Iv8 Iv8 komentáře u knih

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

U této autorky jsme zvyklí na detektivky a hledání vrahů. I tady se hledá...ale tentokrát v historii mezilidských vztahů v jedné horské vsi. Námět je tedy odlišný, ale proč ne?

25.07.2023 4 z 5

Bílá Voda Bílá Voda Kateřina Tučková

Výborná práce! Ani si nedokážu představit, kolik úsilí musela kniha autorku stát. Je to opravdu obdivuhodné. Díky.

21.02.2023 5 z 5

Tyranie: 20 lekcí z 20. století Tyranie: 20 lekcí z 20. století Timothy Snyder

Útlá knížka. Několik desítek stran. 20 krátkých kapitol. K přečtení za pár dnů. ALE: po každé kapitole je zapotřebí si dát oddech a pozastavit se nad sílou slov a argumentů, které autor předkládá, když nám ukazuje, jak je možné (postupně a pomalu) podkopávat demokratické principy. Myslím, že kniha není prvotně zaměřená proti Trumpovi (jak je uvedeno v některých komentářích), ale na jeho chování se dá krásně nalézt paralela v porušování demokratických zásad, o nichž je v knížce pojednáno a navíc je autor Američan, tak se ho to logicky více dotýká a vidí konkrétní případná nebezpečí politického směřování USA. Stejně tak by Snyder našel příklady i u nás s AB, kdybychom mu stáli za větší současné zkoumání. I dnešní doba covidová je nebezpečím pro demokracii a např. některá narychlo (a původně plánovaná i nadlouho) omezování svobod by nás měla uvést do stavu zpozornění.
"Když současní politici mluví o ...nebezpečí...a když se nás snaží přimět, abychom se ve jménu nebezpečí instinktivně vzdali svobody, musíme být ve střehu"(s.91).
Bohužel ale i např. aktuální složení Rady ČT, může být krůčkem k omezování nezávislého média a prosazování "žádoucích názorů."
Dle antických filosofů je tyranie stavem "kdy na sebe jedinec nebo skupina strhnou moc anebo momentální držitelé moci pro vlastní prospěch obcházejí ustanovení zákona" (s.6).
Podle této definice už jsme částečně tam...proberme se včas.
Podle jednoho níže uvedeného komentáře inteligentní lidé o spoustě uváděných věcí vědí, dobře, ale jak dostat knihu k té zbývající skupině?

14.06.2020 5 z 5

Dokonalá kořist Dokonalá kořist Helen Fields

Přečetla jsem ji tak rychle, že jsem ji ani nestačila přidat mezi rozečtené :) Má to spád, zapletenec, překvapení i trochu romantiky. Určitě vás bude taky bavit. Moje druhá přečtená kniha od této autorky a jen potvrdila svoji originálnost. Těším se na další pribeh.

26.05.2020 5 z 5

Stařec a moře Stařec a moře Ernest Hemingway

Neobyčejně obyčejná kniha... člověk se na ní musí "nastavit", aby příběh přijímal tak, jak plyne a pak to nemá chybu...

20.05.2018 5 z 5

Výstup na vrchol korupce - Od obálek k národní prostituci Výstup na vrchol korupce - Od obálek k národní prostituci Ondřej Závodský

Znovu jsem se přesvědčila, jak krátkou mám "společenskou" paměť a jak si nestíhám mezi získávanými informacemi vytvářet spojovací můstky. Pan Závodský mi pomohl, protože na základě faktů a argumentů vysvětluje souvislosti mezi příčinou a následkem u chování (nejen našich) předních vládních politiků v současné době. Prezidenta a premiéra označuje za vládní prostituty, protože posluhují Číně a Rusku, dnešní střet zájmů premiéra vidí již bohužel jako splynutí jeho zájmů, rozebírá oligarchy, korupci, vliv PPF, Rusko, Čínu, chování vlády během jarního covidu, jadernou energii, prodej Novy atd. Neskutečné množství informací je podloženo odkazy na jejich zdroje. Knihu bych zařadila na poličku vedle autorů Kmenty, Taberyho či Snydera, kteří dokáží zachytit podstatu problémů.
Chci upozornit, že se jedná o velice zajímavé, ale "nasírací" čtení, které určitě není vhodné před spaním. Doporučuji přesto všem, kterým není lhostejné, co se doma děje, aby se do čtení pustili co nejdříve.

11.08.2020 5 z 5

Nehanebné neviniatko Nehanebné neviniatko Dominik Dán

Já toho Dána fakt můžu. Opět super téma se super koncem (až mi z toho mrazí).

02.11.2019 5 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Na tuto knihu nedám dopustit, je to klasika.

10.12.2018 5 z 5

Vánoční koleda Vánoční koleda Charles Dickens

Depresivně působí vánoční čas na lakomce a prospěcháře, který si nejprve myslí, jak je těžce nad věcí a nic se ho netýká , ale potom...

