HerrPilot komentáře u knih
Zhasněte světla , popadněte popcorn (či notýsek s hodnocením) a začínáme -i takhle by se dala začít anotace téhle knihy .
Knihy , jež je psána láskou k filmům . Prvním filmům . A právě proto jsem si knihu koupil . Trochu jsem se bál , jestli slavné obrázky nebudou trpět ,,dírami''- rozuměj:prodlevy mezi obrázky v ději budou příliš velké ; zkrátka , jestli pochopím 2 po sobě jdoucí obrázky (nebyl jsem si jist , jestli kniha nebude jako reklama na Jogobellu -,,Jogurt s extra VELKÝMI kousky ovoce" - v praxi otevřete a najdete něco o velikosti bradavek - VELKÉ si zkrátka musíte DOIMAGINOVAT) ... Ale ne !! Nejen , že jsem obrázky pochopil , ale knihu si v rámci již ne-dětského věku i užil , a to i přes to , že z většiny postav jsem necítil nic (The Walking Dead : Children Edition ?) - prokreslení vedlejších postav docela pokulhává , stejně jako rozuzlení , od kterého jsem asi čekal víc .
K technické stránce - štve mně , že Mladou Frontu nenapadlo dát na obálku nic jiného , plakát na filmové zpracování knihy . Tenhle plakát totiž (dle mého) nezapadá do atmosféry knihy (mohli si třeba pohrát a udělat obálku ve stylu plakátů prvních filmů) , ale jasně - 11 nominací na Oscara se líp prodává :) .
Co je třeba ale pochválit je design stránek - černé okraje , černobílé ilustrace a mezi nima vsazený text - vše po vzoru němých filmů . Bravo !!!
Celkově na mne kniha nezapůsobila ani tak příběhem (trocha kouzla tam ale také byla) jako spíše mocnou atmosférou (zejména díky tomu stránko-'signu , který jako by člověka usadil v kině) . Dodnes mi knížka slouží jako taková Hvězdná Brána - portál do jiných světů . A proto nepůjdu pod 5* .
Technický dodatek : Film stojí za shlédnutí už jen kvůli skvělému Saschovi B. Cohenovi v roli nádražního inspektora :D
Ponejprv jsem tento příběh shlédl v malém zařízení jménem telèvise a ze všech postav , hrajících (jak se u nás , v tenisovém klubu říká) druhou raketu se ponejvíce do mé paměti vryl Strýc a jeho skupina , pracující v tom , čemu sluha našeho výborně servírujícího člena - p. J. Oulického - říká ,,továrna na katastrofy" . Dlužno podotknouti , že málokdy se v mé paměti zaryje člověk , jež v určitém prostora času řekne pouze dvě věty .
Nicméně nedalo mi spát , jak vesměs tichý a , mohu-li to říci vulgárně , nanicovatý p. Oulický pojal za svou dívku slečnu Barboru , jíž zde v klubu říkáme ,,naše Nataša Gollová" . Žeby jí okouzlily jeho přímo mistrovské forhendy ?
Zakoupil jsem si tedy knihu (jsa zvědav podrobností) , napsanou nějakým p. Jirotkou a pojmenovanou Saturnin (toť onen sluha p. Oulického) a pochopil , že kdo chce dívku snů svých míti , musí se chovati tak trochu jako (opět omluvte hrubý výraz) imbecil a míti výkonného sluhu .
A nyní dovolte , abych přešel k oficiélní částí prohlášení :
Kdož znalby pána , výkonnostně stejného , či velice podobného Saturninovi , jenž uvolil by se k tomu býti mým sluhou , nechť neprodleně dostaví se do Tenisového Klubu ,,Praha" a ptá se po mé maličkosti .
Kdožť neví , jaké jsou mé požadavky , nechť si VÝBORNOU knihu ,,Saturnin'' zakoupí/zapůjčí .
No , tahle kniha rozhodně není nezajímavá , jen někdy tak trochu .... chaotická (nevím , jestli to tak bylo už v originále , nebo je to jenom českým překladem) , data vydání některých filmů nesedí (opět - vina originálu ?) ... Při čtení doporučuji shlédnutí filmů , o kterých je řeč - budou knihu ilustrovat .
Ale abych jenom ,,nemínusoval'' - hodně kapitol bylo VELICE poučných (např. o animovaných mechanických modelech třeba v Terminátorovi) a celkově vás kniha vpraví v úžas , jak si ti filmaři s triky vyhrávali .
Za to , za fotografie (jak už zmínil 1972Sixo) a celkově za tématiku - 4* .
Čte zdejší názory ,
rozhodl jsem se rozšířit si obzory .
Když však moje ruka poprvé spočinula na ní ,
nebylo to se mnou k vystání .
Rozhořčen na tu cenu za takovou malou gramáž ,
začal jsem to považovat za velkou blamáž .
,,První čtenářský dojem" byl pro mne
v tomto případě prázdný pojem .
Avšak co na mne neučinilo dojem strohý
byly ty úžasné obrazové přílohy .
Pomyslel jsem si : ,,Má ten Burton ale vlohy !"
Pojednou mne k této knize opět něco nutí ,
žeby lehce nekrofilní to mé duše vzedmutí ?
Obrázky najednou splývají s písmeny ,
tvoře velkého příběhu rozsochaté kořeny .
Strašných příšer smích
střídá hlavnímu hrdinovi neznámý sníh .
Z nápaditě přeložených rýmů
začíná vyplouvat více a více nepostřehnutých šprýmů .
Začíná rovněž ve mně klíčit to , co od romantické večeře v červeném románu očekává každá megera -
to jest KOUZEL ATMOSFÉRA .
Slovo ,,Konec" doprovází mé vcelku hlasité vydechnutí
a už cítím , že mne to k počátku tohoto makabrózního dobrodružství nutí .
A tak za ten čas plný chodících kostiček
nemohu dát méně než pět hvězdiček .
Tahle kniha vlastně ani není knihou . Je to spíš takové album důkladných počítačových rekonstrukcí vynálezů s velice důkladnými popisky a 3 úvody .
Nicméně je to více než podařené album (sám jsem si ho zakoupil hned dvakrát) , které dokáže nejen poučit , ale hlavně inspirovat .
Za mne plná nádrž a doporučení .