JankaV80 JankaV80 komentáře u knih

Dárce Dárce Lois Lowry

Autorka si cenu za knihu právem zasloužila. Kniha je prostě úžasná a to ji hodnotím jako dospělá. Je to odkaz dětem, kterým svěřujeme budoucnost a jsou to právě oni, kdo ji mohou ovlivnit a třeba se vyvarovat právě tomu, co je popsáno v knize.
Příběh Jonase, který je vyvoleným "příjemcem paměti" je velmi silný. Jonas žije ve společenství, kde se všechno kontroluje, na všechno se dohlíží. Lidi neznají hlad, mají přesně stanovený program, každý ve společnosti má své místo, svoji funkci. Jenže lidi neznají ani city - lásku, zlost, radost, opravdové štěstí, ... a tak běžné věci jako třeba barvy, protože nynější svět je šedý nebo hudbu. Lidi to všechno neznají, ale Jonas, ten to všechno postupně, jako příjemce paměti, poznává a začíná se měnit. Jeho změna vede k tomu, že některé věci prostě nemůže nechat bez odezvy.
A konec knihy? Vždyť je otevřený (a mě se moc líbil), čtenář si může jen domýšlet, co bylo/nebylo dál ...

19.02.2020 5 z 5

Bahnitá pole Bahnitá pole Hillary Jordan

V tomto příběhu není hlavní hrdinou nikdo a vlastně hned 6 lidí najednou ... za "bílou rasu" - Laura a bratři Henry a Jamie a za "černou rasu" - Rosel a jeho rodiče Hap a Florence. Životy těchto 6 lidí se propojí a propletou, vzájemně ovlivní (v tom dobrém i špatném slova smyslu) až vygradují v překvapivé činy (běloh se baví s černochem a považuje ho za kamaráda, aj.).
V podstatě je to ale velmi smutný příběh, protože se odehrává během a po druhé světové válce, na špatné straně zeměkoule. Na té straně zeměkoule, kde se černým lidem říká "negr" a jsou dobří akorát tak na to, aby sloužili bílým lidem.
Rozhodně knihu doporučuji, stojí za to si ji přečíst.

16.09.2019 4 z 5

Podivné město Podivné město Ransom Riggs

Druhý díl byl, dle mého názoru, o něco lepší než díl první. Děj mě víc vtáhl do knihy, hltala jsem každou stránky, ke konci už jsem nemohla oči od řádků odtrhnout. A pak to přišlo - překvapivý zvrat, který zamíchá kartami. Moc se mi líbila časová smyčka se zvěřincem slečny Wrenové - Addisova jsem si okamžitě zamilovala. Druhému dílu lze snad jenom vyčíst to, že čtenář nemá šanci víc poznat Claire a Fionu. Za to takového Enocha člověk pozná až příliš a musím říct, že tato postava se mi moc nezamlouvá, i když se staví do pozice realisty. Knihu rozhodně doporučuji, fanoušci fantasy zklamaní rozhodně nebudou (je nutné si ale přečíst díl první) :-)

15.02.2019 5 z 5

Poslední deska Poslední deska Andrew Cartmel

Tahle kniha nadchne fanoušky vinylu! Kniha nejen že je o vinylech (o jejich nahrávání, prodeji, honbou za celou sadou), ale při jejím čtení máte pocit, jako byste byli nedílnou součástí desky. Je to totiž tak, že jako se Vám na desce některé písničky líbí a nadchnou Vás a jiné jsou Vám protivné, tak příběh knihy se odvíjí ve stejném duchu - chvíli má spád a děj je děsně zajímavý a o pár stránek dál Vás třeba popis historie jazzu totálně nudí. Je to dobrá detektivka, ale k totálnímu trháku ji něco chybí.

28.11.2017 4 z 5

Je to i můj život Je to i můj život Jodi Picoult

Každý, kdo přede mnou četl knihu nebo viděl film, mi pořád opakoval "počkej na konec, ten Tě překvapí" a měli pravdu. Ať už jsem konec očekávala jakýkoliv (Kate umře v nemocnici těsně před transplantací ledviny nebo Anna umře při/po operaci, kdy ji budou z těla vyndávat ledvinupro sestru), ten v knize mě velmi překvapil (a i slza ukápla).
Příběh je velmi smutný. Ono samo téma člověka nutí dost se zamýšlet nad jednotlivýma postavama - co kdo z nich prožívá, jak se s tím vyrovnává, jak je to ovlivňuje navzájem, atd. Byly okamžiky, kdy jsem knihu musela odložit a na chvíli přestat číst, abych si já sama v sobě srovnala myšlenky.
Byla to první kniha, kterou jsme od této autorky četla a rozhodně si přečtu i něco dalšího. Knihu doporučuji, už pro ten její, velmi překvapivý (i když hodně smutný) konec.

