JitulHa komentáře u knih
Na tuhle knihu jsem natrefila jen tak mimochodem, a musím říci, že to byla opravdová výhra. Je to příběh s neuvěřitelným kouzlem, který se hodí takzvaně do každého počasí, stačí jen chuť ke čtení. Mám to osobně vyzkoušené, ta knížka už totiž prošla rukama celé řadě mých známých, a všichni byli po přečtení stejně nadšení. Kniha je psaná nenuceně, a přitom velmi poutavě. Celý příběh je vyprávěn z pohledu hlavního hrdiny, kterého si prostě musíte zamilovat. Autorka se dokázala bravurním způsobem vžít do jeho mysli - jeho způsob vyjadřování, komunikace s ostatními, ta jeho nepředstíraná naivita. Zkrátka vše, naznačuje tomu, jako by před vámi skutečně stál Perry takový, jak ho autorka v knize popisuje - muž, který by u některých lidí, pro svůj stupeň IQ, mohl budit dojem, že je spousta věcí nad jeho chápání. Nicméně, opak je pravdou, Perry je mnohem vnímavější, než se může zdát. Doporučuji.
Dva hlavní protagonisté Louisa i William se musí poprat s něčím novým, s něčím, co nechtěli, možná proto je osud svede dohromady. Na první pohled tak může kniha vzbuzovat dojem, že v ní jde pouze o jeden tragický lidský osud či o lásku. Ale jde v ní o mnohem více, je o tom, že člověk nikdy nemá považovat to, co má za samozřejmost a má si vážit i nepatrných maličkostí. Také o tom, co všechno můžeme udělat pro druhé, nebo čeho jsme schopni se vzdát. Především asi donutí zamyslet se nad svým vlastním životem a nad tím, co je možné ztratit.
Kniha se točí prakticky jenom kolem samotného Conora a jeho vypořádáním se sám se sebou, ostatní postavy zde pouze dokreslují nezbytné okolnosti, čímž vlastně dotvářejí celý děj. Rovněž, je to vyprávění o tom, že pravda může být někdy dvojznačná a že některé věci můžeme cítit jinak, než by nám bylo milé. Příběh je psán čtivým a poutavým způsobem. Na děj je nahlíženo očima vypravěče, je rozdělen do krátkých kapitol, které jsou navíc proloženy krásnými ilustracemi. Právě ilustrace dodávají knize na takové té tajemné atmosféře, kterou vyzařuje netvor v podobě letitého tisu. Příběh se dá hravě přečíst během jednoho odpoledne. Nicméně nad jeho obsahem lze dumat daleko déle.
Pokračování série Twisted se tentokrát soustředilo na Bridget a jejího nevlídného bodyguarda. Napětí se zde dalo přímo krájet (nebo dokonce řezat?!), jen co je pravda. Vážně, bylo zajímavé sledovat tuhle dvojici a to vření kolem nich... I když se mezi nimi zpočátku ještě nic nestalo, působilo to jako by ze sebe právě strhali veškeré oblečení. Navíc autorka opět přichystala pořádný twist, a není tedy divu, že stránky knihy ubíhaly jako na běžícím páse. Potlesk, ale patří především samotné princezně, za to jak odvážně se dokázala rvát o své místo na slunci. No, a pan Larsen, ten byl tou pomyslnou - pěkně hříšnou - třešničkou na dortu! Takže, všechna čest a hurá na další část!!
Kniha mě upoutala svou anotací, ale rozhodně jsem si nemyslela, že ten příběh bude vážně tak skvělý! Opravdu výborně napsaný a promyšlený děj nad kterým se můžete rozplývat i zoufat zároveň. Postavy si vás okamžitě získají, až se přistihnete, že s napětím sledujete jejich cestu za znovu objevením vzájemného pouta, jež se nejprve zdálo více než ztraceno. A ve chvíli, kdy máte dojem, že už můžete konečně přestat držet hrdinům palce, jelikož do sebe vše začíná krásně zapadat - přijde takový twist a s ním i poslední řádky knihy... Po dlouhé době neotřelá kniha, která mě skutečně vtáhla a teď lituji, že se nemohu ihned pustit do druhého pokračování.
