kessey kessey komentáře u knih

V jedné osobě V jedné osobě John Irving

Irving opět nezklamal. Je to skvělá kniha o životě, lásce a přátelství, která mimo jiné ukazuje, jak je důležité být tolerantní a vyhýbat se používání nálepek a předsudků. Autor, se vyhnul moralizování a přílišné sentimentalitě, kniha má spád, dialogy jsou trefné a uvěřitelné. Myslím, že by nebylo od věci zařadit ji do povinné četby, řadu puberťáků a také jejich rodičů (především těch homofobních) by rozhodně překvapila a poučila.

10.11.2013 5 z 5

Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti Ruská kocovina: Putinův svět a přízraky minulosti Shaun Walker

Je to taková kombinace Světlany Alexijevičové a Michaila Zygarova, přičemž z obou má to lepší. Kombinace historické přesnosti a zároveň empatie a životních příběhů poskytuje skvělou sondu do současného Ruska a jeho konfliktů.

01.05.2020 5 z 5

Cesta k nesvobodě Cesta k nesvobodě Timothy Snyder

Timothyho žeru, jako vždy je jeho kniha skvělá a precizně ozdrojovaná. Nicméně jak už bylo řečeno v komentářích níže, trošku moc tlačí na pilu a je příliš jednostraný, byť v zájmu dobra a zdůraznění nebezpečí, které hrozí nám všem. A za to jedna hvězda dolů :-)

24.11.2019 4 z 5

Skořápka Skořápka Ian McEwan

Mně to prostě bavilo, vcelku originální nápad, dobře napsané, vtipné :-D

29.12.2018 4 z 5

Magor a jeho doba Magor a jeho doba Marek Švehla

Naprosto dokonalé, nic co bych dokázala napsat by ani z půlky nevystihoval zážitek který na Vás čeká.

04.02.2018 5 z 5

Osudy a běsy Osudy a běsy Lauren Groff

Já nevím proč, ale ta kniha Vás prostě nutí číst ji pořád dál a dál. Zachycuje vztah dvou lidí a dokonale ukazuje, že i když si myslíte, že někoho znáte a máte pocit, že jste jedno tělo a jedna duše, opak může být pravdou.

18.06.2017 4 z 5

Temná věž Temná věž Stephen King

Potřebovala bych víc hvězdiček, aspoň sedm. Čím víc jsem se blížila k definitivnímu konci celé ságy, tím míň se mi vlastně chtělo číst, což vlastně potvrzuje, že cesta je cíl :-)

01.01.2016 5 z 5

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Dobře, nejde o žádné hlubokomyslné dílo, ale popravdě jsem se svěle bavila (z MHD mě museli málem vyvést) a odpočinula si. Nápad je to poměrně originální a Olin s Laďou jsou nezapomenutelní, těším se na další díl.

21.04.2014 4 z 5

Vyhnání Gerty Schnirch Vyhnání Gerty Schnirch Kateřina Tučková

Skvělá knížka, která ukazuje, že nic není černé ani bílé a myslím, že by si ji měli přečíst především lidé stojící v čele našeho státu. Výborně napsané, čtivé, poučné a nesmírně silné dílo.

26.08.2013 5 z 5

Vánoční říše Vánoční říše Joe Hill (p)

Něco tak dobrého a nabušeného zajímavými nápady jsem už dlouho nečetla. Přijde mi to jako osvěžující mix Gaimana, Kinga a slušné detektivky, ale rozhodně nejde o žádnou vykrádačku. Doporučuju dočíst do úplného konce, včetně Poznámky k písmu, jinak Vás můžou čekat třeba nůžky pro tuláka.

27.05.2023 5 z 5

Až na ten konec dobrý Až na ten konec dobrý Pavel Tomeš

Chvilku mi trvalo, než jsem se začetla a moc nechápala to vysoké hodnocení, ale nakonec jsem do toho totálně zahučela. Há eL Péčko jako svině, je tam smích, dojetí, slzy, strach..

