IrenaLuzarová komentáře u knih
Literárně a dramaticky dobře vystavěné, některé náhody trochu méně uvěřitelné. Určitě nás vždycky rozruší, když zjistíme, že nás a naše dítě ohrožuje nejbližší člověk, kterému věříme. Smutné zjištění, že dnešní uplakané dvouapůlleté dítě nejde uklidnit rychleji než podáním tabletu. Z tohoto žánru asi nadprůměr, ale očekávala jsem víc.
Šikovná prvotina úspěšného scénáristy. Prima, jen ať píše. Dobře vystavěné, čtivé. Mladý muž studentík Petr po rozchodu s dívkou jaksi nechtěně se musí vrátit domů do bytu s despotickým cynickým otcem, kde už jeho pokoj ale opanuje podnájemník, zamilovaný do Petrovy sestry. Zprvu se zdá, že Petr neumí nic jiného, než se flákat a zapíjet problémy alkoholem. Přijme nabídku otcovy maminky - babky, u níž najde pochopení, lásku a možnost odpouštění. Cynicky dojemné, velmi dobře napsané.
Šlechtická rodina Kolowratů je plná zajímavých výrazných osobností, knihu jsem vyhledala až po shlédnutí dílu Modrá krev, věnovanému právě tomuto rodu. V první části knihy krátce popíše život a vztah svých rodičů - hraběte a řeznické dcery a osudy rodiny svého bratrance, rakouského knížete Albrechta, skandální rozhodnutí jeho matky Issten, která se provdaná o pětadvacet let staršího muže před svou čtyřicítkou rozhodla pro poměr s černošským zpěvákem Jessem Rolandem, který přiznala a měla s ním dceru Wyomii, což její rodina nikdy nepřijala. Ve druhé části knížky zcela překvapivě a upřímně bilancuje vlastní dosavadní poživačný mládenecký život.