Irika Irika komentáře u knih

15 minus 15 minus Tomáš Zářecký

"Podle mě opravdu, ale opravdu žádné globální oteplování neexistuje," pronesl do té doby letargický Claus.
Tak tato věta mě normálně rozesmála, je vidět, že autor má skvělý smysl pro humor :-))))

Jinak tahle knížka mě naprosto dostala, od samého začátku do posledního řádku! Asi jedna z nejlepších knížek, co jsem kdy četla. Přesvědčivé, logické, napínavé a téměř dokonalé. Jen mi některých hrdinů bylo líto a říkala jsem si, že mohli přežít, ale holt je to jako v životě - smrt si nevybírá.
Nemám co vytknout, snad jen ten úplný konec mohl být jasnější, zůstává tam trochu prostor pro vlastní názor, ale opravdu jen trochu. Ráda se k této knížce zase vrátím, zhltla jsem ji jedním dechem a nějak bych si dala dezert :-)

09.04.2013 5 z 5

Mlha nad Shadow Sands Mlha nad Shadow Sands Robert Bryndza

Pěkná detektivka, pachatele jsem do konce netušila. Už mám připravený další díl.

29.01.2025 4 z 5

Bez slitování Bez slitování Tim Weaver

Další skvělý díl této série, nezklame. Na některé nelogické kroky hlavního hrdiny si už jako čtenář zvykám, ale v tomto díle jich naštěstí nebylo tolik.
Příjemné čtení na pláž i do stanu, miluju letní detektivky. Je to relax u napětí a čte se samo.

02.08.2022 5 z 5

Údolí mrtvých Údolí mrtvých Tim Weaver

Další příjemné čtení ze série, nezklamalo. Napínavá detektivka, kde hrdina je jako vždycky na všechno skoro sám, což mi přijde trochu nereálné. Brzy se pustím do dalšího dílu.

09.11.2021 5 z 5

Žena v kleci Žena v kleci Jussi Adler-Olsen

Moje první audiokniha a hned výborný zážitek. Určitě se kouknu po dalších dílech série, dvojice hlavních dost neobvyklých hrdinů zaujala.

02.10.2019 5 z 5

Tma Tma Bernard Minier

Mrazivé, promyšlené, dokonalé. Tento díl příliš nenavazuje na dva předchozí, ale přesto mu nechybí spád a napětí. Autor nechává v závěru prostor pro další díl či díly, kterými by se opět mohl přiblížit původní linii, každopádně i Tmě dávám 100% doporučení, stejně jako Mrazu a Kruhu.

21.06.2017 5 z 5

Myši - Každému jednou dojde trpělivost Myši - Každému jednou dojde trpělivost Gordon Reece

Velmi čtivá forma, jen jsem pořád čekala, že přijde "něco víc". Matka hrdinky mi ze začátku přišla na pěst a za její neschopnost a neprůbojnost jsem jí tu smůlu i přála. Ke konci se srovnala do jakéhosi normálu, ale zrovna dračice to nebyla. Dcera je labilní od začátku do konce, ale více uvěřitelná. Příběh je zajímavý, knížku hodnotím na 80%.

02.08.2016 4 z 5

Šílená hra Šílená hra Sebastian Fitzek

Trochu mě odrazovalo nižší hodnocení této knihy, ale po pravdě nevím, čím si ho zasloužila. Je to napínavé, pořádně zamotané a postupné rozmotávání nitek příběhu, které nenechá čtenáře vydechnout. Dávám 100%, i když jediné minus jsou gramatické chyby v textu, ale za to autor nemůže...

01.03.2014 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Hodnotím na 70%. První třetina knihy zajímavá, lákavá, rozvíjí se to sice pomaleji, ale zajímavě. Druhá třetina mi přišla o dost slabší, pasáže z "Knihy" jsem místy přeskakovala a dokonce jsem uvažovala, že román odložím. Poslední třetina začíná opět velmi poutavě, když v pokojíku promluvil kovový hlas, začala jsem to vážně hltat. Závěr přílič nepřekvapil ani nezklamal. Dílo je na svoji dobu (rok 1947) každopádně myšlenkově zajímavé a velmi pravdivé.

29.01.2014 4 z 5

Drž se Drž se Harlan Coben

Přečteno jedním dechem. Ze začátku trochu zmatené, hodně postav, přeskakování, ale postupně všechno dostane souvislost a na závěr do sebe krásně zapadne.
Brzy dám další kousek od tohoto autora, určitě stojí za to.