Sérii jsem si napoprvé skutečně oblíbila, proto jsem se ihned pustila do dalšího pokračování a rovněž se v něm nezklamala. Nicméně, musím přiznat, že samotná romance hrdinů mě tady tolik nezaujala, tento fakt mi ale plně vynahradilo, všechno to ostatní, co se dělo kolem. Zejména hodiny profesora Nolana, Dawnina láska ke psaní, Spencův osobní příběh, Sawyeřiny trefné, byť nevybíravé poznámky... a mohla bych vesele pokračovat dál. Důkaz toho, že se autorce podařilo vytvořit opravdu skvělou základnu hrdinů, jejichž osudy hltáte stránku za stránkou, prostě se k nim pokaždé rádi vrátíte, až je možná docela jedno, kdo zrovna hraje hlavní housle - všichni jsou super. Přečtěte si ty knížky!
Tohle bylo něco nečekaného a zvláštního, ale vážně jsem se bavila! Plusem bylo také to, že si u knihy odpočinete od všech těch trochu naivních, někdy dost ufňukaných hrdinek, protože příběhu vévodí muži. A ti, zkrátka nemají potřebu své city tolik sdílet, namísto toho se do všeho vrhají po hlavě a naplno. Zároveň jsou to hokejisté, kteří se snaží využít jakoukoliv svou šanci na ledě i v životě. Přestože vědí, že nelze skórovat pokaždé. Dámy autorky se zde pořádně pochlapily, těším se na pokračování. Super!
Nějak mi vážně chybí slova, která by tuhle knihu dokázala plně vystihnout. John Green vytvořil opravdu výjimečné dílo. Každý si musí ten příběh sám projít, aby dokázal porozumět. Postavy mají totiž svou vlastní komunikaci, která se dá obtížně vyjádřit, Hazel a Gus se spolu baví jejich vlastním způsobem - všechny ty slovní obraty dostatečně chápou a dokážou se nad nimi pousmát jen oni dva. Mají mezi sebou něco, co je jenom jejich. Ty postavy jsou podány s takovou opravdovostí, že se člověku ani nechce věřit, že jsou smyšlené, dokonce i když ví, že smyšlené jsou. Překvapující a zároveň zajímavé, je také to, že ač jde o autora, celý příběh je vyprávěn z pozice hlavní hrdinky Hazel, jejíž myšlenkové pochody Green zpracoval opravdu obdivuhodně. Ne, tahle knížka se nedá vyprávět, ta se zkrátka musí číst!
Myslím, že snad každý, kdo čte Riordanovy série pravidelně si přál, aby se tato kniha stala skutečností! A tak Rick své čtenáře, coby takový "posel bohů," konečně vyslyšel. Byl si však vědom toho, že napsat příběh hrdiny jménem Nico di Angelo nebude lehká věc - jelikož právě Hádova syna zbožňují všichni věrní fanoušci již od třetího pokračování Percyho Jacksona, ve kterém se poprvé objevil - možná proto se tentokrát rozhodl pro spoluautorství. Tento nový příběh našeho "klubíčka temnoty," je dějově zasazen po událostech závěrečného dílu Apollónovy série, tudíž už víme, co všechno má Nico za sebou a zvědavě tápeme, co může mít ještě před sebou... A že ani v této chvíli nebude mít zrovna na růžích ustláno, je asi jasné. Tak jasné jako zářivá povaha jeho přítele Willa. Celý příběh se, ostatně jako vždy, povedl a kromě náročné i strastiplné výpravy, podané velmi působivým stylem, se tu dočkáme i retrospektivních střípků, které nám více přiblíží vztah obou hrdinů. Nezbývá tedy než knize dát velké doporučení, spojené s nesmírným očekáváním s jakým dalším příběhem jen může autor příjít příště... Nevím, ale jistě to bude opravdu božské!!
Liam O´Dire zůstal sám sebou, sice otevřel své srdce nesrdce jisté ženě, ale to je všechno! Ano, je stále tím bezohledným všehoschopným parchantem, se kterým jsme se střetli v první části této nevšední série. Upřímně, kdyby tomu bylo jinak, autorka by totálně pohřbila veškeré přednosti celého příběhu, a to by byla, věřte či ne, opravdu velká škoda. Právě zdejší postava hlavního hrdiny, ji totiž odlišuje od ostatních pikantních romancí z podsvětí. On je zkrátka nelítostný zlosyn se sexy zevnějškem, ať už s Jessicou po boku, nebo bez ní. Také ji to nevysvětlitelně táhne nejen k Liamovi samotnému, nýbrž i do jeho nebezpečného světa. Možná víc než by se dalo považovat za příčetné... A možná začínám pochybovat o své vlastní příčetnosti, ale mně se to jednoduše líbilo - ta surovost, vztek a nemístnost ve vyprávění do tohoto temného příběhu krásně zapadla. Tenhle poněkud zvrácený příběh si totiž na nic nehrál, on takový skutečně byl.
