koryslava koryslava komentáře u knih

Den opričníka Den opričníka Vladimir Georgijevič Sorokin

Ne nijak šokující, jen otravný rádoby starodávný jazyk, jediné, co se mi na knize zdálo opravud dobré bylo to, že se tam nic nevysvětlovalo - žádné "nacházíme se v Americe po třetí světové válce bla bla bla..." Člověk nevěděl prakticky nic a pomalu, přirozenou cestou se dozvídal, v jaké se ocitl společnosti, jaká tam fungují pravidla atd. A všechno to postupně do sebe zapadlo. To hodně oceňuji.

22.03.2018 2 z 5

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Čekala jsem nějaký strašně děsivý depresivní postapo, a neuvědomila jsem si, že je to jedna z těch knih který s tím vůbec začly. Nejdřív mě to nudilo, ne že by se to četlo těžko, ale spíš tou staromódností projevů, postav a vůbec všeho mi to přišlo strašně cizí. No, změnilo se to a od Cokera a jeho proslovů a nadávání na neschopnost to už bylo fakt dobrý. A taky takový... vlastně miloučký. Hezký. Dopadlo to dobře.

08.03.2018

Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti Světlana Alexandrovna Alexijevič

Silné. Ale myslím že celou knihu už přede mnou vystihl komentář uživatele Pečivo.

08.03.2018 5 z 5

Žert Žert Milan Kundera

Zase jednou kniha, na který NĚCO je. Čekala jsem, že to bude nějaká nuda nad nudy, ale nakonec se to četlo samo a strašně rychle - přečteno za necelé tři dny.
Nemám ráda sice takovej ten strašně... komunistickej styl psaní, je to hrozně typický pro autory v tom období, ale dalo se to překousnout. Bylo to depresso, bylo to nechutný a nakonec jsem skoro brečela. Bylo mi líto, že si nemůžu pustit tu hudbu, co tam popisoval, ikdyž je mi jasný, že by to asi byly nějaký normální lidovky, ale to bylo popsaný tak hrozně dobře a lákavě, že jsem skoro rozhodnutá začít se o to zajímat. A co teprve konec, u řeky, král, ježiš, to bylo úplně... fakt tam něco bylo. A bylo to dobrý.

25.10.2017 5 z 5

Útok na pekárnu Útok na pekárnu Haruki Murakami

U všech Murakamiho knih přemýšlím nad tím, zda tím chtěl autor něco sdělit, nebo... spíš mám pocit, že vždycky něco sdělit chce, ale nevím, jestli mě to uniká, nebo ani on sám pořádně neví, co je vlastně tím cílem. Je to hrozně nedosažitelný a nepopsatelný, ale vždycky to tam je, ať už je to nějaká surrealističtější kniha nebo zrovna tohle. Nikdy se to nakonec nevysvětlí, v žádný povídce ani knize, o co teda nakonec šlo. Ale možná je to dobře. Nicméně, Útok na pekárnu se mi líbil, mám ráda, když se nějaká "zlá" situace typu loupeže odehrává takovým miloučkým způsobem, jako tomu bylo tady.

13.10.2017

Hnev Hnev Zygmunt Miłoszewski

Překombinovaná zápletka, ale docela originální postavy a hlavně je super, jak se to odehrává v Polsku a je z toho cítit ta atmosféra.

13.10.2017

Lorenz, zrady Lorenz, zrady Anna Zonová

Je to fakt totálně divný. Vlastně další z nemnoha opravdu WTF knih na mém seznamu. Ale zároveň docela genialita, určitě to má v sobě spoustu hlubokých významů, které vám tam ale nejsou nějak cpány, ale spíš vám musí postupně dojít. A trochu depresso, občas. Ale rozhodně od toho nečekejte, že to bude normální četba, na jakou jste zvyklí z johngreenovek a detektivek.

