Honzeecheck Honzeecheck komentáře u knih

Paní Dallowayová Paní Dallowayová Virginia Woolf

Občas mám potřebu se, po několika zábavných a čtivejch románech, "potrestat" nějakou tou klasikou, abych intelektuálně nezakrněl. Občas člověk zjistí, že tzv. klasiky jsou někdy strašný sračky (naposledy Krakatit), některý jsou kupodivu nadčasový (naposledy Stepní vlk) a někdy jsou úplně přesně takový, jak člověk očekával. A to je přesně Paní Dellowayová - těžký, nečtivý leč hluboký a mistrovsky napsaný popis jednoho dne ničím zvláštní ženy. DLouhý odstavce, věty přes půl stránky, přeskakování mezi postavami a minimum děje z toho dělají celkem náročný čtenářský zážitek. Některý mikropříběhy mě dostaly (nábožensky založená guvernantka, depresivní pán) ale celkově mě to nějak nevtáhlo. Respekt, před sto lety to asi byla pecka, ale já mam rád úplně jinou literaturu...

02.11.2015 2 z 5

Holomráz Holomráz Štěpán Kopřiva

Fantasy považuje popravdě za podžánr a mam k němu averzi... tohle je tak po deseti letech první věc co jsem četl a jsem nadšenej, hlavně proto, že bortí spoustu klišé, na kterých je tenhle žánr postavenej. Dokonalý to není, ale za ty překvapivý zvraty a opravdu originálního hlavního hrdinu palec nahoru. Bonusový povídky mě teda moc nebraly ale doslov je super.

02.10.2015 4 z 5

Gepard Gepard Giuseppe Tomasi Di Lampedusa

Tak jsem se radoval, že jsem našel novýho oblíbenýho autora a ono prd, protože di Lampedusa nic jinýho nenapsal. Ale nevadí, lepší jeden opravdovej klenot, než hromada bižutérie. Hlavním táhlem je u Geparda zřejmě zasazení. Nevím jak ostatní, ale já si o Italské válce za nezávislost, Garibaldim a červených košilích pamatoval z dějepisu úplný kulový. Tyhle události se odehrávají jenom na pozadí příběhu, nicméně jejich dopad na hlavní postavy je zásadní. I když teda příběh... nějaká zásadnější dějová linie tomu chybí, spíš se jedná o fragmenty ze života nejen šlechty té doby. Je to výborně napsaný, občas vtipný, občas hluboký, občas dojemný... když už teda přijememe tu zrůdnou myšlenku, že by se děti měli nutit číst nějaký knihy, tak bych tedy hlasoval pro Geparda, kterej na rozdíl od Jiráska, Němcový a podobných v čase uvízlých nýmandů má co nabídnout i dnes

02.10.2015 4 z 5

O psaní: Memoáry o řemesle O psaní: Memoáry o řemesle Stephen King

Překvapivě zábavná knížka. Jelikož nemám nějakou ambici psát beletrii tak většina rad jde mimo, ale některý jsou i tak k nezaplacení. Hlavně souhlasím s tím, že když se člověk do toho dostane, tak má psát rovnou, žádný zbytečný vracení se a lepší formulace atd... prostě napsat vše jak mu to příjde a potom teprve editovat. Alespoň já mam menší problém vyškrtávat, než něco vymýšlet. Jinak životopis už jsem jeden četl, ale v podání samotnýho Kinga je to mnohem zábavnější

10.09.2015 4 z 5

Přiznání Přiznání John Grisham

Výborný! Vůbec nevím, kde se u nás doma kniha vzala, ale šáhl jsem po tom s vizí nějaký odlehčenější detektivky. Leda prd, místama jsem se tak dojímal, že jsem radši ve vlaku přestával číst. Skvěle napsanej a až nechutně realistickej román o tom, že když vás posere systém, tak máte prostě smůlu. Kdo si myslí, že se to stát nemůže, ať si projede seznam popravených v Texasu, kdo si myslí, že se to může stát jen v USA ten ať si přečte třeba tohle http://www.ceska-justice.cz/2014/10/v-kauze-pokusu-o-vrazdu-kadernice-z-horic-podano-dovolani-a-podnet-ke-stiznosti-pro-poruseni-zakona/ . Celý mi to přišlo děsivější, než kdejaký horory. Nadávat na policajty a státní správu patří tak nějak ke společenskýmu koloritu, ale stejně člověk uvnitř věří, že když se něco podělá tak někoho někde prostě pravda bude zajímat. Román graduje někde ve druhý třetině, konec už je spíš takovej dojezd ale stejně nemůžu jinak než za plnej počet.

