Knihotyna komentáře u knih
Michael Jackson: Ilustrovaný životopis.
Projděte si život Michaela Jacksona poutavým vyprávěním. Zjistěte více o jeho životě, kariéře, stylu a problémech.
Knihu krásně doplňují ilustrace, které jsou velmi povedené. Celá kniha je graficky zpracovaná opravdu skvěle!
Text čtenáře nezahltí, ale zároveň zmiňuje to hlavní, nejsou zde hluchá místa a vy se do čtení ponoříte s chutí. Získáte obrázek jednoho z nejslavnějších hudebníků!
Líbí se mi, že kniha je psána fakticky - autoři se nesnaží nám vnutit svou verzi pravdy v žádné z osobních záležitostí. Snaží se oddělit životní dílo Michaela Jacksona a jeho osobnost. Ale dá se to vůbec?
Za sebe můžu ještě říct, že Youtube je opravdu skvělý vynález - najdete-li v knize zmínku o koncertě, kde se poprvé objeví moonwalk v podání MJ, můžete mít ihned v ruce mobil a tento koncert najít! :D Skvělé dokreslení!
Tápete někdy, kdo má vejít první do restaurace? Který příbor slouží k čemu? Kdo se představí jako první a komu? Kdo první podává ruku? Jak se chovat v restauraci, divadle či jachtě? A co oblečení?
S Ladislavem Špačkem a jeho etiketou jsem se poprvé seznámila v rámci gymnázia, kdy nám jedna paní profesorka pouštěla krátké ukázky na DVD :).
Pokud si chcete oprášit své znalosti či se třeba dozvědět něco nového (pro mě to zajisté bylo chování na jachtě!), mohu vřele doporučit :).
Pokračování knížky o etice a etiketě pro malé děti od Ladislava Špačka!
Z Viktorky už je předškolačka! Dědeček s ní proto už probírá důležitější témata - co je nemoc, bacily, kde se bere vzduch, co musíme udělat s nalezenou peněženkou?
Celé vyprávění je už také o kousíček delší a výpravnější (přeci jen předškoláček více vydrží :)).
Musím znovu ocenit přístup dědečka ke své vnučce - jeho nadšení, že s ní může trávit čas, učit ji novým věcem a být jedním z těch, kdo ji provází na cestě životem.
Nechte se vtáhnout čtyřmi kamarády do povídání o historii našeho státu. Památná místa Čech - Hasištejn, Sázavský klášter, Brandýs nad Orlicí, Český Šternberk, Poděbrady, Český Krumlov, Budeč, Vyšehrad, Levý Hradec, Libušín, Říp, Tetín.
Proč kamarádi vybrali právě tato místa a co s tím má společného školní exkurze? A kdo je to Čechie?
Knížka je přímo nabitá informacemi! Obohacena o krásné ilustrace i fotografie. U každého místa poznáme jeho historii, přírodu, majitelé, současný stav a mnoho dalšího!
Seznámíme se také s uměleckými slohy či architektonickými prvky :).
I jako dospělá mohu říci, že mě knížka určitě obohatila o spoustu informací, především u "bájných" postav naší historie :).
Cesta je kniha, která tvoří celistvý příběh - putujeme s pandou a dráčkem, kteří přichází o domov, kamarády a všechny své věci a snaží se najít domov nový.
Příběh o životě, naději, smyslu bytí, přátelství, přírodě.
Kniha má opět krásné ilustrace, ve kterých se odráží stav mysli dráčka, dle toho je volena i barevná paleta.
Za sebe mohu říci, že mi kniha přijde jako super nápad pro lidi, kteří:
- se potýkají se syndromem vyhoření
- přílišně lpí na materiálních věcech
- jsou vázaní na přílišný směr svých myšlenek, vše musí mít přesně naplánováno
- pro toho, kdo každý den bojuje se svou vlastní hlavou a svými vlastními filozofickými úvahami a myšlenkami
Opět krásné myšlenky, které si stojí za to zapsat.
