HollyUndead HollyUndead komentáře u knih

Černý šíp Černý šíp Robert Louis Stevenson

Dobrodružná kniha z doby Války Růží se mi velice líbila. Dobře se četla, hlavní postava byla neustále podrobena nějakému nebezpečí, což příběhu a spádu děje jen prospívalo. Jedná se navíc o jednu z prvních dobrodružných knih, kterou jsem kdy četl, takže musím upřímně přiznat, že četba této knihy mě inspirovala k přečtení dalších knih s dobrodružným námětem.

25.06.2022 4 z 5

Rudá volavka Rudá volavka Jason Matthews

Nevím, čím přesně mne tahle kniha tak dostala, ale zkrátka stalo se. Skvělá charakteristika postav se sice docela profláklou zápletkou (souboj ruské a americké špionážní aktivity), nicméně skvěle zpracovaná. Vnímání světa Dominikou pomocí barev je velice originální a zajímavé. Opravdu jsem nečekal, že mne tento román takhle dostane, ale po jeho přečtení se cítím jaksi v úzkých z toho, jak to probíhalo a nakonec dopadlo, i když se všechno dalo očekávat. Možná je to tím, že se člověk během čtení dozvídá o tolika manipulacích, zradách a brutalitách, že věří v ten sladký a romantický happyend, ale život všech lidí, i těch, kteří pracují pro rozvědku a špionážní organizace, zkrátka není z bavlnky a je úplně jedno, z jaké strany tyhle rány přicházejí. Musím říct, že Dominiku jsem si zamiloval již od začátku, a to až tak, že možná překopu svůj čtenářský plán a pustím se do dalšího dílu o hodně dříve, než jsem původně plánoval, což jsem už hodně dlouho neudělal.

31.07.2024 5 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Kniha není nijak složitá a četla se velmi dobře. Příběh je zajímavý, čtivý a dobře zpracovaný. Dá se přečíst během chvilky. Čekal jsem sice trochu víc, nicméně i tak autor nabídl velice poutavý příběh meziválečné (popřípadě poválečné) doby v americkém prostředí. Přestože něco málo tomu chybělo, nedokážu přesně definovat co, kniha se mi líbila a určitě si přečtu i něco dalšího od tohoto amerického autora.

20.04.2024 4 z 5

Havran (14 básní) Havran (14 básní) Edgar Allan Poe

Moc mne překvapil přístup E. A. Poea k tvorbě básní z jeho eseje Filozofie básnického díla, ve které rozpitval svůj přístup ke své vrcholné básni Havran. Z toho, jak básně tvořil, ale hlavně přímo z těch samotných básní, jsem byl v přímo šoku či úžasu zároveň. Pesimismus, úzkost, bolest, ztráta ... to vše lze vyčíst z každé básně této sbírky. Samozřejmě, když si pak člověk přečte na konci jeho stručný životopis, pochopí, proč k takové životní depresi Poe dospěl. Nicméně nikdy mne nenechá chladným, jakým způsobem velikáni všech dob a světových literatur dokáží v depresi, pesimismu, úzkosti, bolesti a sklíčenosti najít krásu jazyka, kterým to všechno vyjádří. Je to neskutečná básnická sbírka.

07.12.2023 5 z 5

Řeka bohů II Řeka bohů II Wilbur Smith

První díl této série byl pro mě skvost, druhý díl se přenesl o 4 tisíce let do budoucnosti, ale na čtivosti neubral ani o píď. Kniha mě vtáhla do děje velice rychle a vypustila mě až s poslední stranou. Velice se mi líbilo, jak i přes takový časový rozptyl dokázal autor skvělé navázat na to, co se dělo v první knize. A ještě více mě nadchlo, že sám sebe zahrnul do děje a reagoval na svou první knihu a částečně zpochybňoval její autenticitu. Tomu říkám kvalitní smysl pro kritiku i částečně humor.

