jan.para komentáře u knih
Encyklopedie určená spíše pro mladší čtenáře. Jako kluk jsem si v ní rád listoval a zapamatoval jsem si díky tomu pár informací.
Nejzajímavější část je, když Milan Baroš popisuje, jak si poprvé vrznul.
Kniha, která popisuje činnost Oldřicha Pechala v protektorátu. Trochu mi v ní chyběly informace o živote Oldřicha Pechala před válkou, nebo v zahraniční armádě. Kniha obsahuje několik fotografií a dokumentů. Nemůžu se zbavit dojmu, je se z daného tématu dalo vytěžit daleko víc.
Popis operace Silver B, která zůstala tak trochu ve stínu Anthropoidu a Silveru A. Kniha obsahuje nejen popis samotné operace, ale také životy jejich členů jak před válkou, tak po válce. Líbilo se mi, že autor objektivně zhodnotil činnost desantu a vysvětlil některé mýty, které panovali o této operaci jak z vojenských hlášení, tak z komunistické literatury. Kniha obsahuje také mnoho fotografií a mapek působení členů výsadku.
Úžasné dílo Zdeňka Jelínka popisuje vznik, činnost a zánik operace Silver A. Kniha přehledně ukazuje, jak vznikala fungovala velká zpravodajská síť, kterou desant vytvořil. Zároveň také autor stručně popisuje osudy dalších výsadků z první vlny. Na rozdíl od jiných knih literatury faktu je kniha velmi přehledně napsána a čte se sama. V knize je také mnoho fotografií, nebo také depeše odeslané Silverem A do Londýna.
Kniha popisuje život Petra Uruby v širším kontextu 20. století. V knize nalezneme mnoho fotografií, dokumentů a přehledů. Část týkající se 50. a 60. let mi přišla velmi dlouhá s trochu nepřehledná.
Opět geniální dílo Jiřího Rajlicha, které den po dni popisuje činnost našich letců ve Velké Británii v roce 1940. Kniha je doplněna řadou vzpomínek letců, fotografií, dokumenty, nebo bojovými hlášeními.
Popis činnosti, historie a jednotlivých útvarů 4. brigády.
Film se mi celkem líbil, ale kniha ne. Chvíli jsem si myslel, že přiletí bílí orli a všechny odnesou do bezpečí.
Popis činnosti zvláštních jednotek USA od událostí v Teheránu, až po zatčení Saddama Huseina doplněné o mnoho fotografií.
Kniha se těžko hodnotí. Dalibora Váchu mám rád a jeho knihy si kupuji ihned jak vyjdou, ale do Cesty jsem se vůbec nedostal. Stehně to mám i s knihou Červenobílá. Tím ovšem nechci snižovat autorovi kvality a vděčnost, že někdo píše o těchto tématech.
Kniha se těžko hodnotí. Dalibora Váchu mám rád a jeho knihy si kupuji ihned jak vyjdou, ale do Červenobílé jsem se vůbec nedostal. Stehně to mám i s knihou Cestou. Tím ovšem nechci snižovat autorovi kvality a vděčnost, že někdo píše o těchto tématech.