Iwíček Iwíček komentáře u knih

Iko Iko Marissa Meyer

Iko je velmi zajímavě zpracovaný komiksový příběh. Nikdy jsem si nemyslela, že mě komiks dokáže takto strhnout. Světe, div se, stalo se a byla to vážně jízda. Příběh plný nečekaných útoků, ale i politických obratu,lásky, ale i nenávisti. To všechno bylo okořeněno pěkným grafickým zpracováním. A vše se dobře četlo. Byla to má první zkušenost s tímto literárním žánrem a zajisté nebyla poslední. Knihu bych doporučila milovníkům tvorby Marissy Meyerové a její série Měsíční kroniky, ale i příznivcům komiksové tvorby.

19.12.2023 5 z 5

Lední medvěd Lední medvěd Jindřich Mann

Lední medvěd od Jindřicha Manna je velmi zajímavé dílo. Jindřich Mann je vnukem Heinricha Manna a synem Ludvíka Aškenazyho. Mannovy krátké novely v sobě nesou autobiografické prvky. Poetické vyobrazení Prahy 60. let 20. století, mezilidských vztahů a na pozadí také trochu politiky vede k historické reflexi. Vypravěč s každou novelou roste, až se dostane do fáze, v níž musí nutně nastat sebereflexe, a proto se můžeme setkat nejen s chronologickou kompozicí, ale i retrospektivou. Některé pasáže děje jsou vystaveny na fantazii. Autor při tvorbě použil nevšední jazyk. Prolíná se tu rovina spisovnosti s hovorovostí a nespisovností. Jedná se o velmi povedené dílo a doporučila bych ho všem milovníkům české literární scény.

07.11.2023 5 z 5

1945 1945 Jiří Padevět

Kniha Jiřího Padevěta zpracovává tematiku končící druhé světové války z úhlu pohledů různých lidí. Ať už to byli Židé, nacisté, Němci či Češi. Poukazuje na historické události, jež po každém příběhu uvádí na pravou míru. Jedná se rozhodně o zajímavé čtení, které dá čtenáři přivonět k útrapám tehdejší doby. Mohu vřele doporučit všem milovníkům historie a povídek.

11.10.2023 5 z 5

Inkluzivní speciální pedagogika Inkluzivní speciální pedagogika Josef Slowík

Kniha předkládá čtenáři nejen teorii, ale i praktické příklady toho, jak zvládnout začleňování žáků s různými formami znevýhodnění. Vše je uchopeno zajímavou a troufnu si říci i poměrně lehce stravitelnou formou, což je u podobně interpretačně náročných titulů vítáno. Mohu vřele doporučit jak budoucím i stávajícím učitelům, tak také rodičům dětí se zvláštními vzdělávacími potřebami.

26.09.2023 5 z 5

Den hanby: 21. srpen 1969 v ulicích českých a moravských měst Den hanby: 21. srpen 1969 v ulicích českých a moravských měst Daniel Povolný

Kniha Den hanby 1969 je počinem kolektivu autorů, kteří se tímto obdobím zabývají profesně. Titul je čtivý a obsahuje spoustu důležitých a poučných informací. Líbí se mi, že text je doplněn o množství fotografií s popisky, což čtenáři onu smutnou a temnou dobu našich dějin ještě více přiblíží. Autoři svou monografii rozdělili do přehledných kapitol. Dokonce se tam zabývají i událostmi v konkrétních městech (např. Praha, Liberec, Ústí nad Labem, Brno, Karlovy Vary). Knihu vřele doporučím všem, kdo se zajímají o české dějiny či přímo o události tohoto konkrétního roku.

14.08.2023 5 z 5

Poslední revoluce: Jak jsme žili (1985-1992) Poslední revoluce: Jak jsme žili (1985-1992) Martin Komárek

Titul Poslední revoluce je pro mě velkým překvapením. Obsahově je kniha nabitá cennými popisy událostí, jež napsal Martin Komárek. To však není všechno. Herbert Slavík povídání obohatil o dobové fotografie, jež monitorují všechny popsané události i s emocemi, které s nimi byly neodmyslitelně spojené. Kniha je psaná čtivým, živým stylem a může na vás působit coby dobová reportáž. Důvodem je fakt, že jak Martin Komárek, tak i Herbert Slavík obrázky a text doprovodili svými glosami, jež jsou úderné a čtenáře na chvíli přenesou do dané doby. Knihu mohu doporučit všem milovníkům historie, ale i žákům základních a středních škol či studentům škol vysokých. Troufnu si tvrdit, že se jedná o skvělý učební materiál, se kterým mohou pracovat i učitelé dějepisu ve svých hodinách.

18.05.2023 5 z 5

Příběh a diskurs Příběh a diskurs Seymour Chatman

Kniha Příběh a diskurs: Narativní struktura v literatuře a filmu od Seymoura Chatmana je cenným podkladem pro studium naratologie, tedy vyprávění. Pokud chceme číst příběhy uzavřené v knihách řádně, měli bychom si tento titul nastudovat. Abych pravdu řekla, tak mi v mnohém otevřel oči. Mohu vřele doporučit všem čtenářům.

