heliiinka heliiinka komentáře u knih

Kuchyňské pohádky Kuchyňské pohádky Hana Pinknerová

Jestli se mi něco nelíbilo, tak to byla tahle kniha.
Autorka přepracovala některé klasické pohádky a některé vymyslela sama. Jako plus dávám kreativitu, že psala opravdu o běžných věcech. např. Pracovní den lžičky.
ALE...
Přepracování jsou otřesná, protože kniha neučí harmonii a lásce, jak se píše na přebalu. Ukončit pohádku větou: "Lakomou cukřenku nikdo nelitoval." To neučí soucitu. Chybí zápletky a konce bývají špatné.
Tohle bych svým dětem určitě nečetla.

09.11.2018 2 z 5

Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Takhle kniha je tak krásná! Vizuálně. ♥ Těšila jsem se z každého otočení stránky, jak se zase změní orámování strany. A pohádky byly taky krásné s trochou temna. Nejlepší mi přišly mořské víly s Ullou. I když zase variace Louskáčka mě tolik nenadchla.
Kdo má rád Leigh Bardugo, tak tohle je must read.

27.10.2018 4 z 5

21. den 21. den Kass Morgan

Z počátku to bylo trošku rozvleklé a do čtení jsem se musela nutit. Ale konec byl naopak čtivý o hodně víc. Přišlo mi, že tam byly nepříjemné a nereálné extrémy pozitivnosti a negativity.
*SPOILER*
Třeba Bellamy a Clarke. Nejdřív se milují, pak se Bellamy neskutečně naštve kvůli Lilly a za chvilinku jsou zase spolu, jako by se nic nestalo.
To samé Luke a Glass. Sluníčkujem, hater největší a pak zase sluníčkujem.

Oproti jedničce slabší...

22.10.2018 4 z 5

Úchvatná! - Odhalte tajemství ženské duše Úchvatná! - Odhalte tajemství ženské duše John Eldredge

Nedokážu dát kladné hodnocení, protože tato kniha opravdu není dobrá. Otevírala staré rány a bolesti a místo řešení problémů se v nich jen šťourala. Nejedenou jsem knihu musela odložit, protože mě chytal vztek nad její neužitečností.
Nedoporučuji a pokud jako žena hledáte něco sobě, tady najdete jen zranění z dětství.

11.09.2018 1 z 5

Dědička ohně Dědička ohně Sarah J. Maas

Všechny dějové linky se mi líbily, ale žádná z nich nebyla úplně bomba. Knížka je čtivá, zajímavá a nečekaná. A každá linka má veliký potenciál. Ale jak řekl Bilbo Pytlík: "Jako kousek másla namazaný na příliš velký krajíc."
Zkrátka bylo to rozvleklé. A to dost.

13.08.2018 4 z 5

Odveta Odveta Joelle Charbonneau

Opravdu povedená série. Knížka má určitě potenciál na volné pokračování, ale je dobře ukončená. Možná rozuzlení bylo místy nevyjasněné a nedotažené, ale aspoň to mělo spád.
Výjimečná série, kde ani jeden díl nebyl zklamáním a všechny měly svou zajímavost. ♥
Doporučuji.

14.07.2018 5 z 5

Mistr papírových kouzel Mistr papírových kouzel Charlie N. Holmberg

To, jak autorka pojala kouzla, jsem ještě nikde neviděla. Je to velmi originální. Kouzla z papíru se mi opravdu moc líbí. I prostředí řešení zápletky je nevšední. Ale příběhu chyběla hloubka a historie. A romantická linka byla nadmíru trapná. Víc než v knížkách pro třináctileté slečny. Jo a korektura textu taky nic moc, ale to je poslední dobou čím dál častější.

05.06.2018 3 z 5

Na lovu Na lovu Meagan Spooner

Mě to celkem zklamalo. Začátek byl skvělý, ale tak od půlky se to hrozně vleklo a konec byl k uzoufání nudný. Byly tam pěkné momenty a ze začátku mě to opravdu bavilo, proto aspoň ty 3*. A nejsympatičtější mi byl Solmir.

02.04.2018 2 z 5

Poušť v plamenech Poušť v plamenech Alwyn Hamilton

Nemohla jsem se rozhodnout, jak tuhle knížku ohodnotit. Nemám jí, co vytknout. Líbí se mi originální nápad prostředí, sympatické postavy i zápletka je zajímavá. Mělo to vtip, spád a bylo to čtivé. I jazyk byl fain. Přesto mi tam "něco" chybělo. Víte, co myslím, že? To "něco", díky čemu bych mohla dát 5*.

19.03.2018 4 z 5

Řeky Londýna Řeky Londýna Ben Aaronovitch

Co s budem nalhávat, tuhle knihu jsem si koupila jen proto, že jsem byla znuděná z četby té předchozí knihy (Viriconium). :D Ale Řeky Londýna mě překvapily, i přes své slabší hodnocení. Líbí se mi nápad magie v dnešním světě i to, jak skrze celý příběh dýchala historie. Autor se očividně vyžívá v popisech, což zpomalovalo děj. Ale jazyk má zajímavý.
Kolem a kolem. Nápad super, jazyk dobrý, zpracování slabší a vyřešení zápletky nic moc.

