heliiinka komentáře u knih
Jestli se mi něco nelíbilo, tak to byla tahle kniha.
Autorka přepracovala některé klasické pohádky a některé vymyslela sama. Jako plus dávám kreativitu, že psala opravdu o běžných věcech. např. Pracovní den lžičky.
ALE...
Přepracování jsou otřesná, protože kniha neučí harmonii a lásce, jak se píše na přebalu. Ukončit pohádku větou: "Lakomou cukřenku nikdo nelitoval." To neučí soucitu. Chybí zápletky a konce bývají špatné.
Tohle bych svým dětem určitě nečetla.
Takhle kniha je tak krásná! Vizuálně. ♥ Těšila jsem se z každého otočení stránky, jak se zase změní orámování strany. A pohádky byly taky krásné s trochou temna. Nejlepší mi přišly mořské víly s Ullou. I když zase variace Louskáčka mě tolik nenadchla.
Kdo má rád Leigh Bardugo, tak tohle je must read.
Z počátku to bylo trošku rozvleklé a do čtení jsem se musela nutit. Ale konec byl naopak čtivý o hodně víc. Přišlo mi, že tam byly nepříjemné a nereálné extrémy pozitivnosti a negativity.
*SPOILER*
Třeba Bellamy a Clarke. Nejdřív se milují, pak se Bellamy neskutečně naštve kvůli Lilly a za chvilinku jsou zase spolu, jako by se nic nestalo.
To samé Luke a Glass. Sluníčkujem, hater největší a pak zase sluníčkujem.
Oproti jedničce slabší...
Nedokážu dát kladné hodnocení, protože tato kniha opravdu není dobrá. Otevírala staré rány a bolesti a místo řešení problémů se v nich jen šťourala. Nejedenou jsem knihu musela odložit, protože mě chytal vztek nad její neužitečností.
Nedoporučuji a pokud jako žena hledáte něco sobě, tady najdete jen zranění z dětství.
Všechny dějové linky se mi líbily, ale žádná z nich nebyla úplně bomba. Knížka je čtivá, zajímavá a nečekaná. A každá linka má veliký potenciál. Ale jak řekl Bilbo Pytlík: "Jako kousek másla namazaný na příliš velký krajíc."
Zkrátka bylo to rozvleklé. A to dost.
Opravdu povedená série. Knížka má určitě potenciál na volné pokračování, ale je dobře ukončená. Možná rozuzlení bylo místy nevyjasněné a nedotažené, ale aspoň to mělo spád.
Výjimečná série, kde ani jeden díl nebyl zklamáním a všechny měly svou zajímavost. ♥
Doporučuji.
To, jak autorka pojala kouzla, jsem ještě nikde neviděla. Je to velmi originální. Kouzla z papíru se mi opravdu moc líbí. I prostředí řešení zápletky je nevšední. Ale příběhu chyběla hloubka a historie. A romantická linka byla nadmíru trapná. Víc než v knížkách pro třináctileté slečny. Jo a korektura textu taky nic moc, ale to je poslední dobou čím dál častější.
Mě to celkem zklamalo. Začátek byl skvělý, ale tak od půlky se to hrozně vleklo a konec byl k uzoufání nudný. Byly tam pěkné momenty a ze začátku mě to opravdu bavilo, proto aspoň ty 3*. A nejsympatičtější mi byl Solmir.
Nemohla jsem se rozhodnout, jak tuhle knížku ohodnotit. Nemám jí, co vytknout. Líbí se mi originální nápad prostředí, sympatické postavy i zápletka je zajímavá. Mělo to vtip, spád a bylo to čtivé. I jazyk byl fain. Přesto mi tam "něco" chybělo. Víte, co myslím, že? To "něco", díky čemu bych mohla dát 5*.
Co s budem nalhávat, tuhle knihu jsem si koupila jen proto, že jsem byla znuděná z četby té předchozí knihy (Viriconium). :D Ale Řeky Londýna mě překvapily, i přes své slabší hodnocení. Líbí se mi nápad magie v dnešním světě i to, jak skrze celý příběh dýchala historie. Autor se očividně vyžívá v popisech, což zpomalovalo děj. Ale jazyk má zajímavý.
