helusa2 helusa2 komentáře u knih

Království Království Jo Nesbø

Ufff... To je prostě Nesbø :-D Vždycky to skončí jinak než bych si přála - jakmile Vám v jeho knížce začne být někdo sympatický, můžete se s ním rozloučit ;-)
Jeho rukopis se nezapře - pro mě je to zkrátka mistr. Mistr dějových obratů, nenápadných filosofických chvilek, odborník na relativizování morálních hodnot...
Četla jsem od něj vše a ani o jedné knížce bych neřekla, že se mi nelíbila.

11.03.2021 5 z 5

Písečný muž Písečný muž Lars Kepler

Tak Vám nevím. Do tohoto dílu jsem šla s tím, že by podle hodnocení měl být jeden z nejlepších. Napětí zde rozhodně opět nechybělo, ovšem s věrohodností a schopnostmi superhrdinů se zde opravdu už dostáváme do zcela jiného žánru - pohádek pro dospělé... Já mám prostě radši uvěřitelnější detektivky ;-)

17.11.2020 4 z 5

Šťastní lidé mají snadný život Šťastní lidé mají snadný život Agnès Martin-Lugand

Strašně nerada spoileruji, ale tady jinak nemůžu...
Oproti 1. dílu na sobě udělala Diane obrovský kus práce a byla mi mnohem sympatičtější. Velmi se mi líbila část knihy, která se týkala odchodu milované bytosti a také navazování křehkého vztahu s dítětem. To bylo fakt krásné a dojemné.
Jen proboha ten Olivier!!! Už jste někdy někdo spatřili a zažili takového chlapa??? Ve svém věku bez závazků, bez minulosti, tak chápavý, vnímavý a bezchybný... Tak tomu jsem nevěřila ani nos mezi očima a jeho existence mi připadá pravděpodobná asi jako Lochnesska... :-P Furt jsem čekala, co se z něj vyklube - a on svěsí ramena a s pochopením vypadne... No, ten mi tedy nesedl :-)

13.06.2020 4 z 5

Šťastní lidé čtou a pijou kávu Šťastní lidé čtou a pijou kávu Agnès Martin-Lugand

Taková jednohubka, kde mi mužské postavy připadaly výrazně sympatičtější, než ty ženské :-D Hlavní hrdinku jsem si oblíbila až na samém konci. Ano, a v hlavní roli byly ještě cigarety ;-) Trošku předvídatelné a místy trošku přitažené za vlasy, ale jo, nelituji. Posoucháno jako audio během jednoho jediného dne :-)

19.05.2020 4 z 5

Sami na této zemi? - O Boží přítomnosti mezi námi Sami na této zemi? - O Boží přítomnosti mezi námi Ladislav Heryán

Opět a zase - skvělé!!! Děkuji za duchovní, ale hlavně hluboce člověčí povzbuzení během této “izolované” doby :-)

13.05.2020 5 z 5

Stopařem na této zemi Stopařem na této zemi Ladislav Heryán

Dvacet hvězdiček!!! To je TAK KRÁSNÉ... Nemám slov - už ale máme objednány všechny ostatní knížky tohoto úžasného člověka - v audioverzi, protože v tom případě mám pocit, že sedí u nás u stolu a povídáme si...
Už se těším na jeho další “návštěvu” :-)

05.04.2020 5 z 5

Smrtící bílá Smrtící bílá Robert Galbraith (p)

Je to 704 stran velmi čtivého a napínavého textu - tak jak to J.K. Rowlingová - PARDON - Robert Galbraith! umí :-) Vyhovuje mi, že celá série jsou nejen detektivky, ale mají ten podklad osobního příběhu Robin a Cormorana. Není to tak krvavé, jako případy mnou také milovaného Jo Nesbøa. Z toho se vždycky dlouho vzpamatovávám. Ale příběhů Cormorana Strika bych zvládla klidně několik za sebou ;-)

