JitulHa JitulHa komentáře u knih

Hvězdný šéf Hvězdný šéf J. D. Hawkins

Příběh sliboval zábavnou hru na kočku a myš plnou vzájemných střetů a jisker, bohužel se tak nestalo. Kniha působila velmi instantním a mechanickým dojmem, ať už šlo o samotný děj či charaktery postav. Navíc Willow byla neskutečně otravná až podlá. Opravdu se divím, že pro ni měl hlavní hrdina takové pochopení a vše jenom tak přešel, takoví muži mohou asi existovat pouze v knihách... Celé to zkrátka bylo sešité rychlou nití bez špetky jakékoliv intenzity.

18.08.2019 3 z 5

Zatmění Zatmění Stephenie Meyer

Ve třetí části, která nese název Zatmění, se hrdinové snaží vrátit hodně věcí zpátky, aby zabránili opakování některých chyb, zároveň se přizpůsobují tomu, co je nevyhnutelné. Také se objevuje spoustu dalších nesnází, ať už v podobě údajně zažehnaného nebezpečí, které vyplouvá znovu na povrch, nebo Belly, jenž musí učinit jedny ze svých nejtěžších rozhodnutí. A musím zmínit zase Jacoba, protože je pro mě v tomhle díle asi nejvíc rozčilující prvek, jak pořád nerespektuje Bellino přání, a neustále jí do všeho mluví, a hned po něm samotná Bella, která chvílemi neví, co chce. Ale i tak se jednalo o poměrně čtivé pokračování.

07.04.2018 4 z 5

Stmívání Stmívání Stephenie Meyer

Stmívání coby první část celé tetralogie, je takový vstup do příběhu, kdy se hlavní hrdinové poznávají a vzájemně oťukávají. Edward se sice snaží Belle vyhýbat, protože je pro něho největší pokušení, kterému ve svém dlouhém upířím životě musel čelit, zároveň ji, ale nedokáže nechat na pokoji. Bella, je na tom s Edwardem podobně, vrtají jí hlavou podivnosti, které jsou s jeho osobou a vlastně celou rodinou Cullenových spojeny. Netrvá dlouho a Bella se dozvídá celou pravdu o nesmrtelnosti, krvi a upírech, čímž se však vystavuje vážnému nebezpečí. Pokud čekáte převratný děj a spoustu akce, tak toho je tady opravdu pomálu, jsme svědky hlavně Belliných myšlenek na Edwarda a jejího pátrání po jeho původu. Nicméně některé dialogy mezi nimi, jako třeba když oba mluví o upířích záležitostech, ale ani jeden to nechce vyslovit nahlas a neustále mezi sebou slovně kličkují, jsou celkem zábavné.

07.04.2018 4 z 5

Stephenie Meyerová: autorka ságy Stmívání Stephenie Meyerová: autorka ságy Stmívání Ryan Burton

Twilight sága byla svého času v knižním světě skutečným fenoménem. Proto, není divu, že se její čtenáři začali zajímat také o samotnou autorku či o to, jak tato temná romance vlastně vznikla. Odpovědí na tyto otázky je právě tahle tenoučká knížečka, která je ještě navíc v komiksovém zpracování, takže ji máte přečtenou během pár minut.

07.04.2018 3 z 5

Láska pod parou Láska pod parou J. Lynn (p)

J. Lynn zkrátka umí, její knihy mám ve velké oblibě, vždy vytvoří sympatickou dvojici hrdinů a povedené dialogy, které vás baví a vtáhnou do děje. Svůj příběh také pokaždé okoření něčím hlubším - nějakým problémem, traumatem nebo minulostí, s níž se její hrdinové neradi chlubí. Ne jinak tomu bylo u téhle knihy. Příběh to byl tedy opět povedený, i když musím přiznat, že první díl s názvem Jako led se mi líbil více, přesto nemohu říct, že bych byla zklamaná, autorka u mě zase zabodovala.

