jana0378 komentáře u knih
[Spoiler] První dvě knihy série byly super, s třetí to šlo už trochu z kopce, ale řekla jsem si, že dám čtvrté šanci. Kromě toho jsem potřebovala letos vydanou knihu do Čtenářské výzvy 2018, kterou mám v plánu i letos dočíst. S autorem to jde teda prudce z kopce. Je to ještě větší katastrofa než předchozí díl. Šílenost přitažená za vlasy, která nedává žádný smysl..teda alespoň mně ne, protože někdo zapomněl tak trochu vykreslit pohnutky postav nebo jsou protichůdné tomu, co o nich víme. Tak co mě na knize vytočilo: Detektivka to byla tak prvních deset procent než nám autor v podstatě bez jakéhokoliv vyšetřování sdělil, kdo je vrah. Posledních pět procent knihy to byl pokus o triler, ale teda špatný. Mezi tím, rozplizlá změť o tom, co dokáže udělat z člověkem, když se ocitne blízko smrti, a telenovela "rodinné vztahy " sežeňme synovi játra. Hirtmann změknul nebo zblbnul. Samotář, který má nutkavou potřebu ukájet se lidským utrpením (primárně mučením žen) najednou pracuje ve dvojici, ještě mu záleží na dítěti, které mohl hned po porodu někomu šoupnout a už se o něho nestarat, a ještě se nechá v podstatě dobrovolně chytit a zabásnout. Nutně potřebuje rychle sehnat játra na transplantaci, včera bylo pozdě, ale místo, aby si se svými kontakty našel jakéhokoliv vhodného dárce/omráčil Servaze a unesl ho/unesl mu dceru a donutil ho jít na transplantaci, tak je nechá přes policii dvou států (místo hledání vraha) honit dítě na fotce, které nemá s případem nic společného. Hirtmann nemá problém kde komu vyhrožovat, ale najednou, když chce někoho zabít, tak ho láká do turistického městečka, kde lišky dávají dobrou noc, místo abych chlapa podřízl někde na ulici ve Vídni- prostě překombinované až hrůza. No a o co se snaží se Servazem, to mi teda hlava nebere. Tak buď ho teda baví trápit lidi, tak ho teda psychicky zdrtím, nebo s ním teda hraji nějakou hru, ale roky? A spousta detailů, které se mi zdály úplně mimo nebo přitažené za vlasy. Jako celé to prodávání historky do novin a kdo pro koho shání informace. Natažené to je jako smažený eidam a to tak, že už je mi jedno, jak to dopadne, protože z poměrně dobrého autora se stal akorát ždímač peněz.
EDIT (po třech dnech po dočtení): Doufám, že tímto neurazím dva "palcodárce", ale popisovala jsem výše, že mi vadila spousta mně nelibých detailů a dala jsem jen jeden příklad, tak aby to nebyla obecná fráze, dodávám další. 1) Torakotomie levé komory. To si ze mě dělají srandu? (Mělo být použito kardiotomie.) Jelikož jsem nečetla originál, nevím zda hanit autora nebo překladatele. Ale každopádně to před vydáním po obou měla číst spousta lidí a ani jeden neumí použít Google, když neznají cizí slovo? To mě utvrdilo, že kniha/překlad jsou šity horkou jehlou a hlavní cíl je vydělávat. 2) Hirtmann šaškuje s falešnými doklady pro Servaze na pronajmutí auta včetně výběru autopůjčovny a neví, jak se tam platí? Ano, ve Francii je problém si půjčit auto bez kreditky i debetní karta je pro některé autopůjčovny problém, natož hotovost. Ale tak když jsem na útěku pod falešným jménem, tak snad ani techniky neznalý Servez není takový idiot, aby použil svoji vlastní kartu k placení. 3) Detaily z aktuálního dění v dané době (v tomto případě z USA), nápadně se to podobalo Nesbømu, akorát ten už použil v knize amerického prezidenta před asi dvaceti lety a mělo to souvislost s dějem, nebyl to jen takový plác do vody bez kontextu. Možná moje chyba, že jsem mezi knihami neměla při čtení delší rozestup, ale hned mě napadlo: Když dva dělají to samé, není to to samé. A proč jsem při tolika stížnostech dala dvě hvězdy? Není to odpad (např. Kuchařka Ládi Hrušky) a je to lepší než souložící šílenosti od V. Besó, které jsem dala jednu.
Zajímavé zakončení série s nečekanými zvraty. Nemůžu jinak než doporučit. Jen jsem si myslela, že to bude větší oddechovka, ale co se týče vykreslení postav a to snad všech typů povah, hodně nutí čtenáře k zamyšlení (nejen nad celkovým konceptem, ale i nad jednotlivými charaktery).
Klasické říkadlo, dítě ho miluje, vždycky uklidní i velký jekot. Nádherné ilustrace a i smysluplný text.
