INCOGNITOREADER INCOGNITOREADER komentáře u knih

Trnitá řeč Trnitá řeč Leigh Bardugo

Kniha kde forma rozhodně o několik pater převyšuje obsah. Má nádhernou obálku, krásné ilustrace. To všechno ano, ale povídky, nebo pohádky, se mi úplně nelíbí. Jde o retelling na pohádkové klasiky a zasazení do Griša vers, které se za mě tak úplně nepovedlo. Skládá se jen ze sem tam zmíněného jména města. Ze začátku jsem měl takový pocit, že čtu pokračování Krásy nesmírné ( https://www.databazeknih.cz/knihy/krasa-nesmirna-35418 ) . Ale pak přišla pohádka Princ a vojáček a ta mě absolutně nebavila. Pokud čtete Grišu nebo Šest vran knihu číst nemusíte. Nijak děj nedoplňuje.

25.05.2020 2 z 5

Slon Slon Martin Suter

Příběh, kde v hlavní roli je malý růžový a ve tmě svítící slon. Který je produktem genového inženírství a nebo zázrak?
Příběh je z počátku takový až divný, ale po čase se dějové linky spojí a dávají smysl a děj se pořádně rozjede.
Někomu se možná nebude líbit konec, ale za mě je to ukončeno jediným možným způsobem.

24.04.2020 4 z 5

Lev, čarodějnice a skříň Lev, čarodějnice a skříň C. S. Lewis (p)

Když jsem byl malý tak jsem miloval seriál, který běžel ve studiu Rosa. Později jsem četl knihu a nakonec jsem viděl filmovou adaptaci, která mě zas tak úplně nenadchla. Teď po letech posloucháno jako audiokniha. Není to špatné, ale není to ani žádné wow. Příběh je jednoduchý. Rozhodně tu nečekejte jakékoliv budování fantasy světa atd. Na druhou stranu to velice rychle utíká. To co se všude dočtete ohledně poselství a bible atd... pokud to tam nehledáte tak vás to nepraští do obličeje. A i jako ateista to bez úhony přežijete :-)

10.12.2024 3.5 z 5

Katarze Katarze Yrsa Sigurðardóttir

Opět posloucháno jako audiokniha. Na interpretku už jsem si zvykl a tak tady nebyl žádný problém. Ten byl úplně někde jinde a to v samotném příběhu. Po druhém dílu, který dostal 5* jsem se docela těšil, ale zde musím bohužel říct, že pro mě se zatím jedná o nejslabší díl série. Vyšetřování je nudné a vlastně tak nikam moc nepostupuje. Vztahy hlavních postav přešlapují na místě a nikam se nevyvíjejí. Jsou vlastně uměle udržovány na místě tím, že si postavy spolu prostě otevřeně nepromluví. Ale zpět k příběhu. Jedná se o útoky / vraždy podnícené šikanou. To by znělo dobře, ale bohužel to není napínavé. A navíc to není ukončené. Konec je nedořešený. Jakoby tam chyběla kapitola.

25.11.2024 3 z 5

Kandidát na přítele Kandidát na přítele Alexis Hall

Kniha, u které jsem ani nedoufal, že vyjde česky. Na druhou stranu jsem se nakonec obával u koho vychází. Právě proto, že toto nakladatelství je "proslulé" kvalitou svých překladů. A tady jsem zrovna zaznamenal, že v originále je sposta slovních hříček. Musím říct, že to nebylo až tak špatné, ale některé slovní hříčky a dvojí významy, kterých jsem si domyslel, že v angličtině jsou tak bohužel v češtině vyznívají na prázdno. Příběh jako takový asi ničím nepřekvapí. Ale je to občas i vtipné. Kniha každopádně drží první místo v počtu slova "kokot" v jedné knize. Nedal se najít nějaký jiný ekvivatent? Ale nic z toho co jsem dosud napsal by mi zase tolik nevadilo, jako ten násilně vtlačený "povinný" problém, který dvojici rozdělí a musí se dávat dohromady. Já už si myslel, že se autor toho vyvaroval a chystal jsem se ho za to chválit a nakonec to tam bylo a ještě tak moc na sílu.