20.05.2015 5 z 5

Zatracení Zatracení Chuck Palahniuk

Číst tohle po Čapkově Krakatitu byl vyloženě balzám. Palahniukuv cynickej, černej a úchylnej humor mi prostě sedí, navíc to občas proloží moudrem, který by se mělo tesat do kamene. Problémem bohužel je, že opravdu jen občas a že kniha kromě výše zmíněného toho bohužel moc nenabízí. Příběh slabý, některý části jsou vyloženě debilní a třeba slavná záchodová pasáž je sice hustá tak, že se mi z ní ježili vlasy na zátylku ale v podstatě úplně nesmyslná a slouží spíš jako následný zdroj vtipů o pindících. Z Prokletí jsem si toho popravdě moc nepamatoval a obzvlášť v těch mrtvých kámoších se trochu ztrácel ale vem to čert… Od autora Klubu rváčů prostě člověk čeká mnohem mnohem víc, jenže i když už dávno sundal nohu z plynu a jede dál jen setrvačností, furt se drží v čele závodu a zůstává můj nejoblíbenější žijící spisovatel. Abych tak parafrázoval Madison z úvodu knihy - i špatnej Palahniuk je pořád lepší než žádnej Palahniuk.

01.04.2015 4 z 5

Daredevil: Muž beze strachu!: Omnibus: Kniha první Daredevil: Muž beze strachu!: Omnibus: Kniha první Brian Michael Bendis

Četl jsem tedy anglickou verzi na Marvel Unlimited od prvního dílu restartovaný série. Ta chvíle kdy k tomu přijde Bendis je jasně patrná, nicméně bych z toho nedělal takový halo, furt je to "jen" Marvelovskej komix. První příběh mě teda moc nebral, ta snaha bejt za každou cenu jinej mi přišla až trochu kontraproduktivní, mě takovádle kresba k tomuhle stylu komixů prostě nesedne. Ta hlavní část o prozrazení indentity Daredevila je ale vynikající, akčních scén je minimum celý to připomíná nákou gansterku, která se plynule změní v soudní drama. Vyvrcholení případu s White Tigerem mě dostalo. Takže ne, nečekejte nějakou extra hloubku od toho tu jsou jiný komixy, ve světě Marvelu to ale snese srovnání snad jen s Brubakerovým Kapitánem Amerikou.

16.03.2015 4 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Po pár stránkách jsem myslel, že to nedám, tuhle nucenou vtipnost v každý větě fakt nemám rád. Je to jako v hospodě poslouchat otravnýho týpka co ani na vteřinu nezavře hubu a povídá vtipy nastudovaný z internetu. Nebo přečíst na csfd víc jak 2x komentáře od verbala za sebou. Někdy míň je prostě víc. Každopádně na tejden do vlaku při dojíždění asi ideální. Dalšímu dílu se nebráním, ale pátrat po něm určitě nebudu.

02.03.2015 3 z 5

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Na muj vkus ze začátku poněkud přesexovaný... zdůrazňovat jak hlavní postavy obtahujou vše od teenagerů po téměř důchodkyně, v poutech, ve trojce, v kostýmech atd. a jak jsou v tom všichni kurevsky báječný, mi prostě u detektivky nepřijde až tak důležitý. Obzvlášť když v kontrastu s tím samotný vyšetřování ilegální prostituce a obchodu s ženama je takový nijaký a pouze na teoretický rovině. Taky mě na knize štve spousta náhod a klasický žánrový klišé jako nedodělání omráčenejch postav nebo nesmrtelnsot hrdinů. Co je to ale platný, když je to celý tak dobře napsaný, že se od toho nedá odtrhnout.Dát cokoli jinýho než 5* by bylo ode mě pokrytectví.