06.08.2023 5 z 5

Hamlet Hamlet William Shakespeare

Považuji za velké štěstí, že jsem si knihu přečetl až ve svých 25 letech, neboť kdybych toto drama četl dříve, nejspíš bych nedokázal ocenit to bohatství myšlenek, které do knihy Shakespeare ukryl. Osobností Hamleta se zabýval již leckdo, nicméně já bych rád vyzdvihl především část, kdy se Polonius loučil se svým synem Laertem. Tu by se měl naučit každý rodič, nejen milující otec, ale i milující matka.

27.06.2022 5 z 5

I slunce vychází I slunce vychází Ernest Hemingway

"Vy všichni jste ztracená generace," řekla v rozhovoru Gertruda Steinová. Přesně o tomhle ta kniha je. Generace, která zažila první světovou válku. Kniha je koncipována velmi jednoduše, příběh je také velmi jednoduchý. Ale zkrátka není třeba, aby každá kniha oplývala složitostí děje, názorů a myšlenek. Krása knihy tkví v dialozích, díky kterým má kniha velmi atraktivní spád. Četla se opravdu velice dobře a bavila mě i přes svou jednoduchost. Myslím, že je to velice zdařilá Hemingwayova prvotina.

11.06.2022 5 z 5

Palác zrady Palác zrady Jason Matthews

Tahle špionážní série mě hluboce emočně zasáhla. Stejně jako Dominika miluju ruskou kulturu, ruské umění (Čajkovskij a literatura od Puškina až po Pelevina) a ruskou kuchyni. Co však nesnáším je jejich neskutečně prohnilý a devastující politický režim. Asi proto je mi tato série tak blízká a asi proto mě až takhle moc zasáhla. Vše ještě podporuje fakt, že jsem se zamiloval do hlavní hrdinky, provokativní, svůdně krásné, výbušné, ale velice citově založené Dominiky, která uvnitř sebe cítí k ruské zemi stejný rozpor, jako cítím já.

Zjuganov je bestiálně krutý a nedůvěřivý a Putin správně nevypočitatelný a ziskuchtivý. Na druhé straně Nate je podobně citově založený jako Dominika (řeší také své vlastní citové rozpory), je citlivý a sebeobětavý, Gable správně jízlivý a vtipný a Benford velice zkušený a cílevědomý.

Špionážní zápletky ještě vhodně doplňuje nějaká ta romantika, která začala v prvním dílu, ale ještě se vystupňovala v dílu druhém. Četl jsem už poměrně dost špionážních románů, mezi veliké představitele řadím např. R. Ludluma, jehož romány mám strašně rád, nicméně knihy J. Matthewse se mi hluboce vryly do mé čtenářské duše. Musím přiznat, že od této série jsem opravdu nečekal, jak hluboce vyždímá mé emoční já. Ty pocity se střídají jak na běžícím pásu - radost, štěstí, zhnusení, znechucení, zase štěstí atd. Do toho navíc vše probíhá v neustálém napětí a v překvapivých zvratech.

A na závěr se ještě krátce vyjádřím k těch kulinářským záležitostem autora. V prvním dílu jsem kvitoval jejich originalitu, na nic takového jsem dosud ve špionážním románu nenarazil. Ve druhém dílu jsem se ale tak strašně moc vžil do děje, že ty kulinářské úryvky mě pouze zdržovaly od dalších citových zážitků z děje.

04.08.2024 5 z 5

Vladař Vladař Niccolò Machiavelli

Nedlouhá kniha plná zajímavých a užitečných rad, které mají velký přesah do života. Sice je to dílo pro panovníka (jak již název samotný napovídá), nicméně tyto rady může využít každý člověk. Jedná se tedy o geniální a nadčasové dílo. Samozřejmě, je třeba přistupovat kriticky, se všemi radami souhlasit nelze, ovšem zároveň nelze popírat velkou myšlenkovou hodnotu této knihy. Machiavelli do ní vložil maximum svých zkušeností, což je znát z každé stránky. A velice mne překvapilo, jak je zároveň kniha čtivá. Neměl jsem problém přečíst ji v krátkém čase. Vřele doporučuji k přečtení!