01.11.2024 3 z 5

Na mušce Na mušce Mark Greaney

Tohle je opravdu překvapení. Po tom co se mi první díl tak úplně nelíbíl. A potom co filmová Neflix adaptace prvního dílu dopadla jestě hůř, jsem se druhému dílu vyhýbal. Ale nakonec se ke mě dostalo adudio zpracování. A víte co? Druhý díl je výrazně lepší než díl první. Není to tak strašně moc překombinované. Mise je jasná. Ano jsou tam komplikace, ale nejedná se o nic tak strašně osmdesátkově přepáleného. Takže za mě velké překvapení a zkusím i další díl.

05.09.2024 4 z 5

Nebezpečná místa Nebezpečná místa Patricia Gibney

Za mě se nejedná o tu úplně top detektivní sérii. Je to takový průměr. Tento případ je zajímavý, ale není tak takový wow efekt. Autorka vám v průběhu toho všeho docela dost odhalí, takže na konci chybí takové jako větší finále. Celé vyšetřování se tak nějak plácá na místě. Navíc se vůbec neřeší a neposouvá to, že naše hlavní hrdinka je závislá na prašcích a částečně i na alkoholu což ji na sympatiích nepřidá. Přidejme k tomu konec, který za mě nebyl tak úplně dořešený vzhledem k tomu co se v průběhu na pracovišti dělo tak to není nijak zakončeno.

18.08.2024 3 z 5

Střela mimo cíl Střela mimo cíl Richard Osman

Hlavní postavy pro mě hlavně Joyce , jsou pořád stejně vtipní. Ale příběh nám tentokrát začíná kulhat. Příšel mi takový až moc přestřelený. Navíc naše vedlejší postavy Chris a Donna jsou zde dost upozadění. Audio zpracování je stejně skvělé jako předtím, jen teda co mě trochu tahalo za uši je výslovnost manžela Joyce. V prvním díle Gerry, v druhém Jerry a teď opět Gerry.

30.07.2024 3 z 5

Smrt v temnotách Smrt v temnotách J. R. Ellis

Anglická detektivka v klasickém střihu. Což znamená, že se postupuje rozhovory a výslechy svědků. Něco takového většinou funguje spíše na menším rozsahu a nebo musí být zápletka extrémně poutavá. Bohužel ani jedna varianta není tento případ a tak je kniha v celku nudná. Já jsem poslouchal v rámci audiotéka klubu, takže mě nemrzí utracené peníze. Co můj zážitek rozhodně vylepšovalo bylo načtení. Filip Jančík je zkušený dabér a bylo to zná. Měnil hlasy a čísti, které byly ze staré knihy a byl použitý starý jazyk s nářečím jsem si vyloženě užíval. Ale to je na detektivku málo. Za načtení jsem dal o jednu * více. Pokud zvažujete číst očima tak si jednu hvězdičku uberte.

24.05.2024 3 z 5

Lars láme kosti Lars láme kosti Daniel Gris

Za mě bohužel stejné zklamání jako první díl. Doufal jsem, že se to nějak rozjede. A vlastně me naprosto udivuje vysoké hodnocení zde. Sérii vzdávám a pokračovat nebudu.

18.04.2024 2 z 5

Taková normální rodinka Taková normální rodinka Fan Vavřincová (p)

Kdo by neznal veleúspěšný seriál. Pokud se vám seriál libí tak se vám bude líbit i kniha. Ona vlastně nenabízí vůbec nic jiného. Je to prakticky to stejné jen k nižní podobě. Já jsem poslouchal jako audio verzi načtenou skvěle Terezou Bebarovou. A proč dávám 4*? Protože seriál je ještě o třídu lepší!

15.01.2024 4 z 5

Tělo v jezeře Tělo v jezeře Matthew J. Costello

Dalai díl z mé oblíbené série. Všechny ingredience jsou zpět. Krásná obálka, Sarah i Jack. A tentokrát vyšetřují vraždu, která se stala v místním velkém sídle při večírku. Oslava měla zapůsobit na delegaci z Francie,aby podepsala velmi výhodnou dohodu pro obě strany. V celé té záležitostí je zainteresovaných spoustu lidí a velká kupa peněz. Takže máme uzavřenou společnost, motiv a jednu mrtvolu. Vyšetřování je opravdu zábavné a moc se mi líbilo samotné vyvrcholení celého příběhu.
Každý jeden díl ze série se dá bez problémů číst samostatně a hodí se třeba jako dárek k nadcházejícím Vánocům. Bude se líbit i svátečním čtenářům.

