hippiesak hippiesak komentáře u knih

Knížka Ferdy Mravence Knížka Ferdy Mravence Ondřej Sekora

Konečně jsem si ve 40 letech přečetl (teda četl svým dětem) knížku s Ferdou Mravencem :) A bylo to fajn. Vydaní z roku 1978 mi připadalo češtinářsky teda hodně mimo a musel jsem dětem některý zastaralý slovy překládat do aktuálních slov, ale starší dcera (7 let) byla ve výsledku z příběhu nadšená ;) Jen jsem nevěděl, že Beruška byla taková "namyšlená pipina" :D

01.04.2022 4 z 5

Kočkonautky Kočkonautky Petr Kopl

Toto je prostě labůžo... Tento komiks se neomrzí. 4. ucelená kniha a stále zábava. Čtu to dětem před spaním a baví mě měnit hlasy, aby jim bylo jasné, kdo právě "mluví" a k tom jim ještě ukazuji prstem, kde jsem. Děcka to baví, mě to baví. Co více si přát ;) Snad jen aby již brzy vyšel nový ucelený komplet a my ho opět zařadíme do knihovny!

20.01.2022 5 z 5

Dračí chůvy Dračí chůvy Petr Kopl

Je to vtipné :) Byl to dárek pro 7 letou dceru, která si Morganku zamilovala v Čtyřlístku, tak jsem jí koupit i ucelenou knižní verzi. Líbí se mi, že kniha obsahuje i trošku děje navíc oproti Čtyřlístku a část děje je lehce upravená. Takže je to určitě důvod ke koupi pro fandy této "sebranky" :)

03.11.2021 5 z 5

Adrian Mole – Léta v divočině Adrian Mole – Léta v divočině Sue Townsend

Ano! Paráda! Stále stejně dobré, ne-li lepší, jako předchozí díly. Tato kniha (knihy) mají jednu výhodu, aspoň podle mě. A to, že nestárnou. Je to napsaný v roce 1993 a já se u toho bavím v roce 2021 :) Adrian je prostě ňouma :) A člověk ho vlastně musí milovat. Protože jinak to prostě nejde :) Dám si nyní pár týdnů pauzu a po čase se vrhnu na "pětku". Časová osa se opět posouvá, tak jsem zvědavej :)

02.02.2021

Woodstock: Příběh zrodu legendárního festivalu míru a hudby Woodstock: Příběh zrodu legendárního festivalu míru a hudby Michael Lang

Jedním slovem DOKONALOST. Můj nickname pro Databáziknih je hippiesak :) Takže něco málo jsem o Woodstocku již slyšel, viděl, ale číst knihu z pohledu přímo Langa, zjistit kolik s tím bylo práce, marné práce, jak to všechno fungovalo na pozadí, prostě paráda. A neubránil jsem se slzám, když jsem četl část "neděle" která začíná proslovem majitele farmy Maxe Yasgura, kde se tento legendární festival konal. Jsou to zkrátka dojemné a krásné slova. Jel jsem přitom v naší brněnské šalině do naprosto nudné a šílené práce, ale myšlenkami jsem byl o 51 let v minulosti a užíval si již po několikáté tyto 3 dny míru a hudby...

16.09.2020 5 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Velké zklamání. Ale může za to z velké části zakoupená audio verze. Omlouvám se tvůrcům, ale přednes Filipa Čapky byl pro mě utrpení a je velká škoda, že jsem raději tentokrát nesáhl po klasické knižní verzi. Fakt jsem trpěl. Příšerně namluvené. A na druhou stranu i ten děj jsem čekal trošku jiný. Spousta času se tu věnuje politice, náboženství a tak. Knihu jsem si neužil, jak jsem čekal. Za pár let, bych se ale ke knize rád vrátil a dám jí ještě jednu šanci, ale bude to verze tištěná. Dnes jsem rád, že mám oněch 17,5 hodiny za sebou. Bohužel. A to jsem velký fanda sci-fi a utopie.

28.02.2020 1 z 5

Retro ČS Retro ČS Michal Petrov

Pěkná kniha. Její síla je v obrázcích, kdy člověk když vidí tu tyčinku DELI v tom lesklém hliníkovém obale, tak má hned chuť ji rozbalit a prostě "sežrat" :D a ne jak dnes balená v plastové fólii. I doprovodný text je samozřejmě super. Přečetl jsem vše, co se dalo přečíst. Poctivě každou reklamu, každý otisknutý novinový výstřižek. Četl jsem si v knize průběžně cca 3 měsíce po večerech. Bylo to fajn.

