Krbi Krbi komentáře u knih

Brodyho testament Brodyho testament Petr Ritter

Kniha mne silně zasáhla. Jedná se o velmi uvěřitelný text, který si na nic nehraje. Je to sonda do generace mých rodičů, kteří vyrůstali a žili v minulém režimu a i v tehdejších poměrech se dokázali bavit, dělat hudbu, jezdit na tramp. Po revoluci se všichni se změnou poměrů vyrovnali, každý po svém, vrhli se na podnikání a odcizili se. Velmi reálný vývoj v životě obyčejných lidí, ve kterém si může každý najít něco ze sebe, přechází od mladické radosti k realitě všedního života, zklamání a hořkosti a nakonec ke smíření.
Pro mne byla kniha zajímavá o to více, že kraj kde se velká část příběhu odehrává (údolí Bystřice, Hrubá Voda) dobře znám a i já jsem tam hojně čundroval. A ano, je mi dnes čtyřicet a z většinou lidí, se kterými jsem byl "jedna ruka" se dnes už nevídám. Není to žádná tragédie, je to prostě tak. Vzpomínky, písničky, pár fotek, pár věcí které by člověk vzal zpátky, kdyby mohl, pár věcí které by býval udělal, kdyby měl více rozumu. A koncový světla vlaku....

29.09.2022 5 z 5

Magazín Kometa uvádí 60x Rychlé šípy Magazín Kometa uvádí 60x Rychlé šípy Jaroslav Foglar

Těsně po roce 89' se doslova roztrhl pytel s reedicemi Foglarovek. Tento revival nicméně seznámil s touto literaturou mladší (tedy mou)generaci. Ať už šlo o zvovu vydané příběhy a komixy, nebo o nové Foglarovy příběhy, výtvarně zpracované Kájou Saudkem či Marko Čermákem, silně nás zasáhly a hltali jsme je a to především na stránkách časopisu Kometa. Celá tato éra trvala jen několik let (začátek 90.let) a postupně skončila, nakladatelství zabývající se touto látkou zkrachovala a časopisy jako Kometa zmizely v propadlišti dějin. Nic méně těch pár let stačilo. Myslím, že když moje generace začala v druhé polovině 90 let vyrážet na čundry, měla na tom éra komixů a románů ze začátku devadesátek velký podíl. Vyhledávali jsme břidlicové lomy, osamělá místa a zapadlá údolí. V hlavách nám zůstaly příběhy jako Modrá rokle, Jeskyně Saturn, Dobrodružství v zemi nikoho. A Rychlé Šípy, samozřejmě, z těch se citovalo neustále.

27.07.2022 5 z 5

Jeseníky Jeseníky Rudolf Smahel

Dnes už v podstatě historický materiál. Kniha přináší řadu fotografií, většinou z druhé poloviny 50.let dvacátého století. V knize můžeme vidět jak vypadal vrchol Pradědu, chata Ovčárna či Barborka, před sedmdesáti lety. Lze doporučit všem, které zajímají Jeseníky a jejich historie.

Jeseníky Jeseníky Josef Solnický

Zajímavý obrazový dokument o Jesenických Horách zhruba v období 1970-1980.

25.08.2021 5 z 5

Dějiny turistiky na Staroměstsku Dějiny turistiky na Staroměstsku Vítězslav Koranda

Důležitá kniha pro všechny, které zajímá historie Jeseníků (pokud budeme počítat Kralický Sněžník k Jeseníkům) zasvěcená publikace, plná cenných informací.

25.08.2021 5 z 5

Na Jeseníky! - O putování jesenickými horami, turistických bedekrech a mapách do roku 1945 Na Jeseníky! - O putování jesenickými horami, turistických bedekrech a mapách do roku 1945 Jiří Glonek

Je to kniha knih! Po roce 89' se objevilo několik cenných publikací například od Drahomíra Polácha, či Vítěslava Korandy, ale rozsah, podrobnost a vyčerpávající informovanost této knihy (včetně ilustrací, map a fotografií) bude stěží kdy překonána.

Historické toulky Šumperskem Historické toulky Šumperskem Drahomír Polách

Při čtení této knihy se mi doslova tajil dech. Toulání po Jesenických horách pro mne po té dostalo nový rozměr.

25.08.2021 5 z 5

Bob Dylan: Lyrics / texty: 1962-2001 Bob Dylan: Lyrics / texty: 1962-2001 Bob Dylan (p)

Objemná publikace obsahující veškeré autorovy texty (česky i anglicky) od prvního alba v roce 1961 až po desku Love and Theft z roku 2001

29.05.2021

Bob Dylan Bob Dylan Clinton Heylin

Přehledná a čtivá kniha o tvorbě a osobním životě Boba Dylana od Roku 1941 do roku 1990. Kniha podrobně popisuje okolnosti vzniku Dylanových nahrávek, průběhu koncertních turné...

29.05.2021 5 z 5

Sonáta pro klavír a borovici Sonáta pro klavír a borovici Miki Ryvola (p)

Knihu jsem četl poprvé na konci 90.let kdy jsem hojně čundroval a povídky (hlavně ty od Wabiho Ryvoly) mne silně zasáhly. Především povídky: Šedesát stupňů celsia pod pod nulou, Usárna a Dusno. Kniha zaujme i obálkou, jejíž autorem je marko Čermák.

29.05.2021 5 z 5

Bedna vod Whisky Bedna vod Whisky Miki Ryvola (p)

Zpěvník obsahuje 40 nejznámějších písní trampského barda Mikiho Ryvoly, včetně notového záznamu a akordových značek. Naleznete zde i řadu fotografií z Mikiho vystoupení i z jeho trampského života. Součástí knihy je i přehledná diskografie.

29.09.2022 5 z 5

Listí aneb Co zbejvá Listí aneb Co zbejvá Miki Ryvola (p)

Velice pěkně vyvedená publikace obsahující Mikiho písňové texty, povídky, básně, úvahy. Většina textů již v minulosti vyšla, ale nikdy takto přehledně a pohromadě. Kniha osahuje řadu, dnes už v podstatě historických, fotografií z Mikiho života trampa, muzikanta a výtvarníka.

Rodokmeny slavných kytar Rodokmeny slavných kytar Terry Burrows

Vydařená obrazová publikace, přibližující okolnosti vzniku slavných modelů akustických i elektrických kytar. Výhradní zastoupení zde mají nástroje značky Fender, Gibson a Martin - plným právem, samozřejmě.

14.06.2022 5 z 5

Opravdové blues Opravdové blues Robert Palmer

Nepostradatelná kniha pro ty, které zajímá bluesová hudba, její kořeny a vývoj. Jedná se o jedinou knihu svého druhu, která vyšla česky. Často se k ní vracím a pracuji s ní v podstatě jako s encyklopedií, i když tou kniha není. Je v ní ale možné si vyjasnit a ověřit určité souvislosti, jména hudebníků, data...

30.05.2021 5 z 5

Jeskyně Saturn Jeskyně Saturn Jaroslav Foglar

Zakončení trilogie Modrá Rokle-Ztracený kamarád-Jeskyně Saturn. Úchvatné výtvarné zpracování Káji Saudka. Příběh z pera Jaroslava Foglara ve stylu Rychlých Šípů, jsme hltali na stránkách časopisu Kometa počátkem 90.let. Příběh se v třetím díle tak zcela neuzavřel - zmizelý kamarád Elvi se neobjevil ani se nezjistilo co se s ním stalo. Možná že Foglar měl v hlavě další pokračování, ale na to už nedošlo.