Jane417 Jane417 komentáře u knih

Co zbylo z mojí sestry Co zbylo z mojí sestry Nuala Ellwood

Příběh dvou sester, které prožily velmi složité dětství a to je svým způsobem poznamenalo... hlavně vztah mezi nimi. Kate je novinářka, která zažila hrůzy války v Sýrii a trpí postraumatickou poruchou. Sally přišla o dceru a stala se z ní alkoholička. Setkají se až po smrti matky... V tu chvíli začíná smršť neuvěřitelných událostí... Knížka je rozdělena na tři části. Celá kniha je napsaná čtivě, ale první část je nejslabší. Myslím, že se tam věci opakují a natahují. Ovšem druhá a třetí část... naprosto super! Přečteno jedním dechem! Šokující, napínavé a hlavně hodně emotivní a dojemné! Autorka se v knize dotýká spousty témat, např. uprchlické krize, války, mezilidských vztahů, lží, intrik, nevěry, závislostí a traumat. Je to depresivní a smutné čtení.

16.06.2018 4 z 5

Strach Strach Jozef Karika

"Strach"... mysteriózní thriller... ano, to je! Jožo Karský se po rozchodu a po opuštění zaměstnání vrací ze Žiliny domů, na Rožumberok. Vrací se do prázdného bytu svých rodičů, kde ale veselé dětství neprožil. Otec byl zlý a agresivní, maminka nemocná a sestra jako malá zmizela. Něco ji uneslo... Ve chvíli, kdy udeří silné mrazy, záčnou znovu mizet děti... stejně jako před třiceti lety. Co tajemného se děje na hoře Čebrati? Co Jožo zažil děsivého jako dítě a teď se to opakuje? Příběh je srovnávaný s "TO" od Kinga... možná se autor Kingem inspiroval, ale určitě ho nekopíroval. Byla jsem nadšena zmínkou o Djatlovově výpravě a určitou podobností děje s krutým osudem účastníků expedice. Za mě je top "Trhlina", ale celkově mám pocit takový, že komu se Trhlina nelíbila, toto by se ho zaujalo víc! Já byla spokojena!

10.06.2018 4 z 5

Smrtka Smrtka Neal Shusterman

"Smrtka" je fajn čtení. V první řadě musím napsat, že si ji může přečíst každý, napříč generacemi, i když je primárně řazena do žánru YA. Je to příběh z lidské budoucnosti, kdy smrt už není v rukou přírody, ale lidí... tzv. smrtek. Hlavními hrdiny jsou Citra a Rowen... učňové na smrtky, jejichž životy se od základu změní. Někdy je totiž hodně obtížné určit, jaká je hranice mezi tím být smrtkou a být vrahem. Obsah knížky je znepokojivý a velmi mrazivý, když si uvědomíte, že vypráví stále jen o lidech! Příběh je plný moudra a poučení. "Příroda to brala tak, že narození znamená automatické odsouzení k smrti a tuto smrt s krutou důsledností způsobovala." Přesto po čase snižuji hodnocení, protože jsem četla spousty jiných knížek, které mě bavily mnohem víc. Smrtka špatná není, obsah je opravdu k zamyšlení (za tím si stojím), ale další díl už asi nepotřebuji.

20.05.2018 3 z 5

V pasti lží V pasti lží B. A. Paris (p)

"V pasti lží" je fajn psychologický thriller. Není to extra top super příběh nebo originální jízda, ale přesto se čte dobře a rychle. Hlavní hrdince Cass se stane něco, když jede v noci domů, a to jí otočí život naruby. Jenže co se doopravdy přihodilo a co se začíná dít s Cass? Začíná bláznit? Rozpadá se jí život pod rukama? Musím přiznat, že kniha byla o něco slabší, než autorčina prvotina. Cass mi chvílemi lezla na nervy svým hysterickým vystupováním a konec se dal uhádnout... Ono tam totiž nebylo moc možností, jak by vše mohlo dopadnout. Na druhou stranu to prostě bylo dobré. Dala bych 3*, ale to mi přijde málo...

