Ignis komentáře u knih
Tohle hodnotit nemůžu, tenhle žánr je mimo můj zájem a vlastně ani nevím, proč jsem to četla. Vlastně jo, kvůli obálce a zvědavosti.
Ale v zásadě se to dalo číst a bylo to v rámci možností i zábavné.
A já teď mám zase na pár let pokoj, opravdu se nic nezměnilo a pořád to není nic pro mě.
Nebylo to špatné, taková jednorázová záležitost na jeden večer. Téma mě bavilo i když jsem scrabble hrála asi tak 2x v životě.
Co mě přišlo trochu přitažené za vlasy byl proslov maminky jedné z hrdinek a pak vrahův motiv. I když závěr byl rozehraný pěkně.
Líbilo se mi to? Ano, ne, ano...ano, nakonec vcelku ano. I když asi po jedné třetině mi hlavní hrdinka začala lézt na nervy, časem se to jakž takž srovnalo a začalo to být konečně napínavé.
Střídání dějových linek mě chvílemi bavilo, chvílemi rozčilovalo, především ta pravidelnost po kapitole.
Ale výsledný dojem byl pozitivní.
Překvapivě dobré. Teda nečekala jsem žádnou katastrofu, ale obvykle je přílišné očekávání spíš na škodu. Nejvíc strach jsem ovšem měla z popisů toho, co se těm dětem dělo, ale autor přece jen není sadistický šílenec, tak je to celkem decentní a není toho moc. Závěr byl správně překvapivý.
Fakt zajímavé, v druhé půlce se to četlo jako thriller, dokáže to? Člověk ví, že ano, ale stejně je napnutý jak špagát.
Četla jsem ji s tím, že se hodí i do čtenářské výzvy jako kniha z lékařského prostředí, ale úplně klidně bych ji mohla použít do tématu "Prostředí, kde se nechcete ocitnout", protože ocitnout se v té době ve špitále a v chirurgových rukách byl dost děsivý zážitek.
Pohled na 2.SV v Antvepách byl zajímavý, tahle část Evropy není v příbězích z války zase tak zastoupená.
Styl psaní odpovídá vypravěči, jde o vyprávění starého muže a básníka k tomu, takže takové trochu rozhárané.
Jako celek docela zajímavé, i když ten konec mohl být víc polopatický.
Zajímavé téma, filmy miluju, takže příběh režiséra mě bavil. Jednu chvíli mi to přišlo sice trochu překombinované, ale jako celek to bylo fajn. Jen ten konec mohl být propracovanější, přišlo mi to trochu odbyté.
(SPOILER) Docela příjemná detektivka, k dokonalosti tomu chybí širší spektrum podezřelých, od začátku se moc nejede kdo, ale hlavně jak.
Trochu mě mrzelo, že poklad vlastně nehrál žádnou roli, byl jen taková dekorace.
Kniha slibuje napětí, duchy a vůbec. Ano, jsou tam zvláštní události, nadpřirozeno, několik násilných úmrtí, ale celé je to vlastně strašně poklidné, že by se člověk bál, tak to ani náhodou, možná tak asi 3 momenty by se daly popsat jako trochu strašidelné a další 3 napínavé.
Ale přesto se autorce podařilo zaujmout mě tak, že jsem byla zvědavá, co se bude dít a jak to skončí.
Rychle jsem se začetla, atmosféra je taková lehce mrazivá, trochu toho napětí (ale že by z toho člověk nespal, to opravdu nehrozí) celkově mě to přišlo dobře nakombinované, jen ten konec mě trochu zklamal, čekala jsem trochu větší zapojení nadpřirozena.
Dobře se to četlo, jenom je to tak měsíc, co jsem tu knížku dočetla a už si ji vlastně ani nepamatuju.
Po vizuální stránce je to nádhera. Obsah je působivý také, i když hlavní postava je neskutečný křivák a hajzl. Ale tak už podle názvu je jasné, že to nebude žádný svatoušek.
Jinak už zde zmíněné mraky sexu, bohužel pro mě většinou homosexuálního, Machiavelli s ehm... baculkama taky není úplně něco, co by mě bůhvíjak rajcovalo, ale tak proč ne, nějaké ty intriky a násilí se taky najdou. Celkově hodně dobrý.
Docela dobré, jen zbytečně dlouhé. Být to tak o třetinu nebo aspoň čtvrtinu kratší, byla bych spokojenější. Takhle jsem se v půlce už začínala trochu nudit, naštěstí konečně objeví další stopy a už to jede. Ale ke konci mě už hlavní hrdinka občas vysloveně štvala.
Poměrně zajímavě napsané, vrah je poměrně překvapivý, ale ne úplně nesmyslný, jen ten motiv té druhé vraždy mi přišel trochu překombinovaný a zbytečný.
Celkově se to dobře četlo, jen tomu chybělo takové to "něco", i když vlastně nevím co a proč přesně.
Ale úplně stejný pocit jsem měla u Nevítaného hosta, takže asi jen s autorkou nejsem na stejné vlně.
Předmluvou jsem se horko těžko prokousala, ale docela jsem byla zvědavá až to "doopravdy" začne. No a když jsem zjistila, že nejde o román, ale opět jen o vyprávění o rodině, měla jsem chuť tu knihu odložit. Ale nakonec jsem vytrvala a docela se to dobře četlo. Jen teda jsem to četla dlouho, jak to nemělo nějaký zásadní dramatický oblouk, nebyl problém ji odkládat a tak jsem ji četla hodně po kouskách.
Odpoledne strávené v příjemné společnosti, trocha tajemna, vtipu a napětí. To je Černá věž.
Černý jako čerstvý asfalt. Drsný jako šmirgl. Působivý jako...jako...ok, došly mi přirovnání, prostě dost.
Každopádně za přečtení to stojí.
(SPOILER) Zajímavý příběh, netypický hrdina, osobně se mi to líbilo. Ano, má to mouchy, policie se chová echt tupě a nějaký pořádný parťák by hrdinovi prospěl, ten způsob jakým ty mrtvoly nalézá je trochu přitažený za vlasy, ale budiž, co mě trochu vadilo je konec, přesněji mi chybělo trochu bližší přiblížení vraha, motivace a nejen jeho, třeba proč zrovna jeho chránila druhá osoba a tak.
Ta čtvrtá hvězda je za obálku, ta se mi moc líbí.
Je to zvláštní, že začátku se mi nějak nedařilo naladit se na autorův styl, ale pak se to nějak srovnalo a docela jsem si to užila. Rozhodně je tam plno zajímavých nápadů a myšlenek, i když to nekonečné žraní a prc...ehm množství sexu už mě občas přestávalo bavit. Zajímavé je, že pokud jde o jídlo má autor větší fantazii než pokud jde o sex. Nevím jestli z toho něco vyvozovat.
Dobře se to četlo, Gowery je sympaťák, ale zase že by to bylo zásadní dílo, bez kterého nelze žít, tak to ne.