kristijan kristijan komentáře u knih

Prázdniny v pralese Prázdniny v pralese Zane Grey

Pěkná, jednoduchá kovbojka o mladém zelenáčovi, který přijel na Západ, aby se dověděl něco o lese a zažil nějaké dobrodružství v arizonské divočině. Střetne se tu s bandity, kteří kradou dřevo, a nakonec zachraňuje les před pohromou. Je to krátké, napínavé a zábavné, takže podle mě ve výsledku skvělá knížka pro mládež.

22.04.2020 4 z 5

Malý miliardář Malý miliardář David Walliams

Byl by to docela příjemný příběh, kdyby to nebylo celé tak násilnicky prošpikované tak příšerně křečovitým humorem, křečovitě podanými mravními naučeními o lásce, přátelství a ošklivých zlých penězích a samozřejmě to autor moc nezachránil ani tím, že v úvodu nezapomněl zmínit, jak mu jeho maminka osobně odpřísáhla, že to je nejlepší příběh na světě. Achichouvej.

26.06.2019 2 z 5

Naše parta Naše parta Karel Ptáčník

Ani zdaleka to není tak dobré, jak se tu píše. Někde v půlce jsem knížku dokonce dost otráveně odložil, protože jsem už měl plné zuby toho, jak se tam pořád někdo "válí" a "řve smíchy", přitom některá sranda na úkor ostatních lidí mi občas přišla spíš hnusná než k smíchu. Zvlášť pana Naumana mi bylo vyloženě líto. Taky 30 let stará mluva mládeže, kterou se autor urputně snažil napodobit, dneska nutně působí totálně mimo mísu.
Jsem nicméně rád, že jsem se ke knížce nakonec vrátil a dočetl ji, ať už kvůli překvapivé proměně Pysků, fackám pana doktora nebo všeobecně dobrému konci. Spoustu neduhů jsem tak knížce nakonec odpustil a ukončil její čtení s úsměvem na tváři.

22.10.2018 3 z 5

Bronzový klíč Bronzový klíč Holly Black

Podle mě je to v porovnání se dvěma předchozími díly zatím nejlepší část série. U minulého dílu mi vadilo, že se velká část děje odehrávala mimo školu, která je na celé sérii určitě to nejzajímavější. Tentokrát jsem byl spokojen. Mám navíc pocit, že je Magisterium jako série nejsilnější, když se řeší méně závažné dějové linky, běžnější život ve škole a zajímavé pojetí magie. Jakmile se má někam posunout hlavní dějová linie Call = kapitán Rybák, už to bývá složitější a výsledek často působí tak nějak překombinovaně. Kvůli tomu, jak to dopadlo tentokrát, mám trošku obavy o další díl, pro který není, jak se zdá, moc dobrá startovní pozice. Ale to se uvidí příště. Tentokrát chválím za prostředí, napětí, detektivní zápletku a vtipného Jaspera.

07.07.2018 4 z 5

Apage Satanas! Apage Satanas! Vlastimil Vondruška

Podle mě jeden z lepších dílů série. První část, kde se hlavní postavou stala Ludmila, mě moc nebavila, ale o to víc jsem si potom užil antré Oldřicha a jeho pomocníků, kteří se vrhají do případu v nejlepší formě. Všechny knížky z téhle série trošku trpí tím, že je Vondruška seká jednu za druhou. To ale všichni fandové vědí a Vondruškovi drobné přešlapy rádi odpustí. Po dvou předchozích dílech, které byly podle mě výrazně slabší, se tady Vondruška vrací ke svému vysokému standardu.

02.02.2017 4 z 5

Dračí Doupě II Dračí Doupě II kolektiv autorů

Staré Dračí doupě znám až od verze 1.5, takže nevím, jak vypadalo jeho první vydání. Dračí doupě 2 je ale podle mě ve své první podobě zralé na opravdu hodně zevrubnou revizi. Některé nové nápady vypadají nadějně, ale celkově jsou ta pravidla nefunkční, zmatená a místy příliš volná, takže se podle toho prakticky nedá hrát. Radím teda počkat si na nějakou další verzi, první vydání nikomu nedoporučuji, celou naši družinu to akorát rozčílilo.

07.10.2015 1 z 5