01.05.2024 5 z 5

Příběh kriminálního rady Příběh kriminálního rady Ladislav Fuks

Píšu tento komentář a jsem zcela vyveden z míry. Už tento samotný fakt jednoznačně hovoří o tom, že kniha byla napsána velice kvalitně a dobře. Tento kriminální příběh, doplněný o rodinné drama mezi otcem a synem, zcela předčil má očekávání. Byl jsem velice překvapený pointou příběhu. Od Fukse jsem už četl Spalovače mrtvol, takže si říkám, že jsem mohl podobnou koncovku očekávat, nicméně i tak mne zcela vyvedla z rovnováhy.

03.03.2024 5 z 5

Expert Expert Dick Francis (p)

Bylo to mé druhé setkání s D. Francisem a opět jsem byl nadšeným čtenářem. Kniha byla velice zajímavá, dozvěděl jsem se hodně o víně a whisky, o výrobě, skladování a také o jeho pašování a záměně. Navíc mám whisky i víno moc rád, takže bylo velice zajímavé číst detektivku o téhle tematice. Navíc hlavní hrdina byl opět velký sympaťák a žádný hrdina. Moc jsem si druhé setkání s tímto spisovatelem užil a těším se na další knihu, která mi nabídne další skvělé detektivní počtení z dostihového prostředí.

23.09.2023 5 z 5

Oblomov Oblomov Ivan Alexandrovič Gončarov

Kniha se mi velice líbila, četla se moc dobře a příjemně. I když jsem četl již mnohé o ruském zbytečném člověku, to jest o generaci ruské šlechty, která žila svými romantickými myšlenkami, žila v minulosti a ve snech, přesto jsem nalezl zase něco nového. Tento jiný pohled na ruskou aristokracii mi sedl na jedničku, přestože jsem stylem života stál spíše na straně Olgy a Štolce. Popis přírody, myšlenek, snů či prostředí byl moc příjemný, krásně se to všechno četlo, Gončarov měl skutečně na vykreslení dané doby a společnosti velký talent. Jsem moc rád, že jsem svůj pohled na zbytečného člověka obohatil o knihu Oblomov. Vřele doporučuji k přečtení.

20.07.2023 5 z 5

Kremelská kandidátka Kremelská kandidátka Jason Matthews

Musím říct, že tahle špionážní trilogie mne opravdu emočně i fyzicky naprosto vyždímala. Tento poslední díl jsem rozečetl ráno, četl jsem celý den, v noci jsem zkoušel spát, ale ten příběh Dominiky a Natea mi tak přirostl k srdci, že jsem nebyl schopný usnout a musel jsem po dvou hodinách marné snahy o spánek vzít knihu a dočíst ji, jinak bych neměl klid. A po dočtení ten klid stejně nemám. Jak už tady bylo hodně krát napsáno, happy end jsem nečekal. Ale takovéto zakončení tedy také ne. Jsem naprosto v šoku. Jsem znechucen tím, jak to skončilo. Vím, že takový život agenti mají - náročný, nebezpečný a často velmi tragický. Když jsem dočítal druhý díl, říkal jsem si, že k této sérii se 100% v budoucnu vrátím. Teď, když vím, jak to dopadlo, si tím tak jistý nejsem. Knihu hodnotím pozitivně, protože knihu hodnotím podle síly vyvolaných pocitů. No a mé pocity šoku a zhnusení jsou opravdu veliké.

05.08.2024 5 z 5

Poprava Poprava Matt Witten

Tohle byla kniha, kterou jsem nedokázal odložit, dokud jsem ji nedočetl. A byla ta zajímavá, že jsem ji přečetl během jednoho dne. Velice kvalitně zpracovaný příběh, který mne nenechal klidným. K hlavní hrdince jsem cítil velký soucit, uznání a následně obdiv. Přál bych si, aby na světě bylo více agentů (detektivů či policistů), jak byl vylíčen agent Pappas. Doufám, že se dočkám další knihy tohoto autora.

