Jajibloguje Jajibloguje komentáře u knih

Ak mi odpustíš Ak mi odpustíš Hana Repová

Hanka Repová touto knihou opäť dokázala, že to čo robí, robí dobre. Jej knihy ma neskutočne bavia a inak tomu nebolo ani teraz. Trochu mi trvalo, než som sa začítala, pretože Ak mi dovolíš som čítala pred trochu dávnejšie. Nie je to negatívum, iba menšie upozornenie :), ale potom som sa do príbehu dostala. Je super, ako autorka kladie dôraz na emócie a hodnoty. Ak mi odpustíš je o láske, riešení problémov, dočkáme sa aj rozuzlenia celej zápletky a hlavne - je o živote. Takže za mňa určite áno. Kniha a celkovo by mohla zaujať žienky (pokojne aj mužov), ktoré majú už niečo odžité a dokážu porozumieť hlavnej hrdinke alebo tých, ktorí radi čítajú príbehy o živote.

17.02.2019 4 z 5

Justýnka a asistenční jednorožec Justýnka a asistenční jednorožec Kateřina Pantovič

Justínka trpí akútnym nedostatkom fantázie. V liečbe jej má pomôcť Hubert - asistenčný jednorožec. S ním prežjie veľké dobrodružstvo, ktoré ju prinavráti do sveta detí. Aj napriek tomu, že vydavateľstvo odporúča knihu deťom od 8 rokov, podľa mňa môže zdobiť detskú knižnicu už v skoršom veku. Deti nemusia hneď porozumieť zmyslu ponúkaného príbehu, ale nádherné ilustrácie podporia ich fantáziu (môžu si vymýšľať vlastný príbeh, môžu sa snažiť nakresliť motív podľa predlohy a podobne). Nemám deti a vo svete dospelákov som dávno a aj tak som sa tešila na túto knihu. Prečo? Myslím si, že je výnimočná, a preto neohraničujme jej cieľovú skupinu. Odporúčam ju každému, kto vie oceniť hlboké myšlienky, dôležitosť sveta fantázie a čítanie kníh je pre neho zážitkom.

06.02.2019 5 z 5

Warcross Warcross Marie Lu

Túto knihu odporúčam všetkými 10timi. Je poučná, romantická a zaujímavá. Hlavnú hrdinku som si hneď obľúbila a veľmi sa teším na pokračovanie, ktoré vyjde v lete. Od začiatku až do konca sa nebudete nudiť, pretože vždy sa niečo deje. Wacross mnohí označujú za TOP knihu minulého roka a ja nemôžem nič iné, než súhlasiť.

01.02.2019 5 z 5

Jedného dňa v decembri Jedného dňa v decembri Josie Silver

Veľmi krásny príbeh plný lásky, očakávania, sklamania, neuveriteľných nedorozumení. Ak by som spojila Jeden deň, S láskou, Rosie a Niečo požičané, dostala by som super mix v podobe tejto knihy. Číta sa jednoducho (skutočne, strávila som pri nej iba jeden večer). Veľmi sa mi páči zmena pohľadov a taktiež Jackov detailne vytvorený charakter.

29.01.2019 5 z 5

Temné hlbiny Temné hlbiny Robert Bryndza

Dej plynul plynule a pokojne, vďaka čomu bol viac reálnejší. Myslím si, že k detektívkam od Roberta Bryndzu môžu mať bližšie skôr žienky, no páčiť by sa mohla aj opačnému pohlaviu. Autor presne vie, o čom píše a aké pocity chce u čitateľa vyvolať. Píše zrozumiteľne a pútavo. Aj napriek slabšiemu začiatku som vyše 400 stranovú knihu prečítala na jeden dych. Nikdy som sa nenudila a pomerne jednoduchá (aj keď zo začiatku sa to tak vôbec nejavilo) zápletka bola pre Temné hlbiny ako stvorená.

21.01.2019 4 z 5

Chodba hrôzy Chodba hrôzy Andrea Rimová

Definovať presne vyhradenú cieľovú skupinu pri tejto knihe je pre mňa trochu zložitejšie. Chodba hrôzy obsahuje prvky napätia, romantiky a humoru, preto aspoň pre mňa nejde o tuctový príbeh, ktorý by mal upadnúť do zabudnutia. Hoci nie som verným milovníkom detektívok či trilerov (aj keď si pomaly ale isto vyberám aj z tohto žánru tie podarenejšie kúsky), kniha sa mi čítala ľahko. K Rimovej som si našla cestu práve touto knihou a verím, že nebude moja posledná. Po celý čas dokázala udržať napätie, zbytočne veľa neprezrádzala a aktívne pracovala s čitateľom. Je veľmi ťažké odhadnúť, či si pri čítaní budeme myslieť, čo od príbehu očakávame. Rimovej sa to celkom podarilo odhadnúť a tak k textu aj pristupovala. Preto by som povedala, že táto novinka by mohla byť aj dobrá štartovacia kniha, ak sa chce niekto naučiť čítať aj niečo napínavejšie, než len trenky hlavného hrdinu v obľúbených romantikách.

