klmonkaa komentáře u knih
Súbor nadčasových poviedok, ktoré zaujali tematikou, keďže ide o niečo, o čom sa v 50tych rokoch 20tého storočia iba snívalo. Ku knihe sa určite ešte párkrát vrátim.
(SPOILER) Počúvalo sa to dobre, len ma štve, že som hneď na začiatku vycítila, kde bude pes zakopaný. :-D
Toto by sa malo zaviesť ako povinné čítanie do druhého stupňa všetkých základných škôl!
Celkom dobre prešpekulované detaily v celej sérii, prečítala som to rýchlo a so záujmom. Nevrátim sa ale k tomu.
Veľmi napínavé čítanie, sledujeme pri tom nedobrý osud hlavnej hrdinky, proti ktorej ako keby sa postavil celý svet a všetci jej ukrivdili falošným obvinením. Po celú dobu som bola v napätí a veľmi ma zaujímalo, ako to dopadne.
Moja častuška na stužkovej bola:
"Na hodinách vážna práca,
listy knihy vždy obracia.
Nie matiku, nie fyziku,
lež starú dobrú Angeliku.
Búrlivé výšiny jej hlavou víria,
trojky, štvorky žiackou hmýria."
Takže asi tak. Už na strednej som frčala na zvláštnej literatúre sestier Bronteových. Pre mňa je zvláštna preto, ako vedia obe popísať hĺbku ľudského zúfalstva. Emily to vystihla hlbokým zúfalstvom Heatcliffa, keď postupne sledoval, ako prichádza o všetko, a bol bezmocný tomu zabrániť.
Napriek záľube v žánroch postapo, sci-fi, dystopia a horor - k Juliette Benzoni a k jej Krásnej Kataríne sa vraciam stále.
Bolo mi do plaču pri predstave (a že táto kniha nabudila ozaj veľkú predstavivosť!), koľko mladých krásnych mužov bolo utýraných k smrti, a to len a iba kvôli náboženstvu, mocichtivosti, chamtivosti mocnej osoby.. Absolútna nespravodlivosť, cítila som sa bezmocne a naštvane.
Síce román pre ženy, ale veľmi pútavo napísaný, zhltla som to veľmi rýchlo.
Trošku ťažšie sa to čítalo (to bude možno tým, že som bola veľmi mladá), ale obsiahlo to mnoho informácií, ktoré ma presvedčili o tom, že filozofia nie je moja šálka kávy. :-D