Knihotyna komentáře u knih
Závěrečný díl série Savage Trilogy nemohl být lepší :).
Znejistíme, kdo je vlastně dobrý a kdo špatný. Komu jde o peníze, komu o moc a komu o jeho blízké.
---CO SE MI LÍBILO---
- Kane je prostě zlatíčko :D, toho si snad nejde nezamilovat!
- vzájemný vztah hlavních hrdinů - epilog - opravdu dojemné čtení
- Magnolie - upřímně, já jsem vůbec nevěděla na čí straně ta žena vlastně je!
- Ještěrka - tak tohle byl velký oříšek a neměla jsem tušení, že povede právě k tomuto člověku (jako to nenapadlo ani nikoho v jeho blízkosti :D)
- čtivost celé série - svižné tempo, střídání pohledů hlavních hrdinů, krátké kapitoly
Měla jsem slevovou poukázku a mé oko padlo na tuto knihu. Manžel mi ji zajel vyzvednout cestou do práce a ráno mi ji předal se slovy - "Paní v knihkupectví říkala, že je to pecka, že se ti to určitě bude líbit, že tahle autorka píše věci, co vy prostě chcete a máte rády :D."
Tak paní/slečna se nespletla :)!
- hravost Liama :)
- tvrdohlavost Tru! :)
- chemie a slovní přestřelky mezi hlavními hrdiny (ne jednu hlášku a scénu jsem posílala i manželovi, pokud jste jako já spíše typ "Italek" (jak tomu říká můj muž :D), tak vám zkrátka jednání Tru sedne!)
- ke konci je příběh za mě trošku přitažený za vlasy, ale zase proč ne? :)
- poděkování - autorka napsala krásné poděkování, kde se nevěnuje pouze sobě, ale i ostatním členům rodiny - navíc jsem zjistila, že trpí stejnou chorobou jako já!
"Smiř se s tím, že máš v sobě svár. Pokud dodržuješ své základní životní hodnoty, jsou všechny ty vnitřní hádky pouhým hlukem, který si můžeš dovolit ignorovat."
---CO SE MI LÍBILO---
- na DK je mnoho čtenářů silně vyhraněno proti Heather - mě naopak její chování docela sedělo :D - byla poblázněná, zamilovaná, upřímná a dosti vlezlá :D
- Noah - trvalo mi trošku déle si tohoto hlavního hrdinu oblíbit a myslím, že tomu dosti napomohli morčata! :D
- nečíst v práci! Já jsem při jedné konkrétní scéně rozháněla slzy a vypadala to možná dosti komicky!
- téma depresí, psychických poruch
- líbí se mi, že Penelope Ward do svých knih dává velkou část reálného života, ale zaobalí to do pohádky, ve které vše dopadne dobře :)
"V životě žádné chyby neexistují. Všechno, co děláš, je otázkou volby. Některé volby jsou dobré, jiné nám pomůžou růst a něco nás naučí. Volby nás vedou k věcem, které máme zažít."
Patříte mezi milovníky češtiny? Nebo jste ti, kteří bohužel měli vždy v každém textu gramatické chyby, chyběla jim interpunkce či měli od p. učitelek a profesorek v textu hromadu šipek ohledně slovosledu?
Ať tak či tak, pokud máte rádi mnohdy až trošku morbidní humor, koukněte po tomto komiksu! Korektor se nevyjadřuje jen ke své práci, ale i k životu jako takovému či tomu, co si myslí o lidech, kteří mu své práce nosí (a to vícekrát!).
Některé stripy byly vtipné, u některých měl člověk celkem strach :D - grafika je velmi jednoduchá, ale povedená - musím říct, že se mi velmi líbil korektorův "ďábelský výraz" (jak jsem si ho pojmenovala :D).
Černobílý komiks rozdělený na stripy skládající se z třech obrazů. Nic víc netřeba!
