jarynek jarynek komentáře u knih

Jizvy Jizvy Warren Ellis

Hned od začátku knihy je všudypřítomná tíživá atmosféra, která je umocněná černobílou kresbou. Chápu, že téma a podání příběhu nemusí být pro každého, ale rozhodně si každý, kdo knihu přečte, bude děj dlouho pamatovat. Mne čtení tohoto díla bavilo, ale zase často bych něco takového číst nechtěl.

21.10.2024 5 z 5

Batman v černé a bílé Batman v černé a bílé Neil Gaiman

Udělat dobrou komiksovou povídku na osmi stranách je celkem těžký úkol, přece jen je to hodně omezený prostor. Což se projevilo i v této knize - jsou zde hodně povedené kousky s dobrou pointou, ale i věci, které nudily (zvláště ve druhé půlce knihy). Je to zajímavé srovnání, jak taková škála známých autorů dokáže k tématu přistoupit, ale opět především v druhé části knihy se příběhy odvíjely od stejné konstrukce - záporák snažící se o zločin, Batman, který záporáka přemůže a vše zachrání. Použítí černobílé kresby pro sborník bylo fajn, pár kousků bylo skvělých a celkově mne kresba u málokteré povídky zklamala.

15.09.2024 3 z 5

Wild West: Kniha 1 a 2 Wild West: Kniha 1 a 2 Thierry Gloris

I když těch westernů bylo v poslední době u Vybírala vícero, tak se v tomto případě rozhodně nejedná o tuctový příběh, který by mezi ostatními zapadl, či který by nějak hodně využíval westernová klišé. Vyprávění mnohdy překvapí, kam se ubírá, je zde dostatečně akce, napětí. A k tomu opravdu krásná kresba, která vše povyšuje o level výše. Už se těším na pokračování.

29.08.2024 5 z 5

Zabiják 4 a 5 Zabiják 4 a 5 Alexis Nolent

Trochu nevyužitý potenciál z předchozích dílů. Ačkoliv ani první dva díy neměly velké tempo, přesto tomu nescházelo napětí. Tentokrát to byla spíše nuda bez jakéhokoliv většího zádrhele pro hlavního hrdinu, který přestává být tím chladným zabijáckým strojem bez citů.

21.07.2024 3 z 5

Prsten Nibelungův Prsten Nibelungův P. Craig Russell (p)

Čtení této knihy jsem dlouho odkládal. Bál jsem se, jak bude téma zpracováno. Russellova kniha zpracovávající Kouzelnou flétnu a další opery mi přišla hodně zkratkovitá. Po dočtení Prtenu musím konstatovat, velké příjemné překvapení. Jako našel jsem v ději nelogičnosti a věci, u nichž jsem vrtěl nesouhlasně hlavou, ale celkově to hodnotím jako mimořádné dílo adaptující mimořádné dílo. Zpracování Wagnerovy opery je čtivé, vesměs srozumitelné, přičemž Russell dokázal z děje vypíchnout to podstatné a stvořil epické dílo, které je jistě jedním z vrcholů jeho tvorby.

09.07.2024 5 z 5

Psí vojáci Psí vojáci Adrian Tchaikovsky (p)

Tato kniha klame tělem - tedy obálkou a anotací. Co vypadá jako klasická military sci-fi je akční military sci-fi v první půlce. Poté, co hlavní hrdinové pořádně provětrají svůj zbrojní arzenál, tak se vyprávění přesune k filozofičtějším otázkám. Ne, že by už žádná akce nebyla, ale již není tou stěžejní osou vyprávění, ale spíše kulisou pro závažnejší otázky, které svým způsobem reflektují i témata z naší současnosti. Není to čistých 5 hvězdiček, ale 4 mi přišlo málo:).