10.03.2018 4 z 5

Nespoutaná Nespoutaná Cynthia Hand

Nespoutaná je vyvrcholením celé andělské trilogie. Byl to opravdu závěr s velkým Z. Myslím si, že tento díl byl z celé trilogie nejlepší! Někdy tomu bývá přesně naopak, ale u série Nadpozemská bych řekla, že s každým dílem šel příběh nahoru a víc mě zaujal, nemluvě o těch všech překvapeních, které zde autorka připravila. Zkrátka, především kvůli tomuto dílu nelituji, že jsem se do téhle série pustila, jelikož byl jasně tou pomyslnou třešničkou na dortu.

05.03.2018 5 z 5

Každé řešení má svůj problém Každé řešení má svůj problém Kerstin Gier

Každé řešení má svůj problém, je první knihou, kterou jsem četla od autorky Kerstin Gier, jelikož se mi tahle knížka velmi líbila, pořídila jsem i další tituly od ní, včetně báječné série Drahokamy, která dodnes patří k mým nejoblíbenějším. K samotné knize musím říci, že byla velice čtivá a zábavná, ústřední hrdinky jsem docela litovala, její život totiž nebyl žádný med, ale to, co způsobila těmi svými dopisy, to byla teprve hrůza, vážně bych nechtěla být v její kůži, a muset čelit všem těm nevěřícným a naštvaným výrazům jejích příbuzných a známých. Ale jak už jsem zmínila, kniha je podaná s humorem a ironií, díky kterým je tohle životní drama hlavní hrdinky jaksi zjemněno, a čtenář se tudíž spíše pousměje nad ironií osudu, než aby proléval slzy.

05.03.2018 5 z 5

Tak trochu jiná Tak trochu jiná Nina Berry

Představte si, že se jednoho dne probudíte na tajuplném místě, kde jste nikdy předtím nebyli. Navíc se ocitáte uprostřed zamřížované klece a nemáte nejmenší potuchy, co to má všechno znamenat. Přesně tohle se přihodilo Desdemoně, ústřední hrdince příběhu. Zjišťuje, že kromě lidské stránky, v ní dřímá divoká šelma, která je připravena bojovat. Musím říct, že když jsem zjistila, že se ústřední hrdinka bude proměňovat v tygra, byla jsem nejprve trochu skeptická, přišlo mi totiž, že to bude až moc vyfantazírované a nebude to působit opravdově, ale to jsem se zmýlila, protože ta proměna zde byla vykreslena vážně skvěle. Kniha není tak dlouhá, pokud jde o počet stránek, avšak má poměrně malá písmena, přesto děj utíká rychle, protože se prostě neustále něco odehrává, tudíž tu nejsou zbytečně zdlouhavé a nic neříkající kapitoly. Příběh mě mile překvapil, zejména proto, že nepostrádal originální zápletku a čtivost.

01.03.2018 4 z 5

Křižovatky Křižovatky Wm. Paul Young (p)

Tahle kniha se nedá lehce popsat, je v ní ukryto tolik slov, myšlenek a hlavně poznání. To, co se může zdát zprvu prosté a nedůležité, ukáže zničehonic svou opravdovou váhu. Máme tu obraz člověka coby povrchního sobce, kterého se nic nedotkne, avšak jen navenek. Všechny své strasti a rány totiž úspěšně skrývá v sobě, a ony mu tudíž neubližují. Zdánlivě neubližují. Jeho nitro totiž trpí dál. Kniha má nejen originální zápletku, zajímavý děj, silný příběh či hluboce propracované postavy, nýbrž je výjimečná i tím, že donutí zapřemýšlet. A nejen to, je nabitá spoustou emocí, které dokáže ze svých stránek přenést na samotné čtenáře, prostě nedá spát, dokud není konec.

