jarynek komentáře u knih
Neměl jsem úplně velká očekávání. Povídky ze světa Zámku a klíče plus crossover se Sandmanem ne mne působily jako snaha o vydojení z osvědčených značek trochu té smetany. Ale obavy nebyly na místě. Jednotlivé volně provázané povídky jsou výborné. Celé to začíná povídkou s nádechem spíše humorným, ale postupně se více a více utahují šrouby směrem k vážným a hororovým tématům. A že bude tak skvlěle fungovat crossover se Sandmanem vylo asi největší překvapení. Určitě se dá číst bez znalosti původné série či bez znalosti Sandmana, ale myslím, že čtenář si vše lépe vychutná, když tyto příběhy alespoň rámcově znát bude (principy fungování klíčů, některé postavy u Sandmana, ...). Samostatnou kapitolou je kresba - ta povyšuje knihu o level výše a bez ní by určitě ZaK nebyl tím, čím je.
Povedená urban fantasy s prvky alternativní historie. Vyprávění má poměrně svižné tempo a akce střídá akci. Příběh je zpočátku vyprávěn v několika dějových rovinách, které se pomalu sbližují k finálnímu megastřetu, kde je v sázce záchrana celého světového systému. Mám rád takové ty nejednoznačné hrdiny, kteří nejsou úplní klaďasové, občas jsou chybující a ne vše se jim podaří. A v Drsné magii jich je povícero. Vlastně víceméně všichni:). Systém magie s různými schopnostmi je zajímavě pojat, celkem je promyšlený a funguje. Jsem hodně zvědav, kam tato série bude směřovat dále, protože první díl hodně navnadil. Moje první setkání s Larrym Correiou bylo povedené.
Kdo čeká komiksový přepis Bible, bude zklamán, ten hollywoodský velkospektákl z toho hodně čiší. Ale jako fantasy příběh s volně použitým biblickým motivem se mi to celkem líbilo. Nadpřirozené postavy, velké bitvy, láska, zrada, rodinná dramata, kruté osudy. K tomu hodně povedená kresba ve velkém formátu. Osud čtvrtého dílu raději nekomentuji.
Kniha má hodně pomalé tempo, akci nečekejte, do kategorie dobrodružná bych to rozhodně neřadil. Je to takové filozofování o lidech, o smyslu bytí, o vztazích. Těžko se mi ale věřilo, že by robot přemýšlel způsobem, jakým tak činí v příběhu. Bylo v tom příliš citů a málo racionálna. A celkově to bylo na můj vkus až příliš pozitivní:). Naštěstí kniha nemá velký rozsah, tak se to dalo vydržet. A rád si přečtu i případné pokračování - celkem mě zajímá, jaký bude mít vztah člověk - robot posun.
Ekho už trošku přešlapuje na místě. Možná, kdybych neznal předchozí díly, tak by to bylo ok, ale takto to už nebylo to pravé potěšení. Různých originálních vychytávek světa bez elektřiny je pomálu, částí, kde je Mravena vtělená do jiné osoby také, a když už je, tak to ani nemá ten správný náboj.
Taková melancholická vzpomínka na dětství. Ale jak je u Gaimana zvykem, je taková vzpomínka tak trošku hororová, trošku pohádková, hodně fantastická, kde se prolíná obyčejný svět se světem, který je pro obyčejné smrtelníky neviděný, netušený. A dokáže to podat stylem, že čtenáři takové prolínání světů přijde zcela přirozené. Sice ne vše, co jsem od Gaimana četl, mne nadchlo, ale rozhodně umí psát, dokáže navodit atmosféru, dokáže vymyslet origiální postavy a i z celkem normálních situací umí udělat zajímavý příběh. Jen ten konec byl pro mne takový nepřesvědčivý, úplně se mi nehodil k předchozí náladě, kterou jsem z knihy měl. Hodně se mi líbily doprovodné kresby, které jsou neoddělitenou součástí příběhu.
Film jsem neviděl, takže nemohu srovnávat, ale ani nevím, zda ho nyní chci vidět, trochu se po dočtení bojím, že by mi Tom Cruise zkazil dojem z dobré knihy. Knížku už mám doma celkem dlouho, ale čtení jsem stále odkládal. Což bylo škoda, protože se jedná o nadprůměrou mangu. Napínavý sci-fi příběh o boji s mimozemskými agresory - mimiky), který hlavní hrdina v obměněné podobě prožívá neúspěšně opakovaně, je protkán vztahovou linkou s nejúspěšnější vojačkou (alespoň v boji s mimiky). Děj je možná trošku odhadnutelný (tedy až na samotný závěr), ale přesto jsem se ani chvíli nenudil. Právě zakončení bylo z mé strany ne úplně očekávané, ale o to bylo povedenější. Ke spokojenosti přispěla i přehledná kresba.
