kaja77 kaja77 komentáře u knih

Bezcitnost Bezcitnost Martyna Bunda

Tak tohle čtení se mi moc líbilo. Bohužel jsem si to nemohla dovolit přečíst na jeden zátah a musela jsem taky zajít do práce a tak.... ale kdyby to šlo jen sedím a čtu. Každopádně příběh matky a jejich dcer byl zajímavý, barvitý, klidně se mohl opravdu stát. Uznávám že jsem nelida, ale nejvíc jsem měla problém s tou zabíjačkou prvního prasátka...bylo mi ho fakt líto, byl to domácí mazlíček, kamarád a ne šunka :) zjišťuji, že mě začínají bavit polští autoři...asi se poohlédnu po dalších a těším se na nové objevy

27.05.2021 5 z 5

Cop Cop Lætitia Colombani

Kniha rozhodně stojí za přečtení. Postupné střídání vyprávění o třech hlavních hrdinkách bylo bezva. Rozšířila jsem si obzory o Indii a tamním drsném životě...brrrr, sicilská Giulia mi byla asi nejsympatičtější, té jsem fandila. Ženu jako byla Sarah nechápu,obdivuji i lituji v jednom mixu...to chorobné zaměření na výkon je dost strašidelné.

11.02.2021 5 z 5

Milá pani Birdová Milá pani Birdová A. J. Pearce

Kniha se mi velmi líbila. Během vyprávění o osudu dívek za druhé světové války v bombardováném Londýně, dokázala autorka navodit příjemně "starosvětskou" atmosféru. Celkem mně pobavila postava šéfredaktorky paní Birdové, co ta osoba zařadila do seznamu"nepřijatelné" a ty její rady čtenářkám.... dost vtipné.

15.10.2020 5 z 5

Madona z hor Madona z hor Elise Valmorbida

Kniha se mi moc líbila. tematem se nabízí srovnání s Horalkou, kterou napsal A.Moravia. Madona z hor byla čtenářský přívětivější. Jednoduché, krátké, jasné věty.. hlavní postava byla velmi tvrdá žena. tvrdá k sobě, tvrdá k jiným, prostě celý svůj život je v režimu "tah na branku", žena zvyklá na neskutečnou dřinu , naprosto oddaná rodině. Autorka velmi zajímavým způsobem přibližuje život venkovanů, jejich zvyky, vztahy...je neskutečné jakým způsobem se tehdy v čase Mariina mladí odehrávaly námluvy...to "ukaž zuby" bylo až šílené. Srovnání s mravy dnešní doby, kdy se dívky vdávat nechtějí, i když mají děti je neskutečně. Velmi zajímavá je i část knihy, která popisuje život hl.postavy poté, co se provdala a spolu s manželem opustila horskou vesnici. Jejich život a provozování živnosti za časů II.sv.války. zajímavé pro mně bylo sledovat i fungování v samotné italské rodině(neměli daleko k mafii :) poslouchání nejstaršího bratra...pro nás zcela scifi. Poslední moment v knize, který chci zmínit byly kurzívou zvýrazněné pasáže, které byly jakýmsi hlasem svědomí hlavní hrdinky, byly zde jako "promluva panny Marie k hrdince" za mně kniha je bezvadná mohu velmi doporučit.

10.08.2020 5 z 5

Co dělal Mehmet Erbil o dni volna Co dělal Mehmet Erbil o dni volna Louis De Bernières

Milé, kraťoučké čtení, místy téměř dojemné. Zkrátka velmi příjemně strávená půlhodinka.

11.02.2020 5 z 5

Čtyřcestí Čtyřcestí Tommi Kinnunen

Co napsat abych neopakovala to, co už bylo napsáno přede mnou...kniha se mi každopádně velmi líbila. příběhy byly takové spíše"načrtnuté"... autor nechal čtenáři prostor pro fantazii. Každopádně mám moc ráda styl vyprávění očima více postav.To mně baví. Obdivovala jsem Kaarinu, její trpělivost, laskavost a sebeovládání, Lahja to byla pro mne především nešťastná ženská, kterou to prostě semlelo a její hořkost z ní tryskala široko daleko. Onni měl mé sympatie, v podstatě jsem ho upřímně litovala. Muselo to být neskutečně těžké být tím kým byl v té době. No a Maria byla fajn... taková statečná moderní samostatná... Z celého příběhu byl úplně cítit ten sever Finska, ten chlad, šero, vítr a plískavice. Dávám knize 90 procent..nevím však jestli nadchne široké masy.

