harena komentáře u knih
Tak to byla výzva. Neuvěřitelné, že teprve třicetiletá gruzínská spisovatelka Nino napsala tak skvělou knihu. 900 stran rodinné ságy není žádné lehounké čtení. Kniha těžká nejen do ruky, ale i čtení vyžaduje pozornost. Mile překvapí, jak velikou má spisovatelka slovní zásobu a jak bravurně s ní umí zacházet. Vypravěčkou je Nica, která již od malička bez dechu poslouchala u praprababičky příběhy o životě a o vztazích v rodině, kterou samozřejmě ovlivnily i politické události kolem. První i druhá světová válka, občanská válka, stalinismus, zhroucení Sovětského svazu, perestrojka atd. Není to učebnice dějepisu, ale subjektivní pohled na tyto dějiny. Nikdo v rodině není černobílý, nikdo není dokonalý, všechny osoby jsou dokonale prokresleny a už po prvních kapitolách s nimi začínáme žít jejich osudy. A spousta otázek zůstává.
Ta poslední prázdná stránka pro Brilku je dobrý nápad. Brilko, držím ti palce, ať je tvůj život lepší a ať se ti splní alespoň polovina toho, o čem sníš. Věřím, že teď už ano. Přečtěte si, doporučuji.
"Lidé, kteří tu žijí, v sobě musí mít mnohem míň potlačovaných emocí, popřených starostí a zapouzdřeného neštěstí, napadlo ho. Byla to nesmírně uklidňující myšlenka."
Detektivka začíná pomalejším tempem, seznamujeme se s obyvateli ostrova i s okolím. Jen jsem zpočátku měla trochu zmatek ve jménem a v příbuzenských vztazích. Zápletka je zajímavá, vztahy v rodinách velmi dobře popsané a ke konci příběh nabývá spád, všechno je zamotanější, komplikovanější a napínavější. Pro mě byl pachatel záhadou až do konce. Docela pěkné čtení.
Jedna z nejkrásnějších knížek tohoto roku. Neskutečný zážitek, příběh mě zaujal od první stránky a často to byla veliká emocionální jízda. Nevěděla jsem nic o občanské válce v Řecku, ani že k nám přijelo v jednom roce pětadvacet tisíc řeckých dětí, které neuměly česky, nic nevěděly o svých rodičích a netušily, co s nimi bude. Ale není to depresivní čtení, kniha je lidská, moudrá, milá, děti postupně vyrůstají, přizpůsobují se a je to pro ně jednodušší, než pro jejich rodiče, kteří samozřejmě stále teskní po Řecku, kde bylo všechno hezčí, chutnější a voňavější. Bylo mi smutno, když jsem viděla, že se blížím ke konci. Rodinná sága začíná v r. 1948 a končí v r.2018 a spisovatelce se podařilo vynikajícím způsobem v románové formě zpracovat vyprávění řady řeckých pamětníků. Pro mě jedna z nejhezčích knih, plný počet hvězd a děkuji za velký čtenářský zážitek.
Moc milé, pohodové čtení pro adventní čas. Sympatické postavy, romantická zápletka a příjemná hygge atmosféra se nese po celou dobu čtení. Knížku zavírám s úsměvem, spokojená a dobře naladěná. Jdu hledat recept na pravé dánské skořicové šneky. Krásné počtení.
Opět kniha, která se Petře Soukupové povedla. Stručně a zajímavě vyprávěný příběh jedné rodiny pohledem dětí a rodičů. Sedmnáctileté klidné manželství, kde Richard vydělá peníze, v práci je do večera a je přesvědčen, že dětem se věnuje dostatečně. Témeř čtyřicetiletá Alice má práci, v které je spokojená, zvládá děti i domácnost, u Káji už klepe na dveře puberta a jedenáctileté Lole by ke spokojenosti stačilo, kdyby měla psa. Vyprávění se střídá a prožíváme vše nejen pohledem Alice a Richarda, ale také pohledem dětí. To Petra Soukupová umí moc dobře I když jsou tu dlouhé věty, kde splývá dohromady dialog i vnitřní monolog, lehce se zorientujeme a lépe pochopíme jednání a myšlení členů rodiny. Už nám děti velké, ale ráda jsem si znovu zavzpomínala na jejich dospívání a trápení a i na naše nedorozumění či menší hádky, které se po mnoha letech soužití vyskytují. Také se mi líbí otevřený konec, vždyť ani v životě nemusí být vše uzavřené. Ale stejně by mě zajímalo, jaké by Petra napsala pokračování. Je to dobrý příběh, snad se tu každý někde najde a třeba i zamyslí.