Čte se to dobře, má to spád, je tam hodně akce, humoru, zajímavé mimozemské postavy. Jen ta hlavní postava mi ani ve druhém díle nesedla. Těžko dávám příběhy, kde hlavní odstrkovaný hrdina lehce překonává všechny překážky, vše zvládá, kam se pohne, tam se dějí ty nejdůležitější události, na které se mnohdy čekalo roky, odhaluje nejpřísněji střežená tajemství, dostane se k umělé inteligenci, která je schopná skoro vše zařídit a mnohonásobně převyšuje schopnosti čehokoliv jiného ... A toho je bohužel v této sérii nemálo. Což je škoda, protože jinak nápady a potenciál příběh má. Slabší 4 hvězdy.
Příběh samotný není až tak převratný. Pokud bych ho měl zjednodušeně shrnout do pár vět bez historických souvislostí, tak by vyzněl poměrně tuctově. Ale právě historický rámec, do kterého je vyprávění vsazeno, a detaily z tehdejší doby, posouvají knihu o několik levelů výše, takže finální dojem ze čtění je výborný. Zároveň je nutno ocenit rozsáhlý bonusový materiál, který pohled na příběh a na starověkou Spartu doplňuje takovým způsobem, že až po dočtení těchto materiálů čtenář dostane plastičtější náhled na komiks. Je to zcela jiné pojetí Sparty, než známe z Millerovy 300, kterou mám hodně rád. Ale 300 nikdy neprohlašovala, že se snaží o věrohodnou historickou sondu. I když jsou obě knihy skvělé, tak 300 i díky vizuální stránce má u mne navrch.
Asi jsem byl příliš namlsán z první knihy, ale pokračování mne nijak nenadchlo. Nějak se honilo moc zajíců a většina jich utekla. Komornější příběh, kde by nebyla zatahována anglická královna, kde by naopak byl více rozpracován hodně rychlý závěr a třeba se trochu vysvětlil původ démonů, by za mne byl určitě přijatelnější. Druhá dějová linka ze současnosti byla překvapivě ukončena už v první knize a pro mne trochu v rámci celého příběhu ztratila význam. Alespoň, že kresba si udržela vysokou úroveň.
Bylo to celkem zajímavé čtení, ale občas mne v ději zarazily některé maličkosti, které mi nepřišly plně důvěryhodné. Když jsem si pak po dočtení našel na netu články, v nichž historikové zpochybňují, že se věci tak, jak jsou podány v knize, mohly skutečně udát, tak nevím, jka knihu hodnotit. Určitě je dobře si připomínat danou dobu, ale z knihy mám trochu rozporuplné pocity.
Moc jsem od Goona nečekal, většinou mne komiksy z kategorie humorných zklamou, ale tentokráte mne to opravdu pobavilo. I když je to jen útržkovitý začátek, tak mne kniha zaujala, byla zábavná a vtipná, plná nápadů a hlášek, které jsem si vychutnával. A přitom občas z toho vykoukne i hlubší myšlenka. Zatím to bylo hodně útržkovité s hodně postavami, kde jsem se trošku už ztrácel. S tím by asi celá série nevystačila, doufám v nějaký ucelenější příběh. Třešničkou na dortu pak byly komerční přestávky.
Na tomto komiksu nejvíce oceňuji vykreslení vesmírného z velké části vodního světa plného zcela originálních živočichů a rostlin. Jeden nápad lepší než druhý. Scény s těmito tvory jsem si opravdu užíval. Zápletka postavená na putování hlavních hrdinů a odkrývajících tajemství, která se kolem nich neustále objevují a vyúsťující v boj proti malému okruhu lidí snažících se zavést diktaturu a toužících po věčném životě sice není úplně originální, ale naštěstí vyprávění rychle ubíhá, takže se čtěnář nenudí. Tak jak byl autor vynalézavý při vymýšlení mimozemského života, tak bohužel nebyl při práci s potavami a vytváření děje s nimi spojeného. Postavy mne nějak moc nezaujaly a přestože občas se chovaly poněkud naivně, tak se jim vše dařilo, kam se hnuly, tam se dělo něco převratného, neměly problém se náhodně potkávat i po velmi dlouhé době, ... No rozhodně ale jsem moc rád, že to u nás vyšlo a budu rád, když budou následovat další pokračování.
