Kokoska92 Kokoska92 komentáře u knih

Balada o snech Balada o snech Markéta Prášková

Mám ho ráda, ale je to jenom dům, řekla potichu. Tam přece nenecháváme svoje srdce. Srdce zůstává u lidí, které jsme milovali.

Dojemný příběh vypovídající o síle přátelství, které je schopno překonat i různé životní propasti, o těžké době, která by se neměla opakovat, o vině a smíření. Od knihy se nelze odtrhnout. Určitě stojí za přečtení!

07.08.2024 4 z 5

Veľké leto Veľké leto Ewald Arenz

Tenkrát bylo Rio symbolem toho, co mě má v životě potkat: dobrodružství. Hudba. Velká láska. Tenkrát jsem nevěděl, že to nikde, ani v Riu, najít nelze, protože to máte v sobě.

Líbilo se mi, jak autor v knize dokázal vystihnout krásnou letní atmosféru a pocity dospívajícího chlapce. Z příběhu jsem si odnesla, že i pod tvrdou slupkou se může ukrývat dobré srdce a laskavá duše. Mile a poeticky napsaný román, který je radost číst!

03.08.2024 4 z 5

Robin Druhý a jeho rodina Robin Druhý a jeho rodina Zdena Frýbová

Knížka jako stvořená pro všechny milovníky psů. Mám za to, že v mnohých situacích popsaných v knize poznáte nejen sebe, ale hlavně své milované čtyřnohé mazlíčky, a ještě se i od srdce zasmějete. I když první díl u mě jednoznačně vede.

31.07.2024 3 z 5

Tajuplná Afrika Tajuplná Afrika Jiří Mára

Někdo zde na zemi stráví sto let, a jako by nežil. A jiní tu zanechají výrazné stopy, jen tak kolem nás procházejíce. Jako ten první Adam v srdci černé Afriky.

Mám za to, že Jirka Mára navzdory svému těžkému hendikepu a hlavně díky svým obětavým rodičům prožil krásný a naplněný život a užíval si každou jeho minutu naplno. Je povznášející vidět, jaká báječná dobrodružství na svých cestách Márovi zažili a jak o tom poutavě dokáží psát ve svých knihách.

24.07.2024 5 z 5

Nakladatelka z Paříže Nakladatelka z Paříže Tabea Koenig

Pro každou životní situaci existuje kniha.

Kniha jako stvořená pro milovníky krásné literatury. V příběhu nasajete atmosféru bohémské Paříže 20. let 20. století. Seznámíte se zajímavými osobnostmi a umělci té doby. Oddechovka, po které máte chuť okamžitě se vydat do Paříže.

20.07.2024 3 z 5

Dívka a moře Dívka a moře Glenn Stout

„Ale někdy si myslela, že slyší-li jen částečně, je to pro ni vlastně snazší, protože i když toho slyší méně, pozorněji naslouchá.“

Životní příběh Trudy Ederleové, která i přes svůj sluchový handicap jako první žena a šestý člověk v historii přeplavala Lamanšský průliv a stala se průkopnicí ženského plavání a sportu vůbec. I když knížka patří k těm obsáhlejším, je velice čtivě a poutavě napsaná a stránky plynou jedna za druhou. Škoda že zde nemá více hodnocení a komentářů. Určitě stojí za přečtení a má čtenáři co sdělit.

17.07.2024 5 z 5

Ester Ester Markéta Prášková

Přestože se může v budoucnu mezi národy opět rozhořet nenávist a zaplanou nové války, na světě budou vždycky existovat lidé, kteří budou nositeli dobra.

Knížka ukazuje, jaké radosti a strasti museli za války prožívat obyčejní
venkovští lidé a jací velcí hrdinové se mezi nimi mnohdy skrývali. Nic není tak jednoznačné, jak se na první pohled zdá, a není dobré soudit někoho podle jeho činů. Nikdy nevíme, co člověka k jeho jednání vede. Příběh mě vzal za srdce. Od autorky to byl můj první román, ale rozhodně ne poslední.

