jarynek komentáře u knih
Ačkoliv se hlavní příběh věnuje budování nového Kamelotu ze strany Růženky, tak je v knize hodně náznaků a dějových odboček (především Sněhu, Wlofi a jejich děti), takže vyprávění nebylo až tak ucelené a v konci nic z toho uzavřené.
Jde tedy spíše o dlouhou předehru k velkému finále a upřímně přiznávám, že moc netuším, kam tím vším autor směřuje a jen doufám, že ty střípky dokáže zdárně složit a slepit (alespoň tak, jak se podařilo dát dohromady Wolfiho) a celé Mýty uspokojivě ukončit. Možná tento díl více docením, až po přečtení závěrečných dvou dílů.
Finální jízda sakra nadprůměrné série, po které se mi bude stýskat. Byl jsem hodně zvědav, jak Millar k závěru přistoupí, a byl jsem celkem překvapen - tohle zakončení mi k Millarovi nesedí. Ne, že by bylo špatné, ale nějak se mi ke zbylému vyznění série nehodí. Ale to je jen malé povzdechnutí nad jinak nádherně chutném dortu plném nadsázky, akce a syrového násilí. A samozřejmě super kresby.
Příjemné, oddychové čtení, které snad až na jednu povídku, nenudilo. Napětí, humor, emoce, to vše je přiměřené dávkováno tak, aby jedno nepřebilo druhé. Občas bylo zakončení poměrně předvídatelné, ale i v těchto případech autor přišel s něčím, co tuto povídku ozvláštnilo. Rád si od Nesba přečtu i další povídkovou knihu.
V celkovém ději se moc v této knize neposuneme, je to takové přešlapování na místě a možná, že by příběh dokázal dobře fungovat i bez nich, ale přesto jsem si jednotlivé sešity, v nichž v každém je hlavní postavou někdo jiný. dostatečně užíval. Máme tu opět plno násilí, krve, bezohlednosti, promarněných a zmařených životů v jižanském špinavém jihu, kde není prostor na sentiment. Vše pro vítězství a zadupání oponentů, nejlépe pod drn. Jednotlivé příběhy jsou jak šrouby, které se utahují kolem trenéra Bosse a přesto mám pocit, že Boss ještě neřekl poslední slovo.
Film patří mezi mé hodně oblíbené, Millar je také oblíbenec, přesto jsem se Kick-Assu (Nářez mi nějak nejde přes rty) doma v knihovničce dlouho vyhýbal, abych si nekazl dojem z filmu. Úplně zbytečná obava. Byla to skvělá zábavná, ale i krvavá jízda. Kniha snad ještě film překonává. Jediné mínus bylo, že při znalosti příběhu jsem neměl při čtení takové ty radostné pocity, kdy autor čtenáře překvapí při dějových zvratech. No i tak to stálo za to. Millar umí výborně uchopit téma superhrdinů z jiného pohledu než je mainstream. Povedlo se mu to v Ultimates, povedlo se mu to u Kick-Assu. No a samozřejmě skvělá je i kresba. Zabíječka je mnohem povedenější (taková milejší, dětštější, důvěryhodnější) než ve filmu. Tento zákusek si nechám chvíli uležet a pak s chutí na další díl.
Kdo čeká komiksový přepis Bible, bude zklamán, ten hollywoodský velkospektákl z toho hodně čiší. Ale jako fantasy příběh s volně použitým biblickým motivem se mi to celkem líbilo. Nadpřirozené postavy, velké bitvy, láska, zrada, rodinná dramata, kruté osudy. K tomu hodně povedená kresba ve velkém formátu. Osud čtvrtého dílu raději nekomentuji.
Čte se to dobře, má to spád, je tam hodně akce, humoru, zajímavé mimozemské postavy. Jen ta hlavní postava mi ani ve druhém díle nesedla. Těžko dávám příběhy, kde hlavní odstrkovaný hrdina lehce překonává všechny překážky, vše zvládá, kam se pohne, tam se dějí ty nejdůležitější události, na které se mnohdy čekalo roky, odhaluje nejpřísněji střežená tajemství, dostane se k umělé inteligenci, která je schopná skoro vše zařídit a mnohonásobně převyšuje schopnosti čehokoliv jiného ... A toho je bohužel v této sérii nemálo. Což je škoda, protože jinak nápady a potenciál příběh má. Slabší 4 hvězdy.