17.01.2020 5 z 5

Nebeská hostina Nebeská hostina Donald Ray Pollock

kniha mně přímo nadchla. stává se mi strašně zřídka, že mně kniha "chytne" HNED od začátku a nutí čist a číst... je to báječný zážitek, když se tohle člověku stane. nebeská hostina je zvláštní kniha, spisovatel je neuvěřitelný naturalista a tuším, že by dokázal i miss amerika popsat tak, že by byl člověk zděšen. no celou knihu jsem měla pocit, že bych si měla
jít umýt ruce. tolik špíny, štětek, úchyláků apod. člověk jen tak nepotká. normálně bych mohla přísahat že jsem cítila ty jasperovy latríny smrdět až sem. ale báječné. prostě super. něco jako western ale není to western spousta lidských příběhů... a co tu někdo v komentu pode mnou vyčítal - množství postav... já si to užívala a další osudy a lidské příběhy jsem vítala a nadšeně si je vychutnávala. ale čtení není pro všechny ... mojí mámě bych třeba knihu nepodstrčila :) ´´

13.07.2018 5 z 5

Pohádky z tisíce a jedné noci Pohádky z tisíce a jedné noci František Hrubín

Osvěžující jízda na vlnách fantazie. Relax, krása, orient z té příjemné stránky. Komu by se nelibily veliké zahrady, plné zvláštních květin, na stromech plno zlatých jablek, pomerančů a sliv, cestičky posypany zlatym piskem a rubiny, v kasnach bublala a sumela růžová voda... Diky čtenářská výzvo za tento návrat do fantazie

28.08.2017 5 z 5

Pilíře země Pilíře země Ken Follett

Před chvílí jsem dočetla a pocity mam rozporuplné. Ze všeho nejvíc mi kniha připomněla jihoamerickou telenovelu, ve které je v hlavní roli velmi zla žena a osnuje zlo. Dále pak padouch a ještě větší tzv. megapadouch, a taky někdo andělsky dobrý.... To všechno je i v této knížce. Přemnohá líčení sloupoví, arkád, pilířů a oken mne postupně skoro nudila a přeskakovala jsem. Jen si nemůžu dost dobře odůvodnit vložené erotické scény - chtěl autor udělat radost čtenářům že vydrželi pasáže plné architektonických popisů nebo dostal pokyn literárního agenta "Kene, trochu to připepři". Vážně nevím.

25.06.2017 3 z 5

Mazl tov Mazl tov Margot Vanderstraeten

Kniha se mnou strávila letošní dovolenou, líbila se mi. Dozvěděla jsem se zajímavé věci o "moderně ortodoxní" židovské rodině. O chasidské komunitě Židů jsem se toho dověděla hodně např.z knihy ultraortodox,tohle bylo očima pozorovatelky z vnějšku.

08.08.2024 4 z 5

Nepatrná ztráta osamělosti Nepatrná ztráta osamělosti Eli Beneš

Bylo to pro mě moc zajímavé čtení. Samozřejmě že jsem už mnohokrát četla o Osvětimi, pochodu smrti a o tom, že z něj někdo utekl, nebo že se Židé po válce rozhodli jet do Palestiny.....ale nikdy jsem nepřemýšlela, že ten samotný návrat zpátky musel být opravdu těžký, že ti lidé se museli cítit hrozně a že nikdo z těch, kdo přežil válku "v pohodě doma" nikdy nepochopí, co zažili vězňové v lágru. Opravdu super byla ta věrohodná exkurze do Prahy těsně po válce, strašně zajímavé pro mě bylo zjistit jak se tu vlastně o ty navrátilce postarali. Každopádně čtení je to na jednu stranu objevné, na tu druhou strašně těžké. Všechna ta tíseň, nespravedlnost a ztracenosti a na druhé straně nadšení, oslavy, zpěv a víra ve skvělé zítřky. Knihu doporučuji

04.07.2024 5 z 5

Krajina roztavených zvonů Krajina roztavených zvonů Jan Štifter

Štifter patří mezi mé velké oblíbence. Ani tentokrát mě nezklamal.. všechny příběhy mě velmi zajímaly, každý mikropříběh mě vyloženě vtáhl do děje. Mám ráda jaký p.Štifter užívá poetický jazyk, jaká slova volí, .. pro mě je každá jeho kniha čistokrevná radost. DOPORUČUJI

06.05.2024 5 z 5

Přitažlivost pádu Přitažlivost pádu Noel O'Regan

Souhlasím s komentujícími níže....bylo to fajn čtení. Jako bonus úchvatná irská příroda v tak realistickém popisu, že jsem to během čtení viděla jako film. doporučuji najít si místa zmíněná v knize i na googlu a kochat se... prostě krása, nádhera krása :D

06.03.2024 5 z 5

Sběratel sněhu Sběratel sněhu Jan Štifter

Bylo to super čtení. Jedná se o příběh ve třech časových horizontech s velkým množstvím postav, v nichž jsem sice z počátku trochu tápala, ale nakonec to všechno do sebe zapadne jak poskládané puzzle.