10.07.2024 5 z 5

Poslední léto Poslední léto Karen Swan

Já ale nejsem chudá, pane, odpověděla s náhlým vzdorem. O to jde. Mám všechno, co potřebuju. Chudák potřebuje to, co nemá, ale já nechci nic víc.

Moc se mi líbily popisy malebné skotské přírody a tradic a zvyklostí obyvatel St. Kildy. Bylo to, jako bych se procházela po ostrově s Effie a prožívala všechna odvážná dobrodružství společně s ní. Jinak na mě knížka působila spíš jako lehce předvídatelná, krásně napsaná oddechovka. Ideální na horké slunečné dny. Letní atmosféra na vás ze stránek románu určitě dýchne. Neváhejte a čtěte :-).

03.07.2024 4 z 5

Klid před bouří Klid před bouří Janette Oke

„Možná že nás drží víc modliteb, než sami víme.“

I když mi místy možná trochu vadila přílišná naivita hlavní hrdinky Christine, nic to nemění na faktu, že styl psaní paní Okeové mám moc ráda. U jejích knížek si vždycky odpočinu, vyčistím si hlavu a zamyslím se nad svým životem.

26.06.2024 5 z 5

3 muži ve člunu (o psu nemluvě) 3 muži ve člunu (o psu nemluvě) Jerome Klapka Jerome

„Tomuhle říkám prostě moudrost, nejen pokud se týče našeho případu, ale i pokud jde o naši cestu po řece života vůbec. Kolik lidí si na této cestě naloží loď tak, že je v nebezpečí, že se potopí i s nákladem pošetilých věcí, bez nichž by podle jejich mínění cesta nebyla příjemná a pohodlná,“

Klasika, která mi vždycky navodí tu správnou letní náladu, zahřeje mě u srdce, rozesměje mě a přinese mi i nějaké podněty k zamyšlení.

22.06.2024 5 z 5

Hvězdy nad statkem Falkensee Hvězdy nad statkem Falkensee Luisa von Kamecke

Dnes věděla, že nešlo o peníze a majetek či postavení ve společnosti. Šlo o lásku.

Druhý díl této západopruské ságy mě bavil možná ještě o malinko víc než díl první. Člověk si při čtení aspoň udělá obrázek, jak poznamenala Německo ve dvacátých a třicátých letech 20. století hospodářská krize a také jakým způsobem se postupem času k moci dostala NSDAP a Adolf Hitler. Zamilovala jsem si navíc hlavní hrdinku Isabelu, statečnou ženu se srdcem na dlani. Další díl si určitě nenechám ujít.

20.06.2024 4 z 5

Ženy ze statku Falkensee Ženy ze statku Falkensee Luisa von Kamecke

Není důležité, pro koho nebo kvůli čemu pláčeme, když pláčeme z lásky.

Nečekejte žádné intelektuální nebo hlubokomyslné čtení. Jedná se spíše o čtivou a pohodovou oddechovku, ideální na léto k vodě, ze které mimo jiné nasajete atmosféru Západního Pruska na začátku 20. století, dozvíte se, jaké v té době panovaly poměry nebo jaké postavení ve společnosti měly ženy.

16.06.2024 3 z 5

Svátek hada Svátek hada Lucie Hlavinková

Není pravda, že svůj osud si vytváříme sami. Naše životy jsou vetkány do tkaniny doby, neoddělitelně prorostlé mezi životy ostatních. Stačí, aby se někde uvolnilo některé z vláken, a celá tapisérie se promění.

Ačkoliv se jedná o poměrně útlou knížku, ukrývá hodně silný a bolestný příběh, u kterého mi ukápla nejedna slzička. I když kniha pojednává o vážném a těžkém tématu, je psaná krásným jazykem, čtivě, nelze se od ní odtrhnout. Navíc se autorka při psaní inspirovala skutečným vyprávěním, což mám moc ráda. Nemůže tedy jinak než dát plný počet hvězdiček. Na takové příběhy by se rozhodně nemělo zapomínat.