28.02.2018 5 z 5

Nick a Norah: Až do ochraptění Nick a Norah: Až do ochraptění Rachel Cohn

Příběh pojednával o dvou teenagerech, kteří na sebe náhodně narazili v baru. Nick byl zoufalec, který si mohl oči vyplakat pro svou bejvalku, ta o něj ale nejevila sebemenší zájem. Norah byla holka, která s klidem nechala svou nejlepší kamarádku, co to přehnala s pitím, odvézt domů cizím klukem, Nickovým kamarádem. Namísto toho, aby je doprovodila, poslouchala Nickovo naříkání, a to ho znala asi deset minut. Podobně se nesl celý zbytek příběhu. Styl psaní autorské dvojice byl nudný a postrádal jakýkoliv náboj. Přestože se ve vyprávění jednotlivých kapitol střídaly obě hlavní postavy, tak používaly naprosto stejné slovní obraty, což způsobilo, že jsem se v textu ztrácela a nebýt rozlišení rodů v řeči, ani bych si neuvědomila, že příběh je vyprávěn z pohledu muže a ženy. Kniha pro mě byla velkým zklamáním, čekala jsem pořádnou jízdu, nabitou hudbou a vzájemným souzněním hlavních hrdinů, čehož se mi bohužel nedostalo.

27.02.2018 2 z 5

První, kdo na konci zemře První, kdo na konci zemře Adam Silvera

Jedná se o příběh, který jsem si chtěla přečíst už strašně dlouho, byť jsem věděla, že tohle nebude jednoduché čtení. Opět, to byla jízda při níž se ve vás střídají různé emoce, vy se řítíte nahoru dolů spolu s dějem a snažíte se držet alespoň stébla naděje... Je to zkrátka něco, co chytne a nepustí! Za mě, kniha určitě přetrvá ještě dlouho v paměti, stejně jako její předchůdkyně (i když tato je vlastně prequel). Pocity po dočtení jsou silné i smíšené zároveň - Hodina smrti, být či nebýt? - zatraceně, já nevím! Doporučuji.

10.11.2024 5 z 5

Pozdní večer: Bonusová povídka k příběhu Lásky čas Pozdní večer: Bonusová povídka k příběhu Lásky čas Adéla Rosípalová

Kniha Lásky čas byla pro mě velmi příjemným překvapením, navíc od českých autorek. Vůbec jsem netušila, že by holky měly v plánu s příběhem nějak dále pracovat. Proto, když na mě najednou z ničeho nic vykoukla tato knížečka coby pokračování, byť jen ve formě povídky, byla to prostě láska na první pohled! Snad ani nemusím dodávat, že putovala rovnou do košíku. Vyprávění, je tedy kratší, než by bývalo bylo plnohodnotné pokračování, ale i tak krásně zpestří odpoledne a připomene konec léta. Zažijeme i pár cute momentů mezi Teem a Villym, kterých není nikdy dost. A dočkáme se také jejich rozkošně nevrlého kočičího svěřence. Výsledkem je, super vychytávka do knihovny pro všechny příznivce tuňákových kapsiček!

20.10.2024 5 z 5

Pochybná kouzla pro cynické čarodějky Pochybná kouzla pro cynické čarodějky Kate Scelsa

Tato kniha je přesně to pravé do tohoto období, odehrává se totiž v říjnu před Halloweenem. Tedy podzimní atmosféra přímo vyšitá, dopopředí se však kromě masek, čarodějnic a tarotu, dostávají zejména trable hlavní hrdinky... S minulostí, s láskou a v podstatě s celým městem. Jaká to ironie, bydlet v místě proslulém čarodějnictvím a na nic z toho nevěřit. Příběh se četl skoro sám a jednotlivé stránky ubíhaly jako nějakým kouzlem. Vyprávění Eleanor, její sarkasmus a podmračenost vyloženě sedly do ponurého dění. Pokud tedy hledáte něco nenáročného, kde nechybí trochu toho mystična, nepravděpodobných setkání a lidského osudu, pusťte se do čtení.