12.05.2018 4 z 5

Bez slitování Bez slitování Tim Weaver

"Bez slitování" je pátý díl ze série případů detektiva Davida Rakera, který řeší záhadná zmizení lidí, která policie už odložila. Příběh má originální námět, protože zmizelou osobou není tentokrát dítě, ale 60tiletý bývalý policista, který zmizel beze stopy, když šel na dvorek pro dříví... už se domů nevrátil. Co se stalo a co vše je za zmizením policisty skrytého... po tom David pátrá. Kniha by ode mě dostala 5*, kdyby měla o 100 stran méně. Začátek je asi zdlouhavější. Nicméně i tak je děj plný napětí, detektivních záhad, zvratů a posledních 100 stran je dokonalých... včetně poslední věty!

27.03.2018 4 z 5

Utajená sestra Utajená sestra Diane Chamberlain

U knihy Diane Chamberlain mám opět pocit, že mi hvězdičky nestačí. "Utajená sestra" vypráví příběh hlavní hrdinky Riley a jejích sourozenců... sestry Lisy, která před 23 lety spáchala sebevraždu a samotářského bratra Dannyho. Riley se vydává, po smrti otce, vyřídit pozůstalost, ale ve svém rodném domě odkrývá spoustu rodinných tajemství, nachází nejednoho kostlivce ve skříni a zjišťuje, že vlastně žádného člena své rodiny neznala. Objevuje a dozvídá se šokující informace o své mrtvé sestře, otci, matce, bratrovi, ale i o sobě! Její dosavadní život se jí zhroutí a nejen jí. Knížka je velmi napínavá, místy mrazivá, strhující a děj po celou dobu graduje. Konec je dramatický a lehce i dojemný. Je to kniha, kterou mohu jedině doporučit!

21.01.2018 5 z 5

Porodní bába od řeky Hope Porodní bába od řeky Hope Patricia Harman

Krásný příběh života ženy, jejímž posláním se stalo přivádět na svět děti. Děti bílých, černých, chudých, bohatých... Sama neměla v životě moc štěstí, když se stala sirotkem, za pár let dvojnásobnou vdovou a jí samotné miminko zemřelo. Kniha nemá žádný strhující nebo šokující děj. Je to spíše vyprávění o tom, co se přihodí porodní bábě během jednoho roku. O porodech, které někdy dopadnou vesele, jindy smutně, o síle přátelství, o černošské otázce, o křehké duši, která má zlomené srdce a navazuje po dlouhé době vztah s mužem. V knize je hezky popsáno každé roční období a láska ke zvířatům. V závěru se pár překvapení a vzrušení objeví! Příjemné čtení na letní večery!

23.07.2017 4 z 5

Svědkyně ohně Svědkyně ohně Lars Kepler

Jak se zdá, série s J. Linnou má vzestupnou tendenci! Díl od dílu lepší! Opět strhující příběh, který se čte velmi dobře! Prostředí výchovného ústavu dodává skličující atmosféru, únos dítěte ještě větší bezmocnost a dějová linka s dívkou Florou jistou nadpřirozenost... chvíli mi to připomínalo Šestý smysl. Je zajímavé, jak se začíná ukazovat životní osud Joony, který příběh pěkně doplňuje. Akorát... vraha jsem odhadla asi po 10 stranách knihy. Na atraktivnosti samotného děje to ale nic nemění. Knížka mě nezklamala, naopak!

21.06.2017 4 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Jen tak jsem ji po tisicí zase pročetla!
"Kytice" je od dětství moje nejoblíbenější kniha!

06.11.2016 5 z 5

Pronásledovaní Pronásledovaní Mark Edwards

"Pronásledování" je originální thriller, který určitě vybočuje z řady - chytne a nepustí, ale... Podle mě, anotace láká na něco úplně jiného, než čtenář nakonec dostane! Lauře a Danielovi se při cestě po Evropě, v Rumunsku, přihodí něco, co jim změní životy i je samotné. Shrnula bych to asi tak, že začnete číst skvělý tajemný horor, pokračujete thrillerem, pak klasickou vyšetřovací detektivkou a končíte slátaninou. Děj je překombinovaný a plný náhod, kterých je podle mého, už opravdu hodně. Na konci vše dává smysl a samotný závěr má působit šokujícím dojmem... a ano, překvapilo mě to, nečekala jsem to, nenapadlo mě to, ale... bylo mi to jedno. Párkrát jsem měla dojem, že se autor svým stylem inspiroval S. Kingem.