05.03.2018 3 z 5

Odvážne srdce Odvážne srdce Juraj Vojtáš

Základní myšlenka je moc pěkná. Ale zápletka i její řešení jsou přespříliš vyšroubované. Dost věcí je nedomyšlených, ačkoli autor měl hezké nápady. Chtělo by to o hoodně víc propracovat. A nejsem si jistá cílovou skupinou. Na mě to bylo moc dětské a zároveň něco bylo tak metaforické, že jsem to těžko chápala. (Je mi 20.)

14.01.2018 2 z 5

Kód horečky Kód horečky James Dashner

(SPOILER) Rozhodně lepší než první prequel. Má to spád a sděluje i požadované informace. Zamilovala jsem si Newta a Minha ještě víc. Ale mám dvě nesrovnalosti.
*SPOILER*
1. Newt si poranil nohu, protože skočil ze stěny labyrintu dolů na protest. Ale v prvním díle říká, že utíkal před rmuty.
2. Celkem bylo 40 kluků + Thomas a Teresa. Když přišel Thomas do Labyrintu, už tam byli všichni. Přesto se v prvním díle říká, že jich v Placu bylo přinejmenším 50. to už někteří umřeli. A ve druhým díle dokonce říkají, že jich bylo 60. Trošku maglajs v číslech, ne?
*KONEC SPOILERU*
Taky si těchto detailů někdo všiml? Možná jich bude víc, protože jsem zbytek série četla už hodně dávno.

09.01.2018 4 z 5

Zjizvený král Zjizvený král Leigh Bardugo

Celý svět Leigh Bardugo mě neskutečně baví. Četla jsem Grišu i Šest vran, přesto jsem se tady ztrácela ve jménech, postavách a legendách. Trošku mi přišlo, že už je to překombinované, dějová linka s Nikolajem mě nezaujala a už mi to nedávalo smysl. Naopak dějová linka ve Fjerdě s Ninou byla skvělá a samostatně bych jí dala 5*.

08.10.2024 3 z 5

Jak dobrý je dostatečně dobrý? Jak dobrý je dostatečně dobrý? Andy Stanley

Podle názvu jsem čekala knihu o hodnotě a dostatečném sebevědomí. Spletla jsem se a dostala knihu o tom, co mám udělat a jak se dostat po smrti do nebe. Velmi trefně vystižené křesťanské pojetí toho, co je po smrti a jak se k tomu staví bible i některé logické důvody.
Je to lehká knížka na odpoledne, nic těžkého teologického.

15.08.2024 4 z 5

Minoritní sexualita v pastoraci věřících Minoritní sexualita v pastoraci věřících Marek Macák

Nejpodnětnejší pro mě bylo prvních 40 stran, kde autor představil 4 směry, které církev zaujímá k LGBT tématice. Od nejkonzervativnější po tu nejvíc volnou.
Není to zrovna čtivé a věty jsou dlouhé a někdy až hyperkorektní.
Po přečtení ale rozumím víc, co se honí hlavou queer lidem a co prožívají oni a lidé v bezprostředním okolí.

06.08.2024 4 z 5

Továrna na skořápky Továrna na skořápky Jiří Čechal

Prvotina autora a bohužel to jde znát. Zhruba do 120 stránky jsem se nedokázala zorientovat v postavách a ztrácela jsem přehled v konverzacích i v místech, co se kdy a kde děje. Nápad s budoucností, využitím AI, politiky i teroristy je zajímavý. Je to podané skoro jako by se to mohlo stát u nás za pár let.
Jenže čtenářský zážitek kazilo kostrbaté psaní to, že jsem neustále listovala zpět ve stránkách i rozhovorech. Oceňuju malý slovníček na konci, trošku mi pomohl.

08.07.2024 1 z 5

Specialistka Specialistka Stephenie Meyer

Úplně jiné než ostatní knihy z pera Stephenie Meyer. Ač thriller, příběh je vyprávěný s lehkostí, která si nelibuje v krvi a nechutnostech. Jako vždycky byly některé věci až moc přitažené za vlasy, ale v beletrii..? Proč ne.

04.05.2024 4 z 5

Plavčík Jean - část 2. Plavčík Jean - část 2. Pavel Dolejší

Vhled do historie Francie, jak stát jednal s protestanty. Je to podané skoro až dětsky a proto je jednání postav občas hodně zkratkovité. Historická přesnost však nebyl záměr, takže to asi nevadí. Je to dobrodružná knížka o politických tahanicích a to mě baví. Dětská zjednodušenost mi nevadí.

13.03.2024 3 z 5

Replika Replika Lauren Oliver

Futuristický nápad a netradiční zpracování. Bavilo mě střídat stránky vypravěček a postupně se snažit pochopit svět obou z nich.
Další díl si přečtu.

16.02.2024 5 z 5

Jak se vám líbí Jak se vám líbí William Shakespeare

Tak rychle jako jsem si ji přečetla, tak rychle zapomenu obsah, který nebyl ničím zajímavý. Děj byl předvídatelný. Ani komedie, ani tragédie.

18.01.2024 1 z 5