"V určitých ohledech se mysl velmi podobá zahradě. Potřebuje tvou péči, pozornost a snahu. Když se o ni nestaráš, brzy zaroste plevelem. A tam, kde je moc plevele, nemohou růst květiny."
Být na základní škole ve své době, nejspíše bych měla Pusheen na všech školních sešitech. popřípadě nakreslenou s nějakým vtipným komentářem všude možně po lavici.
Jenže už jsem dospělá a tak jsem se jen pousmála nad tím, že by to byla sranda :D.
Máte často vnitřní rozepři mezi tím, co si myslí mozek, že by se dělat mělo, a tím, co víte, že chce srdce? A taky kolikrát víte, že to, co chce srdce prostě přes mozek neprojde? Nebo dokonce žijete s někým, kdo používá jen mozek a vy jste ten srdcař?
Doporučuji se po komiksu podívat :). Především chvíle, kdy si mozek na něco vzpomene v jednu hodinu v noci a nenechá vás spát opravdu miluju! :)
Hledala jsem na internetu další knihy z kategorie "rodiče a děti" a vyjela na mě tato kniha - Táta a já - neváhala jsem a koukla do knihovny, jestli ji tam mají :) - samozřejmě měli :).
O knize jsem si předem nic víc nezjišťovala.
A tak na mě po otevření vyskočily milé obrázky obrovského tatínka a jeho malé holčičky doplněné o pár slov, které vystihují jejich vztah :).
Kresba, která znázorňuje jak malá holčička vnímá svého tatínka jako obrovského super hrdinu. A tatínek? Ten by pro svou malou princeznu udělal cokoliv :).
Knížka pro všechny rodiče a děti :). Knížka a rodičovské lásce. O lásce našich dětí a co pro ně znamená to, že jsme vedle nich a jsme tu vždy pro ně :).
Není mi zrovna 15 a tak můžu s potěšením říct, že jsem jako malá měla doma video a kazety VHS! (pamatujete?) a to, co jsem milovala nejvíce byla Kráska a zvíře z roku 1991 od Disneyho! Bella je má nejoblíbenější princezna a právě při téhle pohádce jsem měla už jako malá pocit, že takovou knihovnu musím mít taky! :)
Kniha nás provede zámky slavných princezen: Ariel, Růženka, Bella, Popelka, Jasmína, Merida, Mulan, Locika, Sněhurka
Musím říct, že zobrazení pohádkových zámků, které znám z knížek či filmů svého dětství bylo úžasné! Jako člověku, co má vystudované umění se mi navíc líbí to, že žádný zámek není stejný! Je tady pohádková renesance či novogotika, ale i středověk či Asie!
Pro ty, co se chtějí vrátit do dětských let nebo prozkoumat jak takové jednotlivé zámky a jejich zákoutí vypadají jako celek :).
(SPOILER) Knihu jako takovou nemá moc smysl hodnotit - je to klasický zkrácený přepis filmu, který je doprovázen obrázky z filmu.
Celkově mi příběh přišel už pro větší děti. Jedná se o pohádku, která je obohacena o magii, kterou ústřední rodina dostává jako Dar. Až na naší hlavní hrdinku. Já se musím přiznat, že asi budu jako "berličku" potřebovat i film, protože z příběhu mám v hlavě trošinku chaos. Mnohdy mi přišel i dosti temný a "zlý", obzvláště, co se týká členů rodiny - ale nutno dodat, že se vše ke konci knihy urovná a postavy si to "vyříkají".
Jedna ze sbírek současné poezie. A já musím říct, že skvělá! Jak už je v anotaci napsáno - jedná se o 25 básní - jejichž tématem jsou pocity, které zažívá každý z nás.
Básně jsou lyrické, zvučné, většinou je použit sdružený rým. V básních nejsou používány ani metafory ani metonymie, takže si osobně myslím, že i laik a člověk, který poezii nemá jako denní chleba tyto básně pochopí a nebude nad nimi dlouze uvažovat - co že to chtěl básník říct.
Kniha je také doplněna o ilustrace :).
Kniha mě nalákala svou obálkou.