Ale pozor, po přečtení už možná nikdy nebudete chtít nikomu ukazovat svůj psaný projev! :D
Představte si dva mladé lidi na střední škole.
Maggie je samotářka a podivínka, žije u pěstounů a snaží se trávit čas se svou nemocnou babičkou, líbí se jí jeden z kluků ze školy, ale ani nedoufá, že by ho někdy mohla zajímat.
Ryder je sportovec, je milý, gentleman tělem i duší. Zamiloval se do Maggie.
Nuda, že? Jenže je tu problém. Ryder je už pět let mrtvý. Tak jak je možné, že s Maggie mluví a schází se s ní?
Celé čtení jsem byla na vážkách. Kniha je napsaná ze dvou pohledů - Maggie a Rydera. Ryder je mrtvý a tak se v knize poměrně často objevuje téma smrti či umírání - pokud jste citlivější povahy, možná vám to nebude dělat dobře (mně mnohdy nedělalo). Pak se odvíjí příběh, který mě nějak více nezasáhl. Dva mladí lidé. Ale posledních 50-60 stran mé hodnocení a dojem z knihy změnilo!
Máte rádi film Duch nebo Město andělů? A zajímalo by vás, jak by příběhy vypadaly propojené a jejich hlavním hrdinům by bylo -náct? Pokud ano, tak se po knize podívejte!
Mnohdy silné čtení s koncem, který jsem rozhodně nečekala!
(SPOILER) Dvě ženy. Dva pohledy. Dva příběhy. Jeden muž, který je spojuje.
Kniha nás zavádí do dne, kdy do butiku Lucie přijde Anna. Lucie je manželkou Hynka a Anna je jeho milenkou. Během toho, co si Anna zkouší kabát se dostáváme do jejich příběhu - od minulosti až do současnosti - každá z hrdinek nám otevře své srdce a mysl a my poznáváme ne jen její vztah s Hynkem, ale její život, rodinu i bolest.
Co se mi líbilo:
- postavy se ve vyprávění střídají, je však velmi rychlé se zorientovat, která žena nám právě přibližuje svůj příběh
- obě ženy mě svými příběhy zaujaly (musím přiznat, že mi byla sympatičtější Lucie)
- sledujeme uspořádání rodin, manželství, přátelství, mileneckého vztahu - to, jak něco naoko vypadá a jaké to ve skutečnosti je - co je realita a co dovolíme, aby bylo realitou?
- postava Hynka byla velmi zvláštní a já musím říct, že pro mě velmi nesympatická (ale napsaná byla skvěle!)
Mohu doporučit! Kniha ze života, kde není nic černobílé ani růžové. Je to takové, jaké dovolíme, aby to bylo. To, co skryjeme či neřekneme ostatní neví. To, zda je to správné, už je věc druhá.
SPOILER
- v knize se objevuje alkohol (ve větší míře), sebepoškozování či smrt blízkých osob
Příběh bývalého fotografa Francisca Boixe. Španěla, který se ocitá v Mauthausenu a ocitá se zpět ve svém původním zaměstnání. Jenže to, co bude cílem fotek by nikdo nečekal. Jak by taky mohl? Cílem je dostat negativy těchto fotek za zdi tábora, aby všichni věděli, jak to doopravdy bylo. Ale pokud přežijí, bude to vůbec někoho zajímat?
Co je třeba vyzdvihnout
- grafické zpracování - barevná paleta, emoce postav, prostředí, rozdílnost krajin - preciznost veškerého vyobrazení, detaily - nádherná a skvělá práce (a velmi důležitá!)
- komiks není dlouhý, ale já mám po jeho přečtení pocit, jako bych četla knihu o pěti set stranách - komplexní příběh a obraz jedné doby, jednoho místa a jedné snahy o to, aby lidé znali pravdu
- hlavní postava Francisco Boix je Španěl - mám pocit, že v našich zemích se celkově v rámci dějepisu na tuto stranu mince zapomíná, musím se přiznat, že o Španělsku, potažmo jejích obyvatelích za druhé světové války jsem nevěděla prakticky nic - v tomto směru pro mě byl komiks velkým překvapením a obohacením!