27.10.2014 5 z 5

Cosmopolis Cosmopolis Don DeLillo

Hodně těžká kniha, která šla ale úplně mimo mě. Samotnej námět řízený sebedestrukce je rozhodně nadějný, nicméně jednání všech zůčastněných jsem prostě a jednoduše nepochopil. A s tím mám problém, i když je mi jasný, že o příběh nejde, nemá to být román, spíš jen platforma pro předání zajímavejch úvah. Nevím, kde se stala chyba, četlo se to i docela dobře, ale nějak to po mě sklouzlo a nezanechalo po sobě vůbec nic.

08.09.2014 1 z 5

Chudáci Romové, zlí Cikáni Chudáci Romové, zlí Cikáni Norbert Mappes-Niediek

Vzhledem k nízkýmu hodnocení tady jsem čekal že to bude až jednostraně "procikánský", ale naštěstí ne. Že by to bylo vyloženě čistě objektivní se říct nedá, ale ono se k tomuhle tématu asi nedá postavit zcela nestranně. Hlavní myšlenkou, jak jsem alespoň pochopil já, je to, že tzv. "cikánskej problém" je v podstatě problém čistě ekonomickej. Je nesmyslný, aby se romové chovali podle hodnot většiny, pokud musej každý den řešit co budou jíst. Tzv. ekonomika chudoby neni žádná jejich specialita, ale celkem racionální chování. Že máme všichni stejný podmínky a není tu rasismus je blbost, viz příklady, kdy firmy po revoluci restruktuovaly a jako první šli na dlažbu právě cikáni. U kriminality je zajímavý poznatek, že v podstatě máme ve srovnání s latinskou amerikou nebo afrikou nejbezpečnější ghetta na světě. Alespoň poslední kapitolu by si měl přečíst každej internetovej myslitel - nebejt romů, tak by ty problémy nezmizely, jak píše AFA Cikáni nemůžou za váš posranej život. Při čtení mě napadala spousta věcí, o kterejch bych docela rád diskutoval, protože s předloženým názorem nesouhlasím, ale to je fajn... jakákoli kniha, která člověka donutí k zamyšlení je dobrá, ať už je psaná jakkoli. Takže doporučuju.

26.08.2014 4 z 5

Převtělení Timothyho Archera Převtělení Timothyho Archera Philip K. Dick

Konečně jsem Dickovu zavěrečnou trilogii dokončil a musim říct, že to nebylo snadný čtení. Psal to v době, kdy už mu z drog definitivně hráblo, věřil, že k němu promluvil bůh a pokusil se s tim nějak popasovat. Na jednu stranu si přitom uvědomoval, že už je to šílenství, snažil se k tomu proto postavit racionálně a logicky vše zdůvodnit a vysvětlit. Jenže šílenství nevysvětlíš, ač se snažíš sebevíc. Hodně náročný čtení plný odkazů na bibli, její různý výklady a latinský filosofy v kombinaci s mimozemštanama, laserovýma paprskama, který ovládaj lidi, halucinogeníma houbičkama a bůhví čím ještě. Ujetost, která až v tomhle závěrečnym, oproti předchozím značně umírněnějším a civilnějším díle začala jakž takž dávat smysl...

12.06.2014 4 z 5

Nová lůza Nová lůza Warren Ellis

Po delší pauze jsem se k Transmetropolitanu vrátil, což je trochu chyba, protože to přímo navazuje na předchozí díl. Ale neva, ono se to rychle vrátilo a aspoň má člověk trochu odstup. Nevyhnu se srovnání s Preacherem, kterýho jsem nedávno dal v kuse. Preacher je především královská zábava, Transmetropolitan je o hodně temnější, depresivnější a surovější. Nemilosrdná kritika naší civilizace, která víc než s nadsázkou a humorem pracuje s totální nasraností. Což je fajn a já to chápu, protože řvát lidem do obličeje je asi jedinej způsob jak si vás někdo všimne. I když jen na chvilku. Nejhorší je, že člověk sice nenávidí a pohrdá tou tupou lidskou lůzou, která se stará jen o sebe, a přitom je sám lautr to samý. Zaplatil jsem 4 kila za komix na jednu hodinu a pak se u toho dojímam, když děti musej prodávat svý hračky aby měly na jídlo. Ale fajn, Ellis tne do živýho a to se počítá! Člověk má chuť to doporučit ke čtení všem, jenže je mi jasný, že přes vulgární a ujetou formu by se k vlastnímu zdělení propracoval jen málokdo. Protože tam kde Jesse a spol. chrlej geniální hlášky je Spider jenom lopaťácky sprostej a oplzlej á la "vyhul mi prdy".
A mmch. loňský preziděntský volby v ČR celej zážitek povýšili o úroveň vejš. Volba mezi zlym vožralym debilem a vyprázdněnym mediálnim konstruktem neni bohužel ani trochu SF