15.04.2019 4 z 5

Babička drsňačka Babička drsňačka David Walliams

Pěkná knížka, líbila se nám, ten styl psaní a humoru se trošku podobá Sue Townsend... Občas byly pasáže, kde jsem tak smál, až mi tekly slzy :) Doporučuji.

20.06.2024 5 z 5

Chaloupka na muřích nožkách Chaloupka na muřích nožkách Sophie Anderson

Tak toto byla zajímavá kniha! Bavila i mě, dospělého a bavila i děti, takže ideální kniha na společné čtení. Myslím si, že si tuto knihu v budoucnu rád přečtu znovu, sám :) Ta atmosféra byla prostě úžasná. Doporučuji všem.

07.03.2024 5 z 5

Největší nemehlo pod sluncem Největší nemehlo pod sluncem Petra Štarková

Zajímavá knížka. Moje dcera je podobná Báře. Řešíme, jak se dá, ale stejně jako Bára je i dcera stále šikovnější. Je to taková edu kniha, na jednu stranu. Může za to i dovětek pro rodiče na konci knihy. Samotnou dceru příběh své vrstevnice, nešikovné Báry, která za tu svoji nešikovnost ovšem nemůže, bavil ;)

28.11.2022 4 z 5

Dobrodružstvá kapitána Bombarďáka Dobrodružstvá kapitána Bombarďáka Dav Pilkey

Pecka :) S děckama jsme prvně sjeli komplet komiksovou sérii Dogman a teď se nám do ruky dostala tato série o Kapitánovi Bombarďákovi :) Není to komiks, je to kniha pro děti prvního stupně, tedy větší písmena a černobílé obrázky, aby to děti bavilo. Splnilo to svůj účel! Je to skvělé! :) Tento první díl dám i do sekce DOPORUČUJI, jako TIP, ostatní díly tam dávat nebudu :) Nechám to na děti :) Ale vtipné to je i pro dospěláky :) Asi tak no.

09.11.2022 4 z 5

Mortina a přízračný kamarád Mortina a přízračný kamarád Barbara Cantini

Úžasné, milé, roztomilé, hrůzostrašné ;) Ne fakt, je to pecka. Drží si to úroveň prvních dvou dílů. Jak příběh, tak kresba, která je total mega super. Opět dávám DOPORUČUJI pro tuto dětskou knihu! Protože toto musí potěšit i dospěláka ;) Škoda, že v ČR vyšly jen tyto 3.díly. Na Slovensku, pod EGMONT SR vyšlo již 5 dílů. Psal jsem na Albatros. Taky napište :) Třeba, když nás bude víc...

27.10.2022 4 z 5

Mortina a protivný bratranec Mortina a protivný bratranec Barbara Cantini

Dokonalé! Skoro lepší (o pavoučí nožičku) než jednička :) Barbara Cantini nezklamala (dám si ji mezi mé oblíbené a už teď se těším na další díly + knihu Puf a Brunhilda). A opět musím pochválit ty luxusní ilustrace. A i u dvojky dávám DOPORUČUJI i když, je to kniha pro děti :)

27.10.2022 4 z 5

Krásky a vetřelci: Pulp stories Krásky a vetřelci: Pulp stories * antologie

No ty vole! Tak to byl bizár! Ale užil jsem si to :) Tak nějak jsem tušil do čeho jdu, ale občas jsem se přistihl, že čtu s otevřenou pusou (jako že mi padla brada). Je to sbírka povídek, nikdy se mi nestalo, že bych byl nadšený ze všech. Ani tady tomu není jinak. Jsou zde mega super povídky, dobrý povídky a někdy i slabší kusy (ovšem jen z mého pohledu). Za sebe paráda, v budoucnu přelouskám znovu ;) Já osobně to vidím asi takto:

100% Nezvratný osud, Petr Heteša
100% Dostihy a sázky, Sára Vůchová
20% Matka jižních hvězd, František Kotleta

09.09.2022 4 z 5

Prokletí rodu Prokletí rodu Ilona Dobrovolná

Tak tuto knihu jsem dal za dva večery a pokud bych nebyl nachlazený a unavený, tak možná za jeden! Moje první detektivka (asi). Skvěle promyšlený příběh, postav není málo, ale ani moc, takže čtenář může přemýšlet, kdo/co/s kým/jak :) Velmi poutavě napsané, dobře se kniha čte. Ani nevím jak a 320 stran bylo u konce :) Do poslední chvíle jsem si nebyl jistý, jak může příběh dopadnout a to mě na tom bavilo nejvíce. Za mě skutečně povedená česká kniha, kterou po dlouhé době mile rád označuji jako "DOPORUČUJI" a přeji Iloně Dobrovolné ať se daří a budu se těšit na další knihy!

