i.stefany komentáře u knih
Teda tohle byla slátanina největšího kalibru. Nechápu, jak takovou knížku někdo může napsat a ještě víc nechápu, že to vůbec někdo vydá. Vůbec se nedivím tak nízkému hodnocení a souhlasím, že víc si kniha nezaslouží.
Čtivý thriller s napínavým námětem. Patnáctiletá dívka vstoupí před jedoucí autobus, byla to nehoda nebo záměr? Jediná matka dívky nevěří, že to byla nehoda a pouští se do pátrání, co její Charlottu vedlo k takovému činu. Když odhlédnu od toho, že v poslední době a především v knihách C.L.Taylor trpí všechny hlavní hrdinky psychickou nemocí a nikdo z okolí jim nevěří, ony přesto samy přijdou věci na kloub... Líbila se mi.
Ještě než tuhle nesmrtelně krásnou milou knížečku od pana Čapka předám pod stromeček, stihla jsem si oživit roztomilá konání pejska a kočičky. A protože já mám kočičku a neteřinka pejska, doufám, že bude mít kniha o to větší úspěch. Při jejím čtení jsem z dáli slyšela hlas pana Högera. Oběma pánům velké díky.
Přestože je čas adventní, neškodí se trochu odreagovat od předvánočního shonu. Vybrala jsem si k tomu další z cest Ládíka Zibury a musím říct, že je to opět milé a srdečné vyprávění o lidech z dalekých zemí a prolitých hektolitrech lihovin :-), koneckonců, kdo z nás na dovolené nepije? Pobavila jsem se.
Zvláštní kniha. Život jako puzzle, dílky do sebe zapadají, jen jeden chybí a o něm je tento komplikovaný příběh. Je čtivý, psychologicky náročný a myslím, že nebude pro každého čtenáře úplně srozumitelný. Já jsem si ho užila, i když některé pasáže jsem četla opakovaně, abych správně pochopila jejich význam.
Tak a je po všem... I třetí díl série byl velmi krásný, zajímavý a dějově bohatý. Tentokráte se příběh věnuje Glorii - dceři Kury a její sestřenici Lilian. Autorka mě touto trilogií naprosto dostala, nikdy jsem nečetla historicko-dobrodužné knihy, natož ságy. Velmi poutavě popisuje prvopočátky osidlování větších měst, těžkosti farmaření, rozvoj pracovních příležitostí a zejména osudy všech postav. Krásná práce.
Moc pěkně jsem si početla, až je mi líto, že už je konec. Příběh začíná v době minulého režimu, vracíme se v čase ke složitosti doby, vysokým postům, protekci, podpultovému zboží... Psychologie postav románu je jako vždy dokonale zvládnutá, všechno do sebe zapadá a já bych jen četla a četla. Tuto knihu řadím mezi jednu z nejlepších od paní Váňové a jako slovo na závěr příběhu mě napadá - "paradox". :-)
Překrásný druhý díl rodinné ságy z Nového Zélandu. V tomto díle mají hlavní prostor vnučky babičky Gwyn a Helen. Musím říct, že i jejich příběh byl velmi poutavý, o napínavé a dramatické zápletky není nouze, a jsem moc ráda, že mě čeká ještě třetí díl. Dalších krásných 700 stran. :-)
Mám ráda tuto autorku a její knihy jsou pro mne vždy sázkou na jistotu, bohužel tentokrát u mě neboduje. V tomhle příběhu mi vadila překombinovaná zápletka, předvídatelnost a jakási celková nereálnost. Nedovedu si představit, že by žena trpící agorafobií a panickou úzkostí podnikala vše, co je v knize popsáno. Podivné chování dalších postav a těch zvláštních náhod...
Psychothriller s téměř hororovým nádechem... Hotýlek na odlehlém ostrově, skupinka turistů, z nichž každý je něčím podivný, nepřízeň počasí v podobě několikadenní bouře, záhadná úmrtí a děsivé vzkazy... Nebylo to špatné.