Knížečku milovaly moje děti a teď ji milují i moje vnučata. Leporelo už bylo láskyplně otrhané nejmenšími, tak jsem koupila nové. Kouzelná, nesmrtelná říkanka, kterou máme všichni rádi.
Velmi krásný příběh, který mě naprosto překvapivě pohltil. Dojemný a emočně velmi silný. Včera jsem dočetla a stále na něj myslím. Je nejen o dospívání a dospělosti, ale také o stárnutí, o nelehkém životě rozvedených matek a Štěpán vás vezme za srdce svým myšlením a chováním. Střídá se vyprávění matky a Štěpána, což dělá příběh ještě poutavějším. Litovala jsem matku, ale i obdivovala, stejně tak i Štěpána a samozřejmě i dědečka. I ten byl skvělý svým chováním a jak se snažil být soběstačný. I závěr plný naděje a optimismu se povedl. Moje první kniha od Z. Dostálové a tleskám, musím se podívat po dalších.
Pro všechny fandy a milovníky hub, ale nejen pro ně. Chcete-li vědět, co se děje v půdě, v zemi pod vámi, přečtěte si tuto knihu a otevře se vám další svět. Lišejníky, řasy, houby, bakterie, rostliny, ti všichni spolu žijí a pomáhají si, nebo proti sobě bojují. Už jsem četla krásnou knihu Podivuhodný život stromů od Petera Wohllebena, která je také úžasně a čtivě napsaná, ale tady jde biolog Merlin Sheldrake až na dřeň. Já jsem laik, jen mám ráda přírodu, les a samozřejmě houby a tak jsem měla zpočátku obavy, že to bude příliš odborné, ale bez obav. Sice se někde dlouze rozepisuje, ale ono je to stále zajímavé, jindy je to dobrodružný příběh nebo sci-fi nebo se pobavíme jeho bezvadnými pokusy. LSD, výroba cideru, piva atd. Důležité je, že Merlin píše skutečně čtivě. Fascinující kniha s pěknými obrázky namalovanými inkoustem z hnojníku.
Téměř celá kniha je monologem hlavní hrdinky Gwen, která je bývalou manželkou sériového vraha. Prchá před rozzuřenými příbuznými zavražděných dívek a před internetovými trolly, kteří vyhrožují i jejím dětem. Stále utíká a plánuje další útěky a díky krátkým větám jde příběh rychle dopředu. Ke konci se trošku zamotá a před Gwen je těžké rozhodnutí, komu věřit může a kdo je nepřítel. Rozhodně má příběh spád. Pokračování v dalším díle.
Okouzlující a nádherný příběh psaný krásným jazykem ovšem vyžaduje, abyste večer usedli do pohodlného křesla se sklenkou výborného vína a teprve pak začali číst a užívat si. Přátelský a charismatický hrabě Rostov prožívá téměř půlku svého života v domácím vězení v hotelu Metropol, kde místo aby zanevřel na svět, vzdoruje s elegancí a se stoickým humorem každodenním situacím. Nechybí tu troška informací z ruských dějin, trocha gastronomie, přátelé kolem hraběte Rostova jsou spolehliví a jeho dvě téměř adoptované dcery jsou úžasné. Číst knihu je zcela jistě potěšení, doporučuji všem, kterým nevadí, že se děj malinko upozaďuje, protože tady je důležitá atmosféra a jazyk. Řadím si ji k nejhezčím knihám, které jsem četla.
Skvělé čtení!!! Třetí díl ještě lepší než druhý "Nejsem živá", nevidím tu jedinou chybu. Napínavé, chytlavé, skvělá jízda a oblíbení hrdinové Jude a Uriah vás chytí za ruce a vlečou s sebou v té šílené sněhové bouři a s nimi pátráte, kdo je ten neznámý zlý pán a zachraňujete děti i dospělé. A překvapení na konec - ani ve snu by mě nenapadlo, že to tak spisovatelka vymyslí. Pro mě asi nejlepší díl ze série, teď uz jen čekat na další.
Krásné čtení, které opět pohladí po duši, krásné obrázky i fotografie. Moc se nám kniha líbí, čteno v rámci domácí výuky v době karantény a byl to opravdu dobrý nápad, vytáhnout tuto knížku z knihovny. Všem doporučuji.