31.03.2023 5 z 5

Konečné řešení - Genocida českých Židů v německé protektorátní politice Konečné řešení - Genocida českých Židů v německé protektorátní politice Miroslav Kárný

Kniha je zajímavým zdrojem o situaci nejen českých židů za 2. světové války. V prubehu četby jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací, o nichž jsem dosud neměla ani tušení. Pokud vás otázka konečného řešení židovské otázky za druhé světové války zajímá, mohu vám tuto útlou knihu vřele doporučit.

24.02.2023 4 z 5

Cena moci Cena moci Sabine Ebert

Čtivý historický román plný nečekaných zvratů a zápletek je překvapivý svou historickou přesností. Kniha mě bavila od začátku až do konce.

11.08.2022 5 z 5

Bol som číslo 30529 Bol som číslo 30529 Felix Weinberg

Tato kniha se mi moc líbila. Autor v ní dokázal živě vylíčit nástrahy života Židů za druhé světové války. Zobrazil útrapy židovského obyvatelstva v koncentračních táborech. Více se dočtete v recenzi, kterou vložím do daného menu.

28.01.2021

Milovat se Milovat se Marika Korcová

Krásná básnická sbírka, která je plná milostné lyriky. Vše je zpracováno velmi sympaticky a je použito mnoho zajímavých básnických postupů. Kromě metafor se objevují také personifikace, alegorie a další. Rytmus je ve většině případů pravidelný - daktyl, trochej. Mohu vřele doporučit těm, kteří mají rádi poezii.

28.12.2019 5 z 5

Poutnický deník Poutnický deník Jiří Bouda

Poutavé a čtivé vyprávění o úctyhodných cyklovýletech výtvarníka Jiřího Boudy. Celá kniha je doprovázena jeho vlastními kresbami a ilustracemi. Četlo se téměř samo.

11.06.2019 5 z 5

Město přeživších Město přeživších Thomas Thiemeyer

Z této knihy jsem zprvu měla strach, ale nakonec mě velmi mile překvapila a užila jsem si ji plnými doušky. Zajímavá zápletka s apelem, protože si myslím, že pokud se nezačneme k přírodě chovat lépe, mohlo by se to, co se stalo v knize, stát i ve skutečnosti.

21.02.2019 5 z 5

Zaklínaní hadů Zaklínaní hadů Alice Pantermüller

Výborná kniha, která pobaví nejen dětského čtenáře. Musím říci, že mě zaujaly již předchozí díly, a proto jsem se těšila i na tento, který vyšel teprve nedávno. I tentokrát si s Lenkou užijeme spoustu humorných chvil a vydáme se s ní do míst, do kterých jsme se dosud ještě nevydali a zažijeme s ní to, co jsme ještě nezažili. Mohu vřele doporučit. Potěší jak děvčata, tak i chlapce.

04.11.2018 5 z 5

Zadrátovaný svět Zadrátovaný svět Noah Lederman

Autorův styl je svěží a ryze výpravný. Kniha se dá použít coby skvělý pramen, jenž monitoruje smutné události a pobyt v koncentračním táboře. Nedočtete se tu žádné odborné informace. Autorovým zdrojem byly ryze prameny orální historie (tj. vyprávění pamětníků).

27.05.2018 5 z 5

Ztracená generace Ztracená generace Lukáš Vavrečka

Kniha je zpracována zajímavě. Překvapilo mě, jak se proplétají životy téměř všech aktérů. Příběh je plný zajímavých zvratů, které občas zaskočí a u některých dokonce čtenáři zatrne. Pokud vám nevadí velký počet protagonistů, jejichž úhly na příběh se neustále protínají, tato kniha by se vám mohla líbit.

08.05.2018 4 z 5

Pan Herec Miroslav Donutil - Co o něm řekli slavní? Pan Herec Miroslav Donutil - Co o něm řekli slavní? Petr Čermák

Pana Donutila mám ráda již od svých nejútlejších dětských let. Nejprve jsem ho zaznamenala coby baviče, následně jako herce a potom také v roli zpěváka. Tuto knihu jsem brala jako jakousi poctu a měla jsem velkou radost, když jsem si ji mohla přečíst. Avšak, když jsem se do četby pustila, během chvilky jsem došla k pocitu zklamání. Tolik gramatických a stylistických chyb na tak malém textovém prostoru jsem snad ještě v životě neviděla. Škoda toho, tato knížka by si zasloužila korekci jako sůl, byl by to skvost mnoha českých knihoven.

05.03.2018 4 z 5

Bezlepkové sladké a slané pečení Bezlepkové sladké a slané pečení Sabrina Sue Daniels

Skvělá kuchařka, která vám přinese spoustu inspirace, ale i důležitých informací o celiakii a bezlepkových potravinách. Fotografie jsou úchvatné, stačí jeden pohled a sběhnou se vám sliny.

08.01.2018 5 z 5

Mezi ovcemi a slepicemi Mezi ovcemi a slepicemi Alice Pantermüller

Skvělá knížka, která udělá zajisté radost všem náctiletým čtenářům. Pokud vaše dítko miluje Deník malého poseroutky, tak mu tato kniha udělá zajisté radost. Byla jsem nadšená, a to už jsem nějakou dobu mimo cílovou skupinu. Líbilo se mi zpracování i vtip, který je v knize ukrytý.

23.12.2017 5 z 5

Druhá šance Druhá šance Lucie Horáková Auzká

Super román, který potěší každou romantickou duši. Autorka v něm řeší zajímavá témata. Musím říci, že jsem byla spokojená. Mohu vřele doporučit.

30.11.2017 5 z 5