- velký rozdíl ve vnímání a postavení přeživších po koncentračních táborech - tento moment pro mě byl velmi šokující a nejemotivnější z celé knihy
Velké doporučení!
(SPOILER) Pokud v prvním díle byla láska nevinná a čistá, tady je nadějná, potřebná, utěšující, úzkostná, bolestná a spalující.
---MŮŽE OBSAHOVAT SPOILERY---
Co se mi líbilo:
- zamilovala jsem si Xandera - musím přiznat, že v prvním díle mi k srdci moc nepřirostl, ale tady se projevil naprosto parádně ve všech směrech a situacích!
- Molly - to bylo zlatíčko :)
- Carolyn - tak s touhle postavou jsem měla velký problém, chápala jsem sice, proč se chová tak, jak se chovala, ale bylo mi to proti srsti a nemohla jsem si pomoct, měla jsem stejný názor jako Molly
- tajemné pátrání - očividně policie nezjistí tolik jako dva lidé, kteří chtějí znát pravdu a svůj život
- vyrovnání se se situací, posouváme se o tři roky, ale jde vidět, že Xander, Calder i Eden v sobě stále nesou mnohá traumata a strachy a neumí si s nimi poradit - na to bude nejlepší ozdravná postel :D!
- novináři - objeví se aspoň jeden slušný člověk! :)
- i lidé, kteří se do sekty "narodili" nebo byli donuceni v ní být mohou být vnímání jako zlo, peklo - jsou odsuzováni - za své chování, činy, vědění i nevědění a svůj předešlý život, který si nemohli a nesměli vybrat
- potřeba pravdy a vědění, aby se toto téma mohlo uzavřít
- pocit viny, ne jen jeden k druhému, ale i ke všem lidem, kteří zemřeli
- noční můry, alkohol, sebedestrukce, sebetrýznění, trápení, mučení - aneb člověk se chce i nechce vědomě potrestat, nechce zůstat bez toho druhého
- jizvy na těle i na duši, které nejlépe pochopí jen ti, kteří je mají také
- postavení Caldera v sektě i v jeho vlastní rodině, posléze i u Carolyn - bylo mi ho velmi líto
- strach z policie
- pocit uvěznění, i ve velké společnosti můžete mít stále pocit, že jste vězněm, protože když praskne, kdo vlastně jste, jste vlastně pouťová atrakce a tak je nejlepší se schovat
(SPOILER) Příběh George, který chodí do čtvrté třídy, ale už teď s jistotou ví, že je něco špatně, ví totiž, že uvnitř sebe je dívka - dívka s nádherným jménem - Melissa.
Co se mi líbilo:
- kniha je velmi srozumitelně napsaná, vystavěná na jednoduchém příběhu, který neobsahuje hluchá místa a promítne zde pocity samotné Melissy, její rodiny, přátel, spolužáků, ale i těch, kdo ji zkrátka nemají rádi
- vážné téma - trans dítěte - bude pro naše děti daleko "běžnější", než bylo za nás, kdybych chtěla svému synovi vysvětlit, co se může i někomu z jeho okolí dít, sáhnu po této knize - krom toho kniha je krásně psaná z pohledu toho, že respektovat by se měli všichni (jakákoliv odlišnost :))
- líbilo se mi chování paní ředitelky - není nad to, když děti mají oporu ne jen v rodině, ale i ve školách
- maminka Melissy se se situací nevyrovnává lehce, i toho je dle mého názoru důležité zmínit - každý člověk potřebuje jinou "porci" času, aby se se situací vyrovnal
- Kelly je prostě báječná kamarádka :)
- a mou nejoblíbenější postavou byl Scott :) - takového úžasného puberťáka bych chtěla mít doma :D - respekt k tomu s jakou otevřeností a upřímností mluvil se svým mladším sourozencem! :)
Kraťounký příběh, který předá mnohé :).
