Knizectvi Knizectvi komentáře u knih

Hvězdopravec Hvězdopravec Martin Bečan

Tak jo kde začít... jak popsat moje pocity z téhle knížky? Tohle bude oříšek a nevím jestli bude můj text vůbec dávat smysl, ale jdeme na to.
Než začnu mluvit o téhle knize asi bych měl říct jaký vtah jsem měl s předchozí autorovou knihou Kaziměsti a s jakými pocity jsem šel do téhle. V Kaziměstech mi vadila strašná jména, zmatenost myšlenek a přehršel nápadů, které nebyly dotažené do konce.
S podobnými obavami jsem se pouštěl i do tohoto příběhu a začátek mě v nich jenom utvrdil. Omlouvám se ale.. STRAŠNÁ jména, prapodivný úvod a zmatenost vyprávění z pohledu hlavní postavy, která ale jakoby občas přecházela ve vševědoucího vypravěče mě neskutečně rozčilovali. A to až natolik, že už jsem nechtěl číst dál. To se do značné míry změnilo ve chvíli kdy jsem se ocitl ve snovém světě, který zdánlivě nedává smysl, ale pod každým jeho aspektem je cítit nějaká symbolika. Tady mi nevadila zvláštní jména, ani přecházení mezi vyprávěním. To, že věci byly zvláštní a nesmyslné se mi neskutečně líbilo. Jak se více proplétal snový svět s tím skutečným, začal mě zajímat i ten. V poslední části příběhu se začala vyplňovat moje tušení, hltal jsem každou stránku a popravdě si snový svět a jeho myšlenku zamiloval. To co se mi u autora nelíbí při popisování skutečného světa a skutečných postav, je to stejné co jsem při popisu zvláštního vnitřního vymyšleného světa a jeho postav miloval. A to co se mi v Kaziměstech nelíbilo nejvíc, tedy konec, mě v Hvězdopravci dostalo. Autorovi se tady povedlo zaměřit se na méně myšlenek a dotáhnout je do konce. A zakončení příběhu mě opravdu dostalo, né že by bylo úplně nečekané, ale bylo skvěle zvládnuté a plné emocí. A ač to na začátku vypadalo, že to opět nebude nic pro mě, na konci jsem rozhodnutý, že k příběhu se zase někdy vrátím.
Knihu jsem dostal na recenzi od Humbook.

15.05.2021 4 z 5

Mamince se budeš líbit Mamince se budeš líbit Jaroslav Konvička

Vzal jsem si ji, protože miluju autorovu druhou knihu Kdysi dávno v budoucnu. A ano, tohle je něco úplně jiného, jak psal sám autor. Nebudu psát o čem příběh je. Bude lepší když do čtení půjdete aniž byste cokoli věděli. Protože kniha je sice maličká, ale o velká a prazvláštní překvapení v ní není nouze. Ja čekal obyčejnou romantiku, možná trochu komickou. Ale co jsem dostal ani vlastně nedokážu popsat. Ve výsledku se mi to líbilo docela dost, i když jsem si občas říkal wtf ???? Je to dobré, zajímavé čtení ne na moc dlouho. Autor je určitě schopný mnohem lepších textů, viz moje zamilovaná kniha z jeho klavesnice. Proto hvězdičkově hodnotím méně, ale slovně určitě musím říct, že kniha stojí za přečtení. Navíc ji pořídíte pod dvě stovky a určitě by stála i za více. Ja se budu těšit na další věci od autora a těm kdo ho neznají určitě doporučuju se k němu podívat.

12.02.2021 3 z 5

Mytologie - Bohové, hrdinové a nestvůry starobylého Řecka Mytologie - Bohové, hrdinové a nestvůry starobylého Řecka Dugald Steer

Nádherná publikace. Skvělé zpracování, které chytne a nepustí nejen děti ale i dospělé :)

26.11.2020 5 z 5

Záhada domu Šeferů Záhada domu Šeferů Tamar Yellin

Strhující příběh jednoho židovského rodu, jednoho starého kodexu a mnoha osudů. Tohle byla jedna z prvních vážnějších knih, které jsem kdysi četl. Několik časových linií a labyrint osudů mířící ale neochvějně do jednoho současného bodu mě chytil a nepustil už od prvních stránek. Kniha je prodchnuta tradicemi i prazvláštním ale mě velmi blízkým židovským hůmorem. Je to také jediná kniha, kterou doporučuji už spousty let a to ještě před mou ,,knižní online érou,, . Tahle kniha ve mě zanechala velmi silnou stopu asi hlavně proto, že k této tématice mám velmi blízko. Pokud na ní někde narazíte ( dá se totiž už koupit jenom z druhé ruky) určitě neváhejte.

14.07.2020 5 z 5

Jak fotit nejen na instagram Jak fotit nejen na instagram Leela Cyd

Moc pěkná, hezky graficky zpracovaná kniha plná fotek, ve které se dozvíte trochu základů jak na instagram a hodně základních tipů a triků jak fotit. Fotografické návody a nápady jsou zde pro opravdové začátečníky. Ať už fotíte na mobil nebo na foťák, tady se určitě dozvíte ta nejzákladnější pravidla fotografie, ke kterým autorka přidává své osobní zkušenosti a pár rad vycházejících z jejího profesního života. Občas je vsunut příběh a kraťoučké rady od několika úspěšnějších instagramerů.
Kniha je rozhodně fajn, přečtená za chvilku a plná inpirace. Doporučuju především opravdu začínajícím fotografům, nebo lidem kteří o fotografii nic nevedí a chtěli by trochu vylepšit své ig příspěvky.

