Iwíček komentáře u knih
Iko je velmi zajímavě zpracovaný komiksový příběh. Nikdy jsem si nemyslela, že mě komiks dokáže takto strhnout. Světe, div se, stalo se a byla to vážně jízda. Příběh plný nečekaných útoků, ale i politických obratu,lásky, ale i nenávisti. To všechno bylo okořeněno pěkným grafickým zpracováním. A vše se dobře četlo. Byla to má první zkušenost s tímto literárním žánrem a zajisté nebyla poslední. Knihu bych doporučila milovníkům tvorby Marissy Meyerové a její série Měsíční kroniky, ale i příznivcům komiksové tvorby.
Lední medvěd od Jindřicha Manna je velmi zajímavé dílo. Jindřich Mann je vnukem Heinricha Manna a synem Ludvíka Aškenazyho. Mannovy krátké novely v sobě nesou autobiografické prvky. Poetické vyobrazení Prahy 60. let 20. století, mezilidských vztahů a na pozadí také trochu politiky vede k historické reflexi. Vypravěč s každou novelou roste, až se dostane do fáze, v níž musí nutně nastat sebereflexe, a proto se můžeme setkat nejen s chronologickou kompozicí, ale i retrospektivou. Některé pasáže děje jsou vystaveny na fantazii. Autor při tvorbě použil nevšední jazyk. Prolíná se tu rovina spisovnosti s hovorovostí a nespisovností. Jedná se o velmi povedené dílo a doporučila bych ho všem milovníkům české literární scény.
Kniha Jiřího Padevěta zpracovává tematiku končící druhé světové války z úhlu pohledů různých lidí. Ať už to byli Židé, nacisté, Němci či Češi. Poukazuje na historické události, jež po každém příběhu uvádí na pravou míru. Jedná se rozhodně o zajímavé čtení, které dá čtenáři přivonět k útrapám tehdejší doby. Mohu vřele doporučit všem milovníkům historie a povídek.
Kniha předkládá čtenáři nejen teorii, ale i praktické příklady toho, jak zvládnout začleňování žáků s různými formami znevýhodnění. Vše je uchopeno zajímavou a troufnu si říci i poměrně lehce stravitelnou formou, což je u podobně interpretačně náročných titulů vítáno. Mohu vřele doporučit jak budoucím i stávajícím učitelům, tak také rodičům dětí se zvláštními vzdělávacími potřebami.
Kniha Den hanby 1969 je počinem kolektivu autorů, kteří se tímto obdobím zabývají profesně. Titul je čtivý a obsahuje spoustu důležitých a poučných informací. Líbí se mi, že text je doplněn o množství fotografií s popisky, což čtenáři onu smutnou a temnou dobu našich dějin ještě více přiblíží. Autoři svou monografii rozdělili do přehledných kapitol. Dokonce se tam zabývají i událostmi v konkrétních městech (např. Praha, Liberec, Ústí nad Labem, Brno, Karlovy Vary). Knihu vřele doporučím všem, kdo se zajímají o české dějiny či přímo o události tohoto konkrétního roku.
Titul Poslední revoluce je pro mě velkým překvapením. Obsahově je kniha nabitá cennými popisy událostí, jež napsal Martin Komárek. To však není všechno. Herbert Slavík povídání obohatil o dobové fotografie, jež monitorují všechny popsané události i s emocemi, které s nimi byly neodmyslitelně spojené. Kniha je psaná čtivým, živým stylem a může na vás působit coby dobová reportáž. Důvodem je fakt, že jak Martin Komárek, tak i Herbert Slavík obrázky a text doprovodili svými glosami, jež jsou úderné a čtenáře na chvíli přenesou do dané doby. Knihu mohu doporučit všem milovníkům historie, ale i žákům základních a středních škol či studentům škol vysokých. Troufnu si tvrdit, že se jedná o skvělý učební materiál, se kterým mohou pracovat i učitelé dějepisu ve svých hodinách.
Kniha Příběh a diskurs: Narativní struktura v literatuře a filmu od Seymoura Chatmana je cenným podkladem pro studium naratologie, tedy vyprávění. Pokud chceme číst příběhy uzavřené v knihách řádně, měli bychom si tento titul nastudovat. Abych pravdu řekla, tak mi v mnohém otevřel oči. Mohu vřele doporučit všem čtenářům.