05.01.2020 5 z 5

Nejlepší pro všechny Nejlepší pro všechny Petra Soukupová

Polovinu knihy jsem poslouchala jako audio (skvěle udělané!), druhou jsem četla. Styl psaní je netradiční, bez přímé řeči, v dlouhých souvětích, ale tak nějak jsem už potom jela na vlně audioknihy a ty herce, kteří ji čtou, jsem úplně slyšela :-)
Příběh skvělý, realisticky rozpracované postavy. Žádná černá/bílá, prostě tak, jak to v životě je... Postoje, názory, pohledy jednotlivých osob se daly pochopit a chápat, i když bych tedy s těmi lidmi žít nechtěla!
Bylo to, pravda, lehce depresivní proto, že takhle lidé fakt žijí, jenže s tím těžko můžu něco zásadního udělat - snad jen před tím nezavírat oči a hledat lepší řešení svého života...
Ale z nejprotivnějšího fracka se nakonec stal celkem fajn kluk - za mě - fakt dobré! ;-)

20.12.2019 5 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Nesbø je fakt šílenec :-D Zatím mě nikdo kromě něj nepřiměl k tomu, abych fandila podvodníkovi, vrahovi, alkoholikovi, egoistovi, prostě hajzlíkovi :-D Tato knížka mi spíš připomínala Krev na sněhu než HH, taková místy až absurdní ztřeštěnost... Ale za mě tedy dobrý! Včetně klasického Nesbøho totálního obratu na asi 20. stránce před koncem :-)

16.11.2019 5 z 5

Spočítej hvězdy Spočítej hvězdy Lois Lowry

Skvěle napsaný příběh o vážných věcech, se skutečnou historickou výpovědní hodnotou - přesně tak, aby to mohly děti, pro které je kniha psána, pochopit. Přitom psaný čtivě a napínavě. Musím koupit do školní knihovny ;-)

13.09.2019 5 z 5

Osm Osm Radka Třeštíková

Hmmm... Styl psaní paní Třeštíkové se mi líbí. Je to napínavé, používá zajímavá přirovnání, obraty... Jen je to na mě moc depresivní... Ne samotný příběh, ale výběr postav, jejich chování... Já prostě CHCI VĚŘIT, že na světě ještě žijí i normální lidé, s morálními zásadami, věrni svým partnerům, normální fungující rodiny... Já v Bábovkách ani v Osm nenašla ani jednu... Jdu na něco pozitivnějšího a nadějnějšího :-)

24.02.2019 4 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Spíše posloucháno jako skvěle zpracovaná několikadílná dramatizace Českého rozhlasu, část jsem četla. Není to vůbec jednoduché čtení, ale příběh je to skvostně promyšlený! I film je výborně natočený. Zařadila jsem si ji do výzvy kupodivu ne kvůli knihovně, ale pro rok 1. vydání... ;-)

14.01.2018 4 z 5

Přízrak Přízrak Jo Nesbø

Temná temnota... Specifický díl - zřejmě příprava na velké finále.
Mám sestru, se kterou je velká legrace dívat se na detektivku. Neustále totiž pronáší věty jako: "Ne, nedělej to! Nechoď tam! On ho snad zastřelí!..." apod. Velmi jsem na ni myslela - polovinu knihy jsem totiž také měla chuť komentovat Harryho počínání a přemluvit ho, ať toho všeho radši nechá... ;-)
No, musím sehnat Policii, protože jsem fakt zvědavá, co bude dál... Se všemi.