Dokud se budeš smát je volné pokračování Stanice odložených lásek, kde se opět setkáváme s hrdinkami z malé vesničky Stamice. Tentokráte se ocitáme po roce 2002, z dívek se staly zralé ženy s rodinami. Jaké byly další osudy Kamily a její kamarádky Ilony, která jí zmizela na spoustu let ze života?
Stanice odložených lásek je životní příběh dvou kamarádek, odehrávající se v 70.-90. letech 20. století. Co vše si život pro Kamilu s Laděnou nachystal a jak se s tím dívky vypořádaly? Příběh je reálným obrazem dob minulých a s odstupem času se již zapomíná, jak se tehdy vlastně žilo. Líbila se mi.
Velmi čtivý román pro ženy o velké pomstě jedné zrazené manželky. Příběh je zasazen do hranice horních 10 tisíc. Vše se blyští nejvyšším luxusem a důraz je kladen na největší světové značky. Nemůžu říct, že jsem se nebavila, ale pod kůži se mi román nezadřel. :-)
Neskutečně silný a dojemný příběh o malém židovském děvčátku, které rodiče opustili v průběhu války. Jak zoufalí museli být, aby dokázali dívenku odložit a samotnou zanechat jejímu osudu? Příběh je postaven na pravdivých událostech, vycházejících ze vzpomínek dcery, jejíž maminkou byla právě malá Natalia. Ač se jedná o dramatický a smutný příběh, nutno podotknout, že malá Natalia byla obklopena vřelou láskou a milujícími lidmi. Na konci knihy jsou uvedeny originální fotografie hlavních postav.
Hlas kukačky je silně emotivní příběh o rodinných vztazích, mateřské lásce, lidské nenávisti, o těžké válečné době a především o silných ženách. Stylem mi příběh připomněl knihy paní Mornštajnové a ty mám moc ráda. I když je příběh smutný, vlastně po jeho dočtení cítím uspokojení nad tím, jak dopadl a smekám před moudrostí, odvahou a sílou všech statečných žen.
Strhující kniha o bouřlivém životě nezkrotné herečky Marlene Dietrich. Ráda čtu biografie i autobiografie, v tomto případě je kniha o to více zajímavá, že ji bez příkras napsala sama dcera slavné matky. Součástí knihy je mnoho zajímavých fotografií Marlene se slavnými osobnostmi tehdejší doby.
Příběh skleněného pokoje se mi moc líbil. Četla jsem jedním dechem o vzniku a realizaci stavby vily, o jejích vážených majitelích a době před nástupem nacismu. Jediné, co mi vadilo, byl ten sexuální podtext, kterého tam bylo dost a k takovému skvostu, jakým tehdy vila byla, mi vůbec neseděl. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o fikci, tak to autorovi odpouštím. :-)
Krásná předloha k seriálu Vlak dětství a naděje. Jazyk knihy je místy poměrně náročný, přelouskat pohraniční nářečí, Pepíkovy dopisy s hrubkami a slovní útoky bláznivé Emy dá docela zabrat. :-) Je to ale velmi silný a lidský příběh obyčejné rodiny z pohraničí, která utíká před válkou. Spojení hrdého vlastence Josefa, nezdolné Amazonky Anny a malé Věrky rozehrává tragicko-komickou plejádu různých situací, přesto očima Věrky vyprávěno místy až poeticky. Dobře jsem se bavila.
Návrat do Rotschildovy aleje je třetím dílem a současně zakončením celé trilogie. Byla jsem moc spokojená s propracovaností a rozmanitostí osudů všech postav, především statečné a silné maminky a babičky Betsy. Celá sága se krásně četla a já ji moc doporučuji a věřím, že se k ní v budoucnu ještě vrátím.
2. díl rodinné ságy se věnuje především období dospívání všech Sternbergových dětí. Prožíváme s nimi velice složité období, kdy již i na děti dopadá tíha jejich původu, zákazy, nařízení, útlaky a nenávist. Rodina přichází o práci i majetek. A právě to je okamžik, kdy si děti podávají žádost o vystěhování ze země do zahraničí. Afrika, Palestina, kde nakonec všichni skončí? Opět velmi krásný díl.