01.05.2024 5 z 5

Jednou budeš Arab 6: Dospívání na Blízkém východě (1994-2011) Jednou budeš Arab 6: Dospívání na Blízkém východě (1994-2011) Riad Sattouf

Tak toto byla hodně silná séria. Životní peripetie Riadovi rodiny s reáliemi dvou zcela odlišných kultur a historickýi událostmi v pozadí těžko nechají čtenáře chladným. Některé pasáže se vryjí do paměti hodně hluboko. Závěrečný díl je hlavně o autorově hledání sebe semotného, přičemž výraznou roli opět hraje vztah k otci. K tomuto se někdy rád vrátím.

26.03.2024 5 z 5

Rváčov 2 Rváčov 2 Džian Baban

O něco slabší než první díl. Stínadla stále působí tajemně, svět Vontů navazuje na Foglara dobře, využívání reálných míst přímo vybízí k jejich návštěvě (tedy kdyby všude nebylo tolik turistů), ale vyprávění díky několika dějovým linkám v různých dobách mi přijde občas nepřehledné a ubírá na spádu. Na druhou stranu musím hodně vyzdvihnout výtvarnou stránku knihy, to byla pastva pro oči. Doporučuji pěkně pomalu, pod světlem.

29.02.2024 3 z 5

Okovy války Okovy války Larry Correia

fajnová série - nic rozsáhlého, ale neobsahuje to žádnou vatu, děj je naplněný akcí od začátku až do konce, takže jsem se nenudil ani chvíli. Posldení díl je ve znamení osudového střetu. Ono to vypadalo, že ty osudové střety jsou už v minulých dílech, ale nakonec to autor vždy něčím trumfnul. jen díky té osudovosti oproti začátku ubylo humoru a nadsázky. Na druhou stranu je zde větší tah na branku bez velkých dějových odboček a do ještě více do popředí se dostává několik hlavních postav, takže všechny vedlejší mají v Okovech války ještě menší prostor než v předchozích dílech. Vše směřuje k závěrečnému vyvrcholení, které mi tedy přišlo překvapivě rychlé - ať už vyřešení postavení Aktivních, tak především zúčtování s hlavní záporákem. Ale když máte na své straně Faye, Jacka a Torua, tak to asi ani jinak dopadnou nemohlo:).

04.08.2023 5 z 5

Kick-Ass: Nářez - Zabijačka Kick-Ass: Nářez - Zabijačka Mark Millar

Nebyla to taková jízda, jako v případě jedničky a dvojky KA, které jsem již četl, ale i tak se mi to hodně líbilo. Mám pro Millaruv přístup k hrdinům, superhrdinům, padouchům, superpadouchům, násilí atd. slabost. A to samé platí i k té malé školou povinné holčičce Mindy, která se chce jen začlenit do dívčího kolektivu, a vypadat jako hodná poslušná dcera.

25.07.2023 5 z 5

Dveře spánku Dveře spánku Tim Pratt

Nápad na základní kostru příběhu hodně dobrý, zajímavé vykreslení různých světů je plné autorovy imaginace. Na druhou stranu v druhé půli, přestože kniha není nijak rozsáhlá, jsem se začal trochu nudit a děj byl celkem předvídatelný.

25.07.2023 3 z 5

Goon #8 - Dost prokletí pro všecky Goon #8 - Dost prokletí pro všecky Eric Powell

První půlka super, pokračování vysokého standardu z minulých dílů, avšak druhá polovina sestávající se z povídek jiných autorů byla velkých kvalitativním sešupem. Úplně zbytečné a nudné.

25.07.2023 3 z 5

Goon #6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka Goon #6: Čínská čtvrť a tajemný pan Trnka Eric Powell

V rámci humorné série neočekávaný obrat do vážné polohy. A hlavně velmi povedený. Prolínání současného děje s retrospektivními vzpomínkami, které ukazují skutečnosti, které měly zásadní vliv na utváření Goonova vnitřku i vnějšku, a to vše v dokonalém noirovém hávu s osudovou femme fatale, zákeřným protivníkem a neohroženým Goonem, v jehož srdci je však více smutku, než by našinec na první pohled čekal. Radost číst.