14.10.2024 4 z 5

Radio Silence Radio Silence Alice Oseman

"Doufám, že mě někdo poslouchá..." A hlavně přečetl tuhle knihu, ona si to totiž doopravdy zaslouží! Nevím, jak to Alice Oseman dělá, ale dokáže mluvit o problémech dospívání, nebo chcete-li mladé dospělosti, skutečně vnímavě i autenticky - vy si zkrátka uvědomíte, že jste alespoň něco z toho měli kdysi podobně, nebo to zrovna prožíváte - ať už jde o to, co se životem dál, nekonečný stres ze studia, povrchní i opravdová kamarádství či hledání svého místa ve světě, toho, kdo vůbec jsme a různé role s tím související - Alice to načrtne skvěle! Možná, je to proto, že dříve tato poměrně mladá osůbka bývala také jen zbloudilou duší... Tedy než našla svůj hlas. A možná, že právě tohle se pokouší předat svým čtenářům tento příběh.

01.09.2024 5 z 5

After: Grafický román. Kniha 1 After: Grafický román. Kniha 1 Anna Todd

Komiks podle knižní předlohy AFTER, tedy knihy (a vůbec celé série), které fandím už spoustu let - vlastně od prvního přečtení - mě velmi příjemně překvapil! Byl to doslova nostalgický výlet, plný emočních kotrmelců a vyhrocených situací. Kresba dopadla na výbornou, jinými slovy - postavy působily, jako by vypadly přímo ze stránek knihy. Rovněž, samotný scénař situací, jaké byly ve zdejším komiksu vypíchnuty, byl vybrán skvěle. Právě tohle bývá u podobných zpracování skutečně složité, většinou pak z příběhu zůstane jenom neucelená selekce různých dějových fragmentů, což rozhodně není tento případ!! Potrženo - Sečteno, má romantická duše nad tímhle počinem plesá radostí. Narozdíl od filmu, který byl jak se říká 'jedno velký špatný.' Ale tento komiks doporučuji všemi deseti, všem milovníkům páru HESSA!!!

28.07.2024 5 z 5

V životech loutek V životech loutek TJ Klune (p)

Již třetí kniha od autora a opět velmi dobrá. Netypický příběh, skrývající v sobě pro dnešní dobu velmi aktuální a diskutované téma. K tomu přidejte jeho jedinečný styl vyprávění, který vás donutí nad příběhem přemýšlet, zároveň vyvolá potřebu číst dál, protože vy zkrátka potřebujete vědět, jak tohle celé dopadne, a vyjde vám opravdu výjimečná kniha, jenž ve vás zanechá spoustu otázek. Jenom doufejme, že TJ Klune není kromě skvělého spisovatele také prorokem... Hodnocení 4,5*

08.06.2024 4 z 5

Lásky čas Lásky čas Adéla Rosípalová

Lásky čas aneb společné dílo autorek od nichž obou jsem již něco četla, přestože předešlé knihy nezůstaly bez výtek - hlavně, co se Zlomků nekonečna týče - tahle knížka byla úžasná!! Dámy, zde zůstaly v našem českém rybníčku a zadařilo se. V ději nic nedrhlo, naopak krásně plynul a četl se jedna báseň. Příběh navíc působil opravdově, například to, že sem autorky zakomponovaly úskalí sdílení pokoje se sourozenci či nevábné pokrmy školních jídelen, což je něco co mnozí z nás nejspíše zažili, ale v knihách to není častý jev. Dále bylo skutečně rafinované, jak zde byly vetkány střípky z Máje, zejména pak Villyho ségry, které mu neustále něco z toho předhazovaly... Viléme! Viléme! Viléme:-)) to mě pobavilo vážně moc. Ale, celé to byla paráda, takže za tento počin rozhodně uděluji palec - pardon, kočičí tlapku - nahoru!