07.09.2022 5 z 5

Akta X: Nikomu nevěř Akta X: Nikomu nevěř Jonathan Maberry

Jsem, nebo spíše asi byl jsem velký fanda seriálu. Knihu jsem sehnal za 80Kč v Levných knihách. No nekup to! ;) Ale ve výsledku spokojenost. Některé příběhy mě bavily více, některé méně. Ale ten příběh, kde jsou ty dvě okna u přístavu, nebo ten příběh s tím strašidelným domem, to bylo mega super! ;) Vlastně i poslední příběh Sochy byl docela dobrej... Vidím to na 3,5 hvězdy, ale dám 4 - jsou to Akta X přece :)))

22.01.2022 3 z 5

DC Superhrdinky: Léto na Olympu DC Superhrdinky: Léto na Olympu Shea Fontana

Dárek pro dceru. Bude nadšená! Super grafika. Dostane to na MDD 1.6.2021, ale já mám knihu přečtenou, protože výzva 2021 :) :) :) výzva číslo 11 - Kniha, kterou po přečtení někomu darujete :) :) :) Tak a tento bod je vyřešený :) Dodám, že tento komiks obsahuje všechny hrdiny ze Super Hero High, což je boží a taky celý božstvo z Olympu :) Takže pro děti 6+ a milovníky komiksů prostě paráda :)

17.05.2021 4 z 5

Noc s Marilyn Monroe Noc s Marilyn Monroe Lucy Holliday

Tak je to dobrý :) Druhý díl si udržel kvalitu prvního :) Jen je teda fakt, ale fakt škoda, že v ČR nevyšel a asi ani nevyjde ten díl třetí :( Už jsem začal uvažovat, že si koupím v originále, ale já na tu angličtinu prostě nejsem, nedal bych to, škoda... Každopádně Libby a Marilyn jsou kouzelné. Libby je fajn tragédka a Marilyn je prostě Marilyn. Já se zkrátka bavil, knížka se čte velmi dobře, děj odsýpá a divím, že to ještě nemá filmovou verzi :)

01.12.2020 4 z 5

Noc s Audrey Hepburnovou Noc s Audrey Hepburnovou Lucy Holliday

Já se bavil :) Je to asi spíše kniha pro ženy, ale byla to sranda :) Libby je dobrý trdlo, dlouho se mi u knihy nestalo, abych se zasmál :) Ale bude to tím, že čtu sci-fi :)))) Každopádně je super, že v ČR vyšel v CZ taky druhý díl a tím, že jsem si ho koupil rovnou s prvním dílem, i když to byl risk, tak se risk vyplatil a dneska začnu číst rovnou "dvojku" :) Jsem zvědavý a doufám, že si udrží úroveň této "jedničky" :)

20.11.2020 4 z 5

Vegetariánka Vegetariánka Han Kang

Děkuji DatabázeKnih.cz :) Tuto knihu jsem četl jen díky výzvě 2019 - oceněná kniha Man Booker. Tuto knihy bych jinak asi nikdy v životě neobjevil a ani nepřečetl (ke všemu ta brutálně růžová obálka, pokud se sundá ten přebal) :)) A také symbolicky touto knihou 12.12.2019 uzavírám čtenářskou výzvu a mám ji splněnou na 100 procent :)

Kniha byla dobrej úlet. 3 novely. 3 na sebe navazující příběhy.

Vegetariánka - 4 hvězdy
Mongolská skvrna - 5 hvězd!!!
Hořící stromy - 3 hvězdy (3 až 4 - váhám...)

Suma sumárum, krásné 4 hvězdy a štítek "doporučuji". Je to zkrátka jiné čtení. Jižní Korea je jiná, my jsme v Evropě také jiní. Ale přesto stejní... Tyto tři příběhy mají v sobě vše. Napětí, smutek, vzrušení, trocha erotiky, nutkání se zamyslet, strach, ale i pohlazení na duši. No. Přečtěte si to, nebude litovat, pokud hledáte zkrátka něco jiného :)

12.12.2019 4 z 5