Psáno s nadějí je za mnou. Musím říci, že ani toto pokračování nelehkého příběhu, kdy krutá hra osudu svedla dohromady cesty různých lidí, nezklamalo. A že tahle cesta skrývala opravdu velice temná zákoutí, o tom nemůže být pochyb. Pokud si tedy myslíte, že po přečtení několika posledních řádek předchozí knihy už vás žádný větší šok nečeká, jste na hodně velkém omylu! Jsem vážně ráda, že se autorka rozhodla zdejší příběh rozdělit jenom do dvou částí, protože případné další čekání na závěr, bych po těchto zkušenostech asi nezvládla. Vím, jednalo se pouze o fiktivní příběh... Ač stejně to všechno, čemu se pokoušeli čelit a přestát v naději, že se tam někde snad možná objeví pomyslné světlo na konci tunelu, bylo jednoduše strašné a šílené a nemám slov... Každý má své démony, ale i tak se může stát pro někoho jiného hrdinou, nebo i oporou sobě navzájem. Krásné, byť srdcervoucí milostné drama, dokazující že rodinu si mnohdy člověk nevybírá, ale vytváří. Doporučuji k přečtení.
Božský bastard mě přímo ohromil, jeho nástupce oproti očekávání, bohužel až tolik ne. Ač Max byl ve své podstatě skvělý hrdina, a narovinu, která žena by nesnila o svém vlastním Božském cizinci, se samotným příběhem už to tak valné nebylo. Zejména pak, děj založený jenom na dohodě a účelovosti společných schůzek ústřední dvojice, jim nakonec paradoxně ubíral na veškeré atraktivitě. Zkrátka celá vzájemná intimita, ztrácela jiskru, ve světle vší té naaranžovanosti, jelikož se předem vědělo, co se asi odehraje či kdy, a to prostě nějak nebylo ono. Navíc, Sára byla s těmi svými "pravidly" většinu času nesnesitelně urputná, že by se nad jejím uvažováním daly oči protáčet pěkně dlouho. Co dodat? Toto pokračování docela zamrzelo, ale mám neodbytný pocit, že s Božským hráčem bude daleko větší zábava...
Další hříšník je za mnou! Tahle kniha byla o Deanovi, chlapíkovi, který se jevil jako ten nejvíce bezstarostný ze všech čtyř hrdinů. Zkrátka vysmátý rošťák, co vymetá každý večírek. Celou dobu, až do chvíle, kdy vyložil všechny karty na stůl a vypověděl svůj příběh do posledního nehezkého detailu. Autorka snad s touhle sérií nemohla sáhnout vedle, jelikož každému z nich vymyslela svou vlastní chaotickou osobnost, přidala pěkných pár kostlivců do skříně a ještě to dovršila pořádnou dávkou sex appealu! Z čehož plyne jediný možný závěr - Hříšníkům nelze odolat, tak to ani nezkoušejte a pustťe se do čtení!
Příběh Amerického prince lze nejvýstižněji charakterizovat jako smršť plnou erotiky, temných tajemství, nebebezpečných intrik a neskutečných obětí, to vše se točí kolem našeho nezvyklého tria milenců. Avšak tady převzal stěžejní roli Embry Moore - malý princ rozpolcený láskou mezi dvěma lidmi a nenávistí k sobě samému. Právě jeho postava, byť stojící vždy ve stínu ústřední dvojice, působí nejvýrazněji a myslím, že mnoho čtenářů bylo zvědavých na jeho pohled na věc. Pokud u vás tedy po přečtení prvního dílu převládalo potěšení nad mírným pohoršením, pak budete z knihy určitě nadšení, jelikož tady je tenhle netradiční dějový koktejl alespoň dvakrát (nebo možná dokonce třikrát) silnější. Nezbývá než čekat až se představí sám Král...