15.05.2022 5 z 5

Život na míru Život na míru Marek Rabij

Reportážní kniha o oděvním průmyslu v Bangladéši, která se dotýká i problematiky "fast fashion". Věcné, syrové, popisné, bez zbytečného tlačení na pilu, hodnocení a patosu, což oceňuji.

04.11.2021 5 z 5

Penzion vzpomínek Penzion vzpomínek Tony Judt

Já nevím, tenhle člověk by podle mě dokázal udělat skvělé čtení i z nákupního seznamu. Milé, inteligentní, smutné..

06.03.2021 5 z 5

K otevřenému nebi K otevřenému nebi Antonio G. Iturbe

Dala bych klidně i deset hvězd. Kniha o lásce, válce, přátelství, dobrodružství a kráse života. Donutí vás smát se, brečet i napětím se kousat do rtu, něco jako Malý princ pro dospělé.

A jako bonus je i po vizuální stránce moc pěkně provedená.

24.02.2019 5 z 5

Vitajte v raji Vitajte v raji Jennie Dielemans

Kdybych měla být spravedlivá, tak by to bylo spíš na tři hvězdy, protože kniha je trošičku nevyvážená, ukazuje většinou jen negativní dopady a problémy turistického průmyslu. Ale na druhou stranu čtenáři neumožňuje žádnou berličku, žádný alibismus a omluvu pro naše radovánky a jejich dopady. Možná je to jen naše touha prahnoucí slyšet o tom, že sice cestování má spoustu negativních důsledků ale zase na druhou stranu...U této knihy nabudete dojmu, že možná není žádné na druhou stranu a jsme prostě jen hromada zhýčkaných sobců, kteří si neuvědomují dopady našeho chování. Napsaná je čtivě a na většině míst se jí daří vyvarovat se patosu a lacinému působení na city, snaží se jen suše konstatovat.

Takže pokud Vás zajímá, co všechno se může skrývat za tolik populárním cestováním do Asie či Vaší dovolenou v Karibiku, s chutí do toho..

25.02.2018 4 z 5

Pastýřská koruna Pastýřská koruna Terry Pratchett

Řekněme si na rovinu, ze kdybych měla hodnotit nezaujatě, je to na tři hvězdy.. Ale každý, kdo strávil alespoň část svého života v Ankh-Morporku, nemůže jít pod čtyři :-) Kniha není možná dokonale dotažená do konce, ale je to vzhledem k okolnostem důstojné rozloučení.

25.06.2017 4 z 5

Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Opráski sčeskí historje anep fšichňi Zmikunďi národa Jaz

Opraski mě nejenom nesmírně baví, ale zároveň mě nutí vytahovat hodně zasunuté znalosti naší historie a někdy si musím danou událost vyhledat, abych daný vtip opravdu docenila. Pro mě skvělé dílo a ten jazyk tomu teprve dodává šmrnc, takže SE S TIM SMIŘte

05.05.2014 5 z 5

Zlodějka knih Zlodějka knih Markus Zusak

Výborná kniha, která popisuje druhou světovou válku značně neotřelým způsobem. I přesto (a možná právě proto), že tam houfně neumírají lidé a nepláčou vdovy jde o knihu skvěle zachycující hrůzu této doby. Kniha se čte jedním dechem, postavy jsou dokonale vykreslené a uvěřitelné. A jako bonus se konečně dozvíte, jak doopravdy vypadá Smrť.

23.03.2014 5 z 5

Pokoj Pokoj Emma Donoghue

Fantastická kniha, místy až děsivá a rozhodně nezapomenutelná. Nikdy nezapomenu na bojotečného prince Jacka, Mami, Pokoj ani Čerta. Je to silný příběh, který mimo jiné upozorňuje na problematiku únosu, znásilňování, omezování osobní svobody a psychického teroru, ale zároveň je to příběh naděje, který ukazuje, že je důležité vydržet a bojovat byť se to zdá nemožné.

11.02.2014 5 z 5

Stallo Stallo Stefan Spjut

Kniha je temná a drsná, námět neotřelý a čte se jedním dechem. Ovšem úprava textu je katastrofální, při normálním tisku bez pěti vynechaných mezer na každé stránce by se vlezl na poloviční počet stránek.

05.01.2014 4 z 5