01.11.2017 5 z 5

Chlapec, který rozdával sny Chlapec, který rozdával sny Luca Di Fulvio

Co jsem knihu začala číst, úplně mě pohltila. Zamilujete si Christmase (jeho rodinu i některé přátele) i Ruth, nepochopíte chování jejich rodičů (oba zbabělci zahledění sami do sebe), budou Vám sympatičtí někteří gangsteři, budete nenávidět Billa (po celou dobu knihy a Vaše nenávist jen poroste) a po celou dobu budete doufat, že jejich příběh skončí dobře, budete jim to moc přát a budete jim držet palce.
Kniha se mi moc líbila. Už jsem od stejného autora četla knihu Dívka, která se dotkla nebe. Přestože je Dívka pěkná, není tak čtivá, nevtáhne člověka tak do děje.

03.10.2017 5 z 5

Bábovky Bábovky Radka Třeštíková

Asi jako převážná většina jsem podlehla mediální masáži. Těší mě, že jsem si knihu nekoupila, ale půjčila v knihovně, protože víckrát ji číst rozhodně nebudu. Kniha není ve své podstatě špatná - příběh 12 žen, jejichž osudy, aniž by to třeba věděly, se navzájem proplétají. Z příběhu každé ženy je možné dozvědět se něco z její minulosti, současnosti a s kým má vazbu. Nejsmutnější byl pro mě příběh Nikoly.
Na knize mi vadil způsob vyprávění. I když vyprávění je asi silné slovo. Šlo o popis života každé jednotlivé osoby. Možná kdyby autorka zvolila jiný způsob psaní, chytla by mě kniha víc.

28.08.2017 3 z 5

P.S. P.S. Aňa Geislerová (p)

Kniha neurazí, ale ani moc nenadchne. První třetina knihy se mi zdála docela dobrá, pak se ale některé pasáže a myšlenky začaly v obměnách opakovat a to mě celkem nudilo. Co je ale na knize neuvěřitelné, jsou ilustrace. V životě jsem neviděla knihu pro dospělé, která by měla tak vydařené a překrásné ilustrace.

25.04.2017 3 z 5

Pohřbení Pohřbení Kendra Elliot

Knížka se mi líbila, nechyběl ji náboj. Četla se dobře, nerada jsem ji odkládala a to i přes to, že jsem celkem brzy tušila, kdo za tím vším stojí (náznaků tam bylo hodně). Romantická linka příběhu mi nevadila, brala jsem to jako zpestření celého příběhu (i když dokonalost těch dvou osob nenechá nikoho na pochybách, že je to mírně přitažené za vlasy). Na stranu druhou, na obálce knihy je napsáno "romantika a napětí", tak těžko očekávat jen detektivku bez romantiky. Rozhodně super čtení na dovolenou či relaxační víkend.

10.04.2017 5 z 5

Aristokratka na koni Aristokratka na koni Evžen Boček

Třetí díl a stále je to stejně vtipné, jako první dva díly. Člověk by čekal, že úroveň půjde dolů nebo to minimálně nebude už tak vtipné, že autor neudrží stejnou úroveň, ale to není pravda. Pěkná, čtivá a odpočinková kniha.

25.02.2017 5 z 5

Síťovky Síťovky Táňa Kubátová

Jak už tu zaznělo, jedná se o velmi odpočinkové čtení, převážně asi pro ženy, doplněné o romantickou linku příběhu. Na dovolenou, víkend nebo oddych třeba mezi dvěma detektivkami dobré, obávám se ale, že za pár týdnů už si budu jen těžko vzpomínat, o čem kniha byla.

28.09.2024 3 z 5

Pod jezevčí skálou Pod jezevčí skálou Josef Pohl

Tak tato kniha, to je klasika. Kdo příběh Vaška nezná v knižní podobě, ten ji zná, zcela určitě v podobě filmového zpracování. A ať tak nebo tak, nelze si zamilovat jak postavu Vaška, tak postavu jezevčíka Broka. Vlastně úplně obyčejný a přesto moc dojemný příběh zasazený do krásné české přírody. Celou tuto sérii od pana Pohla - Pod Jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem - jsem jako malá milovala.

14.09.2024 5 z 5

Vlaštovka v bublině Vlaštovka v bublině Markéta Lukášková

První kniha od této autorky a naprostá spokojenost. Jsem strašně ráda, že mám v poslední době štěstí na kvalitní knihy od českých spisovatelek/spisovatelů. Moc se mi líbilo, že byl děj knihy zasazený do budoucnosti a autorka v ně zmíní hromadu problematických témat dnešní doby - špatné financování zdravotnictví, bytová politika, problém s nedostatkem vody, aj. Roku 2045 bych se dožít mohla, tak schválně, co z toho, co autorka řešila v knize, bude za cca 20 let tak, jak to v příběhu popsala (nejvíc mě zajímá problematika vody a zdravotnictví).
Za mě veliká spokojenost, určitě to není poslední kniha, kterou jsem od této autorky četla, knihu určitě doporučuji.