(SPOILER) Tak tohle bylo něco! Má první kniha od autorky a rozhodně ne poslední!
Klíčová slova: sekta, láska, přátelství, život, smrt, boj, civilizace, vědění, monstrum, oběť, dospívání, zaslepenost, bolest, pravda
Proč si knihu přečíst:
- prostředí "sekty" - její prostředí, fungování, principy - krásně popsané prostředí - rozdíly mezi elitou a dělníky, popisy budov, přírody, věcí, které mohou a nemohou používat, popřípadě k do má právo je používat
- nevzdělanost v rámci sekty - cílené vzdělávání, aby se lidé, když se jim podaří dostat ven stali vlastně nepoužitelnými
- zaslepenost, víra, oddanost (v mnoha bodech vám to vžene slzy do očí)
- moc jednoho člověka a jeho vliv (domluvené svatby, hladovění, nevzdělání, tresty, smrt, otročení, již zmíněná oddanost a totální zaslepenost, strach)
- využívání bolesti, strachu - člověk jako otrok
- vztah Caldera a Mayi
- nevinnost a čistota lásky mezi Calderem a Eden (dospívání, objevování)
- přátelství Caldera a Xandera
- celková osobnost Caldera
- obdiv za to, jak Calder, Xander i Eden dokázali uvažovat a ubrat se směrem, který zvolili
- příběh Caldera a Eden jako celek - od dětství, loajálnost, obdiv, učení, tajné schůzky, odhodlání, obětování pro toho druhého, touha po společném životě
A tahle knížka mě dostala jako už dlouho žádná! A potřebuji okamžitě pokračování - varování, knížka končí velmi otevřeně, pokud nemáte po ruce druhý díl, tak ji nečtěte :D. Já jsem si druhý díl ještě dnes objednala na Databázi knih :). Tak už aby tady byl :D.
Anotace zní jako pohádka, že? Až na svět mrtvých.
Knihu jsem v půlce odložila. Chvíli jsem potřebovala, aby se ve mě příběh usadil, našel si své místo, pochopení a prostor.
Co se mi líbilo:
- kniha je geniálně zpracovaná - téma smrti - které je zde velmi hezky popsáno - to, jak se lidé odebírají na věčnost - a kam se dostanou - myslím, že každý si v tom může najít to svoje správné východisko, kterému chce věřit :)
- chaloupka na muřích nožkách - super! Všechny chaloupky byly bezvadné! Nejlepší kamarádi všech jag! To, že stavěly jagy na první místo z nich dělá opravu nejlepší přátele :)
- proces nočních oslav
- vztah baby jagy a Márinky
- touha Márinky po normálním životě, po přátelích
- Benjamin a jeho tatínek :)
- společenství jag - nikdo si nic nezávidí, přejí si jen to dobré, mají o sobe starost
- pochopení, že lidé mohou být zlí, zákeřní, ale také milí a člověk či jaga v nich může najít celoživotního parťáka :)
- Krák :)
"Kozel je nebezpečný zepředu, kůň zezadu a živí ze všech stran."
Půjčila jsem si grafický román i původní knihu.
Četla jsem stylem tím, že jsem přečetla kus v knize a následně si stejný kus přečetla v grafické verzi :).
Celý příběh tak byl celistvý, krásně propojený a následně obohacen i o obrazový materiál :).
Grafické zpracování díla je krásná záležitost. Barevná paleta volená dle míst, okolností, vzpomínek - krása! Emoce, víra, boj, nemoci.
Není potřeba číst knihu, aby měl člověk příběh ucelený (já jsem si nebyla jistá a tak jsem pro jistotu četla i knihu :)), ale samozřejmě se do něj nevleze vše a já jsem ráda, že jsem četla i knihu! Ta u mě vede! :)
Velké doporučení! Jedna kapitola naší evropské historie. Jedna rodina. Jeden národ. Jedno utrpení. Jeden boj o přežití.