Přečetla jsem na doporučení muže a protože se mi kniha hodila do čtenářské výzvy. Pocitově trochu dlouhá, protože se hodně zaobírá myšlenkovými pochody postav, ale velmi čtivá, napínavá a nápad hodně zajímavý, takže se těším, jak si autor poradil s dalšími díly.
Po patnáctileté pauze pročítám znova celou Zeměplochu a už nejsem tak nadšená, jak jsem bývala. Vidím hodně velký posun v tom, jak knihy vnímám, jsou mi sympatické jiné postavy a vykreslené situace, ale už mi nepřijde tak zajímavý celý příběh, přesto dávám pět hvězdiček, protože se málokdy u knih směji nahlas (většinou jen tak vnitřně) a tady to bylo druhou půlku knihy až nezvykle často.
Pro mě naprosto neznámý autor, kterého jsem si vybrala v rámci Čtenářské výzvy 2018. Kniha je hodně jiná než věci, které běžně čtu, ale přesto jsem se začetla a našla si tam podobu s rozhovory, které vedu se svým tátou. Takže jsem se i docela nasmála, hlavně když si uvědomím, že můj rarach vyhrál už dávno. Jen se mi párkrát stalo, že jsem se musela kousek vrátit, abych zjistila, kdo říká co.
Kniha hodně dobře napsaná, detektivní příběh zajímavý a netypický, ale lepší byla cesta než cíl. Závěr byl trochu odfláknutý a až nadstandardně pozitivní, to asi trochu pokazilo celkový dojem z knihy, ale na hvězdu dolů to není. Velké mínus je ale české vydání, kde by y/i možná lépe trefili, kdyby si hodili mincí, na tolik pravopisných hrubek jsem v knize už dlouho nenarazila. Neviděla jsem originál, ale taky bych řekla, že mylně přeložili buvol místo bizon.
Nádherně napsaná kniha, s dokonalým vykreslením snad všech typů lidských povah. Běžně čtu knihy s válečným tématem nerada, ale tedy jsem se nemohla odtrhnout. Kapitoly psané z pohledu různých osob knihu ozvláštnily a pak si samozřejmě přidalo i to, že velká část se odehrávala v Brně, kde jsem nějakou dobu žila, takže jsem si dokázala představit, kde se zrovna děj odehrává.
Kniha nebyla špatná, jen jsem podle popisů okolí čekala, že bude trochu lepší. Proto jsem asi klesla ke třem hvězdám. Četla jsem v angličtině, protože celá série do češtiny přeložená není a byla jsem z více zdrojů upozorněna na příšerný překlad (sama nemohu posoudit). Přišlo mi, že to nemělo jiskru, detektivní příběh takový obyčejný, jen se zakomponovanou magii. A hrdina takový klasický, všechno budu dělat sám, protože nikdo jiný by to nezvládl nebo není čas mu to říct a pak se vždycky v "Kulhánkovském" stylu nechám skoro zabít, seberu se, skoro umřu, seberu se a tak pořád dokola. Ale zkusím další díly, minimálně kvůli procvičení angličtiny, protože je to napsáno dost jednoduchým stylem a jsem zvědavá na autorův vývoj.
Jedna z nejlepších knih s říkadly, kterou znám, Žáček opět nezklamal. Nádherné ilustrace a zatím jediná dětská kniha, ve které jsem našla činčilu.
Pro mne nejvýraznější rozdíl oproti klasickému mravenečkovi, kterého ilustroval Sekora, je méně typů mravenců (hudebníci, sestřičky), ale obrázky jsou pěkné, myslím si, že se toto nové vydání klasické dětské říkanky neztratí.
Mám autorovy knihy moc ráda, ale tahle mi fakt nesedla. Jedna ze tří knih, které jsem za svůj život nedočetla (vzdala jsem na straně 220), a teď byla příležitost se k ní v rámci Čtenářské výzvy 2018 vrátit. Dočetla jsem. A pořád tak nějak tápu, co o ní napsat. Přes poměrně dobré recenze v ní prostě nějak nevidím tu hloubku a ty myšlenky, někdy jsem se musela vracet, abych vůbec pochopila, co tím chtěl autor říct. Neřekla bych, že jsem úplně "boží" lama, mám některé povrchní znalosti egyptských, severských, antických i indických božstev, ale stejně jsem se ztrácela. A to rozuzlení příběhu nic moc. Ani vtipné to nebylo tak, jak jsem doufala. Jedinečnost se dílu upřít nedá, to je pravda, podobnou věc jsem ještě nečetla.
