Huhrux Huhrux komentáře u knih

Údolí plavých koní 2 Údolí plavých koní 2 Jean Marie Auel

Už dlouho nepamatuji dobu, kdy bych se do nějaké knihy začetl s takovým nadšením a zaujetím jako je tato sága. A to beletrii moc nečtu, a když tak jen povídky, z časových důvpdů. Je to skvělé dílo, po dlouhých letech něco, co i v pozdních večerních hodinách nedá usnout , na rozdíl od jiných děl.Zatím jsem skončil u Údolí plavých koní a mohu říci, že je to něco úžasného a že určitě nezůstanu u 4. knihy. Z popisu krajiny, zvyků, způsobů oblékání, zvyků, lovu, a nakonec i zajímavě a citlivě zpracovaných intimních vztahů jsem nadšen a je vidět, že autorka má o té době znalosti na velmi dobré úrovni.. Ještě nic se mi za dlouhá léta nepodařilo z beletrie přečíst tak rychle a s takovým nadšením. Možná proto, že knihy z pravěku měn vždycky bavily., ale tohle je něco mimořádného a unikátního.Ty popisované události nastat mohly, neboť lidé cromagnonského typu a neandertálni žili několik desítek tisíc let spolu, nebo spíš vedle sebe. A jejich vztahy se mohly vyvíjet různě.
První část příběhu byla dokonce i zfilmována. Daryl Hanah se do této role velmi hodí, ale film přece jen knhu nenahradí.

29.07.2015