Kolem a kolem. Nápad super, jazyk dobrý, zpracování slabší a vyřešení zápletky nic moc.
Základní myšlenka je moc pěkná. Ale zápletka i její řešení jsou přespříliš vyšroubované. Dost věcí je nedomyšlených, ačkoli autor měl hezké nápady. Chtělo by to o hoodně víc propracovat. A nejsem si jistá cílovou skupinou. Na mě to bylo moc dětské a zároveň něco bylo tak metaforické, že jsem to těžko chápala. (Je mi 20.)
(SPOILER) Rozhodně lepší než první prequel. Má to spád a sděluje i požadované informace. Zamilovala jsem si Newta a Minha ještě víc. Ale mám dvě nesrovnalosti.
*SPOILER*
1. Newt si poranil nohu, protože skočil ze stěny labyrintu dolů na protest. Ale v prvním díle říká, že utíkal před rmuty.
2. Celkem bylo 40 kluků + Thomas a Teresa. Když přišel Thomas do Labyrintu, už tam byli všichni. Přesto se v prvním díle říká, že jich v Placu bylo přinejmenším 50. to už někteří umřeli. A ve druhým díle dokonce říkají, že jich bylo 60. Trošku maglajs v číslech, ne?
*KONEC SPOILERU*
Taky si těchto detailů někdo všiml? Možná jich bude víc, protože jsem zbytek série četla už hodně dávno.
Celý svět Leigh Bardugo mě neskutečně baví. Četla jsem Grišu i Šest vran, přesto jsem se tady ztrácela ve jménech, postavách a legendách. Trošku mi přišlo, že už je to překombinované, dějová linka s Nikolajem mě nezaujala a už mi to nedávalo smysl. Naopak dějová linka ve Fjerdě s Ninou byla skvělá a samostatně bych jí dala 5*.
Podle názvu jsem čekala knihu o hodnotě a dostatečném sebevědomí. Spletla jsem se a dostala knihu o tom, co mám udělat a jak se dostat po smrti do nebe. Velmi trefně vystižené křesťanské pojetí toho, co je po smrti a jak se k tomu staví bible i některé logické důvody.
Je to lehká knížka na odpoledne, nic těžkého teologického.
Nejpodnětnejší pro mě bylo prvních 40 stran, kde autor představil 4 směry, které církev zaujímá k LGBT tématice. Od nejkonzervativnější po tu nejvíc volnou.
Není to zrovna čtivé a věty jsou dlouhé a někdy až hyperkorektní.
Po přečtení ale rozumím víc, co se honí hlavou queer lidem a co prožívají oni a lidé v bezprostředním okolí.
Prvotina autora a bohužel to jde znát. Zhruba do 120 stránky jsem se nedokázala zorientovat v postavách a ztrácela jsem přehled v konverzacích i v místech, co se kdy a kde děje. Nápad s budoucností, využitím AI, politiky i teroristy je zajímavý. Je to podané skoro jako by se to mohlo stát u nás za pár let.
Jenže čtenářský zážitek kazilo kostrbaté psaní to, že jsem neustále listovala zpět ve stránkách i rozhovorech. Oceňuju malý slovníček na konci, trošku mi pomohl.
Úplně jiné než ostatní knihy z pera Stephenie Meyer. Ač thriller, příběh je vyprávěný s lehkostí, která si nelibuje v krvi a nechutnostech. Jako vždycky byly některé věci až moc přitažené za vlasy, ale v beletrii..? Proč ne.
Vhled do historie Francie, jak stát jednal s protestanty. Je to podané skoro až dětsky a proto je jednání postav občas hodně zkratkovité. Historická přesnost však nebyl záměr, takže to asi nevadí. Je to dobrodružná knížka o politických tahanicích a to mě baví. Dětská zjednodušenost mi nevadí.
Futuristický nápad a netradiční zpracování. Bavilo mě střídat stránky vypravěček a postupně se snažit pochopit svět obou z nich.
Další díl si přečtu.
Tak rychle jako jsem si ji přečetla, tak rychle zapomenu obsah, který nebyl ničím zajímavý. Děj byl předvídatelný. Ani komedie, ani tragédie.