17.01.2019 4 z 5

Placebo On Placebo On Baja Dolce

Placebo On sa číta dobre a ľahko. 300 stranovú knihu som zdolala za jeden večer, pričom som nutne potrebovala vedieť, ako sa to všetko skončí. Teraz musím byť trpezlivá než vyjde pokračovanie, ktoré bude ževraj ešte napínavejšie. Knihu určite odporúčam večným romantičkám, ktoré vyhľadávajú rozprávky pre dospelých doplnené o časti plné vášne. Príbeh sa môže niekomu na prvý pohľad zdať ako tuctovka, ale príjemne zahreje na duši. Skrýva sa v ňom ľahkosť, emócie a život.

16.01.2019 5 z 5

Naším nebom bol oceán Naším nebom bol oceán Patrick Ness

Nebudem hovoriť, že by ste si túto knihu mali kúpiť. Rozhodnutie nechám na vás. Za mňa ale ide o jednu z naj kníh roku 2018. Páčiť by sa mohla milovníkom Patricka Nessa a hlavne tým, ktorí sa zamilovali do knihy Sedem minút po pol noci. Našim nebom bol oceán je plná hlbokých myšlienok, výziev a iných pohľadov na rôzne veci, pričom si čitateľ užíva atmosféru príbehu a prekrásne ilustrácie. Nezáleží na tom, koľko máte rokov. Každá veková skupina si tu nájde to svoje (mladším čitateľom ale odporúčam počkať, kým na knihu nedozrejú).

14.01.2019 5 z 5

Anjeli noci Anjeli noci Miroslava Varáčková

Keďže som nečítala prvé vydanie Anjelov noci, nemôžem povedať, či sa mi páčilo viac ako prvé (viacerí vravia, že sú v ňom menšie kozmetické zmeny). Ak by som ale knihu mala porovnať s novinkami z tohto roku, tak sa mi určite revydanie páčilo menej. Medzi touto a poslednou knihou je vidieť veľký progres, hoci ten cit pre písanie a štýl, ktorý v má v sebe Varáčková, je stále rovnaký. Aj keď sa mi Ema s Adamom páčili, za mňa je to menšie sklamanie.

Milostná zápletka bola super, ale pokojne by som uvítala menej akčnosti. Myslím, že zakázaná láska medzi študentkou a učiteľom je už samotnou dominantou príbehu. Ak by sa fantasy prvok neobjavil, je mi jasné, že Anjeli noci by nabrali iný smer, ale možno priaznivejší pre čitateľa, ktorý má už veľa toho načítaného.

Kniha by sa mohla páčiť čitateľkám, ktoré Varáčkovej tvorbu ešte nečítali alebo tým, ktorí si chcú doplniť zbierku. Pozor na mierne sklamanie u tých, ktorí vnímajú vysokú úroveň našej slovenskej obľúbenkyne. Ak môžem odporučiť, tento rok ma najviac dostala kniha Spolu to zvládneme.

28.12.2018 2 z 5

Starká, čo mala vrtuľu v zadku Starká, čo mala vrtuľu v zadku Ružena Scherhauferová

Starká, čo mala vrtuľu v zadku je silná kniha. Z každej strany sršia rôzne emócie a čitateľovi predávajú životnú múdrosť a odkaz, ktorý sa tu po sebe snažila zanechať starká. Po celý čas nás kapitolami sprevádza Zuzka, ktorá vyrastá u starkých. Život u nich nebol len nutnosťou, ale najväčším darom, ktorý mohla v živote dostať, aj keď sa to spočiatku tak nezdalo. Ružena Scherhauferová píše sviežo a pútavo. V príbehu použila často hovorové slová, ktoré knihu špecifikovali do užšej cieľovej skupiny, ale to vôbec nie je na škodu. Mladšie generácie sa môžu spýtať starých rodičov alebo rodičov alebo si môžu trochu "zagoogliť". Dialógov tu bolo pomenej, silne prevládal rozprávač, čím mi kniha pripomínala Zuzkin denník. Knihu určite odporúčam čitateľom, ktorí milujú knihu inšpirované skutočnosťou a veria, že všetko čo sa nám stane, má nejaký dôvod. Nech sa rozhodneme akokoľvek.