21.07.2019 3 z 5

Zlomení andělé Zlomení andělé Gemma Liviero

"Zlomení andělé" mě zklamali! Po velkém očekávání a vysokém hodnocení čtenářů, jsem se na čtení hodně těšila a ono nic... Nevím ani přesně proč, zkrátka mi osudy tří hlavních hrdinů nějak nepřirostly k srdci. Určitě to není top román, s válečnou tématikou, co jsem četla. První polovina knížky byla určitě lepší, než ta druhá. V druhé půlce se děj natahoval, byl předvídatelný, ale zároveň překombinovaný. Anotace čtenáře naláká na hodně těžká témata, ale pak se okolo nich jen tak lehce otře. Ne, že by vše, co se v knize odehrává, nebylo těžké téma. To určitě je a životy Willema, Elsi i Matildy jsou velmi smutné, šílené a nepředstavitelné. Ovšem to jsou všechny romány, které se války týkají. Tady mě z nějakého důvodu děj nechával chladnou. Čekala jsem, že se např. dozvím více o tom, co musel provádět Willem ve jménu vědy v koncentračním táboře, jako lékař - gynekolog, ale nedozvěděla. Knížku bych klidně doporučila, ale všeobecné nadšení nesdílím.

01.07.2019 3 z 5

Madona z hor Madona z hor Elise Valmorbida

"Madona z hor" je velmi emotivní příběh plný lásky, ale i zloby a nenávisti. Život hlavní hrdinky Marii čtenáře určitě nenechá chladným. Chvílemi ji bude litovat a soucítit s ní v nelehkých chvílích, ale potom ji bude zase nesnášet za její pokrytectví, tvrdohlavost a přísnost. S Marií prožíváme její život od roku 1923 až do 50. let. 20. století. Vdá se, má děti... a její nejtěžší životní etapa přichází s 2. světovou válkou a svým způsobem i po ní... Po válce by měla by být šťastná, ale tak úplně není! Knížka je složitější čtení, je psána stylem, na který si musí čtenář zvyknout. Když ale překoná první rozpaky, ponoří se do života Marii tak, že se příběh těžko odkládá

25.03.2019 4 z 5

Prokletí Schwartzovy vily Prokletí Schwartzovy vily Anna Beatrix Bártová (p)

"Prokletí Schwartzovy vily" je druhým románem mladé české autorky, která psát opravdu umí! Skvělý mysteriózní příběh, který chytne od první stránky! Po přečtení prologu si budete muset chvíli odpočinout, protože je to hodně silné kafe! Z knížky sálá tajemno a tíživá atmosféra. Mladý pár se nastěhuje do staré vily, kde se děje spousta nevysvětlitelných a děsivých věcí. Čím byl dům svědkem a co zůstalo v jeho zdech zakořeněno? Jak se zbavit přízraků a zla, které na Lea a Noru Kalivodovi dýchají na každém rohu? A je jejich malá dcerka Klárka v nebezpečí? Rodina se musí s duchy staré vily nějak vypořádat. Naprosto s klidem mohu autorku přirovnat stylem psaní k Barbaře Erskinové. V některých momentech mi knížka připomněla "Dům ozvěn", právě od Barbary. Možná byl konec, podle mě, moc rychlý, ale to je možná jenom můj dojem. Celkově je to velmi podařený román, který na české scéně nemá konkurenci!