Romantiku mám ráda, ale tady to bylo moc rychlé i na mě :D. Nejdříve pouze jeden den (a to ještě pár minut!), po pěti letech týden - a láska jako trám - a po měsíci zásnuby :D. Na druhou stranu, když ji miluješ, není co řešit :).
Co se mi líbilo:
- Chelsea - musím uznat, že tvrdohlavá byla správně :D, ale některá její rozhodnutí mi hlava nebrala
- Chris - to by byly filozofické otázky na mě - takového bráchu bych teda chtěla :D
- Luna, super holčička :), všetečné otázky dětí se hodí za každé situace
- Damonovy nápady "jak Chelsey zaměstnat" - no kdo by nechtěl srovnávat seznam čísel podle abecedy :D?
Co se mi nezdálo:
- kniha začne scénou, která zkrátka nedává smysl - tohle by snad nikdo neudělal :D
- opravdu na sebe lidé po pár minutách (a ty navíc nekončí zrovna šťastně) myslí následujících 5 let?
- sexuální scény asi nebyly jedny z těch, které by se mi líbily, spíše jsem se smála :D
Kniha je čtivá, místy vtipná. Hlavní postavy však nelze brát moc vážně (nebo na mě to tak aspoň působí) :).
(SPOILER) Tak tenhle komiks byl naprosto parádní!
Naše hlavní hrdinka se potýká s úzkostí. A ne jen tak ledajakou - úzkostí z úzkosti - bohužel, kdo si někdy podobné stavy zažil ví, že nejhorší je vlastně strach z toho, že znovu přijde strach, že znovu přijde panika, že znovu přijde ten nepříjemný pocit, který prolézá naprosto celým tělem a nechává ho v transu.
Naše hlavní hrdinka Anna by nejraději nechodila do školy, bohužel to není řešení. Je na střední škole a tam jednou zkrátka musí. Snaží se tak překonat veškeré myšlenky a pocity, které ji celé dny tíží. S tím ji pomáhá i přítomnost Maxe. Max tento rok maturuje a před nástupem na vysokou školu se zjeví u Anny s tím, že si udělají výlet. A Anna jede. Bez léků, bez přemýšlení. Ale zná vlastně Maxe?
Co se mi líbilo:
- situace a pocity, které jsou zde popsány jsou skutečné reálné pro lidi trpící úzkostí
- Max - to je prostě jasný kluk :D - Anna má v hlavě to nejhorší a on si zkrátka udělá pohodičku
- chování Anny po prožité panice (atace) - protože když člověk překoná svůj strach (a má u sebe někoho, kdo mu s tím pomáhá), cítí se silnější :)
Co se mi nelíbilo:
- rodiče Anny - jen tak ji z ničeho nic nechají odjet bůh ví kam s klukem, kterého ani neznají?
Super objev, kterého rozhodně nelituji!
Musím říct, že jsem čekala "větší tajemství" :D, ale kniha se věnovala jiným tématům, které jsem nečekala a za které jsem byla ráda :).
Knížka je pro děti od 10 let :).
Vypráví příběh jedné rodiny - mamky, taťky a třech dětí - puberťačky Matyldy a jejich dvou bratrů Maxe a Kryštofa.
Matylda je puberťačka a musí sdílet pokoj se svými bratry, ti si na ní leccos přichystají a problémy a rvačky jsou na světě. Rodiče jim hubují. A Matylda má problémy i ve škole. A navíc se rodiče v noci hádají. Chtějí se snad rozvést? Nebo co před nimi tají?
Co se mi líbilo
- kniha se zaměřuje na děti - mnohdy mi přišli rodiče až "zlí", mrzutí, nepříjemní - ale samozřejmě, nutno si uvědomit, že je to bráno z pohledu dětí - a kdo z nás neměl v pubertě stejný pocit :D?