14.06.2023 5 z 5

Kick-Ass: Nářez 2 Kick-Ass: Nářez 2 Mark Millar

Millar si opět s ničím neláme hlavu a jestliže byl první díl nelítostný, drsný, sprostý, krvavý, ..., tak druhý díl šel ve všech aspektech ještě dál. Trochu ubylo humoru, což je škoda, i když by se asi do příběhu úplně nehodil. Millar jde mnohdy "přes čáru" a je to jen dobře, že rád opouští mainstreamové vody a nabízí čtenáři trochu toho méně korektního zážitku. Závěr mne hodně natěšil na další pokračování.

02.06.2023 5 z 5

Článek II. Článek II. Jiří Šimáček

Události související s atentátem na Heydricha z trochu jiného úhlu pohledu. Výborně zpracované téma, v rámci něhož autoři dokázali vypíchnout to hlavní, co se k tomuto historickému okamžiku vztahuje, a vedle toho příběh doplnit detailnějšími střípky, které nastiňují atmosféru tehdejší doby a tím dávají do souvislostí jednání jednotlivých postav. Pro mne jeden z nejlepších komiksů věnujících se československé historii, ukazující, že není vše tak černobílé, jak bývá obvykle prezentováno.

31.05.2023 5 z 5

Paper Girls 3 Paper Girls 3 Brian K. Vaughan

Typický Vaughan - kupa neskutečných nápadů, který na vás hrne takovou rychlostí, že je skoro nestačíte zpracovávat, a k tomu zajímavé postavy plné emocí, které čtenáře nenechají chladnými. V případě Paper girls se podíval na zoubek cestování časem, přičemž potkávání vlastních já, jen jinak starých je v příběhu poměrně často. Tak si říkám, zda bych něco takového chtěl - asi bych se něčeho takového bál:). Četl jsem všechhny tři díly brzo po sobě, ale i tak mne to neuchránilo od toho, že jsem ne všechno plně pochopil. Ale i bez toho to bylo zajímavé a zábavné čtení, které nezklamalo.

21.04.2023 4 z 5

Tabule osudů Tabule osudů Joe Benitez (p)

Jednička mne moc nebavila a tak jsem se ke dvojce hodně dlouho odhodlával. Oproti jedničce ubylo slov a je to ku prospěchu. Samotný příběh není úplný vrchol hitparády, ale naštěstí díky kresbě a akčnímu pojetí vyprávění kniha bavila více. .

13.04.2023 4 z 5

Válka králů Válka králů Kieron Gillen

Pomalu se v těch legendách a jejich verzích začínám ztrácet a přijde mi to překombinované, ale může to být jen mou neznalostí anglických legend. Každopádně jsem se při čtení spíše nudil, hlášek ubylo a dalších postav a legend přibylo. Sérii dokončím, prootže jsem zvědav, zda autor všechny postavy a dějové linky dokáže ukočírovat, ale velká očekávání nemám.

30.03.2023 3 z 5

Žalm pro divostrojné Žalm pro divostrojné Becky Chambers (p)

Kniha má hodně pomalé tempo, akci nečekejte, do kategorie dobrodružná bych to rozhodně neřadil. Je to takové filozofování o lidech, o smyslu bytí, o vztazích. Těžko se mi ale věřilo, že by robot přemýšlel způsobem, jakým tak činí v příběhu. Bylo v tom příliš citů a málo racionálna. A celkově to bylo na můj vkus až příliš pozitivní:). Naštěstí kniha nemá velký rozsah, tak se to dalo vydržet. A rád si přečtu i případné pokračování - celkem mě zajímá, jaký bude mít vztah člověk - robot posun.

26.02.2023 2 z 5

Ekhö: Zrcadlový svět 9 a 10 Ekhö: Zrcadlový svět 9 a 10 Christophe Arleston

Ekho už trošku přešlapuje na místě. Možná, kdybych neznal předchozí díly, tak by to bylo ok, ale takto to už nebylo to pravé potěšení. Různých originálních vychytávek světa bez elektřiny je pomálu, částí, kde je Mravena vtělená do jiné osoby také, a když už je, tak to ani nemá ten správný náboj.

20.02.2023 3 z 5