henstridge komentáře u knih
Poměné útlá knížka o muži, který se svojí popularitou za první republiky mohl rovnat k takovým osobnostem, jako byl např. Karel Čapek, bohužel podobně jako on také František Novák krátce po obsazení republiky zemřel. Kniha se čte nádherně a je plná zajímavých informací - kdo dnes například ví, že OH v Berlíně byly první a také poslední letní Olympiádou, které měla na programu soutěže v letecké akrobacii a naši letci zde byli velmi úspěšní. Nakonec ještě malá zajímavost - knihu chtěl původně napsat František Fajtl už o 20 let dříve, než to však stihl byl začátkem padesátých let degradován a zatčen, a poté strávil pár let ve vězení - i toto je kupodivu v knize, která vyšla v roce 1970, tedy za tzv. normalizace, zmíněno.
Pěkně zpracovaná a přehledně uspořádaná kniha popisující příběhy jak vojenských, tak civilních letounů, který kdy vznikly pod hlavičkou Tupolevovy konstrukční kanceláře (ne vždy byl autorem návrhu v knize uvedených letounů právě Tupolev), včetně mého nejoblíbenějšího "dopraváku" Tu-114, který byl svého času největším letounem světa.
Parádní a čtivá knížka popisující všechny typy stíhacích letounů (jak domácí produkce, tak ty do SSSR během války dodaných spojenci) působících na východní frontě, dále potom v Rusku vyráběné motory (ať už s licencí nebo bez), palubní zbraně apod.
Jsou zde také zachyceny osudy všech význačných konstruktérů (vyprávění o letounech je členěno právě podle konstrukčních kanceláří) a už název jednotlivých kapitol je dostatečně výmluvný, např. Jakovlev - šedá eminence, Polikarpov - král stíhaček atd.
Kniha se naopak nevěnuje příběhům leteckých es, ty jsou zde zmiňovány pouze při popisu uvedených letounů. Škoda jen, že nedošlo na vydání druhého dílu (pokračování) knihy.