13.10.2017 3 z 5

Budoucnost Budoucnost Dmitry Glukhovsky

Mam z toho rozporuplny pocit. Na jednu stranu je to strasne zajimava a rekla bych, ze i neotrela myslenka, a genialni existencialni otazky nad kterymi by me rozhodne nenapadlo premyslet sama od sebe.
Hlavni hrdina byl dobre rozpolceny a ikdyz se obcas choval jako kreten, bylo to oduvodneno celou jeho vychovou v internatu a tim padem tobylo vcelku verohodne.
Ale. Neverila jsem mu ten svet. Neverila jsem tem lidem, ze uz ziji stovku let. Neumi m sepredstavit, jake je zit takdlouho, ale neverim, ze je to takove jako v teto knize. Proste si myslim, ze takto by se to nevyvijelo, ikdyz tapolitika byla asi z tohohle hlediska v pohode. Apak je tady samozrejme oblibeny syndrom "vyvoleneho", ktery me neskutecne stval. A jeste mi prisly popisy ruznych znasilneni atd az prehnane atak nejak strojene naturalisticke, to myslim glukhovskemu moc nejde, ikdys zase ocenuji, ze se tomu nevyhyba. (I treba vylucovani a tak.) Vcelku mam z knihy stale jeste jakysi pocit depresivniho odcizeni. Nevim, zda je dobra. Ale Jan Nachtigall ano. A byl uzasne popsany jeho vztah k diteti. A bohu.

05.06.2017 3 z 5

Příměří Příměří Primo Levi

Tyjo, vlastně jsem překvapená, že je tady ta kniha tak neznámá. Musím uznat, že byla... jiná. V něčem zvláštní. Četla se dobře, odsýpalo to. Ale divný, a nemyslím to v negativním smyslu slova, bylo to, že se tam vlastně nic nestalo. Jeli domů z koncentráku. Čekala jsem dramatické události na cestě domů, překonávání hlídaných státních hranic, strádání v lesích, nevím. Místo toho celou cestu jeli vlakem a zdálo se mi to spíš jako nějakej článek na mém blogu - spoustu zajímavých, hezkých i ne zrovna hezkých událostí a okamžiků, hraní divadel, obchodování, domlouvání se s cizinci v cizí zemi... ale vlastně v kontextu těch knih, které se o událostech té doby obvykle píšou, to byly všechno hrozně nevýznamné události. Autor a hlavní hrdina v jedné osobě byl ještě k tomu vlastně dost nezajímavej a neakční, zdálo se, že se spíš věší na paty svým údernějším přátelům, ale to bylo spíš daný tím, že to bylo z jeho pohledu. Tohle všechno by se možná mohlo zdát jako negativní, ve výsledku je to ale hrozně milá a realistická kniha. Prostě život. Nic úžasně překvapivého a filmově akčního, žádné zázraky ani bitvy, jen malé každodenní zážitky v nezvyklé situaci, když se Italové vrací domů z Polska přes Ukrajinu.

16.05.2017 4 z 5

Všechny malé zázraky Všechny malé zázraky Jennifer Niven

Divný, rádobyduchaplný, nic mi to nedalo ani neřeklo.

21.03.2017 2 z 5

Metro 2033 Metro 2033 Dmitry Glukhovsky

Má to strašně moc chyb. Opakující se situace, moc debilních nestvůr, moc řečí...
Ale Arťom a celková atmosféra metra to takovým způsobem vynahrazují, že tu knihu žeru i přes všechny blbosti, co obsahuje.

21.03.2017 4 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Nemohu se rozhodnout, zda je to shit či vcelku ucházející kniha. Asi tak půl napůl.

21.03.2017 3 z 5

Selekce Selekce Kiera Cass

Podřadná literatura, opravdu mi přijde, že hodnocení na této stránce naprosto nevypovídá o skutečných kvalitách knihy. 87% ?? Tenhle paskvil by si nezasloužil víc než 30.
Ano, chápu, že je to kniha určená pro jistou věkovou kategorii, ale přesto jí kladně hodnotí i lidé mého věku. Což nechápu.
Kniha je zábavné, to se nedá popřít, ovšem nikomu, jehož IQ je alespoň průměrné, nemohou uniknout všechny nesmysly, které kniha obsahuje.
Naprosto ohrané typické charaktery, styl psaní ještě třikrát amatérštější než u běžných YA dystopií, pokusy o vykreslení světa i s jeho historií atd se moc nepovedly, chování postav připomíná nejvíce ze všeho nějaký barbie film.
Odpad, nejhlubší dno, jen továrna na peníze, což je pro mě ovšem nepochopitelné.

