Jane417 Jane417 komentáře u knih

Někdo cizí v domě Někdo cizí v domě Shari Lapena

"Někdo cizí v domě" je thriller, který je jasný, stručný, rychlý a napínavý, plný lží, nevěry, stalkingu, zločinů, podvodů a intrik. Jeden večer nenajde Tom Krupp svou manželku doma a v tu chvíli začíná kolotoč událostí. Tomovi i jeho manželce Karen se obrátí život vzhůru nohama. Autorčiny "Manželé odvedle" mě zaujali o trochu víc, a proto nedávám plný počet hvězdiček, ale i tak je to skvostné dílko. Já se řadím ke skupině čtenářů, kteří jsou z jejich knih nadšení. S. Lapena má evidentně talent na šokující a otevřené konce a tím pádem se i tady dočkáte překvapení na poslední stránce.

02.03.2018 4 z 5

Pohřběte své mrtvé Pohřběte své mrtvé Louise Penny

"Pohřběte své mrtvé" se mi ze všech příběhů s Armandem Gamachem líbil nejméně. Ačkoliv se děj skládá ze tří dějových linií, nějak mi to nesedlo. V knize bylo málo Three Pines, málo kouzla kanadské vesničky, které bylo tak typické pro minulé knihy. Nejméně mě bavilo hledání vraha, který zabil archeologa Renaulda. Vyšetřování sice vedl Gamache, ale odehrávalo se v Quebecku. Dějová linka přezkoumání vraždy starého poustevníka ve Three Pines byla už lepší... právě díky známému prostředí, které dělá knížky L. Penny tak jedinečné. Poslední část... vzpomínání Gamache na teroristický zločin byla hlavně velmi smutná. V knížce se sice potkáme se všemi "známými", ale tak nějak málo a celkově je příběh neveselý a depresivní.

26.02.2018 3 z 5

Vše, co jsme si nikdy neřekli Vše, co jsme si nikdy neřekli Celeste Ng

"Vše, co jsme si nikdy neřekli" je depresivní drama. Z každé stránky na vás dýchá smutek, deprese a stín rodinné tregédie. Kniha vypráví neveselý příběh pětičlenné americko-čínské rodiny. Děj se odehrává v druhé polovině 20. stol., kde byl život sám o sobě těžký kvůli rasové otázce. Po smrti dcery Lydie se rodiče i děti navzájem odcizí a život nežijí, ale přežívají. Každý člen rodiny se vypořádává se smutkem jinak... uzavřeností, nevěrou, hysterií, vztekem, alkoholem... celá rodina se postupně rozkládá a rozpadá. Z jejich přežívání je cítit otrávenost, znuděnost a bezmocnost. Jenomže smrt Lydie byla vlastně vyvrcholením špatné komunikace a toho, že matka Marylin se snažila celý život vyniknout a otec James se snažil celý život zapadnout. Bohužel tyto jejich snahy odnesla dcera Lydie a nakonec i všichni ostatní.

18.02.2018 4 z 5

Zimní lidé Zimní lidé Jennifer McMahon

"Zimní lidé" je duchařský příběh, který je chvílemi thrillerem, chvílemi hororem, ale chvílemi také pohádkou. Prolínají se zde dvě dějové linky. Jedna z počátku 19. století, která vypráví o Sáře, která miluje svoji dceru Gertie až za hrob a pomocí své tety si zahrává se smrtí a se záhrobím. Druhá dějová linka, ze současnosti, vlastně ukazuje tragické následky Sářina počínání. Ačkoliv je děj děsivý a strašidelný, nebála jsem se a ani jsem při čtení nezažila takové to mrazení a stísněný pocit... Je to zvláštní, kniha má dobrý a originální námět, četla se sama, nenudila mě, ale nebylo to ono. Něco tomu scházelo. Vadily mi nedořešené věci, které plynuly celým dějem a pak nic... napočítala jsem tři části děje, které nebyly ukončeny, vysvětleny... Milovníkům duchařských příběhů přesto doporučuji.

