knihomolka2022 knihomolka2022 komentáře u knih

Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

Magii havranů mi byla doporučena, a jelikož mě zaujal obsah knihy, s chutí jsem si ji přečetla - a ani jsem nelitovala. Řekla bych, že kniha je taková průměrná fantasy YA. Opět se objevují víly, nenávist přeměněná v lásku, romantika, únos...neříkám, že by se mi to nelíbilo, ale myslím si, že je to spíše odpočinkovější kniha, protože chybí napětí. Hlavní postavy mi byli sympatické a autorka má vcelku hezké popisy míst. Co musím přece jen ocenit, je zápletka týkající se umění. Ještě jsem neměla tu čest se setkat s takhle originální zápletkou spojenou s malováním a ne magií a touhou být součástí jiného světa. Doporučuji knihu Magie havranů těm, co si chtějí odpočinout od akčnějších knížek typu Dvůr trnů a růží, Krutý princ, Šest vran (- ty mají napětí i násilí až až) a zároveň navštívit svět víl.

20.03.2023 4 z 5

Tajemství čokoládovny Tajemství čokoládovny Paula Brackston

(SPOILER) Tajemství čokoládovny je pokračování série Starožitnosti. Opět, jako první díl, nadchne dobovým dobrodružstvím, kouzly i zvraty. Xanthe cestuje s konvičkou do čokoládovny a tam začíná její cesta za záchranou Samuela. V příběhu se objevuje nová postava - podlá a prolhaná, která chce dosáhnout svého. Tato postava dělá příběh dle mého názoru zajímavějším a napínavějším (podobně jako třeba Xanthtin bývalý přítel). Mě se nejvíce líbila ta část knihy, kde Xanthe vypomáhá v čokoládovně a objevuje záhadná tajemství tzv. převracečů času. Nebudu lhát, druhý díl mě překvapil a přečetla jsem ho za dva dny - kniha vás nenechá se jen tak od čtení odtrhnout. Tajemství čokoládovny pravděpodobně ukončuje linku zamilovaných Samuela a Xanthe a představuje nám novou v podobě Liama a Xanthe. Těm, co váhají nad přečtením dalšího dílu radím, aby se už do knihy pustili i přes to, že má otevřenější konec (:D) a já se díky tomu moc těším a doufám v překlad dalšího dílu této dechberoucí série.

02.03.2023 5 z 5

Havraní spolek Havraní spolek Maggie Stiefvater

Název knihy: Havraní spolek
Autor: Maggie Stiefvater
Žánr: fantasy, romány, YA
Série: Havraní bratrstvo 1.
Počet stránek: 424
Hodnocení: 3/5
Recenze:

Havraní spolek, další HumbookTip!

Viděla jsem, že kniha je často přirovnávana k Šesti vranám - parta lidí, která po něčem pátrá. Havraní kluci a Blue řeší záhadu pohřbeného krále a světy mrtvých a živých se nebezpečně prolínají. Bude vás mrazit, budete se snažit vymyslet, co se stane dál, divit se, ale i se smát.

(Jo, ale k Šesti vranám bych to rozhodně NEpřirovnávala! )

Zápletka je určitě zajímavá - duchové, jasnovidci, záhada, linie, posmrtný život, magie...autorka si toho "naložila" hodně a nevím, jestli se jí to povedlo zpracovat.

Havraní spolek není napsaný za mě moc čtivě, má hodně "hluchých" částí, nevysvětlené věci a ne zas tak poutavý děj. Kapitoly jsou vyprávěné z úhlu všech postav, což mi nevyhovuje. Mám v tom pak bordel

Konec je hooodně otevřený, na to se připravte, a vlastně se ani moc neřeší to, co je/má být zápletkou prvního dílu

Blue, hlavní postava, je dívka z rodiny jasnovidců, které odmala říkají, že nesmí políbit dvou spřízněnou duši, jinak zemře. Což je velké břemeno, co? Ale nic moc originálního, v knize to ani nějak extra zpracované nebylo Moc ji ani neznáme, spíš dle jejího chování. Mě nějak extra nesedla.

Havraní kluci...no...Gansay mi ze všech byl nejsympatičtější. Líbila se mi jeho vytrvalost, zapálení, rozumné uvažování ohledně pátrání a loajlita k přátům. Ronan byl fajn, docela jsem si ho oblíbila! Noaha taky a Adam mě strašně štval a nějak mu celkově nerozumím jako člověku.

Havraní spolek asi stojí za přečtení, ale nečekala bych nic velkého
------

Velké díky patří @humbook @humbookblogeri za poskytnutí knihy v rámci #spoluprace

04.06.2024 3 z 5

Twisted Lies: Lži na ostří nože Twisted Lies: Lži na ostří nože Ana Huang

Hodnocení: 4/5
Recenze:

Na Twisted Lies jsem se těšila, měla jsem vysoká očekávání díky kladným recenzím a vlastně nevím, jestli jsem ve finále zklamaná nebo ne, protože moje dojmy jsou rozporuplné.

