Kapis komentáře u knih
Tak sehnat toto pokračování JARA mi zabralo pár let a dost peněz, Laser si musel uvědomit, že 15 000 výtisků je pro náš trh dost přestřel a na rozdíl od JARA jsou LÉTO a ZIMA téměř nesehnatelné. Nicméně, povedlo se, a já se mohl začíst do pokračování hodně dobrého a neobvyklého SF. Přes úporný překlad je to pořád perfektně čtivé. Paní překladatelka, která je známá svou prací i mezi komunitou "Ice and Fire" se nejdokonaleji předvedla na str. 177, kde syn krále říká: "když jsem dělal výkaly". Aůůů, to zabolelo, předpokládám, že v originále bylo "make the shit". No nic, seru na to:)
Dostáváme se dějově o 350 let dál, kde končil první díl a situace na planetě je diametrálně odlišná, celý děj se ale odehrává během jednoho období, takže není nutné se během čtení ponořovat do jiné epochy s jinými hrdiny, vše odsejpá v jednom kuse. A stojí to za to! Autor opět šikovně spřádá paralely s dnešním světem, především co se náboženství týká, např., že náboženství je dobrou berličkou, ale nesmí se člověk stát jeho otrokem. Dokonce v tom středověku, který se na planetě odehrává, velmi šikovně naráží do bulváru, kdy napsal, že když lidé žijou bídně, rádi se opájejí problémy zástupných životů mocných. Je to tam jen jedna věta, ale trefná až na kost.
Oceňuji, že je v knize mapa světa, to je super, ale akorát ji mohli nechat nakreslit někoho jiného, než nějakého chudáka s downovým syndromem a jedním okem. K tomu je tam dost logických nesrovnalostí. Pohoří vysoké až do stratosféry určitě neroste ze země a mělo by zabírat na kontinentu trochu více místa. Taky by neublížilo ho zakreslit aspoň minimálně jako stříšky, ne to tam nechat pouze jako nápis. Řeky, hory, města, všechno zpatlané jedním písmem přes sebe. Navíc to ne vždy sedělo s překladem, no budiž, ale taková mapa je bič i na autora, kdy by mu měly sedět vzdálenosti. Vzdálenost, kterou v první knize šli fagoři z hor asi sedm let byla snad desetinou toho, co pak kancléř se Sibornalany prošel za několik týdnů, apod.
Ale celkově je to hodně nadrůměr, baví mě to a autor jen pomalu odkrývá celou skládačku, už mám připravenou v batohu ZIMU, kde asi nebohé lidstvo opět pozná, zač je toho Fagor loket.
Nooo, zajímavé číst tyto skoro 130 let staré povídky ze Sibiře o Tunguzích a Jakutech, kde se žilo ještě původním způsobem života a kde město o patnácti domech představovalo neznámou a cizí věc. Je to psáno poeticky s citem pro krásu přírody, a obzvlášť první povídka je opravdu skvělá. Z druhé povídky už tak nadšen nejsem, i když také popisuje život v těch dobách a místech, ale hlavní "hrdina" byl dost idiot a jeho pohnutky mi jaksi zůstaly ukryty. Pěkná jednohubka. Koupeno v antikvariátu za 12 Kč.
Zašel jsem se i na Jablonské Vítejte v KLDR a při čtení mě tak napadlo, že víc tam člověk za plotem neuvidí a hned mi Guy empaticky odpověděl v jiné rovině na str. 140, ale musí to být stejně silný zážitek - taky bych si tam dovedl představit výlet, dokud to stojí/nestojí;-) Pěkná věcička tenhle komiks.
Ano, před 11 lety mě to bavilo a moc se mi to líbilo, ty barvičky, ta brutalita, ale po těch letech a načtených dalších věcech od Ennise už mě to neoslovuje vůbec - a mám to doma teď dvakrát...
Mě nasralo, že zrovna v UKK musel znova vyjít tenhle Punisher. Před 10 lety, když jsem začal pracovat a najednou jsem měl trochu peněz, koupil jsem si jako první komiks právě tohle - a tehdá se mi to docela líbilo, hlavně ty barvičky. Ale to jen proto, že jsem neměl srovnání, od té doby mám přečteno asi o 600 komiksů více a už to holt za takovou pecku nepovažuju. Koupil jsem si tehdá i druhý díl od Crwe - a dále už to nekupoval, protože mi to přišlo celkem infantilní a hlavně, po přečtení Ennisových dalších komiksů jsem zjistil, že se strašně opakuje a používá stejná schémata, charajtery, obraty a klišé. Stačí přečíst Preachera, ten je mnohem lepší. No a mám to doma teď dvakrát, super...