A bohužel, tam to také skončilo.
Mě osobně kniha bohužel neoslovila. Může to být i tím, že:
- mnoho vulgarit (zbytečně)
- nepříjemné hlavní postavy (ale to se asi dalo čekat) - nikoho si neoblíbíte, i kdybyste s někým chtěli začít soucítit, z jeho následujícího chování svůj názor hodně rychle změníte
- nejsem si jistá, zda jsem pochopila konec - celá kniha šla postupně, scény navazovaly, ale konec mi přijde jako rychlý střih - a velmi rychlá změna povahy jedné z hlavních postav
- pokud by se takto v reálu chovali lidé ve svých vztazích - a to především těch "milostných" - brzo by nikdo žádné vztahy neměl
Jedná se o příběh jedné rodiny - maminky, tatínka, prvňačky Olenky, její malé sestřičky Valinky a pejska Dobra.
Jedná se příběh rodiny, která musela ze svého domova odjet do jiné země a naučit se zde žít. Ale bohužel neodjeli všichni. Kniha, která reflektuje dnešní dobu a snaží se ji podat těm nejmenším a nejmladším. Aby našli pochopení.
S knihou jsem měla na začátku trochu problém, nedokázala jsem se pořádně začíst. Ale postupem času tento pocit odezněl. Dostavila se emoční nepohoda, která je v tomto příběhu na místě. Pro citlivé jedince to bude těžké čtení, byť jsou třeba dospělí.
V knize se střídají pohledy hlavních postav - včetně pejska! :) Nejlépe se mi četli pasáže psané z pohledu tatínka a pejska :).
Pokud nevíte, jak dnešní dobu a situaci dětem přiblížit, zkuste se podívat po této knize :).
Viděli jsme se synem v knihovně a na poslední chvíli vzali knihu sebou :).
A bohužel, náš vkus to tedy není.
Jedná se o krátké říkanky, doplněné vždy ilustrací na téma - státy a národy.
Má se jednat o sbírku pro děti i dospělé, ve které najdeme absurdní humor.
Tak mě tento druh humoru bohužel nesedl. A to vůbec. Říkanky mi nepřišly vtipné ani hezké ba naopak. Ale každý máme jiný vkus :)! Ani si moc nedovedu představit, že bych říkanky tohoto typu chtěla syna učit nebo bych byla ráda, kdyby je někde opakoval. Myslím, že tento humor by mnoho lidí bralo jako urážlivý.
Co se mi líbilo - ke každé říkance náleží ilustrace a musí se nechat, že ty jsou krásné a vždy přesně se k tématu říkanky.
Za nás nedoporučuji.
Dlouhou dobu jsem doma měla knihu Očarovaná. Knihu od Syllvie Day, autorky série Crossfire, kterou jsem minulý rok četla.
Než vůbec začneme knihu hodnotit, nutno podotknout, že se musí hodnotit v rámci svého žánru ne v rámci všech knih. Jedná se o erotickou fantasy. Ale první chybou je počet stran. Kniha má něco málo přes 200 stran a na těch opravdu dobrý fantasy svět nevystavíte.
Kniha vypráví příběh Maxe a Victorie a dál vlastně nevím, co psát. Je to příběh vystavěný na oblíbené tématice - dominantní a submisivní - obohacený o fantasy prvky (kterým ale chybí základy a jsou zde spíše hozené než vysvětlené). Když bychom odebrali erotiku (které je zde více než dost, ale vlastně se motá v kruhu), zbylo by nám možná deset stran.
Nejsme ukotveni v čase. Čtete a najednou je zmíněno, že postavy jsou spolu už dva roky. Ale nikde nebyl ani náznak, že to není třeba jen další den.
Postavy jsou samozřejmě dokonalé a krásné, jak už to u těchto románů bývá.
V rámci kategorie jsem četla horší knihy, ale i daleko lepší. Znovu se do knihy pouštět nebudu. Celkově vás kniha ničím neobohatí. Ale já mám přečtenou další nepřečtenou knihu ze své knihovny :).