06.02.2017 4 z 5

Alan Rickman: Deníky Alan Rickman: Deníky Alan Rickman

Knížka Alanových Deníků mi doma (jako jeho velké fanynce) již ležela několik měsíců - z důvodů časové zaneprázdněnosti, ale také vzhledem k jejímu rozsahu (a přiznejme si - také díky mnoha ne příliš příznivým recenzím) jsem se dlouho nemohla odhodlat k tomu, abych se do ní pustila.
A pak jsem narazila na audio provedení - a když jsem navíc zjistila, že knihu načetl Aleš Procházka (kdo jiný!!!), neváhala jsem. Bylo to pro mě mnohem stravitelnější a s knihou bych se asi docela trápila..
Musím říct, že se ve jménech herců moc neorientuji. Mám pár oblíbenců, ale obecně na filmy nemám moc čas (ani nemáme televizi). Koukám jen na to, co opravdu chci. Takže Alanovy seznamy hostů, přátel.. mi nic moc neříkaly. Taktéž jsem neviděla/neznám některé filmy, adaptace her..
Přesto to bylo zajímavé. Jako sedět v místnosti, kde je Alan také, a vypráví.. Já jen sedím a poslouchám.. Jako když nerozumíte všemu, o čem ten člověk před Vámi mluví - jen ho pozorujete, sledujete tok jeho myšlenek, vnímáte jeho postoje a názory.. A vstřebáváte, co ho těší, mrzí, rozčiluje, co jej zaujalo..
Často je autorovi knihy vyčítáno, že Deníky vydal. Že to nebylo určeno k vydání. Že se z toho nedá nic moc dovědět.. Já myslím, že autora, Rimu, Emmu Thompsonovou.. chápu. Rozumím jejich rozhodnutí Deníky vydat. Představte si, že žijete vedle/s takovou osobností, o které víte, že má/měla mnoho co říci. Vidíte tu hromadu deníků, které napsal.. vezmete některý do ruky.. začtete se.. objevíte jeho myšlenku.. střípek jeho osobnosti.. No nechali byste ty deníky jen tak ležet???
Ano, nemá to nějaký super děj ani výpovědní hodnotu o filmech či spolupracovnících, nejsou tam pikantnosti.. je to jen takový záchvěv, možnost být chvilku s ním..
Jsem ráda, že jsem tu možnost měla :-)

15.08.2024 4 z 5

Návrat domů Návrat domů Yaa Gyasi

Výborná knížka!!! Jedna z těch, kvůli kterým ze srdce děkuji za čtenářskou výzvu - bez ní bych se k téhle knížce asi nikdy nedostala - a to by byla velká škoda…
Úžasné, někdy bolestivé, jindy dojemné, hrůzné i krásné propojení osudů dvou rodinných klanů. O minulosti a skutečnostech, o afrických reáliích mi to řeklo víc, než semestr studia historie. Díky!

06.07.2022 5 z 5

Prašina Prašina Vojtěch Matocha

Přečteno podruhé, tentokrát “ušima”. Víc jsem si proto všímala častokrát opakovaných slovních spojení a vět… Napínavá byla ale i napodruhé ;-)

04.06.2022 5 z 5

Kniha hřbitova Kniha hřbitova Neil Gaiman

Já toho Gaimana prostě miluju :-) Krásný, trošku hororový námět, perfektní zpracování - mám jen jedinou výtku - přišlo mi to strašně krátké :-) Napůl posloucháno, napůl čteno, obojí skvělé. Hodlám koupit do školní knihovny (spolu s Koralinou).

04.04.2022 5 z 5

Pět kroků od sebe Pět kroků od sebe Rachael Lippincott

Dojemné, krásně patetické, ponoukající mnohokrát nenásilně k zamyšlení...
Moc pěkná knížka - jsem velice ráda, že mi ji má drahá dcerunka (patnáctiletá velká slečna) doporučila - věřte, je to úsměvné a tak nějak hřejivé, když Vám to dítko, co mu (a těm mladším chacharům) ještě stále čtete před spaním, doporučuje dobré knížky ❤️

28.03.2021 5 z 5

Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Přečteno za 26 hodin... Tož dobré to bylo! Kamarádce děkuji za doporučení a jdu na další díl :-)

31.10.2020 5 z 5

Papírová města Papírová města John Green

Způsob psaní Johna Greena mám ráda. Ráda se na chvilku vrátím mezi chytré teenagery. Byla to má 3. kniha od něj, ale zase si dám chvilku pauzu :-) Přišlo mi to dost podobné Aljašce.

13.10.2020 4 z 5