07.09.2023 5 z 5

Muž bez minulosti Muž bez minulosti Tim Weaver

Ani tentokrát Raker nezklamal. Do poslední stránky skvělé čtení, napětí, rozuzlení i závěr na jedničku.

16.08.2023 5 z 5

Konec hlídky Konec hlídky Stephen King

I třetí část série jsem měla jako audioknihu a jsem nadšená. Jestliže jsem v prvních dvou dílech jsem oceňovala reálnost příběhu a absenci nadpřirozena, tak tady je to přesně naopak. Milovníci Kingova tajemna si přijdou na své. Ale nebylo to na škodu, i když pro realistu jako já hůře uvěřitelné. Přesto jsem se do příběhu vžila, postavy jsou krásně vykreslené, děj napínavý, trilogie jde do finále a čtenář / posluchač se rozhodně nenudí.
Jen závěr mě zamrzel a zklamal, čekala jsem ho trochu jiný, ale King se holt s nikým nemazlí. Tak jako život.
Doporučuji.

26.02.2021 5 z 5

Zkurvenej příběh Zkurvenej příběh Bernard Minier

To je opravdu zkurvenej příběh. Vždycky mívám problém se začíst, ale stojí to za to. Pak už nabírá děj rychlé obrátky, několik zvratů a finální obrat na konci je naprosto neuvěřitelný. Trochu si říkám, jestli ten závěr nebyl zbytečný, přehnaný? Ale je pravda, že to příběhu dodalo šťávu a zanechalo dojem, i když bych v daném případě radši pachatele rovnou zneškodnila.

Minier zatím nikdy nezklamal, teším se na další díla a pokračování Servaze.

26.02.2021

Maminčin mazánek Maminčin mazánek Sarah Flint

Přečteno téměř jedním dechem, napínavé až do konce, i když ten je trochu moc useknutý.
Za mě thriller jak má být, nenáročné a zábavné čtení. Doporučuji.

25.01.2021 5 z 5

Stalker Stalker Arkadij Strugackij

Čekala jsem po všech těch doporučeních víc. Všechno je takové nejasné, nekonkrétní a závěr to moc nevyjasní, proto ubírám dvě hvězdy.

23.07.2020 3 z 5

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

Knihu jsem měla v podobě audioknihy a jsem nadšená. O dějové zvraty a překvapení není nouze. Do poslední chvíle jsem byla v napětí, ale nakonec se vše odhalí a knihu mohu s klidem doporučit.

31.03.2020 5 z 5

Pan Mercedes Pan Mercedes Stephen King

Jako audiokniha krásný a silný zážitek. Napínavé, zábavné, chvílemi drsné a rozhodně ne typicky kingovské, každopádně doporučuji jako jednu z jeho top knih.

13.11.2019 5 z 5

Poslední pokušení Poslední pokušení Val McDermid

Skvělé čtení, další v sérii a rozhodně se těším na další díly, nezklamalo. Napínavá, poutavá detektivka, kde se řeší rovnou dva případy současně.
SPOILER: Jedině mohu vytknout, že konec byl zbytečně urychlený a příčina odhalení akce s Radeckým tak naivní, že si tu nakládačku Carol v podstatě zasloužila. Nevěřím, že by se agentka v utajení chovala takhle hloupě!
Za naivní sebeodhalení Carol a rychlý konec Mana hvězda dolů - 85%.

29.04.2019 4 z 5

Já jsem smrt Já jsem smrt Chris Carter

Skvělé čtení jako vždy, vraha čtenář nemá šanci odhalit, všechna tajemství odkrývá spolu s Robertem. Navíc v této knize skvělé propojení dvou časových rovin, což mě na konci překvapilo až zmátlo...

26.07.2018 5 z 5

Terror Terror Dan Simmons

Dočetla jsem Terror a místy to byl opravdu teror. Příběh je zajímavý a putování námořníků místy opravdu drsné, ale... Zdlouhavé pasáže a zbytečné popisy všeho možného - hlavně první třetina, ale i v závěru je toho dost - knize dle mého hodně ubírají. Kdyby byl Terror aspoň o třetinu kratší, bylo by to skvělé čtení, ale takhle jsem se s tím trápila hodně dlouho a takové to těšení se na volnou chvilku u knihy bylo opravdu až ke konci. Za dlouhé popisy a zcela zbytečné pasáže ubírám knize dvě hvězdy a jsem ráda, že tuhle ledovou záležitost mám za sebou.

07.06.2018 3 z 5