Asi jsem byl příliš namlsán z první knihy, ale pokračování mne nijak nenadchlo. Nějak se honilo moc zajíců a většina jich utekla. Komornější příběh, kde by nebyla zatahována anglická královna, kde by naopak byl více rozpracován hodně rychlý závěr a třeba se trochu vysvětlil původ démonů, by za mne byl určitě přijatelnější. Druhá dějová linka ze současnosti byla překvapivě ukončena už v první knize a pro mne trochu v rámci celého příběhu ztratila význam. Alespoň, že kresba si udržela vysokou úroveň.
Některé příběhy byly hodně dobré, některé trochu slabší, ale všechny bavily. Některé přímo navazují na děj v některé z knih Prvního zákona, některé pouze spíše volně využívají nějakou událost či postavu z Prvního zákona. U Abercrombieho je čtenář zvyklý na rozsáhlejší dějovou linku využívající hodně postav, popisujících jejich charaktery. V těchto povídkách tomu z důvodu rozsahu povídek samozřejěm není možné, je to tedy trošku jiný Abercrombie, ale požád je tam ten výborný cynismus postav, osudové předurčení, před ktrým je nemožné uniknout, tregikomičnost konání některých hrdinů, které vyústí ve zcela něco jiného, než byl záměr konajícího.
Je to čtivé, odpovídá to stylu a atmosféře knih o SH, ale přesto mne samotný příběh nějak úplně nenadchnul. První půlka je bez SH, pouze s Watsonem a je spíše popisná, přesto celkem dobře buduje atmosféru a zápletku. V druhé půlce nastupuje SH, ale těch dedukčních schopností a maličkostí, kdy se boucháte do hlavy, že jste něco přehlédli a klaníte se Velkému detektivovi, je málo. Tak nějak je vše rychle a bez potíží vyřešeno, jakoby to SH vše věděl od začátku. Váhal jsem s hodnocením, selkem mne to bavilo, ale po dočtení mám takový lehký pocit prázdna, že hodnotím níže.
Vyprávění pokrývající jeden rok na odlehlých anglických vřesovištích je hodně klidné a pomalé, nikoliv však nudné. Jen to není čtení pro každého - je to plné lyriky a i když je to vlastně přepis vyprávění hlavní hrdinky ke svému manželovi, tak to často to sklouzne k pocitům hrdinky ve vztahu ke zvířatům, okolí, .... Styl psaní ve mne navozoval atmosféru, že se jedná nikoliv o příběh ze současnosti, ale spíše někde z 19. století. Ačkoliv bylo poměrně zřejmé, kam závěr knihy směřuje, tak přesto bylo na konci pár momentů, které překvapily. Nebylo to špatné, ale na druhou stranu často bych tento styl nevyhledával.
Zajímavý příběh, ale tak nějak jsem nevěděl, kam chce autor směřovat. A nejsem si o tom jist ani po dočtení knihy. Prvek tajemna, s kterým se pracuje v průběhu celého vyprávění , tak nějak vyzněl do ztracena, resp. nebyl na konci knihy dostatečně úderný, aby finále gradovalo. Kresba hodně povedená, především lázně působí záhadně. Na fotkách jsem si našel, že takové jsou i ve skutečnosti a podnítilo to mou touhu se tam někdy podívat:). Hodn jsem váhal mezi 3 a 4 hvězdami, ale nakonec dávám 4 za celkové zpracování knihy a za to, že Argo něco takového vydává.
Kopřva potvrdil, že se umí popasovat s jaýmkoliv tématem, resp. žánrem. S ústřední postavou se setkáváme v různých životních etapách a díky tomu je i vyznění každé povídky trochu jiné. No ani v jedné není Wolrich úplně kladná a sympatická postava, přesto jsem si k Wolrichovi cestu našel, držel mu palce v jeho nelehkých dobrodružstvích a hltal jeho cynické hlášky. Bylo to čtivé a jen škoda, že povídek s Wolrichem není více.
Zajímavé jsou i tři krátké povídky na konci, které s Wolrichem již nemají nic společného a autor u nich trochu experimentoval.