23.06.2023 5 z 5

Shuggie Bain Shuggie Bain Douglas Stuart

Mám knihy plnou hlavu. Jako matka sedmiletého kluka musim říct, že to pro mě bylo velmi bolestné čtení. Chudinečka Shuggie, jak musel být samostatný, zodpovědný, rozumný, předvídavý a řešit věci, které absolutně malý chlapec řešit nemá. Bylo strašné jak byl sám, jak od mala zažíval posměch a nepřátelství, jak bylo normální ho ponižovat i ve škole. Agnes litovat nedokážu, ty její manipulace a excesy jsou pro mě tak děsivé, že vážně pochopení nemám. Co mě v knize naprosto "dostalo" bylo svérázné řešení zubních problémů klapačkami i v teenagerovském věku....tyvado. Když budu hledat pozitiva, tak je pro mě nesmírně povzbudivé až neuvěřitelné, že chlapec z takových neutěšených poměrů, dokázal dokončit školu, vystudovat i na Scottish College of Textiles a na London's Royal College of Art a stát se módním návrhářem. Jako wow. Bylo by něco takového možné i v českých podmínkách? Myslím teď třeba z Mojžíře na fakultu textilní na UMPRUM. Moje volba do čtenářské výzvy 2023 kniha, kde je hl.hrdina alkoholik

06.05.2023 5 z 5

Ani později, ani jinde Ani později, ani jinde Delphine de Vigan

Jejda, to bylo tak chmurné, kdyby se mě paní Delphine zeptala, ráda bych jí poradila jak z té chmurnosti ven :) Řekla bych jí -"tak by se mohli třeba ti dva setkat a dát se dohromady, ne? to by se všem líbilo, co?" Nojo, jenže pak by to už bylo čtení z řady Harlequin - romance :) Ach jo. Ale ta šikana na pracovišti, to bylo něco tak hrozného. Brr

18.04.2023 4 z 5

Velká samota Velká samota Kristin Hannah

kniha mi přišla nekonečně dlouhá. Z počátku snad první půlka byla ok, podivínský otec a stěhování se z místa na místo, potom Aljaška, přizpůsobování se místnímu podnebí, komunita lidí apod. to bylo fajn.... já fakt nevím, ale přišlo mi, že to pak paní spisovatelka natahovala jako žvejku....

09.12.2022 4 z 5

Podpis všech věcí Podpis všech věcí Elizabeth Gilbert

Kniha Podpis všech věcí je příjemným odpočinkovým čtením. Spisovatelka vypráví příběh svižně, barvitě a vyloženě čtivě. Jako zbytečnou jsem vnímala onu "erotickou pasáž" z Tahiti, kde v příšeří nedostupné jeskyně Alma otestovala na "Zítra ránovi" své erotické představy v reálu... tak to bylo pro mně osobně fujky... ale co už. Jinak je to fajn román o schopném, podnikavém chlapíkovi, jeho racionální ženě a chytré dcerce to celé v Americe devatenáctého století...s mnoha cestovatelskými a biologickými pasážemi.

21.07.2022 4 z 5

Dvě hrsti života Dvě hrsti života Katharina Fuchs

Takový velmi čtivý ženský román, který nás zavede do Německa mezi světovými válkami, spolu s hrdinkami tak můžeme podniknout sondu do života úplně obyčejných němců té doby a pozorovat, jak postupně prorůstal fašismus do běžných rodin, myslí dětí, výrostků, sousedů v domě.... v tom všem se pohybovaly hlavní hrdinky Anna a Charlotte, každá sice z jiného prostředí, ale obě měly společné vlastnosti jako odolnost, cílevědomost, podnikavost, odvahu, společné měly i to, že každá měla toho svého "pištu hufnágla" z mládí :D

28.06.2022 5 z 5

Pastva pro oči Pastva pro oči Myla Goldberg

Stejně jako všichni komentující přede mnou musím ocenit tu netradiční formu - román pojatý jako katalog k fotografické výstavě. Bylo to velmi originální. stejně zajímavá byla i mozaika zápisků z deníku hlavní hrdinky, vzpomínky lidí kolem ní apod. Hlavní postava fotografka Lilian byla bezesporu talentovaná, ale tak posedlá svou zálibou, že jí jaksi okolní svět byl téměř přítěží. V době, kdy to bylo nesmírně statečné až pobuřující se rozhodla nechat si nemanželské dítě, ale i když je jasné, že dceru milovala, její "péče" o dítě byla spíše na pováženou. Vnímala jsem jí jako sobeckou a velkou část knihy jsem četla s pocity "chudák holka tj. dcerka". Na konci jsem vlastně ani nebyla moc překvapená jak vlažné vztahy mezi matkou a dcerou zavládly.

26.05.2022 4 z 5