18.03.2019 4 z 5

Tma Tma Jozef Karika

"Tma"je mysteriózní thriller - horor. Těžko se něco o knize píše, protože nechci nic prozrazovat, ale bylo to skvělé čtení. Vůbec jsem netušila, proč se román jmenuje "Tma" a to víc jsem byla šokovaná. Mrazivé, děsivé, šokující, nechutné, napínavé... Mně se prostě Jozef Karika zalíbil a jsem z jeho knížek nadšená! V jeho příbězích sice poznáte jeho rukopis a evidentně ho přitahují zima a hory, ale to mi nevadí. S hlavním hrdinou se dostaneme do opuštěné horské chaty, kam si jede odpočinout, protože prochází složitým obdobím se svou ženou. Jenže na chatě uprostřed lesní pustiny se něco stane... a tady už končí veškerý popis děje, protože to už si musíte přečíst sami! Absolutně nechápu ta nízká hodnocení!? Konec se nemusí líbit, ale podle mě to dopadne docela reálně... tak by se to ve skutečnosti asi odehrálo. Jozef Karika mi svým způsobem připomíná S. Kinga, ale jen takovým nádechem. Zvláštní, že Kinga nemusím a Karika mě Trhlinou, Strachem a teď i Tmou naprosto dostal. Pokud se vrhnete do Tmy, budete až do tmy číst!

05.12.2018 5 z 5

Pokrevní pouta Pokrevní pouta Angela Marsons

"Pokrevní pouta" jsou, za mě, zatím nejlepší knížkou ze série s inspektorkou detektivem Kim Stone! Proč? Kim znovu řeší vraždy. Řeší vraždy složité, kdy oběti spolu nemají nic společného, "jen" způsob, jakým byly zabity. Co mrtvé spojuje a existuje vůbec nějaké pojítko? Tak to se snaží detektivka se svým týmem zjistit. Detektivní zápletka je dobrá, já vraha absolutně neodhadla, ani náznakem! Konec je velmi napínavý a akční. Nenudíte se během celého čtení, ale na konci nemůžete přestat číst. Jenže je tady ještě jedna dějová linka... ta, která se táhne už z předchozích dílů, ale teď je jí věnováno asi nejvíce prostoru. Je to linka, která nám ukazuje soukromí Kim, její strachy a to, jak je poznamenaná z šíleného dětství. Doporučuji tuto sérii číst od prvního dílu, protože osud Kim se vypráví postupně a je dobré ho znát od začátku se všemi detaily. Ke všemu se také znovu setkáváme s psycholožkou Alex, která se objevuje už v Ďábelských hrách a na svoje působení v ději navazuje. Angela Marsons Alex vymyslela a napsala tak, že ji opravdu nesnáším a nedá se nazvat jinak, než je to hrozná svině! Omlouvám se za ten výraz, ale musela jsem to takto napsat, protože to prostě vystihuje povahu Alex... Musím přiznat, že tato část příběhů o osudu Kim a teď i Alex, mě v tomto díle opravdu hodně bavila. Tak, jak mi byla inspektorka v prvním díle nesympatická, tak teď ji mám opravdu ráda. Ve chvílích, kdy není v přímé konfrontaci s nějakým psychopatem nebo vrahem, tak mi místy připomíná Gracie Hartovou!

03.10.2018 5 z 5

Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

"Sochař smrti" je další skvělá kniha od Chrise Cartera. Každý autorův příběh se mi zdá lepší, než ten předchozí. Evidentně se mám ještě na co těšit, protože toto je 4. díl ze série. Znovu se setkáváme s detektivy Hunterem a Garciou a znovu potkáváme dalšího šíleného, brutálního a nelítostného zabijáka, který z částí těl, svých obětí, vytváří sochy... Co sochy znamenají a jaká poselství ukrývají? Proč je vrah tak drsný, zlý, oběti mučí a po jeho útoku z člověka zbude jen krvavá kaše? Možná ho na konci pochopíte a budete na jeho straně... Vraha jsem sice odhalila, ale i když mě to napadlo, absolutně jsem nevěděla jak, proč... a souvislosti bych dohromady nedala. Tak to umí vymyslet a napsat jen Carter... Použiji slova z dvou předchozích komentářů... je to perfektní a hrůzné!!!