Takhle, na začátku jsem byla nadšená. Bavily mě ty spojitosti s předešlými díly a poznávat postavy. Stella je sympatická holčina, která si dokáže jít za svými sny a i se odvázat. Líbí se mi její zaujetí módou a to, jak mile, dokonale a decentně působí.

Trope knihy, ofc. a streamy fake dating romance, není originálně zpracovaný. “Zpestřením je Christian, ze kterého šel strach a já jsem furt přemýšlela, jaké jsou jeho plány a důvody náklonnosti ke Stelle. A byla jsem z něho tak zmatená! Později se ukázalo, že je schopný hrozných věcí a jsem z toho pořád v šoku - jeho činnost a tajemství mě děsily i fascinovaly. Ke Stelle se však choval moc hezky a díky tomu jsem si ho docela oblíbila. Je sice děsně hot, to jo, ale je mi ze všech kluků série nejméně sympatický

Spicy scény jsem přeskakovala, ale ty, co jsem četla, byly docela dobře napsané!

V půlce příběhu jsem se nudila, nic moc se nedělo a pak to nabralo spád a já jsem posledních 200 stránek dočítala se zatajeným dechem a wow... Epilog je roztomilý a úplně jsem se rozplývalaspoiler -> tam bylo dětí najednou, až jsem se musela smát a bavilo mě, jak se nakonec změnili všichni, co tak zarytě nevěřili na lásku bylo to klišé, uznávám, ale hodilo se po tom všem, čím si postavy musely projít!

Přijde mi ale, že každý díl řeší nějaké hlubší myšlenky a problémy postav, se kterými se musejí vypořádávat, což je vždycky zajímavé, ale tady se to moc není a chybělo mi to.

Bohužel nejslabší díl ze série, ale určitě stojí za přečtení. Doporučuji už jen proto, že musíte poznat Stellu s Christianem a přečíst si nejen jejich romantická vyznání a ten pěkný epilog!

Chtěla bych moc poděkovat @albatrosmedia a @nakladatelstvibaronet za poskytnutí posledního dílu série Twisted v rámci #spoluprace
IG: @_venovano.kniham_

23.03.2024 4 z 5

Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Jak se král Země víl naučil nenávidět příběhy Holly Black

,,Jedna věc se mi na tom hrdinství líbila. Jedna jediná. A sice, že jsem se nemusel strachovat o tebe." - Cardan
Na tento doplňkový díl veleúspěšné série Krutý princ od Holly Blackové jsem se neskutečně těšila. Kniha mě opravdu nezklamala, Cardana jsem zase trochu více poznala a nahlédla jsem do nitra jeho srdce a jeho minulosti. Podívala jsem se také do budoucnosti jeho vlády po boku jeho královny Jude. Ilustrace jsou dechberoucí a dokonalé a pomůžu nám si lépe Cardana a Jude představit. Knihu doporučuji všem, co chtějí být ještě chvíli nablízku (nejen díky ilustracím) Cardanovi, Jude a Zemi víl. Zamilovala jsem si ji!

11.04.2023 5 z 5

Jenom ponožky nestačí Jenom ponožky nestačí Mark Lowery

Kniha se mi líbila, protože podobně psanou knihu jsem zatím ještě nečetla. Chvíli mi trvalo, než jsem se zorientovala ve vyprávění a zvykla si, jakým stylem je román psán. Nebylo v ní nouze o vtipné a trapné situace, u kterých jsem se příjemně pobavila. Nejvíce se mi líbily příhody s Michaelovým kamarádem a nápady, které hlavní postavy byly schopné vymyslet. V knize bych nic výrazného neměnila, možná jen bych uvítala kratší tzv. Pokecy s Chasem, protože byly kolikrát zbytečně dlouhé a nudily mě. Jsem ráda, že příběh měl šťastný konec a klidně bych si přečetla pokračování Bez kalhot ani ránu.

03.03.2023 4 z 5

Dítě z Osvětimi Dítě z Osvětimi Lily Graham

Dítě z Osvětimi je strhující, dechberoucí a neskutečné vyprávění jednoho z osudů lidí, kteří prošli koncentračním a vyhlazovacím táborem Osvětim. Přečetla jsem ji skoro hned a čtení doprovázely silné a nepopsatelné pocity. Kniha je čtivě napsaná, prokládaná minulostí "hlavní postavy" - poznali jsme jak minulost, tak krutou realitu tábora. Je psaná z pohledu dívky / ženy, narozdíl třeba od díla Tatér z Osvětimi, takže se nám naskytuje prostřednictvím této knihy i pohled jiné oběti - jak pohlavím, tak postavením v táboře. Každý příběh je ovšem unikátní! Doporučuji přečíst obě dvě všem, protože téma holocaustu by se už nikdy nemělo zapomenout. Můžete využít toho, že je zpracováván autory, ne jen v učebnicích dějepisu :)

02.03.2023 5 z 5