14.09.2024 5 z 5

Modrý dům Modrý dům Táňa Keleová-Vasilková

Ke knize jsem se dostala úplnou náhodou díky Čtenářské výzvě. Mně se příběh rodiny, kterou spojuje Modrý dům stojící na samotě kousek od lesa, líbil. Kniha se mi četla dobře, příběh plynul a rychle jsem se do něho začetla, i když jsem ho četla v době neúprosných letních veder a děj je zasazený do období Vánoc. Postupně jsem se o jednotlivých členech rodiny dozvídala víc a víc. Některé členy rodiny jsem si oblíbila a jiní mi tak sympatičtí nebyli, ale to je normální, je tomu tak i v životě. Doporučuji jako relaxační četbu.

14.09.2024 4 z 5

Volání hvězd Volání hvězd Emma Donoghue

Při čtení této knihy jsem si říkala, jaké já mám štěstí, že jsem rodila pár let zpátky a ne několik století zpět. Vůbec si nejsem jistá, zda bych to dala, resp. zda bych po prvním porodu, pokud bych ho přežila, chtěla rodit znovu. Já vím, že to tenkrát bylo jiné, ale běhal mi z toho mráz po zádech. Knihu bych rozhodně nedoporučovala číst ženě, která chce založit rodinu nebo je těhotná a porod ji teprve čeká. Každopádně se mi kniha četla moc dobře a podobnost s Covidem mi přišla relativně "v pořádku", protože infekční epidemie se po určité době v Evropě opakují s tím, že se mění typ viru.

20.08.2024 5 z 5

Okamžiky Okamžiky Veronika Jonešová

Všechny tři díly se mi líbily, ale tento asi nejvíc. Propojení života dvou rodin, vyprávění o tom, kdo koho a jak ovlivnil, jak nám někdo může změnit pohled na životní situaci, jak se každý z nás "pere" se smutkem zcela odlišně. Rozhodně doporučuji, všechny tři díly stojí za přečtení.

29.07.2024 5 z 5

Cizí divočina Cizí divočina Katja Brandis

I když dospělák, tak tahle série se mi líbí. Vždycky u ní přemýšlím, co bych já mohla být ve své druhé podobě za zvíře :) Jsem zvědavá, jak se děj bude dále vyvíjet. Nejen knihu, ale doporučuji celou sérii Woodwalker.

03.05.2024 4 z 5

Staré křivdy Staré křivdy John Marrs

Čte se jedním dechem, ale přiznám se, že jsem si po celou dobu čtení knihy kladla otázku, která z nich je vlastně větší psychopat! Současně přiznávám, že umístit děj knihy převážně do jednoho místa - velkého domu - bylo hodně originální. Druhá kniha od tohoto autora, ke kterému se určitě někdy zase vrátím, protože ten to se zvraty v knize rozhodně umí.

03.05.2024 5 z 5

Pasažéři Pasažéři John Marrs

První kniha (a určitě ne poslední) od tohoto autora a naprosté nadšení. Celá kniha je velmi čtivá, pořád se v ní něco děje, nikde nejsou žádná hluchá místa. I to téma - samořiditelné dopravní prostředky - z velmi blízké budoucnosti bylo super. Jen si teď nejsem jistá, zda se mi po přečtení této knihy bude chtít někdy jet plánovanou trasou metra D :-)
Úplný závěr knihy se mi moc nelíbil, nějak mi tam nepasoval a asi bych si uměla představit zakončení trošku jiné. Nicméně knihu určitě doporučuji všem, kdo mají rádi napětí a nepředvídatelný děj příběhu.

19.02.2024 5 z 5

Sleduj mě Sleduj mě Kathleen Barber

Knížka se četla dobře, člověka žene zvědavost, kdo je tím stolkerem, který Audrey otravuje život. Náznaků a indicií je v ději hodně, člověk se nad tím musí pořád zamýšlet.
Že by ve mně ale knížka zanechala jiný poznatek, než že je nutné si dát pozor na své digitální stopy, to, bohužel, ne. Audrey ani Cat bych za kamarádku nechtěla, obě byly hodně specifické - Audrey potřebou strhávat na sebe všude pozornost a Cat téměř svým zvláštním chováním upoutat se k někomu (až už k Audrey nebo ke Connorovi). Závěr knížky se mi zdál hodně useknutý.

22.01.2024 3 z 5