10.09.2018 5 z 5

To mi zaplatíš To mi zaplatíš Lisa Jackson

"To mi zaplatíš" je první knížka, kterou jsem od Lisy Jackson četla a nechápu, proč jsem ji, jako autorku, tak dlouho odkládala. Tento příběh byl napínavý, měl spád, přišlo mi, že nemá hluchá místa, stále se něco dělo a konec jsem neuhádla. Námět byl vcelku originální a typicky letní... děj se odehrával na letním církevním táboře a také ve dvou časových rovinách. Před dvaceti lety, kdy se na táboře staly dost divné události a zmizeli čtyři lidé a v současnosti, kdy se k záhadným případům vracíme, protože v areálu bývalého tábora jsou nalezeny něčí ostatky a začíná vyšetřování... Ano souhlasím se spoustou komentářů, v knize je hodně postav, ale mně to nevadilo a po začtení jsem se úplně v pohodě zorientovala, protože vše bylo napsáno logicky a srozumitelně! Naopak musím napsat, že se mi tento styl líbil. Když vidím hodnocení ostatních čtenářů, tak je někdy docela negativní a o to víc se těším na další knihy Lisy, protože pokud je tato hodnocena jako ta slabší, další musí být naprosto skvělé.

24.08.2018 5 z 5

Ledové sestry Ledové sestry S.K. Tremayne (p)

Velmi mrazivý thriller s výborně děsivou a hodně ponurou atmosférou. Mladým manželům zemře dcera Lydie - jedna z dvojčat. Kirstie přežije... jenže dvojčata byla tak identická, že se po čase ukáže, že nezemřela Lydie, ale Kirstie... děj je velice smutný a depresivní. Rodiče přestávají chápat, co je pravda a co přelud... která dcera vlastně žije a obchází jejich dům přízrak dcery mrtvé? Jak vše doopravdy bylo a co se děje teď? Do toho všeho prodělávají manželskou krizi... Skvělý duchařský román, jehož mrazivost podtrhuje šedivá a studená atmosféra skotského ostrova, kam se rodina přestěhuje.

27.12.2017 5 z 5

Obětina Obětina Sharon J. Bolton

Ve chvíli, kdy hlavní hrdinka Tora najde na své zahradě zakopanou brutálně zavražděnou ženu, která má ke všemu na těle vyřezané starodávné runy, tak začíná boj i o její život. Začne se o mrtvou zajímat, chce vědět, co runy znamenají a jestli byla vražda rituální. Jenže odhaluje více, než by měla a to se ne všem líbí. Co mají s mrtvou společného Tořin nadřízený, její tchán, místní policejní vyšetřovatel a další? Kdo všechno je do rituální vraždy zapletený? Nebo ženu zabili trowové (trollové), jak říká místní legenda? Je možné, aby tyto bytosti opravdu existovali a skutečně unášeli ženy a zabíjeli je? Obětinu bych označila jako mysteriózní detektivku, která je velmi čtivá, napínavá a originální.

25.10.2017 5 z 5

Ozvěny života Ozvěny života Barbora Dvorecká

Nádherná kniha od šumavské spisovatelky, paní Barbory Dvorecké, která se naprosto rovná jejím "Dotekům". Kniha plná úsměvných, něžných, ale bohužel i hořce pravdivých příběhů. Paní Barbora nám v povídkách vypráví hlavně o lásce ke zvířatům, která jde ruku v ruce s lhostejností, až nenávistí k nim. Někdo totiž zvířata miluje a někdo je nesnáší. Vyprávění jsou plná lásky, smíchu, přátelství, věrnosti, dojetí, ale i zloby, zla, nenávisti, sobectví a zrady.
UPOZORNĚNÍ: Pokud nemilujete zvířata, tak se knížce vyhněte, nepochopili byste ji!!!
Ilustrace paní Ivety Autratové jsou třešničkou na dortu této úžasné knihy.
"Vím naprosto jistě, že psi duši mají. O lidech si totéž tvrdit netroufám..."

18.10.2017 5 z 5