15.02.2018 3 z 5

Trhlina Trhlina Jozef Karika

"Trhlina" se stala nejděsivější knihou, co jsem kdy přečetla a nejlepší knihou vůbec! Je to dokonalý, děsivý a mysteriózní horor. Knihu jsem dala na jeden zátah, protože nešlo přestat. Po dočtení jsem byla roztrhaná, dezorientovaná a zmatená. Nevěděla jsem, co je pravda, co fikce a nevím to do teď! Naprosto věrohodný text, reálná místa, odkazy na články a videa na YouTube... příběhu dodávají uvěřitelnost a zasejí do vás nepříjemně hlodajícího červa. Po otočení poslední stránky jsem byla jako po náletu mozkomora... vyděšená, s vysátou energií a jako bych už nikdy neměla mít radost. Po první části vyprávění jsem měla pocit, že to zase taková pecka nebude. Příběh byl čtivý, zajímavý, ale nijak výjimečný. V dalších částech jsem se přesvědčila, jak hodně jsem se spletla!!! Bála jsem se! Doopravdy jsem se bála a zažívala reálný strach! Do teď jsem netušila, že jde něco takového u knihy prožít. Stala jsem se součástí výpravy, party mladých lidí, kteří se vydávají do tribečských hor zjistit, co je pravda na tom, že se tam záhadně ztrácejí lidé. Jenže tam místo napínavého dobrodružství zažijí peklo! Teď už vím, co znamená "zbláznit se strachy", protože přesně to se partě stalo! Knížku jsem četla v noci a to rozhodně nedoporučuji, pokud se nechcete cítit jako malé dítě, co se bojí tmy a bubáků. Já v noci četla a cesta na záchod byla, pro mě, problém! Příběh se dá přirovnat k Záhadě Blair Witch, ale zároveň vůbec!!! Co se týká Tribeče, tak kam se hrabe Les sebevrahů!!! "DEJ SI POZOR NA LES, AŤ TĚ NESPOLKNE HÝKAL A RUDÝ VŘES..."

11.02.2018 5 z 5

Království stínů Království stínů Barbara Erskine

"Království stínů" je opět skvělý ženský historický román, jaký umí napsat jen Barbara Erskinová. Znovu se v příběhu prolíná přítomnost s minulostí, když se hlavní hrdinka Clare Roylandová v meditacích setkává s Isobel hraběnkou z Buchanu a prožívá s ní její neveselý život v drsném 13. století. Clare poznává krutý osud statečné hraběnky, krutý osud lidí kolem ní, jejího nelítostného manžela, války, mučení a zakázanou lásku ke skotskému králi. Clare se ale vypořádávý i se svým nelehkým a komplikovaným životem, který s Isobel a jejími předky, úzce souvisí. Chvílemi mi děj přišel zdlouhavý a natahovaný, pak ale byly pasáže velmi čtivé a strhující. Historická fakta se zde mísí s fikcí, ale výborně vymyšlenou a napsanou. Kniha má skoro 500 stran a já musím přiznat, že 4* ode mě příběh dostal kvůli epilogu, ten byl dokonalý!

08.02.2018 4 z 5

Pes baskervillský Pes baskervillský Arthur Conan Doyle

Neslavnější případ detektiva Sherlocka Holmese je právem nejoblíbenější. Prokletí rodu Baskervillů, ďábelský zabijácký pes, ponurá blata, močály, mlha... to vše dodává románu ponurou a tajemnou atmosféru. Knížku bych přirovnala k temnému gotickému románu. Dílo je psáno jazykem používaným před více jak sto lety, takže je to znát. Holmes a jeho asistent dr. Watson jsou vlastně předchůdci všech svých současných kolegů, kteří také tvoří vyšetřovací pár. V tomto případě vyšetřují, proč umírají příslušníci rodu Baskervillů a zda je opravdu zabíjí temný netvor z bažin. Akorát Sherlock mi až tak sympatický nebyl. Watsona často zesměšňoval a dával mu najevo, že on je tam ten dokonalý a geniální detektiv! Námět je originální, čte se to v pohodě a pokud chce někdo přečíst něco klasického, ale čtivého a jednoduchého, tak tento román doporučuji.