- sourozenecké rvačky, vtipy, nenávist x sourozenecká láska :) - u té mi tekly slzy
- vytrvalost třídní učitelky - věděla, kam musí Matylda přesměrovat svou energii :)
Knížka o jedné běžné rodině se třemi dětmi. O sourozencích. O lásce. O pochopení. O tajemstvích - i když ne tak patrných na první pohled :).
Příběh ne dvou sester, ale celé jedné rodiny.
Dvě sestry, Cecílie a Astrid.
Cecílie má 19 let, je v maturitním ročníku, jenže trpí úzkostí. Doma, ve škole, prostě všude. Tu ji pomáhá zvládat její mladší sestra Astrid. Ale má Astrid i nějaký vlastní život nebo se stává stínem své sestry, které musí být neustále nablízku?
Hlavní body:
- přišlo mi, že Cecílie se za úzkosti spíše schovává - že ji vlastně vyhovuje, že všechny "dusí" a sama se nesnaží, nechce přijmout pomocnou ruku
- táta, který má v hlavě jen práci a problémy své dcery nebere jako skutečné problémy
- máma, která sice problémy dcery bere vážně, ale kdykoliv udělá cokoliv "správně" a chce problém řešit u psychologa/psychiatra, nechá se Cecílií zatlačit do kouta a z pomoci sejde - Cecílie opětně jen leží v posteli
- Cecílie prakticky nechodí do školy a když je Astrid v neustále pohotovosti, aby ji mohla pomoct
- oba rodiče berou jako samozřejmost, že Astrid zazdí vlastní život a bude tu veškerý svůj volný čas pro Cecílii
- rodiče neustále narušují Astrid plány - výlet s kamarády, schůzka, rande - vše se podřídí tomu, že Cecílie ji chce doma u sebe
- Astrid vybuchne až po neskutečně dlouhé době - a je zvláštní, že to, co dojde jí, nedojde nikomu dospělému
- citové vydírání ze všech stran
Knížka je krásným dokladem života, kde nic nefunguje. Kde nefunguje rodina. Láska. Povinnost. Pomoc.
Chyběly mi informace, jak se Cecílii úzkosti spustily. Protože spouštěč je bohužel vždy.
Knížka beru jako vhled do duše nejmladší z rodiny, která je však stavěna do role všech - matky, sestry, kamarádky, přítelkyně. A sama neví, které roli má dát přednost, protože ztrácí sama sebe.
Co se mi líbilo:
- kniha je vyprávěna právě Algiskem, tím pádem je v knize mnohdy zmíněná dětská fantazie, naivita, představivost - která dává knize jiný rozměr
- popsání života na Sibiři - práce, jídlo, roční období, "ubytování", nemoci, smrti, lásky, bolesti, odchody
- vnímání smrti - zapojování mrtvých do života živých - jsou stále s námi
- skutečný příběh
- každá z postav byla osobností, která se nechala zlomit, ale snažila se vidět naději, každý jinak a svým způsobem, aby se nezbláznil
Co se mi nelíbilo:
- bohužel, já jsem si nemohla zvyknout na grafické zpracování příběhu (ale každý jsme jiný :))
Co se mi líbilo:
- autorka je Nigerijka, seznámí nás se situacemi, které se ji staly a byla v nich označená za feministku (ve stylu nadávky)
- autorka nás nechá nahlédnout do svého života ve své domovině a jaké postavení zde žena má
- líbí se mi, že se nejedná o knihu určenou výhradně ženám (jak by mnohé mohlo napadnout), ale dala bych ji přečíst všem :) (je opravdu kraťoučká!)
- vize feminismu jako vize na lepší zítřky pro naše děti - holčičky (aby nemusely mít výčitky něco říct, něco neumět - vždyť se schopností vařit se žena nerodí, ale musí se ji naučit, stejně jako se ji může naučit muž :) - tak pro chlapečky - aby neposlouchali, že chlap nebrečí, že přece není bábovka apod.
