janacheca janacheca komentáře u knih

Na západní frontě klid Na západní frontě klid Erich Maria Remarque (p)

Dobře napsaná knížka, ale jedno přečtení mi stačilo. Pokud váháte, kterou z knih od Remarqua si přečíst k maturitě, tak zkuste tuto.

29.09.2011 3 z 5

Máj Máj Karel Hynek Mácha

Pro mě jedny z nejhezčích veršů psané česky, zejména část, která se odehrává ve vězení.

Nedávný film pana F.A.Brabce obsahuje krásné filmové záběry, líbila se mi i hudba Support Lesbians, jen nakonec mohli film více sestříhat a hlavně předabovat Viléma.

29.09.2011 5 z 5

Kniha apokryfů Kniha apokryfů Karel Čapek

Při každém delším pobytu v zahraničí se mnou jely dvě knihy - mrňavá kapesní Bible a Kniha apokryfů v sešitovém vydání. Co dodat?

29.09.2011 5 z 5

Vikomt, který mě miloval Vikomt, který mě miloval Julia Quinn

Děj knížky je jasný po pár stránkách a kdo četl první díl série (Vévoda a já), tak ať raději sáhne po jiné knize, tady se opravdu nic převratného nedozví. Stejný typ příběhu, stejný sled událostí, stejný šťastný konec. Na druhou stranu, pokud potřebujete čtení na dlouhou cestu vlakem, je to odpovídající náročnost.

02.09.2021

Colette: Dívka z Antverp Colette: Dívka z Antverp Arnošt Lustig

Arnošt Lustig prošel hrůzou koncentračního tábora a na knížce je to znát. Není to příběh vymyšlený někým doma u stolu. Domnívám se, že většina děje se opravdu někomu stala a autor tyto osudy "pouze" pospojoval do své knihy.
Nedávno vznikl stejnojmenný film. Je jiný, než knížka, a také dobrý. Jako herec u mně nesmírně stoupl Jiří Mádl. Colette se věrně podle knihy snad ani natočit nedá - je to spíš pásmo pocitů hlavních hrdinů, jejich vzájemných lží i nevyslovených pravd (nižší a vyšší poschodí pravdy a lži), hlavní postavy (a čtenář) si musí dost domýšlet. V knížce ale o přesný děj ani nejde, hlavní je pocit hrůzy, otupění, střídání beznaděje s křehkou nadějí, zoufalá touha přežít. A to všechno román Colette v sobě má.

25.03.2015 4 z 5

Hra o trůny #3 (komiks) Hra o trůny #3 (komiks) Daniel Abraham

Výborná varianta pro fanoušky Hry o trůny. Opět vynikající práce kreslíře Tommy Pattersona, na scénáři by bylo občas co zlepšovat, ale chápu, že dostat takový román do komixu je opravdu oříšek.

25.01.2015 5 z 5

Máchorky Máchorky Ilona Daňková

Výborná knížka, vždy mi zvedne náladu. A taky si vzpomenu, jak a kde se mi dostala poprvé do rukou.

06.04.2012 4 z 5

Věčná Ambra Věčná Ambra Kathleen Winsor

Narozdíl od ostatních komentářů, mě knížka zklamala. Vydržela jsem číst až do konce a celou dobu mi to připadlo jako červená knihovna, která si hraje na velkoryse napsaný román.

17.10.2011 2 z 5

Cirkus Humberto Cirkus Humberto Eduard Bass (p)

Pěkná knížka a televizní seriál, podle ní natočený, se mi líbil snad ještě víc.

10.10.2011 3 z 5

Krásné zelené oči Krásné zelené oči Arnošt Lustig

Smutný příběh na smutné téma, dobře napsané.

04.10.2011 3 z 5

Šťastný Jim Šťastný Jim Kingsley Amis

Čtivá a bezstarostná knížka, která Vás nechá v dobré náladě. Navíc se přesvědčíte, že problémy v zaměstnání se týkají každé doby a asi i každé profese. No a jako bonus vcelku šťastný konec.

04.10.2011 4 z 5

Pouští a pralesem Pouští a pralesem Henryk Sienkiewicz

Pěkná knížka pro starší děti.

30.09.2011 3 z 5

Jonathan Livingston Racek Jonathan Livingston Racek Richard David Bach

Útlá knížka s pěkným poselstvím. Nejlépe se čte v době, kdy člověk hledá sám sebe (a může si ještě dopřát ten luxus, že na to má čas).

30.09.2011 5 z 5

Hold Katalánsku Hold Katalánsku George Orwell (p)

Vzpomínky z doby španělské občanské války, plné drobných (ale v danou chvíli pro člověka důležitých) detailů, typu "jak moc bolí nohy, když řadu dní musíte spát v botech". Je znát, že to, co autor popisuje, prožil na vlastní kůži. Kniha zaujme hlavně toho, kdo se zajímá o španělskou občanskou válku, a také milovníky Orwellovského způsobu psaní.

30.09.2011 1 z 5

Mořský vlk Mořský vlk Jack London

Tato knížka J.Londona mě v porovnání s jinými jeho romány moc nezaujala. První část je lepší, jakmile se na lodi objeví bystrá intelektuálka, London začne psát jak zamilovaný studentík. Přečíst se to dá, ale stačí jednou.

29.09.2011 1 z 5

Vítězný oblouk Vítězný oblouk Erich Maria Remarque (p)

Příběh ze smutné doby, člověk se snažil nějak protloukat a nezbylo mu než brát věci tak, jak jsou. Knížka je to dobrá, ale rozhodně ne oddechová na dovolenou.

29.09.2011 2 z 5

Miluj bližního svého Miluj bližního svého Erich Maria Remarque (p)

Dojemný příběh obyčejné dvojice mladých lidí, malá část se odehrává v Praze. Narozdíl od mnoha jiných Ramarquových knih optimisticky končí. Doporučuji.

29.09.2011 4 z 5

Všechny řitě světa i ta má Všechny řitě světa i ta má Charles Bukowski

Upřímné, pravdivé, autor si na nic nehraje. A nebo to umí naprosto dokonale předstírat. Výborná knížka. Doporučuji pro každého ve věku 12+ (dřív by to asi nemělo smysl,alespoň částečně prodělaná puberta podmínkou).

29.09.2011 3 z 5

Nevhodný návrh Nevhodný návrh Julia Quinn

Sice to není žádná zásadní literatura, ale kdo by neměl rád Popelku a jejího prince? Tento zásadní dívčí pohádkový příběh se nikdy neomrzí, ani když české Tři oříšky pro Popelku běží každé Vánoce už skoro padesát let. Sophia je právě takovou Popelkou, jen v britském vydání, a co na tom, že se děj odehrává v roce 1815.
P.S: Svatba opět bude a zlá macecha po zásluze potrestána :-).

02.09.2021 2 z 5

Piráti Piráti Frederick Marryat

Klasický dobrodružný příběh pro starší děti, právě v tomto v tomto věku (10-15) se má číst. Je tam vše, co člověk čeká - k nerozeznání si podobná dvojčata, dvě k nerozeznání si podobné lodi (každý z bratrů na jedné z nich, to se rozumí), krutý kapitán pirátů Kain v jádru s dobrým srdcem, další již zcela odporný pirát (hlavní padouch), popis přepadení lodi včetně sežrání pár osob žraloky... atd). Píšu z hlavy, knížku (sešit) jsem měla v ruce před nejméně 35 lety na pionýrském táboře, ale už to, co vše mi uvízlo v hlavě naznačuje, že stojí za to.

12.06.2019 2 z 5