12.02.2014 5 z 5

Barma Barma Guy Delisle

I když na to jde každej uplně jinak, srovnání se Saccem se nedá vyhnout. Delisle je ale mnohem uvolněnější, vtipnější a přestože se zabývá minimálně stejně závažným tématem, nečiší z toho taková beznaděj. Jednak je to díky jednodušší kresbě, jednak tím, že si neváhá dělat srandu nejen z režimu ale halvně i sám ze sebe.I tak do člověka dokáže narvat ty smutný fakta - oblasti s 96% zastoupením narkomanů v populaci, strašná korupce, nesmyslný rozhodnutí vládnoucí junty... Knihu jsem v knihkupectví bez zájmu přeskakoval ale teď vim, že si pořídím i všechny ostatní díly.

03.01.2014 5 z 5

Groteska Groteska Kurt Vonnegut Jr.

Na druhý přečtení už mi to tak geniální nepřišlo, ale kdysi jako první setkání s Vonnegutem mě to fakt dostalo. Hrozně se mi líbila předmluva, dělat si srandu z takový rodinný katastrofy je... obdivuhodný.

27.12.2013 4 z 5

Postelová tajemství mistrů kuchařů Postelová tajemství mistrů kuchařů Irvine Welsh

Obdivuju jak Welsh píše, žádný velký sraní a pseudoumění - když prší, tak napíše že prší, (ne že provazy vody vytrvale skrápěly chodník apod.), postavy se mezi sebou bavěj přesně jako se to mezi kámošema dělá a o alkoholu píše tak, že je jasný že má hodně napito. Jinak hodně temná kniha s optimistickym psoelstvím, že bejt zmrd se vyplácí - čim hůř se postavy chovaj tim líp se jím vede a naopak. Sice je nápad trochu vykradenej z jedný z Acid housovejch povídek ale neva, čte se to báječně.

28.11.2013 4 z 5

Lovci Lovci Garth Ennis

Po prvních dvou geniálních dílech už jsem asi otupěl. Začátek je opět kurevsky (pardon, to ten komix) dokonalej (Došel lubrikant na pískomily!) ale v průběhu se to nikam neposune, navíc to končí cliffhangerem jako rpase. Nevadí, zábava je to pořád královská a oproti ostatním komixům je to furt pětihvězda, ale nějak mezitim rozlišovat musim, že jo

15.11.2013 5 z 5

Svědectví Svědectví Stephen King

Další Kingova tlustokniha, s níž jsem se tentokrát potýkal mimořádně dlouho. Prostřední část mezi fantastickym začátkem a napínavym koncem hodně ztrácí a toho mysticismu je trochu moc. Kingova síla je v potavách, především těch vedlejších a zápornejch a to paltí bezezbytku i tady. Harold je jedna z nejlíp napsanejch osobnsotí, jaký jsem kdy četl. Bohužel kladasové jsou z většiny jen nudně správnácký a člověk je pak vděčnej, že je King nijak nešetří. Dobrý, ale moc dlouhý, na Pod Kupolí nebo To to nemá. Mmch obálka ukazuje asi víc než by měla.

18.09.2013 3 z 5

Zpovědník vrahů Zpovědník vrahů Slavomil Hubálek

hrozně rovnej chlap, co za komančů neudělal nic proti svýmu přesvědčení, na druhou stranu se z něj nestal takovej ten zahořklej „underground“ pro kterýho je nadávání na komunisty smyslem bytí. Těch příhod s vrahama tam bohužel moc není, fakt jen v náznacích, jinak je to prostě životopis. Ale zajímavej :-)

09.07.2013 4 z 5

Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii Mohsin Hamid

Čekal jsem vtipnou knihu plnou černýho humoru, nakonec jsem dostal překvapivě propracovanej román. Ne, že by tomu humor uplně chyběl, ale je takovej smutnej, cynickej. Asijský reálie tomu dávají jistý exotický kouzlo, ale samotný vyznění je v podstatě univerzální. Takovýhle knihy mě prostě baví...

17.04.2017 5 z 5