Ale jo, líbilo se mi to o kousek víc než Preacher a o kus víc než Punisher. Kresba místy nic moc, ale drsné výrazy McCreaovi fakt jdou - scénka s "dietním burgrem" a jak tam mezi ně skočil rozčílený a posléze rozstřílený Nightfist mě fakt pobavily
Jojo, je to lepší než jednička - takové vyzrálejší, dospělejší, docela napínavé a samosebou sranda.
Po slabším třetím díle je čtyřka opět parádní jazda. Dekadentní úchylárna, kde nové postavy jsou fakt nové a originální. Zgrcaná sutana jak ze středověku byla přímo osvěžující (....á dortík...:-D) Myslím, že Ennise, jako malého ministranta, museli kněží pořádně "protáhnout;-)." Zdá se mi, že Ennis tak trochu "vyzrává," stejně jaxe to tvrdilo např. o Tarantinovi u Jackie Brown. Jesse to nepřehání s hlasem, děj krásně klouže jak po vyhřezlém mozku, zábava přímo dunivým tryskem pádí kupředu a aspoň pro mě je to krvavě čisté potěšení. Nakonec nám vydavatelé předloží začátek dalšího sešitu a doufám, že se nemýlím s tím, kdo to leze na té obálce jako zombie-terror z hrobu;-) Štěpán Kopřiva to na stránkách CRWE krásně obkecal, s tím, že další díl má být pěkný macek (snad ještě větší než to mrdadlo, co si nosí Herr Starr v kufříku;-)) a hlavně by měl vyjít za cca tři týdny a i když stahuju do sbírky spíš starší věci, které mi chybí, tento nový kousek si pořídím okamžitě, Preacher mě prostě fakt baví a těším se na další bláznivá dobrodružství naší trojky;-)
..btw celého Preachera (co mám doma zatím) i se speciály zhlatala i má přítelkyně, která se u toho docela bavila, v hlavě mi rezonuje otázka, zda-li nemám celou sérii pod větev koupit svému bigotnímu nevlastnímu otci.....i když to by asi nerozchodil a já nemám zájem na jeho infarktu, tak to asi nechám odrezonovat zase;-)
No byla tady místa, která byla křečovitá a ne úplně věrohodná až naivní. Kdyby si takový kanón chtěl zašukat ve Frisku, taxi kurvu sežene sám, nenechá to na nějakém onanistickém přizdisráči, zavolá si ji xobě a nepoleze za ní někde do uličky........navíc volal chlapovi, že? A to neuvažuju, že by přece musel zlámat jak suchou větev. Našlo by se toho více, ale jinak je vyprávění stále poměrně svěží a Ennis přichází s novými nápady, i když z globálu je to taková zábava na jedno brdo, konec však dává příslib zajímavého počtení do dalších dílů. Ale už jsem po třech knihách trochu přepreachrovaný, nicméně Křižáky si dám hned v návaznosti + speciály z Crwe sjedu, ať to mám pohromadě. No takže ve finále dobrý, pořád je to výborná čistokrevná zábava oddechového typu, plná uchláren, které jinde jen tak neuvidíte.
Taxem se po dlouhé době, jež mi zabrala kompletace této série, k Preacherovi opět vrátil a musím říct, že mi tato čistokrevná a svižná zábava rozjasnila tyto pošmourné dny. Ennis umí ty uchylárny rozehrát fakt pěkně;-) a nápady mu rozhodně nechybí, takže se ani neopakuje. Jedničce jsem kdysi dal pouze 85%, trochu ovlivněn dlouhým půstem a přečteným Punisherem, který je pro děcka. Preacher si ale zaslouží více a tímto to napravuji, dokonce jsem cítěl po přečtení tu rodinnou křivdu a pocit zadostiučinění. Už hltám trojku;-)
Ale jo, dobre to bylo, akorát motiv neschopného policajta se u Ennise trochu opakuje, no nic. Hlášky fakt výborné, málo comicsů je tak nádherně sprostých, ale přece jenom se to nemůže rovnat se SIn City nebo Sandmanem, ale pobavil jsem se u toho výborně, akorát hlášku, ....vždy, když si šlehnu heroin...., by nikdo, kdo si šlehal takhle nepronesl. A ještě mi nesedl poměr čuráků ku kokotům - je tam jen jednou kokotina, kdežto čuráků plná prdel. Ale poctivých 85%
Drtivou většinu zde zveřejněných stripů jsme četl úplně poprvé, dokonce se objevily i nové postavy, perfektně jsem si to užíval. Při vydání prvního dílu jsem byl poměrně skepticky, obával jsem se, že to bude další výkřik do tmy, který skončí fiaskem, ale už tu máme třetí díl a i proto dávám skoro maximum, mám radost, že Red Meat vychází a snad vycházet bude i nadále. Jen tak dále. Předmluva od Vladimíra 518 je taky výborná - nějakou dobu jsem taky trávil víkendy na Smíchově a přesně přes cestu bylo takto zatažené okno, kam jsem nikdy nenahlédl - aby to byla stejná ulice, to je nepravděpodobné až k maximu, ale přesně vím o čem V518 psal. SKVĚLÉÉ od začátku do konce. Jen ať jsme to nezakřikl a není to pokračování těchto optimistických a veselých taškařic poslední.
