hujik komentáře u knih
Pro ty, kdo uvažují nad tím, zda čist tuto sérii, zde je takové shrnutí jednoho čtenáře (Honza), který našel ta správná slova jak toto dílo ve zkratce popsat ... Dávám to sem pro to, že si myslím, že by byla věčná škoda, aby toto shrnutí zapadlo někde v diskuzi u jednnoho z dílů. Věřím, že jeho autor nebude mít problém s tímto rozšířením i na další weby kde se o této knize/sérii píše.
"Já osobně prakticky vůbec nečtu – mám jen pár stálic a od své osobnosti neoddělitelných knih/příběhů. Jedním jsou detektivky s Nero Wolfem od Rexe Stouta a druhým Sword of Truth od Terry Goodkinda.
Vždycky jsem začal číst o prázdninách a jen u málo knih jsem vydržel i po návratu do všedních dnů. Jednou z takových bylo Kolo světa od Roberta Jordana. První kniha mě fakt vzala a v podstatě jsem četl non-stop, napojen na umělou výživu. Druhá byla slabší, ale četl jsem dál. V průběhu třetí jsem ztratil zájem – diamant se změnil v uhlí, skvělá invence se odpařila a zbyl jen nudný, ucajdaný čajíček. To byl jen začátek konce; známý to chtěl dotáhnout, ale asi po deseti knihách to vzdal též. A to má obrovskou výdrž.
Na druhou stranu Goodkind je zcela něco jiného. V každé z knih SOT je samostatný příběh, byť světem, událostmi a postavami pevně svázaný v jednu velkou ságu. Za celou dobu nepolevil (uznávám, až na Naked Empire, který byl v porovnání s explozivním materálem ostatních dílů trochu pomalejší-přesto však čtivější než Jordan) a každá kniha přinesla nové postavy a osudy, odkryla stejně velký díl temné mozaiky fantastického světa, nová fakta o světě a schopnosti již známých postav.
Celý děj je promyšlený od první knihy do konce ságy takovým způsobem, až se zdá, že autor měl vše do detailu připravené již při psaní prvního dílu. Každá kniha pro mě byla jak droga, nebyl jsem schopen ji dát z ruky. Když jsem přestal číst, půl hodiny mi trvalo, než jsem přepnul zpět do reality. Byl jsem pokaždé totálně pohlcený příběhem a neschopný přestat přemýšlet o postavách, jejich vztazích a jak se bude děj dál ubírat. To se mi u Jordana nikdy nestalo.
Všech 11 knih jsem přežvýkal za cca 15 dní čistého času, v průběhu asi 3 měsíců. Je to rozhodně jiné než u člověka, který je četl tak jak postupně vycházely. Pro mě to je jeden příběh, pro jiné jsou zřejmě přechody znatelné – nezadržitelně museli mezi knihami zapomenout plno detailů a hlavně „ztratit nit“. Většina emocí vyvolaných příběhem vychladla nebo zcela zanikla; city, které k hrdinům chovali nahlodal čas a tím se připravili o velkou část prožitku.
SOT se zdá jako klasická fantasy svým pozadím, ale především jde o příběh čisté lásky, o skutečném přátelství, vznešených počinech a absolutní moci dobra. Je to i úžasná paralela současného světa, s jeho klady i zápory – v SOT však i přes obrovské příkoří, vítězí dobro. Je to o ideálech a boji za ně. Podle mě není SOT typická fantasy. Zde se neřeší povrchní zápletky hrdinů ve smyšleném světě, ale problémy, které nás v jiné podobě potkávají denně. Síla SOT je právě v tom, že nás nutí čelit našim slabostem a našemu strachu, a ukazuje, že dobro a ideály nemusí být vždy po zásluze potrestány. Každý z nás potřebuje občas povzbudit, být postrčen nebo ujištěn, že to co dělá, je správné a stojí za to bojovat. Richard tu sílu má a je na nás, jestli dokážeme sebrat odvahu a následovat jeho kroky.
Momentálně mám poslední díl – nejdřív ale přečtu znovu Chainfire, abych se vrátil. Než vyšla Confessor, musel jsem tři měsíce čekat a to je příliš dlouho, než abych jen tak začal číst poslední díl, kde všechny strasti dojdou rozuzlení.
Byly tu zmínky o úrovni překladu atp – obávám se, že jako plno jiných knih či filmů překlad text sterilizoval a zcela tak zničil původní dílo. Nestačí totiž jen přeložit slova, každé slovo má mnoho konotací, barev a významů; je třeba přeložit především pocity a to je práce pro básníka, ne tlumočníka. Pokud někdo převzal překlad v průběhu ságy a dopustil se takového zločinu jako je jiný překlad termínů, zcela jistě se jednalo o tupce. Tupec vám na struny v duši zahrát nedokáže, Terry Goodkind ano.
Zkrátka SOT je nejlepší kniha, co jsem kdy četl. Věřím, že ze mě udělala o chloupek lepšího člověka a prožil jsem s ní úžasné okamžiky. Chvilky, kdy mi dojetím tekly slzy, nikdy nezapomenu."
Zdroj: http://www.fantasyplanet.cz/kniha/fantom-ii-v-prachu-starych-kosti
Myslím si, že se sluší i říci, vzhledem k celé sérii, že první kniha je prostě pomalejší (je to i pochopitelné k nutnosti čtenáře se světem obeznámit), a spousta lidí se přes ní nedostane ... nicméně s těmi dalšími se to mnohem více rozjede ...