IgnisdeCaelo IgnisdeCaelo komentáře u knih

Říše upíra Říše upíra Jay Kristoff

Příběhy s upíři tématikou zbožňuji a tohle je za posledních řekněme 20 let to nejlepší, co jsem četl. Když je kniha dobrá, preferuji co nejdelší text; třeba u Hry o trůny je asi málokterý fanoušek šťastný, že to ještě není dopsané. A to jsou tisíce stran...Doufám, že J. Kristoff nedostane podobný zásek. Je dobře, že on to od začátku plánuje jako (min.) trilogii a dodnes mě mrzí, že J. A. Lindquist, autor mé vůbec nejoblíbenější upíří knihy, volání fanoušků po pokračování odolal. To se u Kristoffa aspoň nestane.

Co se týče Říše upíra, má to všechno, co mi u většiny jiných knih schází. Skvělou atmosféru, poutavý příběh, sympatické a zapamatovatelné postavy, romantiku, uvěřitelný a bohatý svět, originální nápady, a hlavně luxusní, do detailu propracované zpracování. Protože to, co člověk za svoje peníze dostane, se jen tak nevidí. To grafické zpracování obálky a desek je úchvatné, nadto vnitřní ilustrace nejen, že jsou pěkné, ale mají jistou logickou souvislost s textem, která se hned tak nevidí. Někdo může namítat, že jde o samoúčelný, násilně vetknutý a zřejmě i ne zcela novátorský nápad, ale...Já si to nemyslím. Tenhle Kristoffův nápad vnímám jako snahu vyšperkovat svůj opus magnum v podobném duchu, jako to udělal Ende u Nekonečného příběhu. I tam jsou totiž počáteční písmena u kapitol a dvě barvy textu víceméně samoúčelné, ale milé perličky. Jsou to tyhle drobnosti, které z dobrých knih dělají bibliofilní lahůdky - a v mých očích knihy mimořádné, hodné zapamatování.

Nemůžu se dočkat dalšího dílu, už teď je Říše upíra v mém Best of upírských knih. Tak jako žádná, není ani tato kniha dokonalá, přesto je můj výsledný dojem zcela kladný. Víte, ukažte mi dokonalou knihu, jakoukoli - třeba v Bibli je na můj vkus málo humoru...Heh, pokud za něj nepovažujete pižlání "víte čeho" nepřátelům ve spaní ;) Je pravda, že humor v Říši upíra občas je trochu strojený, ale jen když se na to člověk soustředí. Osobně je kopec legrace a sluníčka něco, co od knih s upíří tématikou nečekám, takže jsem trochu rád, že toho tam moc není. Možná by tomu slušelo víc absurdně přepálených scén, jako je ta finální bitka v kostele - tímhle směrem bych se v otázce zábavnosti být autorem vydal v dalších dílech. A mám dojem, že to asi Kristoff udělá, protože prvním dílem se prostě jen snažil úzkostlivě nic zásadně nepokazit a splnit vše z plánu, který si vytyčil. Mně to úplně stačí, víc než to. Věřím, že další díly budou jen lepší.

06.01.2023 5 z 5