harlan Coben opravdu mistr "převleků" a že čtenáře dokáže dokonale zblbnout. Už se těším na další jeho knihy!
Moc pěkná povídka, Backman prostě umí. Pěkně a zajímvaě podané.Určitě nebude litovat, že jste knihu četli. Ale budete litovat, že je tak krátká. Snad zase brzo vyjde něco delšího.
No, co k tomu napsat. Dan Brown je mistr v tom vzít nic, roztáhnout to na 400 stran a celou dobu nechat čtenáře v dokonalém napětí, kdy se konečně dozví, o čem to všechno vlastně je. Tak nějak to totiž vypadalo a vlastně mi to vůbec nevadilo. Nejdříve úvod a potom jsem celou dobu napjatě čekala, až se děj posune někam dál, což bylo samozřejmě až někdy před koncem knihy. Přesto z toho mám opravdu dobrý čtenářský zážitek, protože Dan Brown prostě umí. Fanouškům doporučuju.
Na můj vkus byla knížka zbytečně dlouhá. Většinu času se věnovala soukromým životům vyšetřovatelů a detektivka tak ve výsledku dostala možná tak půlku prostoru. Kdyby se trochu osekaly Miiny a Munchovy psychózy, tak by to dopadlo o hodně líp. Mám sice ráda silné detektivní postavy, ke kterým se člověk může vracet, ale tady jsem měla opravdu pocit, že je těch soukromých záležitostí až moc a že je to na škodu.
Úplně jiný styl vyprávění než u Deníku kastelána. Projevuje se tu jak bravurní slovní humor, tak i humor založený na bláznivých historkách. Super oddychovka, která se čte lehce a rychle to ubíhá. Jenom moc nechápu rozdělení knížky na dva díly, kde první má 240 stran a druhý 120. Kdyby měla každá knížka 180 stran, byla by to rozhodně bylo logičtější.
Krátká detektivka, která se dobře čte. Sherlock a doktor Watson jsou dobře sehraná dvojka. Doporučuji překlad od pana Gela (po zkušenosti se Studií v šarlatové asi i tady můžou být překlady, které budou v dnešní době obtížně čitelné).
Tohle byla opravdu zajímavá knížka. To, že už je to nějaký pátek, kdy byla napsaná, jsem si všimla až v průběhu čtení, což mi vysvětlilo nějaké drobné nesrovnalosti. Ale jinak soudím, že v i dnešní době by byl zážitek z přezimování na Západním Špicberku velmi podobný. Ty příhody byly až neskutečné a člověk občas opravdu nechápe, proč by tohle někdo podstupoval. Tohle je opravdu zážitek na celý život. Opravdu obdivuju autorku, že si v knize v podstatě ani jednou nepostěžovala - na zimu, nepohodlí, stížené hygiecké podmínky. Doporučuji, kniha opravdu stojí za přečtení.
Kniha se mi asi líbila více než první díl. Velmi dobře se to četlo. Zápletka byla zajímavá, navíc policie podezírá Marniho syna, ta tedy musí být celou dobu v defenzivě a snažit se jej ochránit. Chápu, kdyby tento boj někomu přišel otravný, ale nemůžeme mít ve všech knihách jenom idylku, kde někdo jenom tak bez vlastních zájmů pomáhá policii. Doporučuji.
Předchozí díly jsem četla kousek po sobě, ale tady jsem teď měla delší mezeru a měla jsem docela problém vzpomenout si, na co autor navazuje. Chtělo by to trochu rekapitulace na začátku. Ale jinak se mi kniha líbila, i když by někdo mohl namítat, že byla docela pěkombinovaná. Holt je toho docela dost, co autor přenesl z předchozích dílů. A u všeho rozehrál celkem spletitou dějovou linku. No jsem zvědavá na další díl a snad tam bude víc Dunji.
Knihu jsem letos zařadila do čtenářské výzvy, protože její obálka se mi opravdu nelíbí. :D Jednotlivé příběhy nebyly špatné. Sem tam jsem se docela pobavila. Už jsem ale podobných knih četla celou řadu a tato mi přijde spíše jako průměr. Tím vás od ní ale rozhodně neodrazuji. Kniha je krátká a pobaví.
Délka knihy je velmi střízlivě zvolena. Dobře se mi to četlo a téma bylo zajímavé. Camilla teď evidentně přesedlala z detektivek na knihy o ženách, které chtějí ukázat svým tyranským manželům zač je toho loket. Osobně jsem preferovala předchozí zaměření. Ale musím uznat, že tahle kniha mě narozdíl od Žen bez slitování bavila. To jsem tedy zvědavá, kam se bude Camilla literárně ubírat dále?
Zajímavá knížka. Čte se dobře a je zde několik zvratů, které vedou k tomu, že člověk neví, čí je. :-) Řekla bych standardní Fitzkův výkon.
Tuto sérii mám ráda. Nejlepší pro mě asi zůstane první díl, kde autorka zajímavě zapojila do hry geocashing. Slepí ptáci mě pak naopak nebavili, ale třetím i čtvrtým dílem podle mě Ursula šlape na paty knize Pět. Osobní zapojení Beatrice do vražd se podle mě povedlo. Navíc se posouvá dál vztah s Florinem, takže kniha opravdu nenudí. Těším se na další díly.
Při čtení mě trochu mrzelo, že už jsem tento příběh viděla zfilmovaný. Připravila jsem se tím totiž o ty skvělé zvraty, když už jsem věděla, co přijde. Dahlova fantazie je skvělá a v kombinaci s jeho smyslem pro humor tak dostáváme knihu, která pobaví jak děti, tak dospělé.
Řekla bych že knihu by měli číst jen fanoušci série. Kniha je velmi dlouhá, což je především proto, že se tu řeší osobní vztahy Robin a Cormorana. A to velmi podrobně. Tak nějak je tento díl opravdu spíše než detektivka román pro ženy. Teda případ se tu samozřejmě řeší taky a pro mě osobně byl opravdu zajímavý. Pro někoho té "romatické" linie může být až moc, ale mně to nějak nevadilo. Kniha se mi i přes svou délku četla dobře a těším se na další díl.
Další Josefínin humorem nabytý případ. Tato autorka a její postavičky mě prostě baví. Komu se líbil první díl, bude se určitě líbit i tento. Jak to ta Josefína dělá, že všude naráží na mrtvoly...