13.07.2020 3 z 5

Čtěte, pokud chcete dobýt Instagram Čtěte, pokud chcete dobýt Instagram kolektiv autorů

Pěkná jednohubka, kterou máte za hodinku přečtenou ale ke které se budete určitě vracet. Je to totiž pěkná inspirace. Většina knížky je pojatá způsobem kdy je jednomu úspěšnému instagramerovi věnována dvoustrana. Na jedné stránce je ukázka jeho fotek a na druhé jsou dva odstavce. Jeden odstavec je nějaká rada, kterou onen tvůrce asi považuje za nejdůležitější a druhý odstavec je kraťoučký popis jeho nebo její ,,kariéry,, . Toto je občas proloženo nějakými tipy jak instagram funguje, co dělat a nedělat nebo jak ho lépe využít. Určitě si v knize najdete svou inspiraci a třeba i nové profily ke sledování. Velké plus je také nápad @pavelkristianjr , který knihu redigoval a do českého vydání přidal i několik českých instagramerů a ucelenější rozhovor s jedním z nich. Takže je tu další kniha, kterou doporučuji každému kdo se snaží prosadit na instagramu, zlepšit svou tvorbu nebo se jenom inspirovat.

11.07.2020 4 z 5

Tajemství sudby Tajemství sudby Jiří Dittrich

Tak jsem tu s druhým dílem Elementa od mladého českého autora. Nebudu se moc rozepisovat, protože už jsem psal ,,recenzi,, na první díl. Jen znova zopakuji, že sám autor je se svou sérií spokojen až od třetího dílu :D Já musím říct, že první díl se mi líbil, skvěle propracovaný systém tréninku atp. Trochu mi vadila insta love a to je kámen úrazu i ve dvojce, párují se nám tu úplně stejně další postavy a je tomu věnováno opravdu hodně prostoru na úkor opravdového fantasy děje. Akce je tu více než v prvním díle ale je celkově taková nedomyšlená se spoustou mezer a nejasností. Proto dávám o hvězdičku méně než předchozí knize. Každopádně, pořád je to dobrá série s obrovským potenciálem, který se snad začne naplňovat v dalších pokračováních. Na třetí díl se těším a celkově je zatím série lepší průměr :)

04.07.2020 2 z 5

Z kouře a kamene Z kouře a kamene Alžběta Bílková

U této knihy se nevyhnu porovnávání s Kaziměsty. Obě knihy totiž vzešly z literárních soutěží, (Humbook start nám dal Kaziměsty, a Hvězda inkoustu od Fragmentu tuto knihu)((oprava, byl jsem upozorněn, že Kaziměsti nejsou z Humbook startu. Jenom jsou tedy Humbookem dost propagovani.) obě jsou moje oblíbené urban fantasy a obě jsou od českého autora. Tím však podobnosti končí. Zatimco Kaziměsti mě vůbec nenadchli, Z kouře a kamene je naprostý opak. Je to klasické městské fantasy jaké mám rád, svět je skvěle vymyšlený a propracovaný, myšlenky které se v knize vyskytují jsou dotažené do konce a i když se vlastně tři čtvrtiny knihy jenom připravujeme, že začne opravdová akce a ta se odehraje až na posledních pár stránkách, tak to nijak nesnižuje hodnotu příběhu a nijak mi to nevadilo. Bylo by teda doopravdy super pokud by toto byl jenom první díl a my se dočkali nějaké serie ale o tom nemám žádné informace. Kniha se četla opravdu dobře a stránky mi mizely pod rukama jedna za druhou, přečteno jsem měl v podstatě za den a hned jsem litoval, že toho neni víc. Pro každého kdo má rád tento žánr je to prostě povinnost .
Co říct k ději?
Je to naprosto klasický příběh, s naším světem koexistuje ještě jeden, magický a plný nejrůznějších stvoření. Do tohoto světa je náhle vtažena mladá dívka a rovnou by měla vládnout jedné jeho části. A my sledujeme její cestu, to jak se vypořádá se svým úkolem ale i sama se sebou. Ano je to klišé a spoustakrát mi něco přišlo povědomé ale to přece milujeme na těchto knihách. Ale nebojte se i přes to co jsem teď napsal je knížka originální a skvělá. Proto dávám 4 hvězdy a určitě doporucuji ????
A mě osobně, přečtení této knihy přesvědčilo o dobré urovni literární soutěže Hvězda inkoustu od Fragmentu a určitě se podívám po dalších :)

22.03.2020 4 z 5

Srdcerváči. Kniha 1 Srdcerváči. Kniha 1 Alice Oseman

Komiks Srdcerváči byl mnoha lidmi velmi očekáván a vlastně i mnou. A možná tato má očekávání dílku ublížila, protože za mě to bylo pěkné ale v podstatě úplně povrchové a nijak zvlášť zajímavé. Nicméně to bylo příjemné cca hodinové vypnutí a užívání si klidu, a toho že nemusím nijak zvlášť přemýšlet nebo se soustředit. Takže si určitě pořídím i další díly a pokud máte rádi LGBT témata a komiksy tak Vám Srdcerváče rozhodně doporučuji. Za mě to byl dobrý průměr takže 3 ⭐

22.03.2020 3 z 5