Kniha je zajímavým zdrojem o situaci nejen českých židů za 2. světové války. V prubehu četby jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací, o nichž jsem dosud neměla ani tušení. Pokud vás otázka konečného řešení židovské otázky za druhé světové války zajímá, mohu vám tuto útlou knihu vřele doporučit.
Čtivý historický román plný nečekaných zvratů a zápletek je překvapivý svou historickou přesností. Kniha mě bavila od začátku až do konce.
Tato kniha se mi moc líbila. Autor v ní dokázal živě vylíčit nástrahy života Židů za druhé světové války. Zobrazil útrapy židovského obyvatelstva v koncentračních táborech. Více se dočtete v recenzi, kterou vložím do daného menu.
Krásná básnická sbírka, která je plná milostné lyriky. Vše je zpracováno velmi sympaticky a je použito mnoho zajímavých básnických postupů. Kromě metafor se objevují také personifikace, alegorie a další. Rytmus je ve většině případů pravidelný - daktyl, trochej. Mohu vřele doporučit těm, kteří mají rádi poezii.
Poutavé a čtivé vyprávění o úctyhodných cyklovýletech výtvarníka Jiřího Boudy. Celá kniha je doprovázena jeho vlastními kresbami a ilustracemi. Četlo se téměř samo.
Z této knihy jsem zprvu měla strach, ale nakonec mě velmi mile překvapila a užila jsem si ji plnými doušky. Zajímavá zápletka s apelem, protože si myslím, že pokud se nezačneme k přírodě chovat lépe, mohlo by se to, co se stalo v knize, stát i ve skutečnosti.
Výborná kniha, která pobaví nejen dětského čtenáře. Musím říci, že mě zaujaly již předchozí díly, a proto jsem se těšila i na tento, který vyšel teprve nedávno. I tentokrát si s Lenkou užijeme spoustu humorných chvil a vydáme se s ní do míst, do kterých jsme se dosud ještě nevydali a zažijeme s ní to, co jsme ještě nezažili. Mohu vřele doporučit. Potěší jak děvčata, tak i chlapce.
Autorův styl je svěží a ryze výpravný. Kniha se dá použít coby skvělý pramen, jenž monitoruje smutné události a pobyt v koncentračním táboře. Nedočtete se tu žádné odborné informace. Autorovým zdrojem byly ryze prameny orální historie (tj. vyprávění pamětníků).
Kniha je zpracována zajímavě. Překvapilo mě, jak se proplétají životy téměř všech aktérů. Příběh je plný zajímavých zvratů, které občas zaskočí a u některých dokonce čtenáři zatrne. Pokud vám nevadí velký počet protagonistů, jejichž úhly na příběh se neustále protínají, tato kniha by se vám mohla líbit.
Pana Donutila mám ráda již od svých nejútlejších dětských let. Nejprve jsem ho zaznamenala coby baviče, následně jako herce a potom také v roli zpěváka. Tuto knihu jsem brala jako jakousi poctu a měla jsem velkou radost, když jsem si ji mohla přečíst. Avšak, když jsem se do četby pustila, během chvilky jsem došla k pocitu zklamání. Tolik gramatických a stylistických chyb na tak malém textovém prostoru jsem snad ještě v životě neviděla. Škoda toho, tato knížka by si zasloužila korekci jako sůl, byl by to skvost mnoha českých knihoven.
Skvělá kuchařka, která vám přinese spoustu inspirace, ale i důležitých informací o celiakii a bezlepkových potravinách. Fotografie jsou úchvatné, stačí jeden pohled a sběhnou se vám sliny.
Skvělá knížka, která udělá zajisté radost všem náctiletým čtenářům. Pokud vaše dítko miluje Deník malého poseroutky, tak mu tato kniha udělá zajisté radost. Byla jsem nadšená, a to už jsem nějakou dobu mimo cílovou skupinu. Líbilo se mi zpracování i vtip, který je v knize ukrytý.
Super román, který potěší každou romantickou duši. Autorka v něm řeší zajímavá témata. Musím říci, že jsem byla spokojená. Mohu vřele doporučit.