03.02.2018 3 z 5

Popravčí Popravčí Chris Carter

"Popravčí" je kniha, která je napínavá a plná akce od začátku do konce. Chris Carter napsal skvěle promyšlené zápletky, které vás vtáhnou a už nepustí, dokud nepřestanete číst. Vraždy, které se dějí, jsou brutální, šílené a nechutné. Oběti umírají pomalými a trýznivými způsoby... umírají způsobem, kterého se nejvíc bojí. Vrah je blázen a nemá slitování. Hunter a Garcia musí vraha dopadnout... co mají všichni zavraždění společného a proč vrah vlastně vraždí? Dokonalé psychokrimi! Popisy jsou většinou opravdu brutální a nepředstavitelné, ale autorův styl psaní vás nutí číst dál! Po Dívce v ledu, kterou jsem četla před Popravčím... tak toto je jiná káva... dost silná a kvalitní!

28.01.2018 5 z 5

Dívka v ledu Dívka v ledu Robert Bryndza

Nic moc! Tato "Dívka" mě nějak nenadchnula! Pro mě je docela záhada, čím a proč tolik čtenářů zaujala!? Do str. 200 jsem měla pocit, že se děj táhne a nudila jsem se. Např. na cca deseti stranách se připravovala tisková konference atd. Nehledě na to, že hlavní hrdinka šéfinspektorka Erika Fostrová mě spoustou věcí lezla na nervy. Po polovině knihy jsem si říkala, že to vidím na 2*. Musím ale uznat, že druhá polovina příběhu se rozjela víc a děj začal odsýpat. Na Eriku a její zvláštní chování jsem si zvyknula a konec se dá označit jako velmi akční a strhující. Další díly od autora zatím nezatracuji, ale toto je spíše podprůměrná detektivka.

25.01.2018 3 z 5

Utajená sestra Utajená sestra Diane Chamberlain

U knihy Diane Chamberlain mám opět pocit, že mi hvězdičky nestačí. "Utajená sestra" vypráví příběh hlavní hrdinky Riley a jejích sourozenců... sestry Lisy, která před 23 lety spáchala sebevraždu a samotářského bratra Dannyho. Riley se vydává, po smrti otce, vyřídit pozůstalost, ale ve svém rodném domě odkrývá spoustu rodinných tajemství, nachází nejednoho kostlivce ve skříni a zjišťuje, že vlastně žádného člena své rodiny neznala. Objevuje a dozvídá se šokující informace o své mrtvé sestře, otci, matce, bratrovi, ale i o sobě! Její dosavadní život se jí zhroutí a nejen jí. Knížka je velmi napínavá, místy mrazivá, strhující a děj po celou dobu graduje. Konec je dramatický a lehce i dojemný. Je to kniha, kterou mohu jedině doporučit!

21.01.2018 5 z 5

Poslední dívka Poslední dívka Riley Sager (p)

Podle mě je tento příběh velmi zvláštní thriller s originálním námětem a zápletkou. Hlavní hrdinkou je dívka, která před deseti lety, jako jediná, přežila masakr v lesní chatě Pine Cottage, kde byli brutálně zavražděni její kamarádi. Quinnsy Carpenerová, tzv. "poslední dívka". Takové dívky jsou ještě dvě... Lisa a Samantha... všechny přežily nějaké brutální vraždění. Jednoho dne se Quinnsy ozve Sam a k tomu se dozvídá, že Lisa je mrtvá... Začíná velmi promyšlený příběh. Co chce vlastně Sam a proč Lisa zemřela? Quinnsy začíná příchodem Sam do života boj o ten její, ale netuší to. Co po ní Sam chce a jak se vším souvisí mrtvá Lisa? Všechny "přeživší" skrývají nějaká tajemství a skryté vzpomínky, které nakonec odhalí šokující informace. Díky tomu je kniha napínavá, plná zvratů a nepředvídatelných momentů. Hlavní hrdinka mi někdy přišla, na to že přežila masakr, velmi důvěřivá a naivní... někdy až hloupá.