(SPOILER) Hlavní témata této knihy: rasismus, gang, neplánované těhotenství, mladý rodič, vražda, ghetto, zrada, přátelství, smysl života
--- může obsahovat spoilery ---
Kniha, která vypráví o Maverickovi, ten se na svůj věk musí poprat hned s několika problémy, mimo jiné i s tím, že je mu 17 let a brzy bude mít již druhé dítě. Každé ovšem s jinou dívkou. Navíc je v gangu. Tátu má ve vězení. Mamka má dvě práce. A on nestíhá školu. Natož slušnou práci. Najde zavražděného svého bratrance a snaží se dostat život pod kontrolu a určit jasné hranice. Jenže slušná práce vám dost peněz nevydělá a navíc, když si jednou v gangu, ven se nedostaneš.
Postavy, které mi rozhodně nesedly: King a Iesha
Postavy, které ba naopak byly super :): rodiče Mavericka, pan Wyatt
Musím říct, že se mi moc líbilo, jak dospělí nahlíželi na Mavericka. Především tedy již výše zmíněné postavy. Nejednali s ním jako s dítětem, ale hodili ho do vody - když mohl mít dost "nezodpovědnosti", tak teď se prostě musí starat. Zároveň ho nikdy nenechali ve štychu a vždy se mu snažili pomoct a navést ho tím správným směrem.
Po knížkách od Megan Hess jsem koukala už dlouho. A konečně mám jednu z nich doma! Díky tati! :)
Ikony nás vtahují do světa italské módy, představují nám deset módních značek. Kniha není plná textu, ale čeho je plná, to jsou ilustrace! A jaké! Myslím, že neuplyne den, kdy bych do této knihy nenakoukla :). Umělecké dílo samo o sobě :).
Pohlazení po duši, pro milovníky módy srdcová záležitost :).
Kniha se čte velmi rychle, text odsýpá, vše plyne a vy se probíráte příběhy jednotlivých dívek ze všech koutů světa. Evropa, Asie, Afrika, Amerika. Každá dívka řeší jinou věc, jinou starost, každá ji popisuje jinak, někdo zvolí prózu, jiný zvolí poezii.
Všechny příběhy mají však jedno společné, ukazují mladé dívky/ženy v situaci, kdy jsou nucené se chovat tak, jak jim jejich původ, země, rodiče, učitelé, apod. přikazují. Je zakázáno být taková, jaká být chceš, protože přeci musíš být jiná, ta správná, nesmíš vybočit, musíš se přizpůsobit a to, jak to cítíš ty nikoho nezajímá, byť jsi přeci citlivá bytost.
Skvělé! Pro mě to bylo jako vyprávění s kamarádkami. Kamarádky z různých koutů světa, kde se perou s tím, co jim osud a společnost staví do cesty. A musím říct, že příběhy, které se týkaly Evropy nebo Ameriky mi byly velmi blízké, neboť jsem jimi ve svých pubertálních létech byla obklopená. V okolí Evropy a Ameriky se témata točí kolem - sexu, drog, módy a oblíbenosti, alkoholu, sebepoškozování či anorexie. Vezmeme-li pak části věnované dívkám v Asii a Africe, setkáváme se s tématy znásilnění, prodání, otroctví, utlačování žen obecně.
Kniha se mi líbila a velmi dobře se četla. Každý příběh měl svou pointu, jedná se však o shluk textů, které jsou dány do knihy, někdy chybí troška spojitosti, to jí však neubírá na důležitosti!
Hérakles má milující rodinu, jenže vinou svého původu a lsti bohyně Héry spáchá to nejhorší, co může. Dozvídá se však, že se může vykoupit, splněním deseti prakticky nesplnitelných úkolů.
Já tyto příběhy miluji v jakékoliv podobě. Příběhy antických hrdinů mě nepřestanou bavit a udivovat!
Doporučuji :)!
Poslední ze sbírky citátů a musím říci, že za mě nejslabší. Většinu citátů jsem znala, grafické zpracování se mi líbilo nejméně.
Téma lásky.
Neurazí, nenadchne.