Knížka mého dětství, ze které jsem se na prvním stupni učila číst a nádhernými obrázky. I po desetiletích se v konkurenci tohoto typu dětských knížek vůbec neztratí
Po předchozích dvou dílech poměrně zklamání. První dvě třetiny knihy strašně roztahané, kdy už jsem si říkala, proč to čtu, jako chápu, že chtěl autor vylíčit, jak je to pro oběť strašné a psychicky náročné, ale to jsem pochopila už po první třetině, nemělo to spád. Místy hodně přitažené za vlasy, kdy z bodu nikdo mi nevěří, se najednou dostaneme do bodu všichni mi věří a všechno vychází. Poslední třetina knihy úžasná, tam už se to rozjelo, bylo to akční a mělo to spád, takže jsem ráda, že jsem neodložila a dočetla. Bohužel se linka hlavního vyšetřovatele nikam neposunula, přijde mi to takové natahované, aby se vytřískalo co nejvíc z dalšího dílu, případně i více pokračování. Tak jsem zvědavá, co bude následovat.
Tato klasika mě opravdu nenadchla, nudně popsaných několik cest přes Státy, kde by mi bohatě stačila jen jedna, celé takové zmatené, jako by to vykládal úplně ožralý chlápek barmanovi a ten ze slušnosti poslouchal. (Pak jsem se dočetla, že on to Kerouac napsal pod parou. Tak to bylo poznat.) Něco jsem si z toho odnesla - popis atmosféry a života poválečných Spojených státu a pohled postav na jinou kulturu a život, když dojeli do Mexika. To ale mohlo být o 200 stran kratší. Nevzdávám knihy před koncem, aby mi svědomí dovolilo hodnotit, ale tady jsem s tím v pětině nesekla jen kvůli čtenářské výzvy.
Velmi čtivá kniha, v podstatě až do konce jsem nevěděla, kdo je vrah. Klasicky plná převleků a předstírání. Ale řekla bych, že od Agáty jedna z trochu slabších. Nějak mi ten závěr přišel takový odbytý, žádné velké finále, jen jeden vysvětlující rozhovor. Celé to bylo takové posmutnělé. Asi je to tím, že jsem teď přečetla několik knih Agathy Christie po sobě, je třeba si mezi nimi dávat větší pauzu. Po delší pauze mi ty knihy vždycky připadají lepší.
K této knize jsem se dostala v rámci čtenářské výzvy, stejně jako k Nesbømu, takže jsem se těšila na severskou detektivku. A bylo to velké zklamání, které se táhlo jako 14 dní před výplatou. První třetina knihy - máme mrtvolu a jméno, druhá třetina knihy - tak máme tři linie vyšetřování a tak nějak jsem doufala, že se možná některé z nich propojí, a ano, dvě se propojily, poslední třetina knihy - trochu napravila dojem, konec alespoň nebyl sladký happy end. Celkový dojem, že se jedná o telenovelu ze života vyšetřovatelů, ale nepřebil. Styl psaní autora mi taky moc neseděl, ale uznávám, že je takový specifický, jen víc oceňuji věty, které mají víc než 6 slov. Chápu to v nějaké akční pasáži, ale skoro celá kniha, to bylo na mě moc. Nemohu upřít, že autor používá hodně prvků a zvláštností, které jsem v moc knihách neviděla, ale u mě se to nesetkalo s pochopením, možná proto, že jsem čekala něco jiného.
Jsem ráda, že jsem autorovi dala ještě šanci, protože série šla podle mě hodně dolů. V tomto díle vstal Minier z mrtvých. Velmi akční, napínavé a na konci udička pro další díl. Hvězda dolů za nedotaženost (některých dějových linek, pohnutek některých hlavních postav, které byly shrnuty 1 větou, nedovysvětlených nejasností v detektivním příběhu, nad kterými se vyšetřovatel pozastavil, ale nechal je plavat) a za trochu překombinovaný konec, který by asi policista (byť citově angažovaný, ale s mozkem v hlavě) řešil trochu jinak, ale nakonec to nebyla taková katastrofa jako předchozí dva díly :-)
Četla jsem na doporučení mamky a běžně dám knihu tak za 2-10 dní, tady mi to trvalo přes pět měsíců a mezi tím jsem přečetla víc než 30 jiných knih. A nevím proč, byť je kniha krásná, nečetla se mi dobře, nebo spíš některé pasáže, ve kterých jsem se nezačetla - zdlouhavé popisné části a myšlenkové pochody postav. A pak věci důležité pro děj odbyté jednou větou a zase zdlouhavé úvahové pasáže ovlivněných postav. Kniha má zvláštní netypický styl, ale momentálně ho asi nedokážu docenit, i když vnitřně cítím, že některé části, kvůli kterých jsem se nezačetla byly opravdu mistrovsky napsané a myšlenkově hluboké. Před dalšími díly si dám delší pauzu a snad až se k nim vrátím, bude na to příhodnější doba.
Vtipné, v pár kouscích jsem viděla sebe, ale jinak většinou kamarádky, takže jsem se i docela nasmála.