Oproti prvnímu dílu jsem se mnohem více potutleně a temně usmíval. Rozhodně lepší než první díl, překladem to podle mne nebude, spíš do této knížečky zapadly lepší stripy. Výborně, jen tak dál, doufám, že vydávaní oblíbeného a romantického Red-meata bude i nadále pokračovat. Mít ucelenou sbírku Cannonových příjemných zvráceností je můj malý nevýznamný sen. Držím palce Albatrosu:-)
Red Meat je prostě Red Meat, vždycky jsem tento černočerný styl humoru měl rád a na tom se nic nemění - a i když nemám čas porovnávat překlady, tento mi přišel takový víc korektní a víc "soft." Nevím, jestli to bylo tím, že to vydal Albatros, no kdo ví - abych přidal jeden konkrétní případ (fakta, fakta, fakta;-)) tak když mlíkař Dan tam vykládá Kety (teď si nejsem jist jménem) ty roztomilé věci, v původním vydání bylo "Nenávidím tě mlíkaři Dane" - zde je jen "nesnáším tě." Puntičkář a hnidopich by zde jistě našel více takových zjemnění, která zrovna tomuto dílku nenáleží.
Snad nejběžnější kniha ve všech sekcích SF ve všech antikvariátech, náklad 15000ks! Zdálo se mi to napsáno tak trochu krkolomně (ale jestli to spíš není překladem) a bylo mi trochu těžko si pamatovat jména a místa, navíc s těmi skoky v čase už během života prvního Yuliho. Ale když jsem pochopil trochu hlouběji o co v binárním hvězdném systému jde, bylo mi jasné, že to jinak nejde. Během jedné generace může dojít k jistým klimatickým změnám, ale k popisu toho, co autor chtěl z hlavy dostat, je nutné se v ději hýbat po stovkách let. Jeden oběh hvězdy B s vázanou Helikonií, kolem hvězdy A trvá 2580 pozemských let. Takže ano, člověk se musí začítat do nové skutečnosti několikrát, ale mě to moc bavilo, rezignoval jsem na přehnané si pamatování jmen a šlo to. Ostatně fagorská jména stejně nejsou k zapamatování, ale na plátně by jejich vrčivý jazyk vyzněl jistě mnohem lépe. Celkově mi tento materiál přijde k zfilmování jako udělaný - pokud ovšem by se toho chytl někdo ve stylu Pána prstenů a nedopadlo by to hollywoodsky. Tzn., že by z toho udělali vyteplené romantické drama o citlivém, pečlivě depilovaném, klíšťat prostém, fagorském stalunovi, jež odhodí pazourkový oštěp a syrovou ohryzanou kost, aby se lascivně vrhl všanc na Aoz Roona, modrookého, olejem se lesknoucího, lidského náčelníka z Oldoranda, v lehkém sexy úborku a s dokonalým gelovým účesem, a nosil mu první květy z jarem se probouzející Helikonské přírody.
No, takže celkově, začíst se do toho opravdu může být trochu náročnější, ale výsledek je fantastický. Ty paralely mezi Helikonií a naší Zemí, především, co se týká náboženství a ovládání lidí pomocí něho, velmi povedeně formují děj. Autor také pouští absolutně z uzdy svoji fantazii a fauna ni flora nejsou svázány žádnými zemskými měřítky. Začínáme (bacha SPOILERY!) syrově na přelomu cca doby bronzové, v době ledových větrů, věčného ledu a sněhu, hladu, mrtvých kojenců, pití krve a pravěkých rituálů. Ke konci knihy už bují zemědělství, móda, obchod a politika. Velice zajímavě je pojat posmrtný podzemní život, to je opravdu veselá vyhlídka na věčnost. Jsem taky moc zvědav na vývoj lidské posádky, která planetu staletí pozoruje z orbity - to nemůže dopadnout dobře. Věřím, že další díl - LÉTO - po tomto masivním rozjezdu, který mi přece jen trval přečíst 14 dní, už do mně sklouzne jako malina a jdu hned na něj!
Opět úžasné, bomba! Miluju tuhle sérii s každým dílem více a více. Má představa, že si to budu dávkovat po malých dílech vzala rychle za své, zhltal jsem vše až po tento díl a chtě nechtě si musím rychle dokoupit zbylé dva. Nejvíc se mi líbily stripy s továrnou na deodaranty a ten o Rolo Rulinim - o velkém současném fotografovi - královi selfie. Zatraceně aktuální a vtipné, zrovna před pár dny jsem zahlédl nějaký reklamní banner a tam byl nějaký týpek s květákem na hlavě, který tam tvrdil:
Já bych si na internetu vystačil asi jen s obrazkáma.