19.12.2018 5 z 5

Kosec Kosec Neal Shusterman

Kosec je super dystopická novinka, ktorú na slovenský trh uviedol do sveta Slovart Booklab. Veľmi pekne za to ďakujem, pretože toto je ozdoba knižných pultov a našich poličiek. Aj keď knihu nájdeme vyloženú v oddelení pre mládež, určite môže zaujať aj starších. Príbeh obsahuje hlboké myšlienky, ktoré ma často prinútili zamyslieť sa. Smrť patrí do našich životov presne tak, ako narodenie a bez nej by to nemalo zmysel. Najprv som chcela žiť v Nealovom utopickom svete. Teraz ale viem, že by som nebola šťastná a príjemný život by nebol pre mňa. Kosec v mnohom čitateľom otvori oči. Nebojte sa, vôbec nejde o náročné čítanie, práve naopak. Verím, že Kosec vás bude baviť tak ako mňa a mnoho čitateľov predo mnou.

14.12.2018 5 z 5

Počúvaj nôž Počúvaj nôž Patrick Ness

Nessova novinka je o priateľstve, o živote ľudí na novej planéte, o objavovaní sveta a seba samého, o vytrhnutí sa zo škatuľky, o odvahe niečo, o úprimnosti. Kniha je o niečom alebo o všetkom, ale najviac podľa mňa je o nádeji a nových začiatkoch. Neprestávajme dúfať a snívať, pretože ono sa nám to raz môže splniť. Pozor na myšlienky.

Príbeh mal rýchly spád, nechýbala v ňom akcia a napätie. Čitateľ sa proste nenudil. Bavili ma prepracované charaktery postáv. Možno by som trochu prijala viac opisov novej planéty, ale to už je len taký detail.

Ness ukázal, že jeho knihy nie sú obyčajné youngadultky. Sú plné múdrosti a emócií a aj vďaka tomu bavia nejedného dospeláka.

03.12.2018 5 z 5

Slunce je také hvězda Slunce je také hvězda Nicola Yoon

Mám rada romantické knihy, ktoré mi môžu spríjemniť chladné dni. Tento krát som čítala Slunce je také hvězda. Príbeh reflektuje jeden deň Daniela a Natashy. Približuje význam osudu v našich životoch, lásky na prvý pohľad, medziľudských vzťahov a mnoho iného. Autorkin štýl písania sa mi veľmi páči.

Čítali ste (alebo videli) Láska stojí za všetko? Tak v tom prípade odporúčam aj túto krásku.

28.11.2018 4 z 5

Nestvůra z Essexu Nestvůra z Essexu Sarah Perry

Had z Essexu je výnimočná kniha s krásnou obálkou. Už len pohľad na ňu sľubuje, že čítanie bude zážitok. Na to však opatrne, ak budete mať priveľké očakávania, môžete sa sklamať. Kniha je určená skôr náročnému čitateľovi. Na ňu musíte mať jednoducho náladu.

Komplikovaný dej graduje pomaly a postupne, no nechýba v ňom napätie, tajomstvo, riešenie situácií, s ktorými sme sa vo viktoriánskom období mohli stretnúť a hlavne úplne iný pohľad na svet. Aj napriek tomu, že mi postavy neboli priveľmi sympatické, ich konanie bolo niekedy obdivuhodné. Najmä odhodlanosť, ktorú nám Corin neraz dokázala.

Mne osobne sa kniha veľmi páčila. Je ale iná, než bežne čítam. Kto chce tiež experimentovať, nebojte sa. Pozitívne ohlasy neklamú.

26.11.2018 5 z 5

Pečať Pečať Silvia Zeumerová

Myslím si, že Parstelvan by mohol zaujať najmä žienky, ktoré milujú príbehy o veľkej láske. Kniha dá určite čitateľovi veľa, najmä pre jej múdrosť. Hlboké myšlienky sú podávané prirodzeným spôsobom a vôbec nerušia. Už je len na čitateľovi, čo si z čítania odnesie a či sa jeho očakávania naplnia. Príbeh o Branarovi a Darnálii mi prišiel ako rozprávka pre dospelých, ktorí tiež občas potrebujú snívať. Myslím si, že ide o celkom vydarené slovenské fantasy, a preto sa teším na pokračovanie. Dúfam, že nás autorka ešte prekvapí a Darnália sa vráti do Podnobrežia.

22.11.2018 4 z 5

V znamení ametystu V znamení ametystu Majka Danihelová

Meggie, nezabudnuteľná tínedžerka so silnou osobnosťou, sa ocitne v Ametystovom lese. Počas úniku do svojho sveta zažíva veľké dobrodružstvo, pričom nejde len o jej život, ale aj životy iných. Pri tom všetkom sa neformuje len čitateľova fantázia, ale aj jej povaha a hrdinka nám dospieva priamo pred očami. Priamy rozprávač len umocňuje úplné ponorenie do zaujímavého deja a silných emócií. Kniha sa číta pomerne jednoducho, autorka vsadila na svieži štýl, ktorý baví nejedného čitateľa. Fantasy príbeh by sa určite mohol páčiť mladším vekovým kategóriám, ktoré by sa vedeli s postavami knihy stotožniť a niečomu priučiť. Majka v knihe rieši aj vážnejšie situácie, s ktorými sa stretávame v bežnom živote, preto posolstvo, ktoré V znamení ametystu v sebe nesie, môže byť veľmi obohacujúce pre náš všeobecný prehľad.