Paní Petru Dvořákovou si řadím mezi mé oblíbené autory. Víc takových knih. Je to příběh ze života, jak si ho člověk sám dokáže ničit (to je ještě slabé slovo), jak si dělá své vlastní peklíčko na zemi. Ale je to i o tom, že se jde z toho peklíčka dostat. Moc krásně napsaná knížka, charaktery a chování lékařů jako ze života. Jak jsem se dočetla, tak spisovatelka vystudovala zdrav. školu a pracovala v nemocnici a proto se jí povedl příběh vylíčit tak věrohodně. Velice dobře čtivé, hned zpočátku jste vtaženi do děje a u poslední stránky mi bylo líto, že je konec. Moc by mě potěšilo, kdyby paní Dvořáková napsala pokračování.
Výborně napsané a přesvědčivě zpracované aktuální téma. Protože já nelovím na sociálních sítích, ani na nich nesdílím svůj život, tak snad proto se mnou chování Melánie a dětí otřásl. Strhující příběh, který by si měl každý přečíst a ten závěr knihy je vlastně z budoucnosti a je naprosto reálný. Opravdu moc doporučuji.
Stejně jako všechny knihy Cartera je i tento napínavé, šílené a děsivé čtení. . Geniální detektiv na straně dobra proti geniálnímu psychopatovi, který není nic míň, než snad samo vtělené zlo. Vyprávění je skvěle zvládnuté, kniha plná napětí a odporných vražedných scén, napětí se střídá se znechucením až do poslední stránky. Nedoporučuji pro slabší povahy, i tady se autor vyžívá v detailních a brutálních popisech všeho, rozhodně nezapře své původní povolání.
Povídky o sportovcích, psané s takovou láskou a citem, až se svíralo srdce.
str.63 (o Evě Bosákové)
"V každém dalším pohybu zněl její úsměv. Na cestě podél obvodu koberce udělala tři přemety nazad, zvané flik-flaky; točila je pomalu, měly plavnost českých krajek a pohyb lopatek holandských větrných mlýnů."
Skvělé povídky, nádherný styl. Patří ke knížkách, které pohladí po duši. Děkuji.
Asi mě nikdy nepřestane bavit číst Goffu. Na polistopadovou kauzu lehkých topných olejů, "legálních daňových úniků" se pamatuji, dokonce nějací bílí koně byli od nás z Hradce. Šlo o nějakých asi 100 miliard?
Celou sérii s Mikem mám přečtenou, tady místo něho je hlavní hrdina novinář Terence, který má ale stejný názor na život a na rozkrádačky jako Mike. Terence má v rukou výbušný materiál, ale protože s našlapováním v porcelánu má už své zkušenosti, rozhodne se nepředat ho policii. Nemůže nikomu věřit a kauza by byla spláchnuta dřív, než by se začala vyšetřovat. Takže jestli chce hlavního žraloka aspoň trochu škrábnout, musí to udělat chytře a ze zálohy. Tak nevím, snad se mu to povede.
Skvělé, přesvědčivé a velmi dobře napsané.
Tak to je opravdu strhující a poutavý román o životě lidí v Rumunsku za vlády Causesca. I my jsme poslouchali radio Svobodná Evropa, ale toto jsme si nedovedli představit. Kniha plná emocí, napětí, strachu se čte sama. Velké štěstí, že u nás to takové letech sametové revoluce nebylo. Velký čtenářský zážitek, doporučuji.
Když nastala Valpružina noc, byla při magických oslavách v roce 1986 na rituálním místě zabita 16 letá dívka. Po 33 letech do těchto míst přijíždí doktorka Thea, kterou příběh fascinuje a pátrá, kdo byl skutečný vrah. Kniha mě pohltila hned ze začátku a napětí vydrželo až do konce. Dějové linie jsou ve dvou časových rovinách, obě uvěřitelné, dobře vystavěné a napětí je budované postupně a bez brutalit. Kniha se četla skvěle, je psána v krátkých kapitolách a spát jsem šla až dlouho po půlnoci. Úžasná obálka vystihující atmosféru příběhu.
Málokdo umí s českým jazykem tak mistrně zacházet, jako pan Čapek. Jeho detektivní povídky jsou plné pochopení pro lidské slabosti a blbosti, plné laskavosti, jemného humoru a radosti ze života. Každý den jsem si ke kávičce přečetla tři až čtyři povídky a těšilo mě, že si je ještě po těch desítkách let pamatuji. Čintamani a ptáci, Příběh sňatkového podvodníka, Telegram a další jsou nezapomenutelné. Ke knížce se člověk může vracet celý život.