Tomáš Tesař
iPhone fotograf
iPhone fotograf??? Co to jako kurva je? Teď už vím, asi něco jak náš král selfie, ten by si taky asi vystačil jen s obrázkama :D
P.S.: nemám rád slovo selfie, ale pomyslný stupeň vítězů v této stupidní činnosti nemá Rolo Rulini, ale ti dva Poláci v Portugalsku. Jejich osirotčelé děti určitě taky budou velcí nadšenci v této "disciplíně".
GENIÁLNÍ, výborně jsem se opět pobavil. Používání popkulturmích českých reálií není úplně nejšťastnější, ale u těch stripů se to tak holt dělá, aby neubylo na údernosti, i když to pak celé trochu ztrácí půdu pod nohama. Akorát teda nechápu, proč i tu se musí tlakovat do Zemana. Já ho teda rád nijak zvlášť nemám, je to hovado, ale ta koordinovaná akce, kdy do něho šijou všichni ze všech stran za vše co řekne i neřekne, je už poněkud trapná. A v Macanudu mě to doslova zabolelo. Myslím, že zrovna Liniers není ten typ "umělce", který by šil do levicového prezidenta a jako hloupá stádní nula někde zvedal červenou kartu za americké peníze. A tím "umělcem" myslím skutečného umělce, ne tu ubožáckou oportunistickou svoloč, která se u nás jako umělecká fronta prezentuje a tváří se, že její názor je názorem národa. No, takže to trochu zamrzelo, ale zato autor nemůže, akorát paní překladatelka prezentovala svůj unifikovaný trendy názor. Já si tím požitek z této úžasné a neobvyklé série kazit nenechám a nemohu jinak než za 5*.
Myslím, že nejsem inťouš a už vůbec ne artový opáječ se pocitem velkého umění, ale líbilo se mi to moc. Líbilo se mi to velice moc a jelikož je to ultraretrospektivní, při prvním čtení jsem se trochu ztrácel a musel jsem si to přečíst podruhé, tam už jsem věděl o co jde. A užil jsem si to perfektně. Scénáři ani kresbě nemám co vytknout, anotace vzadu, že to je mistrovský kousek je docela přesná. Pro plný požitek je určitě dobré mít načteného Bažináče od Moora, co u nás vyšel + znát pár základních postav DC univerza (ty moc neznám, takže Poison Ivy a Kloboučník šli trochu mimo mně).
Ale udělal jsem jednu chybu, začal jsem číst úvod! Většinou to nedělám, nevím co mě to popadlo a ten kokot, který to sesmolil tam píše, že se na začátku stane něco nečekaného, že je to překvapivý okamžik a přesně to popíše, tak díky, pak už to pro mně vůbec překvapivý okamžik nebyl!! To mě dost nasralo a když jsem si chtěl úvod přečíst po dočtení komiksu znovu, tak jsem to zas nasraně zavřel, protože asi teda inťouš fakt nejsem a tyhle sračky jsem nebyl schopen přežvýkat. Oproti tomu ty korespondenční a scénaristické bonusy vzadu jsou výborné. No a ještě poslední výhrada, myslím, že k tak luxusní knížce by měla být záložka samozřejmostí.
Tak po trochu slabším řetím díle je tento naprosto úžasný!! A to především proto, že autor konečně trochu rozkryje svůj světonázor a náhle je mi mnohem sympatičtější. Stripy s Nájkí, o reklamách a marketingu jsou bezchybné, ta drobná stereotypní rýpnutí do Američanů (jako z USA) jsou také povedená. Fantazie pana (i když se mi furt a neodbytně evokuje, že to tvoří baba) Linierse má vskutku široký záběr a zdá se, že je bez hranic, nemůžu si pomoci, ale došel jsem k závěru, že Jindřiška musí být jeho alter ego. Autor dává nové role skřítkům, z kterých se stávají nevinní záškodníci a naprosto poprvé jsem v komiksu viděl, že by si strip uvědomil sám sebe. Kde on na to chodí? Prostě paráda, jo akorát malá rada paní překladatelce - nádoba z tykve na Maté se opravdu nejmenuje bombička, nazývá se kalabasa (podle té dýně). Tak, to by bylo, výborně, že Ježíšek byl tak štědrý a mám doma další dva díly.
PŘÍŠERA!!! :-D
Ano, vysvětlilo se to, co jsem už dávno za ty roky zapomněl, kresebně to nebylo nejhorší, ale Risso to zkrátka není. Azzarello to opět zahnal do extrému a ta snaha šokovat byla až moc křečovitá. A že bude zrovna Hellblazer neukojitelně kmitat jazykem v hubě jiného chlapa, to jsem fakt nečekal.