04.03.2024 5 z 5

Absolutní strach Absolutní strach Lisa Jackson

Třetí a čtvrtý díl série zatím vedou v žebříčku této série. Obě knihy na sebe poměrně navazují a doplňují se, navíc se sem vrací dcera Bentze (Kristi). Autorka umí velice čtivě psát a svůj příběh vypráví velice poutavě. Děj je napínavý až do konce a v jednotlivých částech poskytuje zajímavé zvraty. Přesto je znát, že díla této série si jsou podobná v určitých bodech: náboženský fanatik, sexuální scény a zápletky, Bentz či Montoya (častěji oba zároveň), rodinné problémy a velice složité rodinné vztahy všech aktérů románu. Styl autorka nemění v těchto ohledech, ale proč měnit něco, co se líbí, co se dobře čte, je to napínavé a vždy to nabídne dobrý požitek ze čtení? Já být autorkou, také styl neměním. Vřele doporučuji a hurá na 5. díl!

11.01.2024 5 z 5

Smrtelný hřích Smrtelný hřích Lisa Jackson

Četl jsem oba předchozí díly této série z New Orleans, oba byly skvělé, ale tento oba předchozí díly ještě o trochu předčil. Jelikož jsem se s touto autorkou již setkal, ihned jsem poznal její rukopis, styl a odkaz. Skvělá atmosféra plná vražedného běsnění kolem bývalé psychiatrické léčebny. Mimořádně dobře vykreslené postavy, ať už to byli detektivové, sestry Chastainovi, oběti či samotný vrah. Román se opět neobešel bez sexuálního námětu, ale ani tentokrát mě to nijak nerušilo od čtení. Napětí se dá krájet na každé straně této knihy. Jsem moc zvědavý, kam mě tato série zavede v dalším dílu!

15.11.2023 5 z 5

Okna v bouři Okna v bouři Jaroslav Vrchlický (p)

Tak konečně jsem se dostal k českému velikánovi poezie 19. století. Je to moje první setkání s Vrchlickým. Tuto básnickou sbírku psal ve svých 40 letech, je tedy notně poznamenána melancholií, smutkem, nedostatkem životní síly, ale také mnohými zkušenostmi a prožitými situacemi, které chce svým čtenářům předat i přes svůj smutek a znechucení. Tohle na něm velice oceňuji a cítím to z celé básnické sbírky. Mezi nejhezčí básně řadím nepřekvapivě Za trochou lásky, a možná trochu překvapivě báseň Čím dále do let ...

09.11.2023 5 z 5

Znamení draka Znamení draka Angie Sage

Je to sice knížka spíše pro děti a dospívající, nicméně i dospělému člověku může přinést radost a potěšení její četba. Je skvělé čas od času se dostat pryč z reality do kouzelného světa. Stejně jako první kniha Magyk přesně tento krásný a kouzelný pocit nabízí druhý díl této série: Znamení draka. Četbu jsem si užil a vřele doporučuji všem, kteří mají občas reality až po krk a chtějí se vydat do kouzelného světa.

21.09.2023 5 z 5

Řeka bohů. II, Sedmý pergamen Řeka bohů. II, Sedmý pergamen Wilbur Smith

30.07.2023 5 z 5

Chladná krev Chladná krev Lisa Jackson

Druhý díl této série z New Orleans je dost podobný tomu prvnímu, v mnoha ohledech na první díl navazuje, což je ale úplně v pořádku. Tím, že se mi první díl skutečně moc líbil a skvěle četl, druhý díl v ničem nezaostával. Lze nalézt několik společných rysů, ale také několik nových motivů, což umocňuje zážitek z četby. Knihu jsem přečetl během nemoci během pár dní a hltal jsem nedočkavě stranu za stranou, abych dopátral, kdo byl tím zvrhlíkem, co se nazýval Vyvoleným. Překvapený jsem byl, i když ne až tak moc. Každopádně napětí se dalo krájet od začátku až do konce a kniha si zaslouží všech 5 hvězdiček. Těším se na další díl!

08.06.2023 5 z 5