17.01.2018 3 z 5

Dítě Dítě Fiona Barton

"Dítě" je podle mě průměrná detektivka. Rozhodně to není psychothriller. Novinářka Kate chce napsat článek o totožnosti nalezeného novorozence, který byl roky pohřbený pod betonem a teď byl objeven při bourání domu. Odkrývá tajemství několika žen, které by mohly mít s mrtvým dítětem něco společného. První polovina knihy mi přišla taková nezáživná... nevtáhla mě. Druhá půlka byla o hodně lepší. Děj nabral obrátky a stránky se obracely samy. Celkově ale nad příběhem nejásám. Konec byl hodně rychlý a odhadla jsem ho relativně brzo, protože to podle mě jinak dopadnout nemohlo. Spousta situací mi přišla nereálná, včetně pravomocí novinářky, atd. Autorčina "Vdova" se mi líbila víc. Knihu přesto doporučuji, protože v případě této knížky jdu proti proudu. Většině se moc líbí...

12.01.2018 3 z 5

Před pikolou za pikolou Před pikolou za pikolou Linda Green

"Před pikolou za pikolou" vypráví o únosu čtyřleté holčičky. Téma originální není, přesto je tato knížka jiná, než všechny ostaní a podle mého názoru je skvělá. Výjimečná je hlavně tím, že jedním z vypravěčů je také únosce. Můžeme vidět, co se mu honí hlavou a jak tu šílenou situaci prožívá unesená holčička. Myslím, že kniha rozhodně není pro slabší povahy. Ačkoliv se dítěti neubližuje...trpí a čtenář s ním! Otáčet stránky je někdy velmi těžké, protože máte strach, co přijde... Čtenář prožívá peklo s rodinou ztracené Elly, utrpení a bezmocnost dítěte a pomatenost únosce. Poslední třetina knížky je plná zvratů a šokujících momentů odhalujících realitu. Konec je zvláštní a svým způsobem velmi smutný. Děj je o to mrazivější, že je reálný... Knížku jsem přímo zhltla!

06.01.2018 5 z 5

Žena v okně Žena v okně A.J. Finn (p)

Dokonalý psychilogický thriller, který ale není pro každého... čtenáře může totiž odradit pomalejší začátek. Ne každý vydrží... Možná začátek byl pomalejší, ale za mě i tak skvělý a zajímavý. Popisuje život agorafobika, život ženy, která pije, žije v izolaci a trpí depresemi. Hlavní hrdinka Anna Foxová je bývalá psycholožka, která už skoro rok neopouští svůj dům. Čas tráví na internetu, fotografováním a pozorováním svých sousedů. Jednoho dne ale uvidí z okna vraždu. Její výpovědi nikdo nevěří... díky spoustě prášků a alkoholu není věrohodný svědek. Sama nakonec začne věřit, že trpí bludy. Co se doopravdy stalo? Co je pravda, co lež a co halucinace? Jaká je realita? Druhá polovina knihy je naprosto dokonalá, strhující a překvapivá. Knihu někdo přirovnává k Dívce ve vlaku... s tou má jen společný námět... hlavní postava je alkoholička, ale jinak nic!!! Tento příběh je propracovanější, kvalitnější a zajímavějšíj!

03.01.2018 5 z 5

Ledové sestry Ledové sestry S.K. Tremayne (p)

Velmi mrazivý thriller s výborně děsivou a hodně ponurou atmosférou. Mladým manželům zemře dcera Lydie - jedna z dvojčat. Kirstie přežije... jenže dvojčata byla tak identická, že se po čase ukáže, že nezemřela Lydie, ale Kirstie... děj je velice smutný a depresivní. Rodiče přestávají chápat, co je pravda a co přelud... která dcera vlastně žije a obchází jejich dům přízrak dcery mrtvé? Jak vše doopravdy bylo a co se děje teď? Do toho všeho prodělávají manželskou krizi... Skvělý duchařský román, jehož mrazivost podtrhuje šedivá a studená atmosféra skotského ostrova, kam se rodina přestěhuje.

