javirgo
![Jak se mají Mayové aneb Proč bychom se neděsili Jak se mají Mayové aneb Proč bychom se neděsili](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100008/jak-se-maji-mayove-aneb-proc-bychom-ivk-100008.png?v=1648723390)
Po přečtení vynikajícího románu Cejch, jsem musela zkusit od Z.Šmída ještě něco jiného. První kniha, která se ke mě dostala byla právě tato expedice kamarádů a již zkušených cestovatelů na území Mayů. Při líčení jejich dobrodružné cesty jsem se hodně pobavila a často i srdečně zasmála. Jejich putování jsem si doplnila na pár videodokumentech, které jsem našla na You Tube. Je to opravdu krásná a zajímavá destinace, ale také nebezpečná. Jinak se mi styl psaní a hlavně humor moc líbí. Asi si nějakou další autorovu knihu koupím, abych jí měla doma po ruce, až si budu chtít přečíst něco pro zasmání
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Příběh dvou měst Příběh dvou měst](https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91652/pribeh-dvou-mest-R6g-91652.jpg?v=1586945636)
Zpočátku jsem měla chuť knihu odložit. Nic mě nedávalo smysl a styl psaní mě moc neseděl. Postupně i když dost pomalu se ale děj rozplétal a příběhy jednotlivých postav do sebe začaly zapadat a dostávat význam. Při těch hrůzách revoluce jsem nečekala dobrý konec, ale takový, jaký ve svém vyprávění vymyslel pan Dickens, byl pro mě hodně silným zážitkem.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Řecká ruleta – Příběhy lidí v nejisté době Řecká ruleta – Příběhy lidí v nejisté době](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/258926/recka-ruleta-pribehy-lidi-v-nejiste-258926.jpg?v=1437637672)
Moc dobře, že autoři pro nás napsali tuto knihu. Dovídáme se tak o situaci v Řecku z objektivního pohledu občana, který tam žije.
Ani se mi nechce věřit, že takovéto fungování státu EU je v současné době možné. U nás existují také lidé, kteří vydatně zneužívají sociální systém, ale sociální dávky pro "nevidomého" řidiče kamionu, nebo 90ti letá stařenka, která pobírá důchod po svém otci jako neprovdaná dcera, to je tedy síla. Není to ale vina jen těch lidí, ale systému, který to umožní. Je moc smutné, že s tím nedokáže nikdo nic udělat.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Králův dluh Králův dluh](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137496/kraluv-dluh-Brw-137496.jpg?v=1598797084)
Oldřich z Chlumu je sice zajímavá a sympatická osobnost, ale Husitská epopej se mi líbila víc.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Bouře Bouře](https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/326493/valka-ruzi-1-boure-S1Z-326493.jpg?v=1483026400)
Hodnotím jako dobrý, mírně nadprůměrný historický román. V uvedeném seznamu postav jsem se moc nevyznala ale rodokmeny jsou super. Pokračuji další částí a doufám, že mě rovněž nezklame.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poselství růží Poselství růží](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128395/poselstvi-ruzi-QIL-128395.jpg?v=1423345724)
Pěkný příběh, ale zbytečně moc zdlouhavý. První dvě části bych hodnotila lépe. Třetí část "Rachelin příběh" už mě moc nebavil. Přišlo mě to už jen jako pitvání toho, co už bylo sděleno . Další díly už asi číst nebudu.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Kolumbova záhada Kolumbova záhada](https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/133533/kolumbova-zahada-133533.jpg?v=1346090184)
Jako první z knih S.Berryho se mi dostala do rukou právě tato, která byla u nás vydaná zatím jako poslední a moc nadšená jsem z ní nebyla. Je zde ale pár jeho knih, které mají lepší hodnocení, takže než ho jako autora zavrhnu, dám mu šanci a zkusím ještě něco jiného.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Poslední valčík Poslední valčík](https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25800/posledni-valcik.jpg?v=1313664614)
Barvitě popsaný život na australských farmách. Děj se odehrává ve dvou časových rovinách. Příběh Jenny je ze současnosti a příběh Matyldy z minulosti je vyprávěn na základě záznamů z jejích deníků. Tragický osud Matyldy je sice hodně smutný, ale částečně se dalo ledacos předvídat.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Poutníci Poutníci](https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/6355/poutnici-KFH-6355.jpg?v=1572428357)
Můj názor se shoduje s komentářem Hortenzie. Věčná Ambra je jen průměrná, odpočinková četba. Toto je proti tomu široce koncipovaný román a připadalo mi to, jako by ho psal jiný autor . Také doporučuji.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Věř ve svého boha Věř ve svého boha](https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/8664/ver-ve-sveho-boha-8664.jpg?v=1235459705)
Shoduji se a souhlasím s komentářem kuti
Mám ráda napínavé a poutavé příběhy. Pokud mě kniha navíc poučí je to jen další plus a tento román patří právě mezi takové. O baskické teroristické organizaci ETA jsem dosud moc nevěděla a zde je vše uprostřed děje dobře a jednoduše popsané. Možná pro celkové vyznění románu trochu s nadsázkou, ale alespoň již o tom něco vím. Jen ten hodně šťastný konec s přihlédnutím k dramatickým událostem mi také moc neseděl. Jinak ale opět velmi dobře napsaný román a těším se na další.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Vzdálené vrcholky hor 1 Vzdálené vrcholky hor 1](https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14828/vzdalene-vrcholky-hor-14828.jpg?v=1262419743)
Milovníkům dobrodružných romantických příběhů rozhodně doporučuji. V roce 1984 byl na námět tohoto románu natočen úspěšný TV seriál, který tehdy vysílala i naše televize. Na příběh Ašóka a krásné Andjuli si dříve narození určitě vzpomenou.