- přehlížení žen a jejich názorů - i já jsem se nejednou setkala se situací, kdy jsem stála vedle svého muže, řešila jsem problém já, ale druhá strana mluvila zásadně na mého muže, protože přeci on je ten muž - ale třeba vůbec nevěděl, o co se jedná - je důležité přiznat i to, že nevíme, že tohle má raději člověk řešit s tím druhým - ať už mužem nebo ženou :) - zkrátka s tím, kdo se v tom vyzná lépe :)
Tak tohle bylo geniální.
Slovo FEMINISMUS se kolem nás už mnoho let točí v kruhu. A já musím říct, že většina lidí (a to i ve školách) ho zkrátka vysvětlí tak, že jsou to ženy, které nenávidí muže a raději chtějí vše dělat samy, ale pak si stěžují, že jim nikdo nepomůže.
Tahle drobná knížka je tak krásné vysvětlení tohoto pojmu. Doporučuji ženám i mužům.
Autorka byla požádaná svou přítelkyní, zda by jí poradila, jak vychovat dceru v duchu feminismu - a tak vznikl dopis, který obsahoval množství rad - tento dopis v upravené podobě si můžete přečíst, pokud si půjčíte či koupíte tuto knihu. Patnáct doporučení jak v dnešní době vychovávat - dle mého názoru ne jen dívky - v duchu feminismu.
Autorka naráží na "genderové role", na točení v kruhu, na role otců i manželů a toho, kde je "chyba" a mělo by to fungovat jinak.
Část s otci je za mě největší trefou. U nás doma po narození syna to byla velká "díra". Manžel vyrůstal v rodině, kdy byl tatínek neustále v práci nebo na cestách a tak moc nebýval doma, já naopak jsem vyrůstala v rodině, kde otec chyběl úplně. Vnímala jsem tak, že vše musím dělat já, že se starám jen já a jen na mě to záleží. Manžel oproti tomu zase narážel na otázku - jakou funkci otec v rodině má. A kdybychom tuto knihu znali, našli bychom krásnou odpověď :). Stejně tak jako je mnohdy na mladé rodiče vyvíjen tlak, co by měla žena a co muž.
"Domácí práce a péče o děti by neměly souviset s tím, jestli je někdo žena, nebo muž, a neměli bychom se ptát, jestli žena "všechno zvládne", ale jak nejlépe podporovat rodiče, aby zvládli své povinnosti v práci i doma."
Označených pasáží v této knize mám hromadu. Dle mého to není feminismus - ale normální svět žen a mužů - rodičů, kteří vedou své děti k tomu, že každý je jedinečný, každý má právo na to samé, každý se může věnovat čemu chce a projevit svůj názor.
Musíme samozřejmě brát v potaz, že autorka je Afričanka, zde jsou práva žen někde jinde, než jsme zvyklí my u nás. A přesto. Záleží pouze na lidech.
K prvnímu dílu Rupi Kaur jsem se dostala až jako k poslednímu :D. Ale nelituji!
Za sebe hodnotím Mléko a med jako nejlepší. Hned za ním by byla sbírka Home Body: Mé tělo, můj chrám a na posledním místě Květy slunce.
Sbírka je rozdělena do čtyřech částí, opět je kniha obohacena o tématické ilustrace. Byla jsem překvapená, že v této sbírce se vyskytlo i pár delších pasáží, které byly velmi výstižné!
Témata těchto sbírek jsou velmi aktuální a podána stylem, který dnešní generaci zkrátka sedne. Pokud chcete mít pocit, že některé věci neřešíte jen vy, ale nevíte, jak je popsat, začtěte se, třeba právě na stránkách těchto básnických sbírek objevíte to, co se tak dlouho snažíte vyjádřit vlastními slovy, ale nejde to.