10.12.2018 5 z 5

Ostrov Entry Ostrov Entry Peter May

Kniha do podzimního ponurého počasí..probíhají v ní dvě příběhové linie jednoho rodu - v minulosti a současnosti, kdy minulost dohání současnost ve velice zajímavých a napínavých souvislostech. Oba osudy hlavních hrdinů dokáží udržet čtenáře v pozoru a v tĕšení se na to, až bude zase čas, vrátit se k příběhu.
Audiokniha je výborná - doporučuji.

20.10.2017 4 z 5

Skála Skála Peter May

Moje druhé setkání s tímto autorem - moc se mi líbí . Spíše než o klasickou detektivku se jedná o psychologickou studii obyvatel ostrova s jejich nejtajnějšími pohnutkami, zážitky a pocity. Je psána velice citlivě, přitom příběh i prostředí jsou celkem drsné. Určitě doporučuji k přečtení.

25.04.2017 5 z 5

Láska pro samouky Láska pro samouky Barbora Šťastná

Knihu mi podsunula kamarádka se slovy: "No, uvidiš". Protože mám raději jiný žánr, tak jsem ji šupla do kabelky a šla, s tím, že "uvidim".
Začala jsem ji číst za několik dnů, když jsem na zahradě potřebovala něco lehčího do ruky a PECKA! Naprostý oddych, legrace, smysl pro sebehumor a ironii, zároveň klid a přiměřená nadsázka a hlavně ztotožnění, že nejen já dělám občas ptákoviny :)
Změnit žánr se vyplatilo.

31.08.2022 5 z 5

Pravda, nebo lež Pravda, nebo lež Colleen Hoover

Vše bylo popsáno níže. Netradiční námět a otázka k vlastnímu vyřešení na konci knihy...

11.05.2021 5 z 5

Nezvratné alibi Nezvratné alibi Peter May

Tak já teď vůbec nevím...když si čtu již napsané komentáře, zjišťuji, že nejsem tolik nadšená jako ostatní. Čím to je? Byla jsem nepozorná, nečetla knihy ve správném pořadí nebo co? Zápletka zajímavá, děj strhující, osobní rovina Enza se obohatila o další milé i nemilé zážitky...a přesto jsem závěru ne uvěřila. To nevadí, každý máme jiné vnímání a Vy si uděláte svůj názor, až knihu přečtete. Autora jinak vyhledávám a patří mezi mé oblíbence, takže s úctou za 4 hvězdy.

10.03.2021 4 z 5

Hriech náš každodenný Hriech náš každodenný Dominik Dán

Stačilo,aby se jeden článek v lidském řetězu zachoval jinak a mohl žít. Jenže každý je svým způsobem sobec, bohužel. Zatím nejlepší od DD.

13.02.2021 5 z 5

Komturova smrt Komturova smrt Haruki Murakami

Název a obálka knihy mě trochu odrazovaly, protože jsem si neuměla vůbec představit, o čem to vlastně bude a to černé temno v ruce nebylo nic moc...pak jsem našla odvahu knihu otevřít a už to jelo. Těžká kniha v ruce a pomalu se linoucí příběh, který byl chvílemi milý, ale dokázal i zneklidňovat. Četla jsem knihu s delšími časovými rozestupy, kdy si to ve mně všechno "sedlo" a mohla jsem zase pokračovat. Kdo nespěchá a nežene se za rychlým a dramatickým příběhem, bude jistě spokojený. Za mě dost dobrý :-)

26.03.2020 5 z 5

Ostré předměty Ostré předměty Gillian Flynn

Psychosonda do vztahů mezi matkou a dcerami nabírá postupně grády. Občas je to opravdu síla. To, že se staly i dvě vraždy, zůstává trochu v pozadí, aby se všechno v závěru pěkně rozšmodrchalo.

07.04.2019 4 z 5

Moucha Moucha Dominik Dán

Další zajímavá zápletka, kterou řeší jedno obyčejné slovenské oddělení vražd. Příběh nenásilně plyne ode dne ke dni a přináší postupně informace k řešení a odhalení vraha - jenže zdání někdy klame, a pak je nutné dát si třeba i "pohárik" vodky, aby člověk nabral sílu a pokračoval v hledání. Vždyť to jsou také jenom lidi...

Audiokniha ve slovenštině nemá chybu; některé výrazy používané jako policejní hantýrka opravdu výstižně sedí a asi bych ani nechtěla vidět překlad do češtiny.

12.11.2018 5 z 5

Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Každému vyhovuje jiný styl - a mně se opravdu kniha moc líbila. A ještě, když si uvědomíme, že informace zjistil, nastudoval a sepsal do zajímavého románu nečech (ne Čech), tak je to obdivuhodný výkon.

19.07.2018 5 z 5

Totální rauš – Drogy ve třetí říši Totální rauš – Drogy ve třetí říši Norman Ohler

Naprosto netradiční pohled do německého zákulisí za války...spousta věcí a informací mě v knize překvapovala a jestli je to alespoň částečně pravda, tak to je tedy síla...

04.07.2018 4 z 5