29.11.2023 5 z 5

Prokletí Mabiny farmy Prokletí Mabiny farmy Matthew J. Costello

Jedná se o zatím nejlepší díl série. Stará farma skrývá tajemné starobylé magické místo. A na farmě se dějí opravdu divné věci. Samovolné vzplanutí, nemoci krav, tajemné stopy na střeše. Lidé mluví o prokletí celé farmy a všech kdo na ní žijí. Celou knihou se tak krásně line tajemno. To mám rád.
Kniha je sice 6. díl ze série, ale tím, že na začátku knihy máte stručné medailonky hlavních postav tak vůbec není důležité, kterým dilem začnete.

23.05.2023 5 z 5

Skrýš v lese Skrýš v lese Maureen Johnson

Skrýš v lese je vlastně hodně podobná předchozí trilogii Křiváci. Je to dobře nebo špatně?
To co funguje v prostředí školy, která je prakticky 90 let stará a má tajné chodby a sklepy kde je možné najít po letech cokoliv, tak úplně nefunguje v prostorách letního tábora kde jsou dřevěné chatky, kam prší dírami v oknech. Námět jako takový je vlastně dobrý. Řešení neobjasněné sériové vraždy z roku 1978, který se stala na letním táboře. Hned tu máme takový pocit Pátku třináctého a nebo to připomíná jiný true crime případy, které se opravdu staly. Rozjezdu rozhodně pomáhá to, že se střídá součastnost a odhalují se nám události z roku 1978. To pomáhá dynamice, jinak by rozjezd v současnosti byl až bolestně pomalý. Vyšetřování mi přišlo, že většinu knihy tak jako přešlapuje na místě a potom se všechno jak zázrakem vyřeší tak strašně rychle, že mi to přišlo až uspěchané. Ale jinak je to čtivě napsané o tom žádná. Četl jsem fakt hodně zažraně. Poslední poznámka směřuje ke CooBoo... ty chyby to je ostuda :-(
Reálně je to za 3,5*

22.05.2023 4 z 5

Nadržený rebel Nadržený rebel C. D. Payne

Prvním dílům se tento již desátý rovnat nemůže. Ale oproti předchozímu je to velký skok v kvalitě nahoru. Docela jsem se pobavil.

28.01.2023 4 z 5

Arabské noci (a dny) Arabské noci (a dny) Bill Willingham

Tento díl byl slabší. Příběhově se nic moc nedělo. Spousta postav neměla vůbec žádný prostor.

29.11.2022 3 z 5

Tajemství prázdného trezoru Tajemství prázdného trezoru Matthew J. Costello

Z počátku zajímavé téma hledačů, pokladů není podle mě tak úplně využité na maximum a celý případ mi tak nějak připadal nevěrohodný.

25.11.2022 3 z 5

Star Wars: Popel Jedhy - Vzpoura na Mon Cale Star Wars: Popel Jedhy - Vzpoura na Mon Cale Jason Aaron

Velice dobrý díl. Hlavně prostřední příběh Popel Jedhy je skvělý. Má nádhernou kresbu, příběh opět tak trochu navazuje na děj filmu (Rogue one) . Opravdu jsem si čtení užil

14.11.2022 4 z 5

Záhada panství Mogdon Záhada panství Mogdon Matthew J. Costello

Druhý díl pokračuje ve stejných kolejích jako díl první. Jedná se anglickou detektivní jednohubku. Přečteno za chviličku. Další díly na mě už doma čekají.

05.10.2022 4 z 5

Život na míru Život na míru Marek Rabij

O problému jako takovém jsem věděl. Ale ne tolik do hloubky a detailně. Kniha je neuvěřitelně poutavě vyprávěná a skvěle namluvená v audio verzi od Českého rozhlasu. Bohužel si myslím, že k cílové skupině, která žije nakupováním rychlé módy se nedostane. Jediná moje výtka směřuje k tomu, že autor nedává žádný příklad jak to dělat jinak. Když budeme kupovat levné oblečení tak je to "špatně". Když budeme na západě tlačit na zvýšení platů švadlen tak je to taky ˇšpatně", protože se vlastně nic nezmění a peníze navíc zmizí jinde a nedostanou se tam kam mají. Chyběla mi třeba jedna kapitola, kde by byla nějaká informace co tedy dělat, pokud čtenář nechce toto moderní otroctví 21. století podporovat.

04.08.2022 5 z 5