10.06.2024 5 z 5

Jane Austenová Jane Austenová Lucy Worsley

Pro Jane nebylo tak důležité, jaké knihy lidé četli, dokonce i když si vybrali podřadné gotické romány. Záleží na tom, co s nimi udělají, jak se pak chovají, to se počítá.

Přečetla jsem pro mě úžasnou biografii. Autorka si musela dát obrovskou práci, než ze všech těch střípků dokázala poskládat životní příběh slavné spisovatelky. Navíc se ze řádků knihy dozvíte i spoustu skvělých zajímavostí a vyvstane před vámi obraz doby, ve které Jane Austenová žila a tvořila. Její životní příběh nás může inspirovat v tom, že to není nikdy radno vzdávat a i prohra a zdánlivý neúspěch může nakonec napomoci k dobrému.

06.06.2024 5 z 5

Sto zázraků Sto zázraků Zuzana Růžičková

Dokud v sobě člověk má alespoň malou jiskřičku naděje, může zůstat naživu.

Moc ráda jsem se seznámila se strhujícím životním příběhem statečné hudebnice Zuzany Růžičkové. Díky její biografii jsem se aspoň na chvíli mohla ponořit do světa hudby a v neposlední řadě si také čtivým způsobem připomenout dějiny 20. století. Některé scény popsané v knížce mi doslova vyrazily dech. Věřte, že po dočtení této knihy se vám váš život nebude zdát už tak těžký a vaše starosti tolik tíživé.

23.05.2024 5 z 5

Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Lidé by měli být vždycky připraveni odpustit si, protože nikdo není neomylný. A také by měli mít pochopení pro slabosti druhých.

Nádherný příběh o statečné ženě, která všem překážkám čelila s hlavou vztyčenou, nikdy se nevzdala, málokdy si na něco stěžovala a i v dospělosti si dokázala udržet duši dítěte a odzbrojující smysl pro humor. Knížky Astrid Lindgrenové mám moc ráda. Její biografie se četla jedním dechem. Doporučuji!

15.05.2024 5 z 5

Panský dům a jeho dcery Panský dům a jeho dcery Anne Jacobs

Blaze tomu, kdo se může ohlédnout za minulým štěstím … To je poklad, který člověku nemůže nikdo vzít.

Milá oddechovka, ve které je hezky popsáno, jak se panstva i obyčejných chudých lidí v Německu dotkla první světová válka a s čím vším se během ní i po ní museli vyrovnávat. Těším se, jak se to bude s hrdiny Panského sídla vyvíjet dál.

08.05.2024 3 z 5

Šílená Šílená Louisa Treger

Vzdělávej se. Uč se z knih a novin všechno, co se dá. Díky čtení se dostaneš kamkoli na světě.

Šílená, to je příběh o statečné ženě, která předběhla svou dobu a nebála se obětovat všechno, co měla, aby zlepšila životní podmínky chudých a nemocných žen. Z některých scén popisovaných v knize mě úplně mrazí. Buďme rádi za dobu, ve které žijeme.

27.04.2024 4 z 5

Roky v kruhu Roky v kruhu Jarmila Glazarová

Bůh ví, jak jsem všecky, i ty nejprostší domácí úkony měla ráda. Snad pro ten pravidelný řád, v němž se vracely a s nímž spolutvořily volný a bezpečný tok našeho života.

Krásná oslava každodennosti a návod, jak se i v těžkých časech radovat z maličkostí. Vím, že tato knížka asi neosloví každého, ale mě moc pohladila po duši.

21.04.2024 5 z 5

Hvězdná hodina Hvězdná hodina Corina Bomann

Nezáleží, jak jsi silná, ale jakou máš vůli.

I když se mi zdál překlad na některých místech takový kostrbatý, děj knížky měl spád. Se zájmem jsem sledovala osudy pacientů i personálu nemocnice Waldfriede a mladé sestřičce Hanně jsem moc fandila. Bylo také zajímavé pozorovat, jak se postupně vyvíjelo zdravotnictví a jaké máme oproti dřívějším dobám v této oblasti teď výhody.

14.04.2024 4 z 5