Je zložité utvoriť si pohľad na jednu knihu, pokiaľ je súčasťou série, preto sa teším na pokračovanie, ktoré nám má určite čo ponúknuť (myslím, že pre ten koniec si ho pýta viacero dychtivých čitateľov).

12.11.2018 4 z 5

Podstata Podstata Patrik Bodnár

Táto kniha je pre milovníkov napätia a mysterióznych trilerov. Patrik Bodnár je síce len začínajúci autor vstupujúci na trh s eknihou, ale to mu vôbec neuberá na kvalite. Som presvedčená, že nám má čo povedať. Jeho tvorba nie je plytká a jednorázová. Aj napriek jasne určenému štýlu, ktorý nie je pre všetkých, vie čo chce a ide si za tým. Príbeh sa číta dobre a jednoducho, jednotlivé súčasti sa dopĺňajú. Vďaka priamemu rozprávačovi nazeráme viac hlavnému hrdinovi do mysle, a tak môžeme lepšie porozumieť pôvodu jeho správania.

11.11.2018 4 z 5

Posvätný pokoj Posvätný pokoj Audrey Carlan

Autorka píše jednoducho, ale vecne. Nemôžete od príbehu očakávať nejak veľmi komplikovaný dej, no o to lepšie sa číta. Vďaka erotickému nádychu je kniha príjemným spestrením chladných večerov. Aj napriek tomu, že som zápletku odhalila hneď na začiatku a happy end je cítiť na každej strane, som si čítanie užila. Pohľady priameho rozprávača sa striedajú z pohľadu oboch hlavných hrdinov, vďaka čomu prenikneme viac do ich mysle. Kniha sa určite bude páčiť žienkam, ktoré milujú romantické príbehy plné erotiky a vášne.

Taktiež sa mi páčilo prepojenie jógy v celej knihe, pričom na začiatku každej kapitoly boli vysvetlené niektoré pozície alebo čakry. Pre mňa ako laika v tomto odbore to bolo obohacujúce čítanie, kde som sa dozvedela aj mnoho nového a rozšírila som si vedomosti v tejto oblasti.

08.11.2018 2 z 5

Posledný džentlmen Posledný džentlmen Michaela Zamari (p)

Posledného džentlmena by som vedela rozdeliť na dve časti. Milostný život Jennifer a jej snahu vydať knihu. Obe tieto časti sa navzájom dopĺňali, ale boli by zaujímavé aj ako osobitné príbehy. Autorka sa dotkla problematiky vydania knihy a s čím všetkým sa debutujúci autor môže stretnúť. Ako už niektoré reakcie prezrádzajú, príbeh bol inšpirovaný skutočnými udalosťami. Preto v mnohých prípadoch som nebola prekvapená, ale miestami som doslova zostala šokovaná. Páčilo sa mi, ako Zamari venovala Jenny trpezlivosť, odhodlanosť a cieľavedomosť. Tieto vlastnosti veľmi ovplyvnili to, kam sa kniha uberala a aký koniec na čitateľa čakal. Myslím si, že táto kniha by bola zaujímavá pre každého, kto chce alebo v ďalekej budúcnosti plánuje vydať knihu na našom trhu. Mohla by byť pre neho istým návodom ako na to a prípravou pred komplikáciami, ktoré ho čakajú.

31.10.2018 5 z 5

Nepobozkaná Nepobozkaná Miroslava Varáčková

*3,5
*3,5

Nepobozkaná je milá, svieža oddychovka, ktorú som prečítala za niekoľko hodín. Dominika prežíva svoju prvú lásku. Čelí problémom, ktoré sú nám (aspoň mne) dobre známe. Možno aj preto mi je tvorba Varáčkovej veľmi blízka.
Knihu odporúram určite tínedžerkám, ktoré práve riešia svoju prvú pusu alebo prvé zamilovania. Príbeh im môže byť veľmi blízky. Celkom mi chýbalo obsiahlejšie rozvíjanie deja rozprávačom, ktoré bolo potláčané do úzadia dialógmi alebo nedokončené situácie. Vďaka tomu sa ale kniha stáva jednohubkou na jeden večer, čo je jej nesporná výhoda.
Od Varáčkovej čítam snáď všetko. Ak vás oslovila Nepobozkaná (a možno aj neoslovila, ale chcete dať ešte autorke šancu), poobzerajte sa po Drž ma, keď padám alebo Stálo to za to.

31.08.2018 3 z 5