27.12.2017 5 z 5

Tak to je, tak to bude Tak to je, tak to bude Sharon J. Bolton

Rozhodně nejlepší ze všech knih od S. J. Bolton! Příběh je výborně vymyšlený a namět je originální. Lacey Flintová momentálně u policie nepracuje, protože se stále vzpamatovává z toho, co prožila jako volavka, na cambridské univerzitě. Přesto se opět ocitne uprostřed dění dalšího kriminálního případu. V Londýně někdo unáší a vraždí malé chlapce. Jedenáctiletý Barney něco o vraždách ví, tuší, kdo je vrah a svěří svoje tajemství právě svojí sousedce - Lacey. Jsou jeho úvahy a podezření správná? To začíná Lacey na vlastní pěst zjišťovat. Znovu se setkáváme, s již známými postavami, Danou Tullachovou, detektivem Joesburym... Bolton je geniální autorka a její zápletky jsou dokonalé. Nejsou nijak složité na pochopení, nikde se neztrácíte, ale i tak absolutně netušíte, jak to je! Po polovině knihy, kdy už děj naplno běžel, jsem vůbec netušila, kdo je vrah. Podezřelí byli úplně všichni. Konec je překvapivý a nečekaný.

17.12.2017 5 z 5

Psí cesta Psí cesta W. Bruce Cameron

"Psi jsou andělé, které nám posílá Bůh, aby nám pomáhali!" Nádherný, dojemný příběh o krásné a milující psí duši, jemímž posláním bylo milovat lidi! Každému přeji, aby měl v životě vždy svého psího anděla!... Ten kdo nemá rád psy, nemůže být totiž nikdy úplně šťastný!

09.12.2017 5 z 5

Tichá modlitba Tichá modlitba Angela Marsons

Angela Marsons zvyšuje svoji vlastní laťku s každým dalším případem detektivky Kim Stoneové. Třetí příběh byl, pro mě, zatim nejlepší. První polovina knihy byla sice slabší, než druhá... ta to ovšem dokonale dohnala. Děj vypráví o dvou unesených 9tiletých holčičkách. Kdo všechno je zapletený v únosu, který se nápadně podobá případu, který už se jednou stal a nedopadl dobře. Mají zločin na svědomí ti samí únosci, jako tenkrát? Jsou to ti samí jako tenkrát nebo je jen někdo napodobil? V příběhu je několik dějových linek. Knihu jsem nemohla odložit. Děj byl čtivý, napínavý a konec překvapivý.

06.12.2017 5 z 5

Jak dlouho přežije lidstvo - katastrofy, které jednou nastanou Jak dlouho přežije lidstvo - katastrofy, které jednou nastanou Viktor Černoch

Zajímavá kniha, která díky svému obsahu, není pro slabé povahy. Toto totiž není úplná fikce, ale teorie, která by se mohla dít i v praxi. Dobře a srozumitelně napsané.

30.11.2017 5 z 5

Volavka Volavka Sharon J. Bolton

Volavka je napínavý, mrazivý, originální, detektivní thriller plný zvratů a nervydrásajících momentů. Hlavní hrdinkou je policistka Lacey Flintová, s kterou jsme se v příbězích S. J. Bolton již setkali. Volavkou je právě ona, když je jako "studentka" pověřena zjistit, proč se na univerzitě v Cambridge stalo za poslední roky tolik sebevražd!? Co nutí většinou krásné studentky brát si život a ke všemu vždy velmi neobvyklým způsobem? Lacey se ve chvíli, kdy nastoupí do školy, dostavá do nebezpečí a s ní i její kolegové... Co na univerzitě zažije a zjistí? S. J. Bolton je mistryně napětí a její knihy jsou všechny kvalitní a čtivé!

30.11.2017 5 z 5