Sice je kniha plná běsů, duchů, skřetů a jiných podivných postav, ale přesto se tajemno z nového příběhu zasazeného do Harrow County nějak vytratilo. Berenika byla v původní sérii fajn, ale tady mi, přestože je hlavní postavou, přišla spíše nevýrazná a tak nějak vláčená dějem. Ačkoliv původní séria ke konci trošku slevila z původně nastavené laťky, tak jsem měl asi příliš velká očekávání, která se zatím úplně nenaplnila.
Líbilo se mi více, než úvodní díl. Neohrožený Pérák má i své stinné stránky, ale to ho právě dělá tím správným českým hrdinou. Je to možná trochu zkratkovité, ale když na tak omezený prostor chcete dostat mimozemšťany, dinosaury, Hitlera s kupou nácků, záporáky jako je Fosforák a Verner, tak to ani jinak nejde. Jediný hendikep jsem měl v neznalosti Dechberoucího zázraku, který se s příběhem Péráka částečně prolíná. Budu muste někdy tento rest dohnat, protože tento způsob českého brakového hrdiny zdá se mi poměrně povedeným.
Nalákala mne krásně udělaná obálka knihy a celkem vysoké hodnocení, ale byl jsem spíše zklamán. Ekozápletka, kdy je popisováno, jak odpad zničil krásný ostrov a výdělky ze zpracování odpoadu zničiy charaktery lidí, ještě jde. Ale způsob, jak dlouhodobě utlačovaný lid přemůže naokonec poměrně snadno zlé vykořisťovatele a v rámci příběhu se vypořádají i s Američanem zastupujícím velké korporace, které samozřejmě mají postranní zlé úmysly, mi nesedl. Začátek byl celkem čtivý, ale postupně se mi to četlo spíše hůře a ztratil jsem vztah ke všem postavám. Váhám mezi 2 a 3 * - nakonec jen 2.
Mé nadšení z těchto povídek nebylo celkově tak velké jako u Výdechu, ale přesto se jedná o nadprůměrné kousky v rámci sci-fi žánru. Každá povídka je osobitý originál, ať už nápadem či stylem, přičemž i v těch nereálných částech jsou povídky založeny na nějak "ohlém" vědeckém základě. Oproti Výdechu jsem se v této knize bohužel setkal s kousky, které mi přišly zbytečně natahované a neudržely moji čtenářskou pozornost tak napjatou. I v těchto případech jsem však stále musel oceňovat autorovu imaginaci s jakou dokáže k tématu přistoupit. Opět jsme hodně ocenil závěr, kde autor pojednááv o vzniku jednotlivých povídek.
Povedená časovka. Zpočátku tedy především detektivka, ale ve druhé půli už to přešlo do čisté sci-fi. Líbila se mi práce s charaktery postav, které se odlišovaly v jednotlivých časových dimenzích. Pěkné využití teorie motýlích křídel. Stejně tak nápad s tím, že alternativní budoucnosti skončí ve chvíli, kdy se cestovatel v čase vrátí zpět, byl dobrý a autor ho dobře rozpracoval. Ke konci, kdy těch čaových dimenzí se v rychlém sledu kupí několik za sebu, jsem si nebyl v některých pasážích jist, ale to nebylo autorem, ale mnou - rozhodně jsem v příběhu nenaleznul žádnou logickou nesrovnalost, kde bych měl pocit, že to autor nedomyslel.
Obálka mne hodně zaujala, za tu palec hodně nahoru. Obsah už byl horší. Vyprávění je hodně strohé, myslím, že kdo nezná podrobněji příběh, tak se v komiksu bude občas ztrácet. Pokud jde o kresbu, tak tam mám jedno velké plus a jedno velké mínus. Mínus - občas jsem měl problém rozpoznat, co se kterým obrázkem má sdělit, resp. co je na něm vůbec nakresleno. Plus - kompozice obrázků. S tou si autoři vyhráli a je jednou z nejlepších, jakou jsem v poslední době v komiksu viděl. Bohužel ta nezachrání mé smíšené pocity z knihy.
Tak tohle je hodně velký odvaz. Je to třeba číst bez předsudků, bez záklopky a jen se nechat unášet příběhem plným explicitního násilí, sprostých slov, ulítlých nápadů, narážek na víru, božích přikázání vyřčených nebožími ústy, ... Já si to tedy užíval plnými doušky a jsem zvědav, zda takto vysoko nastavenou laťku udrží i další díly. Ještě bych chtěl vyzdvihnout obálky jednotlivých sešitů - jedním slovem skvosty.