21.03.2017 3 z 5

Betonová zahrada Betonová zahrada Ian McEwan

Nevím. Všichni tvrdí, jak je to strašně šokovalo, jak to bylo převratné a tak. Neříkám, že mi přijde incest normální, ale u těchhle mi to přišlo vlastně sympatické. Ani zakopání matky mi nepřišlo nějaké strašně hrozné ebo tak. Vůbec nevím, o co autorovi šlo. Pořád jsem očekávala, že se stane něco úžasně převratného nebo hrozivého, ale furt nic. Přišlo mi to takové miloučké, že se tam k sobě všichni chovali tak přátelsky. (Někdy až moc.) Nicméně, mělo to silnou atmosféru, která nejde jen tak setřást a ulpí na člověku ještě dlouho po dočtení knihy.

03.02.2017 3 z 5

Vango Vango Timothée de Fombelle

Je to dobrá kniha, zábavná, přiměřeně historická, poetická i duchaplná. Je zábavná, ale rozhodně bych ji neřadila do knih pro děti. (To možná ani Tobiáše.)
Bylo tam spoustu, spoustu fajnových postav, které si člověk mohl oblíbit, až na jednu- na Vanga.
Protože ten byl tak bezcharakterní, tajemný a tajemný, že ho člověk vůbec nemohl mít rád. Snažila jsem se, fakt jsem se snažila, ale ráda jsem ho prostě neměla. (stejně jako Tobiáše.)
Ale Andrej byl boží.

16.06.2016

Tanec s draky Tanec s draky George R. R. Martin

Já to TAK MILUJI.

03.05.2016 5 z 5

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti Ransom Riggs

Mě to velice, velice zklamalo. Čekala jsem horor o nějakým starým sirotčinci, třeba s duchama a nebo tak, a bylo to fajn, dokud se ze strašidelnýho domu nevyklubala miloučká chaloupka s dětičkami s kouzelnými vlastnostmi. Pche. A tamty dementní potvory co je chtěli zabít to už vážně nevytrhly, spíš naopak.

03.05.2016 2 z 5

Zápisky z bunkru Zápisky z bunkru Kevin Brooks

Zajímavý námět, ale poněkud... to nedopadlo. Absolutně nevím, co tahle kniha měla mít za smysl. Kromě toho se kluk choval nevěrohodně a... ten otec, a to jak se z kluka stal bezdomovec... hovadina. Bylo to tak hrozně moc nahraný...
A celkově...želbohu...nic to ve mě celkově nezanechalo, škoda. Znělo to dobře.

03.05.2016 2 z 5

Odpusť mi. Megan Odpusť mi. Megan Abbie Rushton

Trochu přehnaný, předvídatelný (děj odpovídá všem knihám tohoto typu: neoblíbená holka, nikdo se s ní nebaví (kromě kluka, kterej je do ní zamilovanej- to je vlastně kombinace 2 typů :D těch knížek), pak přijde úžasná holka, která se začne bůhvíproč nelogicky bavit jen s ní (tady mi to přijde ještě jako mnohem větší hovadina.), pak všechno vypadá úžasně, pak se to zvrtne, pak všechno dobře dopadne. Prostě. to je vše. Samozřejmě nesmí chybět úžasná, ale namyšlená šikanovatelka, jejíž nadávky by neurazily ani nejurážlivějšího člověka. Ale celkový dojem je vlastně docela fajn, kniha je zábavná a přívětivá.

15.03.2016 3 z 5

Ptáci v trní Ptáci v trní Colleen McCullough

Jedna z nejdepresivnějších knih, co jsem kdy četla. Po jejím dočtení jsem měla pocit, že život absolutně nemá cenu. Narodíte se, stane se vám něco hnusnýho, máte děti, umřete, děti taky umřou. Konec. Nesnáším rodinné ságy, ve kterých se odehraje několik generací...

05.01.2016 1 z 5