Ivetaa Ivetaa komentáře u knih

Narodili se, aby přežili Narodili se, aby přežili Wendy Holden

Díky autorčiným faktickým poznámkám jsem si "doplnila" vzdělání a utřídila historické souvztažnosti. Pro mě jedinečné dílo.

29.09.2020 5 z 5

Nebe nad Perninkem Nebe nad Perninkem Štěpán Javůrek

Kniha přečtena na jeden zátah. Tak skvěle vykreslená hlavní postava, a tím mně neskutečně nesympatická, mi připomněla střední školu, kde takových "machrů" bylo několik. Poučení pro život? Takové týpky poznám na sto metrů a obloukem se jim vyhýbám. Super příběh a počteníčko.

15.09.2024 5 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Vůbec to nebylo lehké čtení a ztotožňuji se s: cituji - "Beneš, který to tu celé prosral a sám utekl do Londýna..."

27.05.2024 5 z 5

Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Plzeňské mordy / Nepohřbený rytíř / Případ s alchymistou Vlastimil Vondruška

Opět krásná a čtivá série, těším se na pokračování. Třetí část se mi líbila i proto, že se děj odehrává v mých domovských Litoměřicích a blízkém okolí, které dobře znám. Pan Vondruška je mistrem slova a jeho popis prostředí mi vždy učaruje tak, že se ocitnu na místě samém i já...

01.10.2022 5 z 5

Cesta na sever Cesta na sever Karel Čapek

Moudrost a nadčasovost je pro K.Č. charakteristická. Jako mladá jsem od něj přečetla dost knih a dnes se k němu ráda vracím, a to u jiných autorů nedělám často.

15.12.2021 5 z 5

Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Sudetský dům: Jaro - léto 1945 Štěpán Javůrek

Jednu hvězdičku ubírám za hodně hrubých chyb. Kniha mi přijde trochu jako taková slátanina více příběhů z více míst a všechno je to spojeno do jedné fiktivní vesnice. Na druhou stranu není moc knih s podobnou tematikou. Mám koupený druhý díl - nedalo mi to...

22.08.2023 4 z 5

Doktoři Doktoři Erich Segal

Román nejen z lékařského prostředí jsem "chroupala" několik dnů. Osudy několika mladých lidí od 60. let 20. století jsem sledovala s napětím a čekala, co jim život přinese. Ta nadčasovost je úžasná.

05.09.2021 5 z 5

Byl jsem Mengeleho asistentem Byl jsem Mengeleho asistentem Miklós Nyiszli

Kniha "čtivá" - pokud lze použít tento obrat. Ucelený obraz "života" podaný z pohledu lékaře patologa je zase trošku jiný, než je nám "běžně" předkládáno. Uf - nevím - jak se vyjádřit k hrůzám, které by nechtěl nikdo z nás prožít. Proto je nutné si to připomínat právě např. touto knihou. Také oceňuji, že nepřesnosti v knize byly zároveň uváděny na pravou míru.

16.08.2020 5 z 5

Modlitba za Černobyl Modlitba za Černobyl Světlana Alexandrovna Alexijevič

Povinná četba pro každého.

12.05.2019 5 z 5

Zahrada v měsíčním svitu Zahrada v měsíčním svitu Corina Bomann

Pohodové čtení

23.07.2022 5 z 5

Dáma s kaméliemi Dáma s kaméliemi Alexandre Dumas, ml.

Všechny lidské - kladné i záporné - vlastnosti, najdete v jedinečném příběhu.

17.06.2022 4 z 5

Falknovská huť Falknovská huť Vlastimil Vondruška

Krásný historický román, který vtáhne do děje a nevnímáte okolí ani čas. Pouštím se hned do dalších dílů a těším se na "setkání" s hlavními postavami a jejich životními příběhy.

28.05.2022 5 z 5

Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Takové lidské, pohodové čtení a pohlazení na duši, že dobří lidé ještě nevymřeli.

14.10.2024 5 z 5

Velké sny Velké sny Sarah Lark (p)

Více než děj - který je také zajímavý - mě zajímala hlavně doba a život před a po 1. sv. válce, mezidobí a nástup fašismu.

08.05.2023 5 z 5

Porodní bábou navždy Porodní bábou navždy Patricia Harman

Přečetla jsem celou sérii a mohu jen doporučit. Sympatické postavy a příjemně plynoucí děj mi byly po několik večerů skvělým společníkem.

29.11.2022 5 z 5

Zinkoví chlapci Zinkoví chlapci Světlana Alexandrovna Alexijevič

Zbytečně zmařené lidské životy, co víc napsat.

08.11.2022 5 z 5

Mělké sibiřské hroby Mělké sibiřské hroby Michael Krupa

Obzvláště v dnešní době je třeba si připomínat, co se dělo. Bez cenzury a příkras.

02.10.2022 5 z 5

Doktorka Viktorie Doktorka Viktorie Markéta Harasimová

Knihy z lékařského prostředí mě prostě baví, ať se jedná o děj odehrávající se u nás, nebo v cizině.

14.05.2022 5 z 5

Kámen a bolest Kámen a bolest Karel Schulz

Uf. Přečteno. Nádherný jazyk a styl - náročné čtení, přesto pro mě úžasný zážitek na dlouhou dobu.

06.02.2022 5 z 5

Zakázaná přitažlivost Zakázaná přitažlivost Kateřina Petrusová

Přečetla jsem celou sérii a za mě spokojenost. O to větší, že autorka je talentovaná Češka.

17.01.2022 5 z 5