Kexina komentáře u knih
Ne, že by to bylo vyloženě zklamání, ale "wow efekt" jako u Korporace se tady nekonal. Škoda, že knize autor nevěnoval trochu víc času, je vidět, že je příběh tzv. šitý horkou jehlou.
Nápad to byl zajímavý, bohužel autor ho nedokázal využít. Hlavní problém knihy je v tom, že autor neuhlídal hranici, kdy se z napětí a tajemna protahováním stává nuda a zbytečný prostor je třeba vyplnit mlácením prázdné slámy. Doufala jsem, že chatrný způsob vyprávění zachrání alespoň závěr příběhu, ale ani to se bohužel nestalo.
Přečtení nelituji, ale být kniha o 200 - 250 stran kratší, byla by to asi příjemnější průměrná oddechovka na jeden večer.
Další díly série už číst nebudu.
Na mě to byla moc "technická" scifi, takže bohužel, kniha putovala do nedočtených.
(SPOILER) Čekala jsem něco jiného, zřejmě i proto nejsem z knihy tak nadšená, jako někteří jiní. Líbila se mi šrotovna, resp. její obyvatelstvo. Stejně tak různé statistické údaje (20 % se vyjádřilo pro, 50 % neví a zbytek nepochopil otázku, takže výsledkem je, že většina souhlasí) byly skvělým zpestřením.
Velké mínus dávám ale za zbytečně rozsáhlé perverzní pasáže (Autor si tím něco snažil dokázat? Přitáhnout milovníky porna?... Smysl neznámý). A taky "muzikál o chlápkovi s divným účesem a směšným knírem" mi přišel už dost přes čáru.
Zpočátku jsem si říkala, jak je to zajímavá kniha, ale zhruba od poloviny už jsem jen čekala, kdy ji dočtu.
Kdo si to prožil, ví, jaké to je, kdo chce o dané problematice vědět, ví, a kdo podobnou osvětu potřebuje... ten si tuto ani podobnou knihu nikdy nepřečte.
Je to zkrátka stejné, jako s knihou o Gumpovi. Čtenář dostane přesně a do puntíku to, co si od knihy slibuje. Ale taky nic víc.
Asi to nebyla nejšťastnější volba, půjčit si knihu, u které znám filmové zpracování. Docela mi vadily ty drobné rozdíly mezi knihou a filmem, jinak by to byla klidná oddechovka na jeden večer.
Taková klasika. U některých fejetonů se člověk zasměje, některé nechá nedočtené, zkrátka čistý průměr. Nenadchne, neurazí.
Krátká zábava na jeden večer. Nijak náročné čtení, děj povětšinou odpovídá stylu "pro ženy" a tzv. překvapivý závěr až tolik překvapivý není.
Své čtenáře si kniha určitě najde, do mé sbírky "top" se ale nedostane, i když jednu hvězdičku protekčně přidávám za geografickou spřízněnost s autorem.
Snažila jsem se to nevzdat, ale nepovedlo se. Ani po půlce knihy jsem se nedokázala naladit na autorovu vlnu. Rozčilovalo mě množství překlepů (fakt si volal sanitku číslem 158?) a de facto absence kapitol, takže celý text působí jako vyprávění, kdy vypravěč nedělá téměř ani pauzu na nádech, takže jako posluchač nemáte úniku.
Dost nevyrovnaná kniha. Na jednu stranu zajímavá témata, u kterých autor nabízí nový nebo jiný úhel pohledu. Na druhou stranu až násilné vnucování vlastního oboru (že každý, opravdu každý, člověk potřebuje psychiatra nebo psychologa, je mantra vskutku otravná) a opakování některých faktů v každé kapitole.
Zajímavé je, že si korektor/ka asi tak v polovině knihy vzal/a dovolenou, protože čím více se blíží konec knihy, tím častěji narazíte na překlepy typu dříve/dříví, strhnout/stihnout, chybějící čárky či uvozovky apod.
Řekla bych, že kniha zcela naplňuje pořekadlo "méně někdy bývá více". Nápad je zajímavý, ale celkově je kniha přesycená množstvím informací, které často působí nahodile a útržkovitě. Čtení od začátku do konce jako v klasické knížce asi ani není možné, snad jen vzít knihu jako encyklopedii a vyhledávat v ní jednotlivá jména.
Je potřeba se přenést přes ne příliš zdařilý překlad z angličtiny ("výroba kouliček" apod.) a počítat s určitým procentem tipů, které odpovídají zvyklostem země vydání originálu. Ale i s ohledem na množství receptů a návodů, je možné si vybrat alespoň něco, co zaujme.
Na můj vkus je tam příliš mnoho naprosto zbytečných serepetiček. Čekala jsem alespoň nějaké praktičtější nápady, bohužel marně.
Knížka je už starší a navíc překlad z němčiny, takže některé recepty jsou vzhledem k zaměření knihy trochu úsměvné. Ale jako inspirace je použitelná
Námět je zajímavý, ale postupně mě kniha a cvičení bavily míň a míň.
Zajímavá sonda do alternativního vesmíru i historie. V knize je několik, dost podstatných, faktických chyb, ale pokud se s nimi čtenář vyrovná, příběh je svižný a postavy uvěřitelné.
Povinná středoškolská četba a má tehdejší posedlost divadelní hrou.
Krásný milý příběh, takové lehké večerní čtení.
A za mě i pěkný beletristický náhled do způsobu práce věštců a kartářek a jim podobným.
Nápad dobrý, i se závěrečným odůvodněním (i když mohlo být v jiném podání). Je ale poznat, že kniha patří do YA kategorie. Často jsou zápletky nerealistické a přetažené. Postavy jsou toporné, hlavní hrdinka si libuje v nekonečném kolečku sebelítosti, dospělé postavy příběhu jsou jen panáci, kteří za celou dobu nevyvinou sebemenší aktivitu, ničeho si nevšimnou, nic jim není podezřelé.
Příběh se ale odehrává svižným tempem a přečtení rozhodně nelituji. Ovšem laťku zvanou Erebos kniha zdolat nemůže.