23.04.2024 5 z 5

Recept na lásku Recept na lásku Jarrett Melendez

Tento komiks je nejlepší způsob, jak získat opětovnou chuť ke čtení. A chuť skutečně a doslova! Neboť hlavní hrdina úplnou náhodou natrefí na práci snů, právě v jedné vyhlášené restauraci. Bude tudíž zápasit s pánvemi či hrnci, ale přimíchají se ještě další neplánované přísady, jako zamilované srdce, zatvrzelost rodičů, nerozlučná přátelství včetně jednoho prasátka s pořádně vytříbeným jazýčkem... Kniha je poměrně krátká, jde o komiks, textu je tedy pomálu, což plně vynahradí celobarevná ilustrace knihy, včetně bonusových materiálů i kreseb. Nezbývá než dodat, bon apetit!!

17.01.2024 4 z 5

Zmatená nevinnost Zmatená nevinnost Lenka Hnátová

Příběh dle anotace vyzníval skutečně slibně, proto jsem se také pustila ihned do čtení. Nicméně, z výsledku jsem trochu na rozpacích... Tohle byla má třetí kniha od autorky a ten námět byl jako vždy skvělý, začátek příběhu i celé to retrospektivní vyprávění se moc povedlo. Avšak autorka má vždy potřebu ten příběh nějak prazvláštně překombinovat, zřejmě kvůli gradaci či zvratu v ději, nevím. Až se pak z celého toho vyprávění jaksi vytratí to původní kouzlo. Nehledě na to, že hlavní hrdina je vždy úplně tím nejposlednějším, komu ta nastalá situace dojde, a že tady to bylo OPRAVDU do očí bijící. Škoda, autorka by měla příště dát na známé rčení, že v jednoduchosti je krása, a příběh zbytečně nekomplikovat. Její nejlepší knihou pro mě zatím pořád zůstává titul Táhni z mé hlavy.

30.09.2023 3 z 5

Setkání Setkání Lydia Strong

Setkání je soubor povídek, kde se tedy přirozeně setkáváme se všemi hrdiny z autorčiných doposud vydaných knih. A byl to vážně skvělý nostalgický výlet!
Na krev: jediná kniha od autorky, kterou jsem ještě nečetla. Nicméně povídkám jsem neodolala a přečtené je mám, byť jsem si tím vlastně prozradila celý děj, ale co už. Co říci více, ten příběh je zkrátka jedno ohromné tabu!!
Bunny: tahle kniha mě bavila od začátku až do konce. Proto ani u povídek tomu nemohlo být jinak. Rush je úžasná postava se vším všudy.
Trochu víc: Evan společně s Danem jsou moji vůbec nejoblíbenější hrdinové, co se týče tohohle univerza. Hrozně mě baví, jak jsou každý úplně jiný a neskutečně se doplňují. Jejich povídky jsem uvítala s patřičnou dávkou nadšení. Prostě zase další střípky ze života téhle dvojky, paráda!
Trochu dál, Trochu moc: asi takto - Mike je Mike, ten už jiný nebude. Takový neskutečný mrzout a přesto ho máme rádi, přesně jaký je.
V pasti: zřejmě úplně všichni čtenáři byli nejvíce zvědaví na povídky vztahující se právě k této knize, jakože co si budem... Byla zde ale pouze jedna jediná, která navíc byla na webu autorky k přečtení dávno před vydáním tohoto souboru povídek. To má být nějaký vtip??! Nebo se skutečně ještě dočkáme samostatného pokračování???
Zrcadlo: kniha, která mě zaujala ze všech autorčiných příběhů asi nejméně, Nebyla špatná, jen byla prostě průměrná. Nicméně povídky jako takové se povedly a byly milým doplňkem celého předchozího děje.
Závěrem, jedná se o krásnou třešničku na dortu, nezbytnou pro všechny čtenáře uvedených knih.

10.09.2023 4 z 5