Tahle kniha měla stát za to - vždyť byla přece o Nolanovi! Bohužel, se místo toho stala hořkým zklamáním. Mám v oblibě svět, který autorka v sérii Znovu vytvořila, opravdu. Všechny ty párečky, univerzitu, prostředí, rozmluvy mezi nimi... Ale tady to prostě vůbec nefungovalo. Nemyslím, že by to bylo tím střetem studentka-profesor, naopak to vytvářelo dobrý potenciál příběhu. Ale když k tomu přidáte Everly, která se neustále zabývá svými myšlenkami a problémy, s nikým vlastně nedokáže mluvit, chodí věčně špatně naložená a opakuje dokola to samé, tak proti tomu ani sám podivínský usměvavý Nolan se svými popkulturními postřehy a sexy kostýmem Thora nemá moc šancí! Je to velká škoda, protože on je jednoznačně naprosto skvělá postava. Co se dá dělat, doufejme, že příští pokračování, kde převezme hlavní housle Blake, si povede lépe.
Ústředním tématem knihy je sněhová kalamita, která postihla jedno městečko. Právě tady se pak odehrávají všechny tři povídky zdejších postav, jejichž osudy jsou nějakým způsobem propleteny, nebo se teprve střetnou. Nelze říci, který ze všech příběhů byl nejpovedenější, protože každý z nich, zahřeje, pobaví, potěší a zavoní tou pravou vánoční atmosférou, která je prostě neopakovatelná... (více v záložcce recenze).
Já. Ten. Příběh. Miluju. Nevím, jak lépe bych knihu shrnula, jelikož pro mě má pořád stejnou intenzitu, a to po několika letech od přečtení. Je v ní síla, prudkost a neskutečná vášeň! Hlavního hrdinu Remingtona si musíte zamilovat i s tou jeho komplikovanou osobností, protože právě ta ho dělá tím, kým je - jeho návaly vzteku se střídají se starostlivou něhou, té je však schopen jedině vůči své Brooke, která u něj zárověň dokáže vyvolat obrovský oheň touhy. U spousty knih tohoto žánru se píše, že vám nedají spát, budete s hrdiny sdílet pocity, prožívat jejich příběh, tahle je jedna z mála, které se to opravdu povedlo!
Jestliže, jsem u předchozích částí série Znovu psala, že mě zaujaly a čtení jsem si opravdu užila, pak tenhle díl byl jestě o level výš - tedy absolutní top strop! Vážně! Sawyer a k ní Isaac! Nedostává se mi slov, jak dobře tohle duo fungovalo, přečetla jsem tu knihu na jeden zátah! Řekla bych, že autorka už po tomhle nemůže přijít s ničím lepším. Zároveň se ale nemůžu dočkat Nolana a Everly ve čtvrtém pokračování... To bude nejspíš taky pořádná bomba, uvidíme.
Tato kniha se uvádí jako poetický příběh, co se týče prostředí, to takové rozhodně bylo - malebná vilka na pobřeží prosluněné Itálie - co víc si přát, romantika přímo vystřižená. Nicméně, ta intimita, která zde vznikla mezi hlavními hrdiny, hraničila spíše s posedlostí. Obzvláště pak některé pasáže působili až zvrhle??? A ostře kontrastovali s tím poetickým prostředím, ale třeba právě to byl autorův záměr. Zkrátka příběh jednoho léta, kdy si dva lidé vzájemně dovolili něco, co možná neměli, ale kdyby to nezkusili, asi by si to do konce svých životů vyčítali... Knížka by si zasloužila vlastní debatní kroužek, první otázka: Má smysl pouštět se do něčeho, o čem víme, že nemůže mít dlouhé trvání, ale přesto po tom hladově toužíme? A podobných otázek je tu více. Doporučuji přečíst.
Novinka od E. L. James mi takříkajíc vyrazila dech - ne, vážně! Poté, co jsem četla Padesát odstínů šedi, které nebyly špatné, ale pár much by se tam našlo, jsem čekala něco na ten způsob, ale tohle... To bylo něco docela jiného, skoro bych se nebála říct, že to působilo jako by sama autorka vyzrála, co se týče psaného projevu. Určitě je znát velký posun, ať už jde o barvité popisy krajin, změny prostředí a celkového vystavění příběhu, který kromě té hlavní milostné dějové linie, sleduje i pěknou řádku dalších cestiček. Ten příběh si mě naprosto získal se vším všudy! Líbil se mi tu ten kontrast a napětí ústředního páru, jenž bylo přímo hmatatelné. Úplně to vidím na plátnech kinosálů - vášeň vetkaná do tónů klavíru. A Maxima, toho si nelze nezamilovat. Chválím.