Tak toto bylo zatím lepší, než jsem očekával. Cesta za pomstou v atmosféře viktoriánské Anglie a vedle toho paralelně na pozadí ještě další příběh, přičemž oba mají zajímavou zápletku. Hlavní linka pak obsahuje větší počet záporných, především mužských, hrdinů, ale spíše než agitka proti mužům je to otázka výrazných třídních rozdílů a tehdejšího postavení mužů ve společnosti. To se pak ženám těžko bojuje, i když občas jim nic jiného nezbývá. Hlavní hrdinky vystupují sympaticky a čtenář jim plně drží palce ve všech krkolomných situacích. Mnohem více nejednoznačně zatím působí vedlejší linka ze současnosti, kde se k pomstě využívají i prostředky z oblasti terorismu. Tak snad pokračování udrží nastavenou laťku.
Moje první čtenářská zkušenost s autorem. Je vidět, že psát umí, s nápady zvládá pracovat. Začátek byl hodně povedený, rychlý nástup akce, odhalování nových zákonitostí života hlavního hrdiny, zajímavá záporná postava. Postupem to trochu ubralo na tempu a originalitě, snaha co nejvíce se naroubovat na Krysaře byla nakonec spíše na škodu. Pár popisných pasáží, zejména vztahujících se k hudbě, jsem přeskákal a myslím, že by v knize ani být nemusely. Na zadek si z knihy nesedám, ale na druhou stranu je to pro mne určitě nalákání na některou z dalších autorových knih. Slabší 4.
Kniha pokrývá celkem věrně děj románu, ale díky rozsahu komiksu došlo k určitému zkracování a zjednodušování a nějak se z toho vytratila všechna ta atmosféra stísněnosti, nevyhnutelnosti, ta úporná byrokracie, která hlavním hrdinou vláčí a nenechá ho vydechnout. Toto jsem četl poněkud nezaujatě, nevtažen do příběhu. Je jasné, že takovéto adaptace to mají těžké, protože se neubrání srovnání s výbornými originály, ale třeba Matyáš Namai v 1984 dokázal, že i adaptace může být na vysoké úrovni. Tady se to úplně nepovedlo. Kdo ale nechce číst originál a seznámit se s Kafkou, tak toto postačovat bude.
Zajímavý sci-fi komiks vždy potěší a Matce se to povedlo vrchovatě. Lemire zde opět dokazuje, jak umí dobře pracovat s postavami a emocemi, přičemž dokázal i napsat věrohodné chování dětských postav, což se ne každému autorovi podaří. K tomu přidal napínavý příběh plný akčních scén a mrtvol více než bych očekával. Vyprávění má od začátku svižné tempo, které ke konci ještě graduje, takže je těžké čtení byť jen na chvíli přerušit. Nutno ještě vyzdvihnout výbornou kresbu, která se k tomuto vesmírnému dobrodružství skvěle hodí. Nemám, co bych knize vytknul.
Některé příběhy byly hodně dobré, některé trochu slabší, ale všechny bavily. Některé přímo navazují na děj v některé z knih Prvního zákona, některé pouze spíše volně využívají nějakou událost či postavu z Prvního zákona. U Abercrombieho je čtenář zvyklý na rozsáhlejší dějovou linku využívající hodně postav, popisujících jejich charaktery. V těchto povídkách tomu z důvodu rozsahu povídek samozřejěm není možné, je to tedy trošku jiný Abercrombie, ale požád je tam ten výborný cynismus postav, osudové předurčení, před ktrým je nemožné uniknout, tregikomičnost konání některých hrdinů, které vyústí ve zcela něco jiného, než byl záměr konajícího.
Dobré to je, ale ve srovnání s jinými Brubakerovými kousky slabší. Je to takové konvenční krimi, které v rámci noir žánru ničím závratně novým nepřekvapí. Na druhou stranu přes poměrně hodně textu děj rychle plyne, nechybí zajímavé akční scény a sympatický hlavní hrdina, který nějakou tu ráno dostane, ale více jich rozdá. Na to, že je to jedno z prvnch autorových děl, tak již zde máme základy drsné školy, na nichž jsou vystavěny pozdější Brubakerovy příběhy.
Nečekal jsem, že se vše vysvětlí, ani, že vše bude dávat smysl, ale i tak jsem doufal v nějaký komplexnější závěr, kterým by tu jízdu, na kterou čtenář naskočí v první knize, navedl na nějaký cíl. A toho jsem se nedočkal. Celkově druhá kniha vyznívá hůře. Namísto fantaskních orgií s přehršlí nápadů a s laskavým humorem z první části tady máme zrychlenou cestu do hlubin duší některých hrdinů, která má ukázat důvody jejich jednání. Vše je najednou takové vážné, v okolí číhá válka a málokterá postava může říst, že je šťastná. Pořád to bylo fajn, kresba nádherná, ale po tom minulém namlsání to je prostě slabší odvar. I tak jsem moc rád, že u nás Azimut vyšel a mohu jen doporučit.